Divina comedie dante alighieri

Divina Comedie - Dante Alighieri

In Divina Comedie - Dante Alighieri desi continua modul caracteristic al literaturii si stilului medieval (inspiratie religioasa, tendinta moralizatoare, limbaj bazat pe perceptia vizuala si imediata a faptelor), poemul lui Dante tinde catre o reprezentare ampla si dramatica a realitatii, departe de spiritualitatea tipica a epocii sale.

Divina Comedie - Dante Alighieri scrisa in dialect toscan, opera a exercitat o influenta considerabila asupra dezvoltarii limbii si literaturii italiene. Initial, Dante si-a intitulat poemul Commedia, in sensul ca, dupa un inceput dramatic, opera are un final fericit (cum explica autorul insusi intr-o scrisoare adresata lui Cangrande della Scala). Atributul de "divina" i-a fost acordat de Giovanni Boccaccio in biografia sa "Trattatello in laude di Dante", ca un omagiu datorat extraordinarei ei frumuseti artistice, si apare pentru prima data intr-o tiparitura din 1555 a editorului venetian Ludovico Dolce.
...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 16433
Materia: Romana

Infernul de Dante Alighieri - rezumat

Trecerea Flegetonului, fluviul cu sânge clocotitor, este posibilă datorită centaurilor. Centaurul Nes îi poartă peste apele fluviului de sânge, unde stau înecaţi, în funcţie de păcat, mai mulţi domnaţi.
Pe celălalt mal, pătrund în Pădurea Sinucigaşilor. Aici fiecare copac este un suflet de om. Tot aici cei doi îi cunosc pe risipitori şi pe mânioşi.

Alte referate despre: infernul de dante alighieri, infernul de dante alighieri rezumat, infernul lui dante alighieri

Eminescu magia

Eminescu magia - Există la Eminescu, mai întâi, un spaţiu mitic. Eroul liric, personajul, intră într-un cadru fundamental diferit de tot ceea ce cunoscuse. Pentru poet există o lume a celor vii, precum şi o lume a celor morţi. Între ele, ca un purgatoriu şi ca un spaţiu specific, se află tărâmul celor şi vii şi morţi, în egală măsură. Arald şi Maria (Strigoii), de pildă, sunt, cum ar spune Algiradas Julien Greimas, “suflete moarte care duc o viaţă paralelă cu a celor vii şi sunt dotate cu o prezenţă fizică”.

Alte referate despre: mitul si magia irealului la eminescu download, mihai eminescu mitul si magia irealului, mitul si magia irealului mihai eminescu

O scrisoare pierduta - demonstratie comedie

În al doilea rând există un comic de moravuri, realizat prin înfăţişarea relaţiei dintre Tipătescu şi Zoe, ori a felului în care se pregătesc şi se desfăşoară alegerile sau se obţine victoria.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta demonstratie comedie, o scrisoare pierduta-demonstratie comedie, o scrisoare pierduta - demonstratie comedie

Comedia in "O scrisoare Pierduta" - caracterizarea personajelor

Rezultatul interpretării nu era intotdeauna cel mai sobru, starnind destul de des râsetele multimii. Astfel a apărut comedia, ca specie dramatică. Specia continuă să evolueze si să se diversifice, căpătând si un rol educator, spectatorii putându-si identifica diferite probleme de caracter cu cele ale personajelor criticate pe scenă.

Alte referate despre: comedia in o scrisoare pierduta - caracterizarea personajelor, comedia o scrisoare pierduta caracterizarea personajelor, o scrisoare pierduta incadrarea personajelor in comedie

Demonstratie apartenenta la comedie - O scrisoare pierduta

Referat despre Demonstratie apartenenta la comedie - O scrisoare pierduta
O scrisoare pierduta este o comedie realista, de moravuri, in care sunt satirizate aspecte ale societatii contemporane scriitorului, fiind inspirata din farsa electorala a anului 1883.
Comedia este o specie a genului dramatic, care starneste rasul prin surprinderea unor moravuri, a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate, cu final fericit.
Incadrandu-se in categoria comediilor de moravuri, piesa este construita pe baza a doua teme centrale: viata politica si moravurile marii burghezii de provincie din epoca autorului. Actiunea piesei este astfel conceputa incat cele doua planuri - viata publica si cea privata, sa interfereze continuu.
Titlul pune in evidenta contrastul comic dintre aparenta si esenta. Pretinsa lupta pentru putere se realizeaza, de fapt, in culise, avand ca instrument al santajului politic "o scrisoare pierduta" - pretextul dramatic al comediei, "obiectul buclucas" constituindu-se intr-un ...

Alte referate despre: demonstratie ca este comedie o scrisoare pierduta, apartenenta la comedie o scrisoare pierduta, demonstratie ca e comedie o scrisoare pierduta

Comedia specie a genului dramatic

Referat despre Comedia specie a genului dramatic
Opera literara ‘O scrisoare pierduta” are trasaturile cracteristice generale ale unei comedii. Ca orice piesa de teatru, a fost scrisa cu scopul de a fi reprezentata pe scena, fiind alcatuita din textul literar propriu-zis (dialogurile si monologurile personajelor) si din indicatiile scenice ale autorului, privind decorurile, gesturile si mimica personajelor.Structura compozitionala a operei “O scrisoare pierduta” este specifica oricarei opere dramatice.

Alte referate despre: comedia specie a genului dramatic, referat pe tema comedia-specie a genului dramatic, comedia ca specie a genului dramatic

Structura si limbaj in textul dramatic / comedia - citat Adrian Marino

Cel mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale a fost înţeles de critica literară atât ca un scriitor realist, interesat de social şi de epoca în care trăieşte, cât şi ca un scriitor clasic, un observator al naturii umane. De altfel, această ambivalenţă este specifică teatrului comic dintotdeauna, chiar înainte de naşterea clasicismului sau a realismului. Adrian Marino afirmă de fapt, că prin interesul ei pentru actualitate, comedia deschide drum realismului, dar fundamentele ei sunt, am putea deduce noi, clasice. Piesa O scrisoare pierdută (1884) este reprezentativă pentru această ambivalenţă.

Alte referate despre: conventii de limbaj ale textului dramatic, limbajul in textul dramatic, particularitati de limbaj ale textului dramatic

Constructia subiectului intr-o comedie studiata - O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale

Consider că afirmaţia lui Adrian Marino despre dramatism este adevarată. Argumentarea afirmaţiei are în vedere comedia „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale. Comedia este o specie a genului dramatic, aparută, ca şi tragedia, în Grecia Antică, din serbările închinate zeului Dionysos. Comedia înfăţişează personaje, caractere şi moravuri într-un mod care să stârnească rasul, având deznodământ vesel şi sens moralizator.

Alte referate despre: comedia - o scrisoare pierduta de ion luca caragiale, o scrisoare pierduta de ion luca caragiale momentele subiectului, rezumatul comediei o scrisoare pierduta de ion luca caragiale

Chirita in provintie - comedie

Comedia este o specie a genului dramatic in versuri sau in proza care prezinta intamplari si personaje ce starnesc rasul si care are un final vesel.Tema operei este critica instituţiilor şi moravurilor societăţii feudale.Subiectul este comic şi critică arivismul micilor boieri rurali, care-şi dau aere de nobili.

Alte referate despre: chirita in provintie comedie, chirita in provintie comedie de moravuri, demonstratie chirita in provintie comedie

Comediile lui I.L. Caragiale

Piesele lui Caragiale au fost acuzate de imoralitate, deşi veridicitatea tipurilor supuse analizei este remarcabilã : « Lucrarea d-lui Caragiale este originală ; comediile sale pun pe scenă câteva tipuri din viaţa noastrã socială de astăzi si le dezvoltă cu semnele lor caracteristice, cu deprinderile lor, cu expresiile lor, cu tot aparatul înfãţişãrii lor în situaţiile anume alese de autor. » Stratul social luat sub observaţie de Caragiale în aceste comedii este cel de jos, iar aspectele prezentate sunt tipice, existã la toatã lumea, autorul dramatic descoperind existenţa unei societãţi în toatã veridicitatea ei, « sub formele unei spoieli de civilizaţie occidentalã, strecuratã în mod precipitat pânã în acel strat şi transformatã într-o adevărată caricatură a culturei moderne. »

Alte referate despre: comediile lui ion luca caragiale, comediile lui i l caragiale, comedii de ion luca caragiale

O scrisoare pierduta - comedia comentariu

In actul al III-lea la intrunirea electorala prezinta de TRAHANACHE cei 2 candidati isi sustin discursurile , fiecare discurs punand in evidenta comicul de limbaj. Al doilea vorbeste CATAVENCU care are un glas latrator .

Alte referate despre: o scrisoare pierduta comedie, o scrisoare pierduta-comedie, o scrisoare pierduta comedie demonstratie

Divina comedie

Apariţia lui Vergilius, “poet divin, lumină fără moarte”, alungă pe moment temerile celui rătăcit, poetul latin invitându-l pe urmaşul său într-o călătorie, de care florentinul nu se simte demn, prin Purgatoriu, Infern şi Paradis. Vergilius îi mărturiseşte însă că este trimis de “o doamnă blândă-n fapte”, “domniţă a virtuţii”, Beatrice, care simbolizează iubirea pură, şi Dante se lasă cuprins de dorul ei şi porneşte la drum alături de umbra ilustrului său înaintaş.

Alte referate despre: divina comedie, divina comedie rezumat, dante alighieri divina comedie

Divina comedie

ormula care deschide călătoria imaginară a poetului prin ţinuturile morţii este un laitmotiv al literaturii medievale. În “amiaza vieţii”, Dante, cuprins de regretul de a se fi irosit după moartea Beatricei în plăcerile iluzorii ale vieţii, are o viziune care îi oferă un nou sens existenţial.

Alte referate despre: divina comedie dante alighieri, dante alighieri divina comedie rezumat, divina comedie infernul rezumat

Dante Alighieri - viata si opera

Decepţionat , Dante găseşte un ultim refugiu la Ravenna , unde moare la 13 spre 14 septembrie 1321. Peregrinările nu i-au împiedicat însă Poetului împlinirea vocaţiei. Într-un inimitabil edificiu literar el a clădit nemuritoare trepte Operele minore - încununate cu opera majoră , Divina Comedie , scrisă , probabil între 1307 şi 1321.

Alte referate despre: dante alighieri viata, dante alighieri viata si activitatea lui, dante alighieri viata si opera

Dante Alighieri

Dante Alighieri, unul dintre cele mai reprezentative spirite ale civilizaţiei europene şi ale umanităţii în întregimea ei, s-a născut la Florenţa, într-o familie de bună reputaţie dar cu posbilităţi modeste , la 21 mai 1265. După studii dirijate de căurarul Brunetto Latini cu care a învăţat teologie , filozofie , arta poetică , după primele afirmări literare în tovărăşia lui Guido Cavalcanti , Cino da Pistoia , Lapo Gianni , el a intrat în slujba cetăţii

Alte referate despre: dante alighieri infernul, divina comedie de dante alighieri, dante alighieri referat

Reprezentantii renasterii in Europa

Reprezentantii renasterii in Europa
Europa:
-Erasmus din Rotterdam „Elogiul nebuniei”
-Guillaume Bude (Franta)
-Sebastian Brant „Corabia nebunilor”
-Ulrich von Hutten (Germania)
-Etienne de la Boetie (Franta)
-Michel Montaigne (Franta) „Eseurile”
-Thomas Morus (Anglia) „Utopia”
-Francis Bacon (Anglia) „Noul Organon”
-Baltasar Gracian (Spania) „Criticonului”
-Francois Rebelais(Franta) „Gargantua si Pantagruel”
-William Shakespeare „Hamlet”„Romeo si Julieta” „Sonetele”
-Miguel de Cervantes(Spania) „Don Quijote”
-Lope de Vega (Spania)

Alte referate despre: reprezentanti ai renasterii in europa si in tarile romane, reprezentantii renasterii, monumente reprezentative arta religioasa europa

Omul si divinitatea

In Evul Mediu, temelia culturii este religioasa. Omul crede in revelatia biblica si fiecare element al existentei sale poarta pecetea simbolului religios. Credinta in Dumnezeu ofera certitudinea unei realitati divine care se afla in afara lumii, independent si suveran fata de ea, dar si inlauntrul ei.De aici poate veni si explicatia prezentei multitudinii de opere literare medievale cu tenta , simbolistica sau tema in totalitate religioasa.

Alte referate despre: omul si divinitatea, relatia omului cu divinitatea, raportul omului cu divinitatea
Referate afisate : 18
Medie note: 8.66 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles