Desteapta te romane comentariu

Desteapta-te Romane de Andrei Muresanu

Desteapta-te Romane de Andrei Muresanu (1816-1863) este un poet pasoptist din Ardeal, care a creat poezia ‘’Un rasunet’’, devenita imnul revolutiei de la 1848.Titlul poeziei a fost schimbat ulterior, in ‘’Desteapta-te romane’’ si a fost cantat pe o muzica a lui Anton Pann. Dupa Revolutia romana din 1989, poezia devine imnul national al Romaniei, pastrand textul lui Andrei Muresanu si muzica lui Anton Pann.Desteapta-te Romane

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 4423
Materia: Romana

Desteapta-te, romane!

Autorul pune in evidenta unele trasaturi ale poporului nostru: curajul, vitejia,dorinta de libertate,de unitate ,dragoste de patrie . Fiind o opera lirica care prezinta pretuirea fata de ideile de libertate si unitate nationala, prin puternica implicare a eului liric “Desteapta-te,romane!” este un imn.

Alte referate despre: desteapta-te romane comentariu, desteapta-te romane, comentariu desteapta-te romane

Desteapta-te ,romane - imn

Inaltele idei de iubire fata de patrie si de libertate exprimate intr-un mod atat de pregnant in “Desteapta-te, romane !” au facut ca poezia lui Andrei Muresanu sa aiba un ecou nu numai in contextul istoric in care a fost creata,ci sa dainuie peste un secol in memoria afectiva a romanilor ,care au ales-o sa le reprezinte tara in mod oficial, alaturi de drapelul tricolor.Poezia este alc. din 11 catrene ,cu ritm iambic,rima incrucisata, si masura de 13-14 silabe.

“Desteapta-te,romane!” apartine genului liric pt.ca sentimentele autorului sunt exprimate in mod direct. Eul liric apare prin folosirea pers.I,nr.pl. pt. ca acesta se include in poporul roman:”juram ca vom da mana”,”sa ne rapeasca limba”. Poezia se remarca printr-o bogatie a figurilor de stil, metafore, epitete,comparatii,enumeratii care subliniaza mesajul transmis inca din titlu,patriotismul si dorinta de independenta.

Exprimarea directa a autorului este dovedita si de prezenta unor subst. in vocativ:”romane,marete ...

Alte referate despre: desteapta-te romane imn, desteapta-te romane-imn, desteapta te romane imn

Imnul

Demonstratia ca o poezie studiata este imn:Andrei Muresanu a ramas cunoscut ca autor al poeziei “Un rasunet”,publicata pe foi volante in 1848 si devenita marsul revolutionarilor romani din Transilvania. Sub titlul de “Desteapta-te romane !”,aceasta “Marseilleza a romanilor”, cum o numea N. Balcescu a redevenit imnul de stat al Romaniei dupa 1989, fiind cantat pe melodia lui Anton Pann.

Imnul este specia solemna a genului liric ,destinata a fi cantata ,in care se exprima sentimente de pretuire fata de un eveniment deosebit ,o idee,un erou. Inaltele idei de iubire fata de patrie si de libertate exprimate intr-un mod atat de pregnant in “Desteapta-te, romane !” au facut ca poezia lui Andrei Muresanu sa aiba un ecou nu numai in contextul istoric in care a fost creata,ci sa dainuie peste un secol in memoria afectiva a romanilor ,care au ales-o sa le reprezinte tara in ...

Alte referate despre: imnul, imnul lui stefan cel mare, imn lui stefan cel mare

Andrei Muresanu si al sau Un Rasunet

Poezia Un răsunet cunoscută sub numele Deşteaptă-te, române! Reprezintă culmea creaţiei poetice a lui Andrei Mureşanu. O legendă spune că poezia ar avea următoarea legendă: ,, Andrei Mureşanu se simte într-o dimineaţă din luna lui Mai a anului 1848, împins ca de o putere nevăzută spre vârful muntelui Tâmpa din Braşov. Urca potecile piciorului de munte ca târât de o vrajă, tot mai sus, mereu mai sus, spre tăria cerului. Sosit pe cea mai înaltă culme a Tâmpei , privi Braşovul încă adormit.

Alte referate despre: andrei muresanu-desteapta-te romane un rasunet, un rasunet de andrei muresanu, un rasunet de andrei muresanu comentariu

Imnul

In strofele a III-asi a IV-a, contemporanii poetuluisi intemeietorii de tara sunt legati, peste timp, prin aceeasi dorinta de libertate.Primii, infatisati prin comparatia “cum stau ca brazi in munte voinici sute de mii” sunt gata sa ia parte, printr-un gest istoric maret, la schimbarea de destin asteptata: inaintasii, infatisati prin numele ilustre ale lui Mihai Viteazu, Stefan cel Mare si Matei Corvin, reprezinta modele demne de urmat.

Alte referate despre: limba noastra imn national, imnul creatiunii, limba noastra-imn national

Desteapta-te, Romane!

În imnuri sunt prezente invocatiile retorice, îndemnurile, se apeleaza
la evocare sau la meditatia solemna.

Alte referate despre: demonstratie ca desteapta-te romane este imn, desteapta-te romane de andrei muresanu, desteapta-te romane demonstratie imn

Desteapta-te Romane

Cand a fost publicata aceasta poezie avea titlul „Un Rasunet” mai tarziu fiind schimbat in „Desteapta-te Romane!”.Poezia „Desteapta-te Romane!” scrisa de Andrei Mureseanu a fost pusa de Anton Pann si a fost adoptat ca imn al revolutionarilor romani de la 1848, iar dupa revolutia din Decembrie 1989, a devenit imn al Romaniei.

Alte referate despre: desteapta-te romane referat, imnul desteapta-te romane, referat desteapta-te romane

Desteapta-te, romane!

Andrei Muresanu(1826 – 1863), poet si publicist ardelean, apartinand generatii de la 1848, a fost cunoscut mai ales prin poezia “Un rasunet”, publicat in nr. 25 din 21 iunie 1848 al revistei “Foaie pentru minte, inima si literatura”, alaturi de prima parte a Proclamatiei de la Islaz, act fundamental al Revolutiei din Tara Romaneasca.
Aceasta creatie este un raspuns, o replica sau un ecou, adica “un rasunet” la poezia “Catre romani”, (Desteptarea Romaniei) a lui Vasile Alecsandri, publicata anterior (cu patru numere inainte) in aceeasi revista brasoveana, ulterior titlul ei fiind schimbat in “Desteapta-te, romane!”
Poezia fost pusa pe muzica de Anton Pann (dupa alte pareri, de un ucenic al acestuia sau de poet insusi) si a fost adoptata ca imn al revolutionarilor romani de ...

Alte referate despre: desteapta-te romane rezumat, figuri de stil in strofa a2-a desteaptate romane, desteapta-te romane figuri de stil

Desteapta-te, romane! - apartenenta la specia literara

Imnul este specia genului liric în versuri ,în care se preamăreşte patria,eroii,evenimentele de importanţă naţională şi ale cărui versuri sunt puse ,de obicei,pe muzică. Fiind un imn naţonal este o expresie a unităţii de gândire şi voinţă a unui popor,devenind o operă simbolică,repetabilă în momente solemne. Fiind o operă lirică,imnul transmite gândurile,sentimentele şi ideile în mod direct,prin confesiunea eului liric şi prin intermediul figurilor de stil.

Alte referate despre: desteapta-te romane apartenenta la specia literara imn, popa tanda apartenenta la specia literara nuvela, apartenenta la specia literara baltagul

Demonstratie ca Desteapta-te romana este un imn

“Deşteaptă-te, române” are toate atributele ce definesc un imn ( poezie lirică înrudită cu oda in care se slăveşte cu divinitate eroii, limba, poporul şi patria.

SEMNIFICAŢIA TITLULUI ŞI TEMA
Titlul poeziei este format din verbul la imperativ “ a deştepta” şi din vocativul substantivului “român”, el sintetizează mesajul întregii poezii, îndemnul la deşteptarea naţională la luptă împotriva tiraniei pentru libertate şi unitate naţională.

STRUCTURA COMPOZIŢIONALĂ
Alcătuită din 11 catrene, poezia este compusă dintr-o suită de îndemnuri imperative metaforice adresate poporului român.

IDEA POETICĂ CUPRINSĂ IN PRIMA STROFĂ ŞI SEMNIFICAŢIA EI
La început românii sunt îndemnaţi să se trezească din somnul cel de moarte ( metaforă ce sugerează inerţia în faţa unui destin tragic), la acţiune pentru aşi croii un nou destin care să impresioneze ...

Alte referate despre: demonstratie ca desteapta-te romane este un imn, demonstratia ca desteapta-te romane este un imn, demonstratie ca desteapta-te romana este un imn

Imnul - motivarea notiunii de imn

Creatie lirica in versuri in care sunt exprimate in mod direct in cuvinte solemne pretuirea fata de tara,eroi,fata de idealul unirii.

Intitulata initial “Un Rasunet”,poezia Desteapta-te Romane este strabatuta de un aer grav,procretic
Explicatia titlului:-fiind o opera lirica autorul isi exprima in mod direct propriile sentimente:
-Patrotismul>concretizat in dorinta trezirii la lupta impotriva robiei
-Mandria>pentru o decenta ilustra
Mesajul poeziei:-este concurat cu ajutorul mai multor procedeie:
Metafora “somnul cel de moarte” sugereaza inertia in fata unui destin tragic erazit romanilor de “barbarii de tirani” de aici se naste indemnul exprimat in titlu si in strofele urmatoare.
Numele imparatului TRAIAN “triunfator in lupte” ne arata a cui popor suntem urmasi.
“cum stau ca brazii in munte batrini sute de mii” si enumeratia ...

Alte referate despre: imnu lui stefan cel mare motivare k este imn, imnul romaniei dem de imn, demonstrati ca imn pentru soare este imn

Sburatorul

Publicata pentru prima oara in 1843, poezia "Sburatorul" , reprezinta capodopera liricii lui Ion Heliade Radulescu.
Sursa poeziei consta intr-o credinta populara care a generat mitul erotic al Sburatorului. In folclorul romanesc , Sburatorul este o semidivinitate erotica, un demon simbolizand chinurile iubirii . El este conceput ca putandu-se metamorfoza in sarpe, zmeu sau sul de foc spre a patrunde nestiut in casa, unde se transforma intr-un tanar frumos si pasionat, care isi chinuieste victima (fata sau femeie matura), tulburand-o pana la epuizare cu senzatia chinuitoare a dragostei neimplinite.In fond el apare in vis, uneori ca semizeu acoperit cu solzi argintii si cu aripi albe pe umeri. Folclorul erotic consacra Sburatorului cantece lirice,farmece, vraji si descantece.
Tema poeziei este zbuciumul sufletesc al unei tinere care traieste primii fiori ai iubirii.
"Sburatorul" este o balada ...

Alte referate despre: sburatorul, revista sburatorul, eugen lovinescu sburatorul

Imnul - argumentatie la specie

In strofa a doua poetul arata descendenta poporului roman,urmasii romanilor:"In a noastre piepturi pastram cu fala-un nume/Triunfator in lupte un nume de Traian".

Alte referate despre: limba noastra alexei mateevici argumentatia la specia odei, imnul apartenenta la specie, imnul-apartenenta la specie

Natura in operele lui Eminescu

Autorul prefera putin si alti copaci.Arinul ,copac salbatic se aseamana cu cornul de vanatoare pe care il evoca si Weber in freischutz(din “Peste varfuri’:”Peste varfuri trece luna…Melancolic cornul suna”.).
Subordonate codrului ca element central ,celelalte esente silvestre (bradul, stejarul, fabgul) capata nuante variabile in functie de contextul liric.

Daca codrul si lacul constituie acompaniamentul natural al iubirii ,luna plutind deasupra vastelor intinderi de apa formeaza cadrul adecvat ideilor filozofice.Transformarea naturii si a vietii ,reflectiile asupra mortii sunt privite din perspectiva selenara si oceanica.Meditatiile cu privire la aparitia si extintia universului sunt inaugurate de un vast preludiu ,de ampla invocatie de la inceputul Scrisorii I :”Luna tu ,stapan-a marii ,pe a lumii bolta luneci ,…Cind plutesti pe miscatoarea ...

Alte referate despre: natura in poezia lui eminescu, iubirea si natura in opera lui eminescu, natura in poeziile lui eminescu

Programul politic pasoptist si crearea Romaniei moderne

Pasoptistii au inteles ca patria este un teritoriu locuit de romani (cu o unitate politica) pe care il conduceau, il militau . Pregatirea unitatii de cunostiinta nationala o constituia o idologie numita daco-tarista. Asadar, in 1840 a aparut in ziarul "Romania", iar in 1840 apare, editat de Mihail Kogalniceanu, "Dacia literara", cu un mesaj de unitate politica, obligandu-se astfel sa faca si un repertoriu general al literaturii romanesti, in care vor fi trecuti toti scriitorii moldoveni, munteni, ardeleni, banateni si bucovineni.

Alte referate despre: programul politic pasoptist si crearea romaniei moderne, programul politic pasoptist si crearea romaniei moderne rezumat, wikipedia programul politic pasoptist si crearea romaniei moderne
Referate afisate : 16
Medie note: 8.10 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK