Dialog purtat intre explorator si pinguini

Miorita

În partea dramatică a baladei Miorita, care constă într-un dialog imaginar între ciobanul moldovean şi o oiţă năzdrăvană se accentuează reciprocitatea sentimentelor celor două fiinţe. Aflând de complotul pus la cale (aceasta este intriga), o oiţă năzdrăvană, credincioasă încearcă să-şi avertizeze stăpânul, dar cu menajamente, astfel putem distinge mai multe etape. Mai întâi, oiţa îşi manifestă neliniştea atrăgând atenţia asupra ei:“De trei zile-ncoace,Gura nu-i mai tace,Iarba nu-i mai place…”

Miorita.Comportamentul ei îl îngrijorează pe cioban care i se adresează cu duioşie subliniind afecţiunea omului faţă de animalul credincios.
Poetul anonim foloseşte cu măiestrie dativul posesiv sau diminutivele („mioriţă”, „oiţă”, „bolnăvioară”, „drăguţă”).Mioriţa îşi atrage stăpânul într-un loc tainic „La negru zăvoi...”, iar apoi îl îndeamnă să se apere: „Stăpâne, stăpâne,Îţi cheamă ş-un câne,Cel ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 14kb
Downloads: 14
Materia: Romana

Miorita

Capodopera absoluta a literaturii noastre populare, dovada geniului artistic al poporului roman, este rezultatul unui proces de creatie seculara, textul baladei armonizand un numar variabil de motive poetice cu existenta independenta in folclor. "Miorita" sintetizeaza o experienta de viata milenara, pentru a o ridica, prin transfigurare artistica la rang de valoare general-umana. Datarea genezei baladei este de fapt imposibila, pentru ca ea este rezultatul unei contaminari succesive intre temele majore ale folclorului nostru

Alte referate despre: miorita, miorita comentariu, miorita balada populara

Ciobanasul - Miorita

Miorita:Contrastul chromatic dintre albul fetei si negrul parului sau al ochilor este realizat cu elementele naturii.Diminutivele populare: “ciobanel”, “mustacioara”,”ochisori” exprima afectivitatea. Compozitional, portretul ciobanului este un paralelism enumerativ, fiind considerat unul dintre cele mai bine realizate din literature romana.

Alte referate despre: caracterizarea ciobanasului miorita, caracterizare ciobanas miorita, portretul ciobanasului miorita

Balada populara - Miorita

Acţiunea este situată în timp prin faptul că ea se petrece toamna, în momentul coborârii oilor la iernat. Intriga este reprezentată de complotul baciului vrâncean şi al celui ungurean pus la cale împotriva ciobanului moldovean. Mobilul conflictului îl constituie bogăţia celui din urmă, invidiată de cei doi.

Alte referate despre: balada populara miorita, balada populara miorita-rezumat, balada populara miorita rezumat

Miorita - demonstratie

Baciul moldovean dupa ce aude acestea isi incredinteaza ultimele dorinte mioarei sale. Punctul culminant nu apare ca actiune, ci ca intensitate a sentimentelor. Ciobanul moldovean crede ca va fi cautat de mama sa. Mama il descrie realizandu-i un portret cuceritor prin frumusete. Baciul o roaga pe mioara sa ii prezinte mamei sale moartea ca pe o nunta. Deznodamantul lipseste.

Se impletesc mai multe motive: Motivul transhumantei, motivul complotului, motivul mioarei nazdravane, motivul testamentului, motivul alegorie moarte-natura, motivul maicutei batrane.Elementele reale se imbina cu cele fantastice. Natura participa la evenimente fiind personificata. Personajul principal are un destin impresionant.

Ciobanul moldovean este personajul principal deoarece apare in toate momentele subiectului. El este caracterizar atat direct prin intermediul descrierii de catre narator si de mama sa, cat si indirect prin felul de a vorbi, de a gandi, de a se comporta, prin relatiile cu celelalte pers ...

Alte referate despre: miorita demonstratie balada populara, miorita demonstratie, balada miorita demonstratie

Cele 4 mituri romanesti

Sunt argumente pentru a sustine ideea, insa problema nu ni se pare
bine pusa, din doua motive. Unul priveste tehnica neinspirata a
cercetarii. Se apeleaza la exemplificari dintr-un domeniu marginal:
riturile propriu-zise de inmormantare, pentru a fi aplicate pe un
teren al spiritualitatii traditionale care are cu totul alt specific:
mioritismul ca mod de existenta. Apoi, deplasandu-se atentia asupra
credintelor superstitioase, se ajunge la denaturarea problemei. Frica
de moarte isi face loc intr-un mod tensionat si anxios doar in
legendele neritualizate despre strigoi, singura ratiune de a exista a
acestei categorii folclorice. Frica intra in surdina nu numai in
balade, dar si in bocete, unde se manifesta indurerarea celui care
pleaca "dincolo", precum si a celor ramasi in viata. Bocetele sunt
forme folclorice "de trecere"), iar rolul lor e acela de a atenua
dramatismul momentului si, mai mult decat atat, de a anula starea de
frica in fata mortii. Cat priveste ...

Alte referate despre: mituri romanesti, miturile romanesti, cele 4 mituri romanesti

Dialog neizbutit

Şi iată-vă pe rând prezente
Vieţile unei vieţi ,
Deşi vă vreţi independente ,
Doar împreună sens aveţi .

Alte referate despre: dialog intre 2 persoane, dialogul, compunere cu dialog intre animale

Andrei Kurkov - Moartea pinguinului

Viktor Zolotariov este un scriitor de mana a doua, cu ambitii literare de amploare dar vizitat de muze foarte rar. Dramul de talent pe care-l poseda este totusi veritabil. Manuscrisele fiindu-i refuzate rand pe rand de revistele literare, se incumeta si se angajeaza la o gazeta kieveana unde va incepe sa publice (sub pseudonimul Un Grup de Tovarasi) "cruciulite" (necrologuri) pentru niste personaje mai mult sau mai putin muribunde. Gasirea unui stil adecvat nu ii da prea multa bataie de cap, fiind curand felicitat de superiorul sau pentru coerenta frazelor sale. Primele banuieli cu privire la adevarata misiune a scrierilor sale rasar dupa niste "coincidente" care-i ingheata sangele in vine.

Alte referate despre: moartea sfantului andrei, moartea sf andrei, rezumat moartea sfantului andrei

Miorita vs. Zaraza

Publicitatea este o tehnica de comunicare nepersonala, ce presupune derularea unui demers complex de natura persuasiva, pentru a carui realizare sunt utilizate instrumente specifice comunicarii in masa in masura sa provoace o presiune psihologica asupra publicului vizat. Initiatorul actiunilor de comunicare publicitara este anuntatorul care, in vederea realizarii obiectivelor stabilite, doreste sa transmita unui public numeros, dar cat mai bine determinat, un masaj nepersonal cu privire la produsele promovate.

Alte referate despre: miorita rezumat, balada miorita, comentariu miorita

Pinguinul imperial

Cu toate ca pinguinul imperial este un animal marin si isi procura hrana exclusiv din apa, cuibul si-l face la adapostul unui zid de gheata, la multi kilometrii de mare. Deoarece pasarile clocesc iarna, trebuie sa aleaga un loc unde gheata nu se topeste de la venirea verii pana cand puii devin independenti. Tocmai din acest motiv unele pasari se deplaseaza si pana la 100 de km in adancimea.

Alte referate despre: pinguinii imperiali, pinguini imperiali, pinguinul imperial

Gestionarea fisierelor cu ajutorul programului Explorer

Fereastra Explorer este împărţită în 2 panouri (ochiuri de fereastră).
Panoul din stânga prezintă o imagine ierarhizată a organizării dosarelor de pe calculatorul dumneavoastră. În partea de sus a acestei structuri ierarhice se găseşte pictograma Desktop (suprafaţa de lucru). Imediat sub pictograma Desktop se găseşte dosarul My Computer. Sub dosarul My Computer se găsesc înşirate toate resursele calculatorului dumneavoastră. Acestea include unităţile de floppy (reprezentate de pictograma unei unităţi de floppy disc) şi hard discurile locale (reprezentate de pictograma unei unităţi de hard disc).În funcţie de resursele calculatorului dumneavoastră, s-ar putea să vedeţi alte dosare afişate imediat sub dosarul My Computer. De exemplu, dacă aveţi instalată pe calculator o unitate CD-ROM, îl veţi vedea pictograma ...

Alte referate despre: gestionarea fisierelor cu ajutorul programelor explorer, programul de management de fisiere si directoare windows explorer, program management fisiere si directoare windows explorer

Elementul purtator de lumina si de viata

Ei cautau cu perseverenta ceea ce nu exista. Cu toata straduinta lor de secole alchimistii n-au gasit ceea ce doreau, dar nici munca lor n-a fost in zadar. Ei au studiat amanuntit o serie de substante, au descoperit altele noi, au descris multe reactii chimice. Una din substantele descoperite de ei este si fosforul.

Alte referate despre: elementele subiectului tinerete fara batrinete si viata fara de moarte, rolul luminii solare in viata plantelor, rolul elementelor chimice si al vitaminelor in viata cotidiana

Despre pinguini

Pinguinii din Antarctica isi petrec mare parte din viata inotand in Oceanul Inghetat de Sud, vanand pesti, calmari si krili. Pinguinii parasesc marea doar in perioada imperecherii. Atunci ei se intorc pe uscat sau pe gheata si se indreapta spre locurile de imperechere, numite colonii. An dupa an, pinguinii se intorc la colonia unde s-au nascut. Deseori se intorc la acelasi partener.

Alte referate despre: pinguinii, despre pinguini, pinguini

Ipoteze negative ale dialogului

In al doilea rand “Unului care nu este” ii va reveni diferenta.Daca unu nu ar fi diferit de celelalte atunci nu s-ar sti cand se vorbeste de Unu si cand se vorbeste de celelalte.

Alte referate despre: efectele pozitive si negative ale omului asupra naturii, actiunile pozitive si negative ale omului asupra solului, actiuni negative si pozitive ale omului asupra solului

Metode de explorare radioimagistica

Pentru a face vizibile radiologic, indirect, cavitatile naturale ale organismului se poate recurge la umplerea acestora cu substante cu un numar atomic mai mare care astfel sunt radioopace, acestea constituind asa-zisele substante de contrast artificiale radioopace. De asemenea, se pot utiliza si substante de contrast radiotransparente, umpland aceleasi cavitati reale sau virtuale cu aer sau cu alte gaze.

Alte referate despre: viata unor exploratori polari, compunere o zi din viata unor exploratori polari, o zi din viata unor exploratori polari

Explorarea functionala a aparatului respirator

Testele de functionalitate pulmonara au inceput sa faca parte din
examinarile medicale de rutina din pneumologie, medicina
ocupationala si medicina sportiva.Spirometria reprezinta o investigatie paraclinica de mare acuratete si cu valoare predictiva, utilizata in scopul diagnosticarii si clasificarii afectiunii care produce alterarea functiei pulmonare.

Alte referate despre: explorari functionale ale aparatului respirator, structura functionala a aparatului respirator, anatomia functionala a aparatului respirator

Descoperirea Asiei si explorarea sa

Asia este cel mai populat continent, aici traind peste 3,5 miliarde de locuitori.Acestia, dupa origine, se disting in mai multe rase:mongoloida: mongolii, chinezii, coreenii, japonezii, precum si popoarele din Peninsula Indochina, vestul Asiei Centrale si altele;euroasiatica: indienii, pakistanezii, iranienii, tadjicii, rusii, semitii;

Alte referate despre: descoperirea asiei si explorarea sa, descoperirea asiei, descoperirea asiei de catre europeni
Referate afisate : 17
Medie note: 8.38 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles