Dioxid de carbon

Dioxidul de carbon - extinctia speciilor

In jur de 95% din formele de viata din oceane si aproximativ trei sferturi din speciile de pe uscat au disparut atunci. Mai multe explicatii posibile ale acestui eveniment catastrofal au fost propuse de cercetatori, printre care impactul cu un asteroid, eruptiile vulcanice masive, schimbarea climatului si glaciatiunea. Dovezi de necontestat insa nu sunt usor de gasit.

Cele mai noi informatii ale cercetatorilor de la Centrul National de Cercetari Atmosferice (NCAR) din Boulder, Colorado, sprijina ipoteza potrivit careia activitatea vulcanica intensa de-a lungul a sute de mii de ani a eliberat cantitati imense de dioxid de carbon si de sulf in aer, ceea ce a dus la incalzirea treptata a planetei. Echipa de la NCAR a folosit un instrument de cautare cunoscut drept Community Climate System Model (CSSM), care ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 990
Materia: Biologie

Sistemul respirator ( power point )

Filtrarea previne bacteriile , virusii sau alte substante toxice sa intre in plamani, unde pot cauza o infectie. Filtrarea elimina deasemea si urmele de poluare si praful, ce pot infunda ingustele pasaje din cele mai mici bronhiole. Pasajele nazale umezesc si incalzesc deasemenea aerul pentru a preveni daunarea delicatelor membrane ale plamanilor. Membranele mucoase ale pasajelor nazale emana vapori de apa, cere umezesc aerul in timp ce acesta trece deasupra membranelor. In timp ce aerul trece deasupra capilarelor in pasajul nazal, acesta este incalzit de sangele din capilare. Daca nasul este blocat sau “infundat” datorita unei boli sau unei alergii, persoana este fortata sa respire pe gura. Acesta este un lucru potential periculos ...

Alte referate despre: sistemul respirator, boli ale sistemului respirator la om, aparatul respirator

Sistemul respirator

Organele sistemului respirator se intind de la nas pana la plamani si se divid in tractul respiartor superior si inferior. Tractul respirator superior consista din nas si faringe, sau gatul. Tractul respirator inferior include laringele, sau cutia vocala; traheea si bifurcatiile acesteia, bronhiile, mici ramificatii ale bronhiilor numite bronhiole si plamanii, niste organe buretoase.

Alte referate despre: boli ale sistemului respirator, sistemul respirator la om, aparatul respirator la om

Circuitul carbonului in natura

Ecosistemele obtin majoritatea dioxidului de carbon din atmosfera. Un numar important de organisme autotrofe au mecanisme specializate care permit absobtia acestui gaz in celulele proprii. Cu adaugarea apei si a energiei din radiatiile solare, aceste organisme utilizeaza fotosinteza pentru a face transformarea chimica a dioxidului de carbon in molecule de zahar cu continut de carbon.

Alte referate despre: circuitul carbonului in natura, circuitul carbonului in natura referat, referat circuitul carbonului in natura

Atmosfera

Când altitudinea creşte moleculele de aer devin mai separate unele de cealalte de mai mult spaţiu. Când greutatea aerului scade şi presiunea aerului scade. La nivelul mării aerul exercită o presiune de 101,36 kilopascali . Iar la 30,480 metrii densitatea aerului este de mica încât aerul exercită doar 1,24 kilopascali.

Alte referate despre: atmosfera, presiunea atmosferica, fenomene electrice in atmosfera

Poluarea

Mareea poluanta reprezentata de totalitatea acestor gaze accumulate in atmosfera formeaza un filtru care actioneaza intr-un singur sens,lasand caldura soarelui sa patrunda spre sol,impiedicand in acelasi timp radiatia pamantului incalzit sa se intoarca in atmosfera.

Alte referate despre: poluarea aerului, poluarea solului, poluarea

Dioxidul de carbon

Dioxidul de carbon
Dioxidul de carbon pote fi recuperat din depozite naturale, subterane de gaz. In Repecelak (Ungaria) - cea ma mare sursa de dioxid de carbon natural din Europa - se produc peste 100.000 t CO2 anual. Suplimentar mai utilizam dioxidul de carbon generat in industria chimica din diferite locatii, care este purificat pana la indeplinirea tuturor cerintelor calitative impuse de industria alimentara.

Alte referate despre: dioxid de carbon, dioxidul de carbon, importanta dioxidului de carbon in fotosinteza plantelor

Dioxidul de carbon din atmosfera

Dioxidul de carbon din atmosfera - Concentratiile gazelor cu efect de sera din atmosfera sunt acum cele mai mari din ultimele 650 de mii de ani. Iata rezultatele unui studiu recent, efectuat asupra ghetii Antarctice.Dioxidul de carbon din atmosfera

Alte referate despre: dioxidul de carbon in atmosfera, dioxid de carbon in atmosfera, concentratia de dioxid de carbon din atmosfera

Carbonul

Carbonul
Carbonul are simbolul C, element crucial al existenţei organismelor şi care are mai multe aplicaţi industriale. Numărul atomic al C este 6; elementul este in gr. a IV al sistemului periodic al elementelor. Proprietăţi: Greutatea atomică a C este 12,01115. Cele 3 stări naturale ale carbonului sunt- diamantul, granitul si carbonul amortiu -ele sunt solide cu o temperatură de topire extrem de ridicată şi sunt insolubile in toţi solvenţii la temperaturi normale.

Alte referate despre: carbonul, carbon, utilizarea carbonului

Structura moleculei de hemoglobina

Structura moleculei de hemoglobina
În 1996 cercetătorii au descoperit că, în contact cu oxigenul şi dioxidul de carbon, hemoglobina formează şi eliberează un al treilea gaz – oxidul nitric.

Alte referate despre: structura moleculei de apa, structura moleculei, structura moleculei de apa oxigenata

Carbonul

Diamantul sa gaseste in pamant,raspandit in putine locuri. Cele ami importante zacaminte sunt mai ales in Zair (Kinshasa),apoi in sudul Africii,in Siberia,India,Brazilia,etc. Masa diamantului se exprima in carate,un carat avand 0,205g.Cel mai mare diamant gasit pana in ziua de azi are 3024 de carate. S-a reusit obtinerea pe cale artificiala a unor diamante,incalzind timp de mai multe ore,grafit la 3000°C sub presiuni foarte mari.Pentru obtinerea unor bune viteze de conversie se folosesc catalizatori(Cr,Fe,Pt).

Alte referate despre: fibre carbon obtinere proprietati utilizari, carbonul referat, fibre de carbon

Carbonul

Proprietati: Greutatea atomica a C este 12,01115. Cele 3 stari
naturale ale carbonului sunt- diamantul, granitul si carbonul amortiu
-ele sunt solide cu o temperatura de topire extrem de ridicata si sunt
insolubile in toti solventii la temperaturi normale. Proprietatile
fizice ale celor 3 tipuri de C nu prea difera din cauza diferentelor
in structura cristalina. În diamant, cel mai dur material cunoscut,
fiecare atom este in legatura cu alti 4 atomi intr-un schelet 3D,
granitul consista in legaturi saptamânale de straturi de atomi care
sunt aranjati in hexagon. C amorfiu este caracterizat de un grad
scazut de cristalinitate. C amorfiu pur poate fi obtinut prin
incalzirea zaharului la 900 grade in absenta aerului. C are abilitatea
unica de a face legaturi cu alti atomi de C pentru a forma, lanturi si
inele complexe. Aceasta proprietate duce la un numar aproape infinit
...

Alte referate despre: utilizarile carbonului, monoxid de carbon, importanta carbonului

Carbonul

Carbonul
În tabelul periodic carbonul este situat în perioada a 2-a, grupa a 4-a. Are două straturi de electroni, pe stratul exterior (al doilea) avînd 4 electroni. Numărul maxim de electroni pe cel de-al doilea strat (L) al unui element este opt, astfel încît la carbon ultimul strat nu este complet ocupat de electroni.

Alte referate despre: diagrama fier carbon, hidratii de carbon, carbon fulerene

Formele Antropice ale Carbonului+ Siliciul

Carbonul are simbolul C, numarul atomic Z= 6, masa atomica A= 12,011, valenta IV.In natura,carbonul se gaseste atat liber,cat si sub forma de combinatii. In stare libera,carbonul se gaseste sub trei forme alotropice: diamantul, grafitul si asa numitul carbon amofr care se gaseste in carbunii de pamant.

Alte referate despre: formele antropice ale carbonului siliciul, formele alotropice ale carbonului, forme alotropice ale carbonului

Circuitul carbonului in natura

Circuitul carbonului in natura
Carbonul este înmagazinat pe planeta noastră în câteva importante mari depozite prezentate în schema şi tabelul de mai jos: (1) ca şi molecule organice în organisme vii şi moarte care se găsesc în biosferă; (2) ca şi gaz – dioxid de carbon în atmosferă; (3) ca şi materii organice în sol; (4) în litosferă ca şi carburanţi fosili şi roci sedimentare în depozite de calcare şi dolomiţi; şi (5) în mări şi oceane ca dizolvaţi atmosferici de dioxid de carbon şi carbonaţi de calciu în scoici şi organisme marine.

Alte referate despre: referat despre circuitul carbonului in natura, circuitul carbonului in natura schema, carbonul si circuitul carbonului in natura

Formele alotropice ale carbonului

Lavoisier îşi consacra o parte a lucrarilor sale arderii diamantului care aparent intra in contradictie cu legea conservarii masei. El arde un cristal de diamant într-un mediu de oxigen pur, dovedind ca produsul arderii este bioxidul da carbon şi ca, în concluzie, din punct de vedere chimic, diamantul este carbon.
Diamantul cristalizeaza in sistemul cubic. Fiecare atom de carbon se leaga covalent prin legaturi de alti 4 atomi de carbon.

Alte referate despre: forma alotropica a carbonului, formele alotropice a carbonului, forme alotrope ale carbonului

Oxidul de carbon si intoxicatiile produse de acesta

Primul ajutor constă in :
- scoaterea victimei din mediul toxic la aer curat; - dacă victima este inconştientă, se culcă pe o parte, cu capul dat pe spate si bărbia ridicată, manevră care îi menţine căile respiratorii deschise, - dacă victima nu mai respiră se face resuscitare.
Tratamentul constă in terapia cu oxigen. Oxigenul descompune carboxihemoglobina in funcţie de concentraţie: la 3 atmosfere (oxigen hiperbar) descompune carboxihemoglobina la jumatate in 25 de minute iar la o atmosferă ( oxigen izobar ) in 80 de minute.
Evoluţia sănătăţii unei persoane intoxicate este greu de ştiut, conştiinţa revenindu-i dupa câteva ore sau zile, iar mortalitatea, cu toate mijloacele moderne, este de 4%. Cei ce revin la viaţa după o comă profundă şi prelungită pot rămâne cu afecţiuni neurologice.

Alte referate despre: bromul si intoxicatiile produse de acesta, oxidul de carbon si intoxicatiile acestuia, clorul si intoxicatiile produse de acesta

Arene

În urma acestor procese se formează gudroane de temperatură joasă şi gudroane de temperatură înaltă, prin distilarea acestora din urmă rezultînd fracţiunile uleioase care sunt supuse distilării:
- Uleiul uşor (800C-1700C) reprezintă circa 2-6% format din benzen şi omologii săi: toluen, xilen, etilbenzen, şi compuşi cu azot: anilină, acetonitril, piridină dar şi compuşi cu sulf: sulfură de carbon, tiofen.
- Uleiul mediu distilă în domeniu 1700C-2400C, fiind reprezentat de naftalină şi omologii săi, fenoli, cresoli, xilenoli si piridină.Din acest amestec naftalina se separă prin răcire şi cristalizare, iar din uleiul rămas de la separarea naftalinei se extrag fenolul şi cresolii(tratare cu hidroxid de sodiu)şi bazele piridinice (cu acid sulfuric)
- Uleiul greu distilă pe intervalul 240 0C-2700C, cu un conţinut de derivaţi ai naftalinei şi alte hidrocarbuir similare , naftoli dar şi un procent redus de baze piridinice.
- Uleiul antracenic distilă ...

Alte referate despre: arene, arene chimie, arenele

The Big Boss

One of the biggest problems that result from this game between the manufacturer and the consumer, that affects the environment is the emission of carbon dioxide, or according to Ball, "the carbon footprint." It seems that every step of making a product from collecting the resources necessary in the process of making, to transporting it, has its own imprint on the amount of carbon dioxide that product leaves behind. But many consumers are not aware of the big impact these footprints have on the environment.

Alte referate despre: the big boss, big ben, teoria big bang
Referate afisate : 19
Medie note: 8.33 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles