Dincolo de nisipuri-fanus neagu

Dincolo de nisipuri - Fanus Neagu

Accentul cade pe vizual căci totul simbolizează starea în care se află satul. Şuşteru avea ochii cârpiţi de somn, era mic şi slab cu cămaşa atârnându-i peste pantaloni.
Şuşteru zăreşte un călăreţ apărut ca din senin şi care alergând în goana mare spre sat anunţă că a plouat la munte şi vine gârla. Apoi, fără ca Şuşteru să aibă timp să-şi revină dispare ca o nălucă pe sub arcadele podului vopsit în roşu, după ce până acum peisajul era dominat de culori şterse, astă menţiune a culorii roşii este ca un avertisment asupra stării de sănătate a personajului. Din punctul de vedere a doctorilor rosul este culoarea nebuniei.

Sosirea apei ii sperie pe oamenii satului. Aasa incep oameni sa isi intre in ritm. Clopotele încep să sune strângând toată suflarea satului pe mal. Şuşteru coboară luntrea din pod, bărbaţii curăţă şanţurile, femeile îşi ţineau copiii lângă ele să nu le ia vâltoarea apei, unele pregătiseră deja nişte ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 5864
Materia: Romana

Dincolo de nisipuri

Dincolo de nisipuri surprinde o realitate crudă, aceea a degradării fizice şi morale a omului datorită secetei. Acţiunea începe brusc fixând cadrul spaţio-temporal. După doi ani de secetă cumplită, în 1946, într-un sat de câmpie scriitorul surprinde lumea dezolantă ce poartă amprenta efectelor secetei.

Alte referate despre: dincolo de nisipuri rezumat, dincolo de nisipuri, dincolo de nisipuri rezumat pe baza momentelor subiectului

Delta Dunarii

Delta Dunarii sau “TARA APELOR”, cu chipul ei geometric, veritabil muzeu natural este cea mai noua si mai joasa regiune a tarii noastre. Este un unicat in Europa prin flora si fauna. Delta Dunarii s-a format pe locul unui fost golf marin care treptat s-a format in liman, apoi a devenit delta, forma incomplet consolidata.

Alte referate despre: delta dunarii referat, referat delta dunarii, delta dunarii

Dincolo de nisipuri -Fanus Neagu

Invelisul edafic este constiuit din podzoluri si soluri mlastinoase,
sarace in substante nutritive. Vara solurile se dezgeata pe o grosime
de 0,2-1,6 m, stratul de adancime permanent inghetat (permafrost)
mentinand la suprafata apele rezultate din topirea ghetii.

Alte referate despre: dincolo de nisipuri fanus neagu, rezumat dincolo de nisipuri fanus neagu, dincolo de nisipuri-fanus neagu

Acasa de Fanus Neagu

Batrana moare, cum promisese, si primarul loveste cu pumnii pe nepot, vinovat — nu se stie de ce—de aceasta intamplare. Sunt si alte detalii ce sugereaza o drama umana mai generala. Sotia sefului de gara se plange ca si-a irosit tineretea prin satele obscure ale Baraganului, un sofer infirm si mitoman povesteste cu cinism cum ingrasa anual patru-cinci porci cu mancarea de la pomana mortilor pe care ii cara cu camionul gospodariei colective.

Alte referate despre: acasa de fanus neagu, acasa de fanus neagu rezumat, rezumat acasa de fanus neagu

Dincolo de nisipuri

Nuvela "Dincolo de nisipuri'' a fost publicata in vol.''Cantonul parasit" fiind o naratiune aproape fantastica ,povestea unui miraj intr-un cadru de viata debordanta.

Nuvela este specia epica in proza,cu un singur fir narativ ,urmarind un conflict unic,iar personajele-nu prea numeroase -sunt caracterizate succint,in functie de contributia lor la desfasurarea actiunii.

Nuvela prezinta fapte verosimile ce se constituie intr-un singur conflict,o intriga riguros construita,accentul fiind pus mai putin pe actiune si mai ales pe conturarea personajului.Nuvela este de intindere mai mare decat povestirea si mai scurta decat romanul.

Nuvela "Dincolo de nisipuri"de Fanus Neagu este o opera epica ,deoarece autorul isi exprima sentimentele indirect, prin intermediul actiunii si al personajelor,de aceea modul de expunere care predomina este naratiunea.

Ca in orice opera epica ,prozatorul fixeaza de la inceput timpul si locul actiunii,vara anului 1946 si realitatea dramatica ...

Alte referate despre: rezumat dincolo de nisipuri, dincolo de nisipuri momentele subiectului, dincolo de nisipuri de fanus neagu

Dincolo de nisipuri - comentariu literar

Autorul realizează astfel şi acea deschidere spre fantastic, nuvela fiind, de fapt, povestea unuimiraj. (= Iluzie optică, datorată refracţiei luminii, în care imaginea unor lucruri depărtate apare apropiată şi răsturnată. fig. Aparenţă seducătoare şi înşelătoare; iluzie deşartă. ).
Expoziţiunea nuvelei

Alte referate despre: dincolo de nisipuri comentariu literar, dincolo de nisipuri-comentariu literar, dincolo de nisipuri povestire literara

Dincolo de nisipuri

Dascalul satului,despe care se spunea ca inebunise de foame,completeaza imaginea dezolanta a satului.Saracia oamenilor este sugerata si de cateva gesturi semnificative:o femiei aduna balega intr-o roaba,ca sa-si lipeasca prispa casei,un caine se scutura de purici,iar de la fierarie mirosea a copita arsa.

Alte referate despre: momentele subiectului dincolo de nisipuri, fanus neagu dincolo de nisipuri, dincolo de nisipuri povestire

Dincolo de nisipuri - caracterizarea lui Susteru

Şuşteru nu este indiferent la ceea ce se întâmplă în jurul său şi, de aceea,reacţionează ori de câte ori e nevoie, fie prin fapte, fie prin atitudinea pe care o adoptă, aşa cum se întâmplă când întreg satul se pregăteşte să întâmpine apa sau când hotărăşte să plece spre satele de sus în căutarea ei.

Alte referate despre: dincolo de nisipuri caracterizarea lui susteru, dincolo de nisipuri portretul lui susteru, dincolo de nisipuri-caracterizarea lui susteru

Sarbatoarea intre meditatie si petrecere

Unul dintre elementele aproape nelipsite din cadrul sarbatorii este ospatul, care, dupa parerea lui Paul Drogenu, contribuie tocmai la iesirea din alienarea fata de semeni, prin comuna daruire si consumare a darurilor. Ospatul presupune nu doar comuniunea cu semenii, strainii sau cunoscuti ai grupului, ai familiei, ai satului, ai orasului, ci presupune si comuniunea cu cei de dincolo de hotarele asezarilor fiintei, ale stramosilor si chiar ale zeilor.
De asemenea, dansul joaca un rol important in realizarea contactului uman cu bucuria, cu sinele si cu semenii. Dansul introduce aceea bucurie a miscarii in “solemnitatea inghetata a trupului si a relatiei interpersonale cotidiene”.
Dansul care exprima cel mai bine acest lucru este hora; unul dintre elementele cele mai relevante in acest sens este insasi forma sa rotunda, inchisa. Uneori, hora este reprezentata de mai multe cercuri concentrice. Energiile indivizilor care participa la hora se supun principiului sinergiei, asa incat este ...

Alte referate despre: sarbatoarea pascala intre meditatie si petrecere, sarbatoarea de paste se petrece in familie, referat sarbatorile de iarna cum petrecem

Sadoveanu si experienta primordiala

Destinul unei astfel de opere nu poate sa fie despartit de destinul marelui Sadoveanu , cel care se naşte la 5 noiembrie 1880 la Paşcani , an in care se naşte si Tudor Arghezi si in care mentorul lui Sadoveanu ,Gustave Flubert trece in lumea umbrelor.

Pe numele sau adevărat Mihai Ursachi , fiul avocatului Alexandru Sadoveanu si al Profirei Ursachi , fiica de razesi din Versani . Mihail Sadoveanu debutează in revista „Dracu” cu versuri si cu schita „Domnişoara din Fălticeni” la 20 aprilie 1897 .

Daca la început Sadoveanu a folosit pseudonimele Mihai din Paşcani sau M. Cobuz in 1904 apar volumele de povestiri „Crsama lui moş Precu” , „Dureri inabusite” , si romanul „Şoimii” toate semnate Mihail Sadoveanu , acest an fiind numit de către Nicolae Iorga „anul Sadoveanu”.

Deşi in perioada ...

Alte referate despre: referat experiente sadoveanu, referat experiente de mihail sadoveanu, dumbrava minunata de mihail sadoveanu

Geografia Buzaului

Geografia Buzaului:Masivul Podu Calului este cuprins intre raurile Basca mare si Buzau. Inaltimea maxima este de 1440 m. rocile predominante sunt gresiile , marnele , sisturile argiloase. Ca aspect geografic , masivul se infatiseaza , raportat la Penteleu , mai fragmentat , individualizand culmile Podu Calului , Teharau si Bota.

Alte referate despre: voronet de constanta buzea, buzele mamei comentariu, buzele mamei de grigore vieru

Braila

Rezervatia naturala - Lacul Jirlau
Statiunea – Lacul Sarat
Teatrul Dramatic – Maria Filotti
Muzeul Judetean Braila
Portul Braila
Biserica – Sf. Arhangheli Mihail si Gavril
Manastirea Maxineni, com. Maxineni
Biserica Greceasca
Palatul Agriculturii
Statuia Ecaterinei Teodoroiu
Orologiul din centrul vechi al Brailei construit in anul 1901.

Alte referate despre: braila, referat braila, alunecari de teren in zona braila galati

Natura un iscusit creator

Astăzi, mai mult ca oricând, aceste bogăţii trebuie ocrotite. După cum se ştie tot ceea ce ne înconjoară a rezultat în urma unor ample prefaceri, petrecute de-a lungul a milioane de ani. De la apariţia sa, omul a contribuit şi el, într-un anume fel, la aceste transformări. Uneori a pătruns nechibzuit şi consecinţele nu au întârziat să apară.

Astfel poluarea apei, tăierea pădurilor, păşunatul exagerat, exploatarea neraţională a resurselor subterane au provocat dispariţia mai multor plante, animale sau degradarea totală a unor regiuni. Defrişarea pădurilor, însoţită de o practicare intensă a vânătorii au avut ca urmare dispariţia a peste 100 de specii şi subspecii de animale.

Alte referate despre: natura este cel mai iscusit arhitect, natura esye cel mai iscusit arhitector, film natura un mester iscusit

Dincolo de portile lui Hercule de W.H. Church

Aceste doua cuvinte, culese printr-o intorsatura a evenimentelor dintr-o veche legenda, au devenit motto-ul care i-a inspirat pe pionierii stiintei cu citeva secole in urma, condu si de indraznetul Francis Bacon, care avea intuitia unui filozof de a gasi exprimarea cea mai corecta.Expresia aceasta ne transmite un sentiment pretios: acela de a fi indraznet, caci dincolo de limitele existente se afla mereu altceva. Ca exploratori ai noilor orizonturi, trebuie sa aplaudam acest punct de vedere. Dar legenda este cea care merita mai multa atentie decit motto-ul derivat din ea. De fapt, printr-o intimplare fericita, ea ne duce la o alta legenda mai veche, care poate fi considerata adevarata, in timp ce prima este probabil o pura fantezie.

Alte referate despre: portul hercule, tara de dincolo de negura, tara de dincolo de negura rezumat

Tara de dincolo de Poli

Azi se presupune ca formarea planetelor duce invariabil la acest model de "planeta plina", ca o sfera solida. Astronomii si fizicienii cred ca gazele se condenseaza gradat pana ce se ajunge la forma de sfera solida. Cu toate acestea, exista si alte posibilitati. Pun pariu ca nu le cunoasteti. Un studiu simplu al fortei centrifuge ar putea sa ne invete pe toti o noua modalitate de formare a Pamantului. Cu totii suntem de acord ca planeta se invarte in jurul axei sale (asa se succed zilele si noptile). Cate Malone, autor al unui interesant articol intitulat "Pamantul gol" (in sensul ca nu este plin), arata ca "forta centrifuga determina forma usor turtita (la poli) a planetei" (care deci nu este o sfera perfecta).

Alte referate despre: tara de dincolo de negura-rezumat, rezumat tara de dincolo de negura, mihail sadoveanu tara de dincolo de negura rezumat

Tara de dincolo de neguri

Cel mai tanar pamant al Romaniei, asa cum este cunoscut din manualele de geografie, Delta Dunarii potrivit oamenilor de stiinta, s-a format intr-un golf al Marii Negre incepand din Pleistocenul superior. In aceasta etapa s-a schitat un cordon litoral numit "cordon initial", care s-a apreciat ca a inceput in partea centrala cu circa 11 000 ani i.e.n.(N. Panin 1983, N. Mihailescu 1989). Formarea acestui cordon initial, ce corespunde axului central al aliniamentului de grinduri Jibrieni, Letea, Caraorman si Crasnicol a inchis golful, transformandu-l intr-un liman. Delta Dunarii a evoluat in stransa legatura cu cele trei brate; Sfantu Gheorghe, Sulina, Chilia. Cele trei brate au varste diferite, cel mai vechi fiind Sfantu Gheorghe (cel din sud), si cel mai tanar Chilia (cel din nord).

Alte referate despre: tara de dincolo de negura referat, mihail sadoveanu-tara de dincolo de negura, tara de dincolo de negura de mihail sadoveanu rezumat

Vestea buna a Imparatiei

10La început, Dumnezeu a creat pe primul om şi pe prima femeie, numiţi Adam şi Eva. Ei au fost desăvârşiţi şi Dumnezeu i-a pus într-o parte a pământului numit „Eden”. El le-a dat porunca: „creşteţi şi înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l”. Ei trebuiau să stăpâneasca peste toate celelalte creaturi ale pământului (Geneza 1:27-31).
11Dacă vor fi ascultători şi credincioşi Creatorului, vor trăi veşnic în pace pe pământ şi vor poseda tot ce le-ar dori inima. Cu toate că erau perfecţi în ceea ce priveşte corpul şi gândirea lor, totuşi încă erau neîncercaţi şi Dumnezeu le dăduse ocazia ca supunerea lor să fie încercată. El a dat lui Adam porunca: „poţi să mănânci după plăcere din orice pom din gradină, dar din pomul cunoştinţei a binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca vei muri negreşit” (Geneza 2:16-17). S-au dovedit ei credincioşi în această încercare? Biblia ne arată că ...

Alte referate despre: vestea cea buna a imparatiei, o veste buna, veste buna

Extraterestrii

Iar daca poate fi adevarat ca observarea de catre ei a Pamantului si a
oamenilor, cu scopul probabil de a locui planeta, atunci este evident
sau "logic" ca nu se "gandesc" sa ne fie vecini de convietuire, ci vor
probabil sa fie unicii locuitori inteligenti, in locul oamenilor!

Alte referate despre: despre extraterestrii, compunere despre extraterestri, despre extraterestri
Referate afisate : 19
Medie note: 8.47 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles