Dezorganizarea fapt de concurenta neloiala

Fapte de concurenta neloiala

Element comun celor doua practici:
- ambele presupun existenta unui raport de concurenta intre agentul economic agresor si agentii econonici agresati, aflati pe aceeasi piata relevanta (v. "piata relevanta" la sectiunea de practici monopoliste). Cred ca concluzia nu se mai verifica, daca admit ca faptul de concurenta neloiala se poate desfasura si cand agentii economici nu se afla in concurenta.

In dreptul comparat, o asemenea conceptie a fost deja consacrata legislativ in Elvetia, prin intrarea in vigoare in martie 1988 a noii Legi impotriva concurentei neloiale (Bundesgesetz gegen den unlauteren Wettbewerb). Conform art.1, legea are drept scop sa garanteze concurenta loiala si nedenaturata in interesul tuturor participantilor.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 17kb
Downloads: 2100
Materia: Drept

Concurenta comerciala neloiala

3) Sistemul tombola, conform caruia fiecarui cumparator i se ofera un
bilet de loterie; chiar daca toate biletele sunt câstigatoare,
valoarea premiilor este inegala desigur ca participantii sunt sedusi
de perspectiva obtinerii celui mai valoros premiu) ceea ce face ca
premiul obtinut sa depinda exclusiv de tragerea la sorti.

Alte referate despre: concurenta comerciala neloiala, referat concurenta comerciala neloiala, referate concurenta comerciala neloiala

Infractiuni privind concurenta comerciala. Concurenta neloiala

Infractiuni privind concurenta comerciala. Concurenta neloiala
În general prin concurenţă se înţelege o confruntare între tendinţe adverse, care converg spre acelaşi scop. Prin concurenţă, în sens juridic înţelegem confruntarea dintre agenţii economici cu activităţi similare sau asemănătoare, exercitate în domeniile deschise pieţei pentru câştigarea şi conservarea clientelei, în scopul rentabilizării propriei întreprinderi .

Alte referate despre: infractiuni privind concurenta comerciala concurenta neloiala, infractiuni privind concurenta comerciala concurenta, infractiuni privind societatile comerciale

Raspunderea civila a comitentilor pentru fapt

La baza răspunderii civile stau două principii fundamentale: principiul reparării integrale a prejudiciului, prin care se înţelege înlăturarea tuturor consecinţelor dăunatoare ale unui fapt ilicit, în scopul repunerii victimei în situaţia anterioară („restitutio in integrum”) si principiul reparării în natură a prejudiciului, adică repararea prin mijloace naturale, adecvate, cum sunt restituirea bunului, înlocuirea lui cu unul similar, repararea tehnică a bunului, etc.

Alte referate despre: raspunderea civila a comitentului, raspunderea civila delictuala pentru fapta altuia, raspunderea civila in materia faptelor monopoliste

Actele de concurenta neloiala

Ţinta unor astfel de manopere o constituie obiectele al căror succes comercial este asigurat şi care nu sunt protejate prin drepturi exclusive (ipoteză în care am fi în prezenţa contrafacerii şi acţiunii corespunzătoare acesteia). Frecvenţa copiei servile este surprinzător de mare: o întâlnim la toate tipurile de produse, de la cele mai simple şi mai tradiţionale, cum ar fi jucăriile sau jocurile pentru copii , la cele mai noi (computerele).

Copierea poate fi şi cvasiservilă, fiind deci sancţionabilă chiar şi numai realizarea unei asemănări între cele două produse. Este irelevantă existenţa unor diferenţe, dacă acestea sunt dominate de efectul de ansamblu al similitudinilor .

Alte referate despre: acte de concurenta neloiala, actele de concurenta neloiala, reglementarea si sanctionarea actelor de concurenta neloiala

Raspunderea comitentului pentru faptele prepusului sau

Raspunderea civila imbraca doua forme: raspunderea civilacontractuala si raspunderea civila delictuala.Codul Civil Roman supune cele doua forme ale raspunderii civile unor regimuri juridice sensibil deosebite.
Raspunderea civila contractuala este indatorirea debitorului unei obligatii nascuta dintr-un contract, de a repara prejudiciul cauzat creditorului sau prin faptul neexecutarii prestatiei datorate.

Alte referate despre: raspunderea comitentului pentru faptele prepusului sau, raspunderea comitentului pentru faptele prepusului, raspunderea comitentului pt faptele prepusului sau

Monopol versus piata cu concurenta perfecta

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Concurenta este posibila doar atunci cand preturile sunt libere iar manifestarea ei duce la: dezvoltarea productiei, imbunatatirea gradului de servire, ridicarea calitatii
bunurilor, reducerea costurilor, diminuarea preturilor de vanzare.

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Cu toate ca sistemul economic real de piata este unul mixt, in teoria microeconomica, exista totusi piete pur teoretice precum piata de monopol si piata cu concurenta perfecta; acestea reprezintand situatii -reper, prin analiza carora se faciliteaza intelegerea anumitor aspecte concrete de piata. Multi specialisti sustin ca monopolul este doar o simpla abstractie stiintifica, un model teoretic de analiza.

Alte referate despre: monopol versus piata cu concurenta perfecta, piata cu concurenta perfecta versus piata cu concurenta imperfecta, monopol versus piata perfecta

Oligopolul si concurenta imperfecta

Oligopolul si concurenta imperfecta
De cele mai multe ori piaţa nu este nici monopol şi nici în perfectă concurenţă ci ce situează pe undeva pe la mijloc. Chiar şi un producător monopolist va avea ceva concurenţă din partea producătorilor produselor substitute.
Oligopolul si concurenta imperfecta

Alte referate despre: oligopolul si concurenta imperfecta, oligopol si concurenta imperfecta, concurenta imperfecta oligopol

Relatiile de concurenta pe piata

Mobil Rom este o societate tânără şi foarte ambiţioasă. O ambiţie pe măsura proiectului pe care îl realizează. O ambiţie pe măsura aşteptărilor românilor. O ambiţie pe măsura potenţialului său tehnologic si a resurselor umane de care dispune.
Societatea Mobil Rom a fost creatã pentru a rãspunde unei cereri lansate de Guvernul României în vederea atribuirii licentelor de telefonie mobilã GSM.
Una din aceste licente a fost oficial atribuitã societãtii Mobil Rom în decembrie 1996.

Alte referate despre: relatiile de concurenta pe piata, relatii de concurenta pe piata, relatia de concurenta pe piata

Concurenta

Rolul banilor si functiile banilor:Masurator al valorii [masuram valoare tuturor marfurilor];Mijloc de schimb [intermediar de schimb intre marfuri];Mijloc de tezaurizare [acumularea de bani, aur pt o perioada lunga de timp];Forma universala [simbol al avutiei];Bani universali [schimburile de bani intre tari];

Alte referate despre: concurenta, concurenta neloiala, preturi si concurenta

Piata si concurenta

Piata si concurenta
Desi in acceptiunea ei spatiala si economica piata este locul de intalnire a agentilor economici, vanzatori si cumparatori, care schimba intre ei bunuri sau servicii, piata mai poate fi inteleasa ca fiind locul de intalnire a ofertei cu cererea, prima reprezentand forma sub care se infatiseaza rezultatele finale ale productiei in conditiile economiei de schimb, cea de-a doua exprimand nevoile umane solvabile.

Piata si concurenta
Regulatorul pietei este concurenta, astfel ca fiecare isi urmareste propriul interes, satisfacerea cat mai avantajoasa a necesitatilor de productie sau de consum si obtinerea de castig. Cunoasterea pietei presupune cunoasterea cererii, ofertei, pretului si concurentei.

Piata si concurenta
Concurenta desemneaza relatiile de competitie, de rivalitate dintre agentii economici in calitate ...

Alte referate despre: piata si concurenta, piata cu concurenta perfecta, piata cu concurenta imperfecta

Concurenta perfecta

Informare perfecta - cumparatorii si vanzatorii sunt in posesia tuturor informatiilor relevante referitoare la piata, inclusiv cele privind pretul si calitatea produsului;acceptarea pretului - cumparatorii si vanzatorii nu sunt capabili sa influenteze individual pretul la care produsul se poate vinde sau cumpara; acest pret se formeaza pe baza mecanismului pietei libere si reprezinta ceva dat din afara pentru toti protagonistii pietei;

Alte referate despre: maximizarea profitului firmei pe piata cu concurenta perfecta, concurenta perfecta, tipuri de piata oligopol monopol monopolistica concurenta perfecta

Piata si concurenta

Economia de schimb constituie baza aparitiei, existentei si functionarii pietei. Datorita specializarii agentilor economici, satisfacerea nevoilor de consum nu se putea realiza decat prin intermediul schimbului de marfuri. Piata este necesara pentru a realiza legatura dintre producatori si consumatori, oferind participantilor informatiile necesare pentru a putea decide ce, cat si pentru cine sa produca, dar si ce, cum si cat sa se consume. Aceste informatii nu pot fi ignorate in cadrul schimburilor economice.

Alte referate despre: piata si concurenta referat, piata cu concurenta monopolista, piata cu concurenta monopol

Concurenta

Locul si rolul concurentei in cadrul economiei de piata.Concurenta e factorul determinant, esential in succesul sau esecul firmelor.Concurenta determina oportunitatea acelor activitati ale unei firme care pot contribui la performanta acesteia, cum ar fi inovatiile, o cultura unitara sau implementare judicioasa.

Alte referate despre: concurenta pe piata, tipuri de concurenta, concurenta neloiala exemple

Studiul faptului religios in istoria lumii

de fapt, el critica acel tip de teognosie, care sublimeaza pacatul si il transpune in lumea zeilor. ori, astfel de zei nu exista, intrucat "nu pot avea slabiciuni omenesti", adevaratii zei fiind sublimul ideal, care nu poate fi redat de oameni.

Alte referate despre: conflcte religioase in istoria lumii, istorie lumea contemporana religii, religia si aparitia lumii

Sanctionarea concurentei neloiale

Până la intrarea în vigoare a legii din 1991, singurul text privitor la sancţiunea penală a concurenţei neloiale, era art. 301 C.P.
Odată cu intrarea în vigoare a legii nr. 11/ 1991 privind combaterea concurenţei neloiale, art 301 C.P. ar trebui considerat implicit abrogat.
În art. 1 din legea 11/1991 se proclamă obligaţia comercianţilor de a-şi exercita activitatea „cu bună credinţă şi potrivit uzanţelor cinstite”.
În art. 2 al legii se arată că, constituie concurenţă neloială, orice act sau fapt contrar uzanţelor cinstite în activitatea comercială sau industrială, legea sancţionând faptele de concurenţă neloială ca şi contravenţii şi ca infracţiuni.
Potrivit art.4 din lege, constituie contravenţii următoarele fapte:
a) oferirea serviciilor de către salariatul exclusiv al unui comerciant unui concurent, ori acceptarea unei asemenea oferte;
b) dezvăluirea de către salariatul unui comerciant de date secrete, privind activitatea acestuia ...

Alte referate despre: sanctionarea concurentei neloiale, sanctionarea concurentei neloiale sistemul de drept common law, formele concurentei neloiale
Referate afisate : 16
Medie note: 8.53 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles