Doina demonstratie

Doina - demonstratie

Deoarece versurile doinei sunt puse, de cele mai multe ori pe muzica, demonstrand caracterul sincretic al literaturii populare, doina se mai numeste si "cantec", fiind pentru foarte multi sinonim al cantecului popular. Cantecul ei taraganat, melodios, vrajeste omul, tinandu-l in loc:"Doina, doina, cantic dulce/Cand te-aud nu m-as mai duce.".

Doina este si "viers cu foc", expresie ce subliniaza capacitatea ei de a-l mobiliza pe om sufleteste, oferindu-i pasiunea, dragoste de viata.

Rotatia anotimpurilor este surprinsa in versul doinei si, in funcie de acestea, doina este una de bucurie, de jale sau de voinicie. Astfel, la sosirea primaverii, cand natura reinvie, cand florile gingase sau cantecul privighetorilor incanta sufletul omului, doina il insoteste pe om, exprimandu-i bucuria:"Bate vand de primavara/Eu cant doina pe afara/De ma-ngan cu florile/Si privighetorile.".

Odata cu sosirea iernii aspre "viscoloase", omul, obligat sa stea mai mult in casa, isi mangaie zilele cu cantecul ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 4889
Materia: Romana

Frunza verde magheran - Demonstratie ca e doina

Frunza verde magheran - De obicei ,ea nu se recită ,ci se cântă pe o melodie tristă ,domoală ,numindu-se şi „cântec” ,„horă” etc .În funcţie de sentimentele pe care le exprimă ,care sunt deosebit de intense şi profunde ,doinele se clasifică astfel :doine de dor , doine de jale , doine de înstrăinare , doine de cătănie .Fiind creaţii populare ,doinele au caracter anonim ,oral ,sincretic ,colectiv şi expresiv .

Poezia „Frunză verde magheran” face parte din culegerea de poezii populare publicată de Vasile Alecsandri în 1852 ,şi este o doină de haiducie .Poartă şi subtitlul de „Mehedinţeanul” .

Titlul poeziei este o formulă specifică liricii populare („frunză verde”) ,care simbolizează tinereţea ,viaţa ,natura . Doina începe cu aceeaşi formulă din titlu şi cuprinde două părţi ,partea a doua începând tot cu o construcţie specifică („frunză verde păducel”) .

Deşi această doină e localizată prin ...

Alte referate despre: frunza verde magheran demonstratie ca este doina, frunza verde magheran demonstratie ca e doina, frunza verde magheran demonstratie ca e doina populara

Doina - temelia de spirit si intelepciune a cantecului popular

Muzică.Nu ştim cu certitudine de unde vine şi ce înteles poartă in sine cuvîntul doina. O seamă de cercetători, printre care şi Aron Densuşeanu, doina provine de la Gheorghe Bariţiu atestase pe la 1842, în Transilvania, forma daina, folosita în cîntecele maramureşene.Tiberiu Brediceanu, în calitate de culegător de folclor, a descoperit în Maramureş, în anul 1910, ambele forme doina şi daina.

Alte referate despre: doina - temelie de spirit si intelepciune a cantecului popular, doina temelia de spirit si intelepciune a cantecului popular, doina temelie de spirit si intelepciune

Doina-apartenenta

In literatura populara, doinele ilustreaza cu prisosinta caracterul ei liric si o astfel de creatie populara, o doina, este si opera literara care poate titlul chiar numele acestei specii folclorice pe care o reprezinta- Doina

Alte referate despre: doina apartenenta la genul liric, doina apartenenta, george cosbuc doina apartenenta la genul liric

Doina populara

Expresia populară „Frunză verde păducel” marchează începutul strofei a patra, prin care se sugerează atracţia pe care o aveau haiducii pentru mişcarea revoluţionară pornită de Tudor Vladimirescu împotriva asupritorilor : „Cine-a merge după el?”. Se poate observa, încă o dată, prezentarea metaforică a haiducului („şoiman mehedinţel”) îndreptăţită prin calităţile sale : ţintaş neîntrecut, luptător priceput, înotător ca nimeni altul. Aceste trăsături fiind ale tuturor haiducilor, putem vorbi despre un portret tipic.

Alte referate despre: doina populara, frunza verde magheran doina populara, doina populara frunza verde magheran

Doina

Ca versificaţie, doinele au câteva trăsături specifice, sunt scurte ca întindere, versurile au măsura de 7-8 silabe şi rima împerecheată sau monorimă, ritmul este trohaic. Elementele de versificaţie sunt în armonie cu sentimentele exprimate şi îi dau doinei o muzicalitate proprie poeziei populare.

Alte referate despre: doina, m eminescu-doina, doine populare

Clasificarea doina

Când te-aud nu m-as mai duce", dar si de focul melodiei ei, caci ea
exprima în aceeasi masura si durerea profunda:

Alte referate despre: clasificarea doinelor, clasificare doine, clasificarea doinelor populare

Doina-comentariu

Poezia “Doina” poarta ca titlu numele speciei folclorice per care o reprezinta si in care autorul anonym isi exprima exprima dragostea , pretuirea si admiratia nemarginita pentru cantecul ei , intrucat cu el isi insufleteste intreaga existenta , si prin el isi exprima toate sentimentele, fie dorul , fie jalea , fie bucuria si necazul , fie revolta si dorinta de dreptate.Doina

Alte referate despre: genul liric doina de octavian goga, doina george cosbuc, doina de vasile alecsandri

Doina lui Vasile Alecsandri - demonstratie

Doina este opera lirica, populara, specifica poporului roman, prin care sunt exprimate cele mai puternice si mai variate sentimente: dragoste, dor ,ura, speranta, tristete, dor, jale.
Tematica doinelor este variata si este legata de sentimentele exprimate. Intalnim doine de dor si de jale, de dragost, de haiducie(voinicie), de catanie , de instrainare, de ciobanie. Textul reprodus in culegerea lui V. Alecsandri nu se incadreaza in nici unul din tipurile de doina, dar le aminteste pe toate, fiind o doina despre doina.
Aceste text este, dupa cum o arata si titlul, o asemenea creatie lirica deoarece intruneste toate trasaturile specifice aceste specii literare.
Textul este o confesiune lirica, exprimand dragostea, pretuirea si admiratia poetului anonim fata de acest cantec popular.
Prezenta eului liric se face simtita prin verbe si pronume la persoana intai singular ( “ma”, “ingan”, “aud”, “zic”, “suspin”, “cant” ) si a vocativelor “doina” si “cantic dulce”
Ca ...

Alte referate despre: doina de vasile alecsandri demonstratie, doina de vasile alecsandri demonstratie lirica, doina de vasile alecsandri demonstratie doina

O scrisoare pierduta (demonstratie)

O scrisoare pierduta (demonstratie)
Fiind o specie a genului dramatic, scriitorul nu povesteşte faptele, acestea desfăşurându-se în faţa spectatorului. Textul dramatic este o succesiune dinamică de replici, monolog şi indicaţii scenice. Acestea din urmă constituie intervenţia autorului în text. Piesa „O scrisoare pierdută” este compusă din patru acte, fiecare din ele cuprinzând câte un număr de scene. Unitatea dintre ele este susţinută atât la nivelul subiectului, cât şi al personajelor.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta demonstratie, o scrisoare pierduta demonstratie comedie, o scrisoare pierduta demonstratie ca apartine genului dramatic

D-l Goe - demonstratie schita

Nu s-a putut constata cine a tras semnalul de alarma, desi personalul face cercetarile necesare. Intr-un sfarsit trenul porneste din nou si toti pasagerii ajung la Bucuresti.

Alte referate despre: dl goe demonstratie schita, domnul goe demonstratie schita, d-l goe demonstratie schita

Dragos-Voda - demonstratie

Deznodamantul ne explica de unde isi au numele de Moldova raul si tara (numele catelei era Molda, iar in memoria ei au fost denumite Moldova raul unde a murit si imprejurimile acestuia).

Alte referate despre: dragos voda demonstratie, dragos-voda demonstratie legenda, legenda dragos voda-demonstratie

Doina - Voi brazi-nalti incetinati

Doina - Voi brazi-nalti incetinati - Doina este o creatie lirica in versuri in care sunt exprimate direct sentimentele variate caracterizate prin profunzime.Doina se interpreteaza pe o melodie tipica,avand un tempo larg, taraganat. Doina - Voi brazi-nalti incetinati

Alte referate despre: doina voi brazi nalti incetinati, doina voi brazi nalti incetinati opera liric, doina voi brazi -nalti incetinati

Doina

Textul nu este structurat în strofe, versurile sunt scurte si inegale,
e utilizat ritmul trohaic, rima împerecheata se împleteste cu
monorima.

Alte referate despre: doina-o pasare ce zboara peste moarte, ce este doina, doina mihai eminescu

Doina

Doina este o specie a literaturii populare aparţinând genului liric, o poezie prin care autorul îşi exprimă sentimentele şi convingerile faţă de unele împrejurări ale vieţii, faţă de timp şi natură, faţă de sine însuşi.

Alte referate despre: doina de octavian goga comentariu, doina de octavian goga, doina de mihai eminescu comentariu

Doina

Doina este personificată, iar poetul popular i se adresează în mod direct, ca unei fiinţe dragi, prin substantivul în vocativ “doină”, repetat la început de vers. El este fermecat de dulceaţa versului ei, pentru că astfel ea îi alină suferinţele: “Doină, doină cântic dulce,/ Când te-aud nu m-aş mai duce”.

Capacitatea doinei de a exprima în acelaşi timp alinarea suferinţei, dorul,dar şi durerea, bucuriile, dar şi necazul este sugerată prin epitetele “doină dulce”, “viers cu foc”.

Doina este raportată la circuitul anotimpurilor, la elementele din natură, pentru că ea îl însoţeşte pe om în orice moment şi pretutindeni: “Bate vânt de primăvară/ Eu cânt doina pe afară/”, “Vine iarna viscoloasă/ Eu cânt doina închis în casă”.

Imaginea naturii care capătă putere (“Frunza-n codru când învie”) este raportată la doina haiducească (“Doină, cânt, de voinicie”) ...

Alte referate despre: doina comentariu, doina iubirii de vasile alecsandri comentariu, g cosbuc-doina

Lacul - demonstratie opera lirica

Referat despre Lacul - demonstratie opera lirica
Opera lirica este creatia literara in versuri in care sunt exprimate in mod direct sentimente, ganduri, emotii, apeland la figuri de stil si imagini artistice. Un exemplu de opera lirica este si poezia „Lacul”, de Mihai Eminescu, in care eul liric transmite sentimente de iubire, poezia incadrandu-se in creatiile care au ca tematica natura si iubirea.

Alte referate despre: lacul demonstratie opera lirica, lacul demonstratie gen liric, mihai eminescu lacul demonstratie gen liric

Alexandru Lapusneanu demonstratie

Referat despre Alexandru Lapusneanu demonstratie
Nuvela este o specie literara a genului epic, in proza, mai ampla si mai complexa decat schita, mai scurta si mai simpla de cat romanul care infatiseaza o perioada semnificativa din viata unui personaj. Are un singur fir narativ, o constructie riguroasa si un conflict concentrat care implica un numar redus de personaje.

Alte referate despre: alexandru lapusneanu demonstratie nuvela istorica, alexandru lapusneanu demonstratie, alexandru lapusneanu demonstratie nuvela romantica

Doina - creatie folclorica

Subiectivismul este accentuat de folosirea verbelor si pronumelui de
persoana I: aud, m-as duce, stau, cânt, mângâi .

Alte referate despre: doina - creatie folclorica versuri, doina de vasile alecsandri creati folclorica, octavian goga creatii folclorice poezia doina
Referate afisate : 19
Medie note: 7.82 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles