Doina demonstratie ca e doina

Doina - demonstratie

Doina - demonstratie ca este o opera lirica, in versuri, ce apartine literaturii populare, in care sunt exprimate o varietate de sentimente, de convingeri, fata de unele imprejurari ale vietii, fata de timp si natura, fata de sine insusi.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 4889
Materia: Romana

Frunza verde magheran - Demonstratie ca e doina

Frunza verde magheran - De obicei ,ea nu se recită ,ci se cântă pe o melodie tristă ,domoală ,numindu-se şi „cântec” ,„horă” etc .În funcţie de sentimentele pe care le exprimă ,care sunt deosebit de intense şi profunde ,doinele se clasifică astfel :doine de dor , doine de jale , doine de înstrăinare , doine de cătănie .Fiind creaţii populare ,doinele au caracter anonim ,oral ,sincretic ,colectiv şi expresiv .

Poezia „Frunză verde magheran” face parte din culegerea de poezii populare publicată de Vasile Alecsandri în 1852 ,şi este o doină de haiducie .Poartă şi subtitlul de „Mehedinţeanul” .

Titlul poeziei este o formulă specifică liricii populare („frunză verde”) ,care simbolizează tinereţea ,viaţa ,natura . Doina începe cu aceeaşi formulă din titlu şi cuprinde două părţi ,partea a doua începând tot cu o construcţie specifică („frunză verde păducel”) .

Deşi această doină e localizată prin ...

Alte referate despre: frunza verde magheran demonstratie ca este doina, frunza verde magheran demonstratie ca e doina, frunza verde magheran demonstratie ca e doina populara

Doina - temelia de spirit si intelepciune a cantecului popular

Întruchiparea cea mai desăvîrşită a genului poporului român o regăsi în ea".
George Breazul considera că Doina – cea mai autentică si mai caracteris- tica formă de expresie a muzicii populare românesti – are aceeaşi funcţie ca şi plînsul,e tot atît de legată de natură, tot atît de pură din punct de vedere psihic, tot atît de spontană, tot atît de originală şi de adevărată ca şi o exclamaţie, ca şi un geamăt, ca şi un strigăt; atît de naturale sunt aceste expresii ale unui melos popular, încît ţie teamă să le destrămi pura lor candoare şi simplitate şi cu greu cutezi să le denumeşti cu obişnuitul cuvint

Alte referate despre: doina - temelie de spirit si intelepciune a cantecului popular, doina temelia de spirit si intelepciune a cantecului popular, doina temelie de spirit si intelepciune

Doina-apartenenta

In literatura populara, doinele ilustreaza cu prisosinta caracterul ei liric si o astfel de creatie populara, o doina, este si opera literara care poate titlul chiar numele acestei specii folclorice pe care o reprezinta- Doina

Alte referate despre: doina apartenenta la genul liric, doina apartenenta, george cosbuc doina apartenenta la genul liric

Doina populara

Strofa întâi reia titlul, „Frunză verde magheran” fixând locul în care a fost creată această doină (pe plaiurile mehedinţene) şi este prezentat eroul acestei doine, el fiind un „voinicel mehedinţean”. În concepţia populară, la naşterea fiecărui copil, vin trei ursitoare, dintre care, una toarce, alta deapănă şi a treia taie firul vieţii. Aici, locul lor este luat de elemente ale naturii, în cadrul unor ritualuri cu valoare magică : „scăldat de mic în Olt”, „frecat cu busuioc”. Acestea, împreună cu naşterea neobişnuită (pe frunze de fag, simbol al comuniunii om-natură) îi dăriuesc viitorului voinic dragostea semenilor, vitejia şi norocul.

Alte referate despre: doina populara, frunza verde magheran doina populara, doina populara frunza verde magheran

Doina

Doina.Poporul român a creat un adevărat tezaur artistic dând la iveală opere literare în care şi-a exprimat năzuinţele, a cântat vitejia strămoşească şi a dat glas sentimentelor şi gândurilor sale. Doina este una dintre creaţiile literare reprezentative. Este considerată o creaţie specific românească care îmbogăţeşte folclorul literar alături de basme, balade etc. Ca specie literară, doina este o operă lirică în versuri în care se exprimă o gamă largă de sentimente (de dor, de jale, de dragoste) caracterizate printr-o deosebită profunzime şi care se interpretează pe o melodie.Doina

Alte referate despre: doina, m eminescu-doina, doine populare

Clasificarea doina

În poezia "Doina", autorul anonim îsi exprima dragostea, pretuirea si
admiratia nemarginita pentru cântecul ei, deoarece cu el îsi
însufleteste întreaga existenta si prin el îsi exprima toate
simtamintele: dorul si jalea; bucuria si necazul, revolta sau setea de
dreptate. Doina apare personificata si de aceea de la început, poetul
popular i se adreseaza direct, ca unei fiinte apropiate, prin
intermediul substantivului "doina", repetat în cazul vocativ.

Alte referate despre: clasificarea doinelor, clasificare doine, clasificarea doinelor populare

Doina-comentariu

Doina - Prin lirismul lui , prin profunzimea sentimentelor exprimate , acest cantec despre cantec este tot o doina care nu se incadreaza in nici una dintre felurile ei , dar care le aminteste pe toate dintre elementele lor caracterisitice.

Doina apare personificata , si de aceea inca de la inceputul ei poetul popular i se adre-seaza ca unei fiinte dragi, apreciate , prin intermediul subst. “doina” , repetat in cazul vo-cativ si isi marturiseste deschis impresia pe care aceasta o lasa asupra sa .

El este fermecat de dulceata (armonia versului ei) pentru ca astfel ea ii alina suferin-tele: “Doina ,doina ,cantic dulce / cand te aud nu m-as mai duce “ dar si de tonul melo-diei caci ea exprima in aceeasi masura o durere profunda : “Doina , doina vers cu foc / Cand rasuni eu stau pe loc ! . Capacitatea doinei de a exprima deopotriva alinarea sufer-intei , dorul ,dar si durerea patrunzatoare, bucurile , dar si necazul este sugerata prin epitetele “dulce” ...

Alte referate despre: genul liric doina de octavian goga, doina george cosbuc, doina de vasile alecsandri

Doina lui Vasile Alecsandri - demonstratie

Doina este opera lirica, populara, specifica poporului roman, prin care sunt exprimate cele mai puternice si mai variate sentimente: dragoste, dor ,ura, speranta, tristete, dor, jale.
Tematica doinelor este variata si este legata de sentimentele exprimate. Intalnim doine de dor si de jale, de dragost, de haiducie(voinicie), de catanie , de instrainare, de ciobanie. Textul reprodus in culegerea lui V. Alecsandri nu se incadreaza in nici unul din tipurile de doina, dar le aminteste pe toate, fiind o doina despre doina.
Aceste text este, dupa cum o arata si titlul, o asemenea creatie lirica deoarece intruneste toate trasaturile specifice aceste specii literare.
Textul este o confesiune lirica, exprimand dragostea, pretuirea si admiratia poetului anonim fata de acest cantec popular.
Prezenta eului liric se face simtita prin verbe si pronume la persoana intai singular ( “ma”, “ingan”, “aud”, “zic”, “suspin”, “cant” ) si a vocativelor “doina” si “cantic dulce”
Ca ...

Alte referate despre: doina de vasile alecsandri demonstratie, doina de vasile alecsandri demonstratie lirica, doina de vasile alecsandri demonstratie doina

O scrisoare pierduta (demonstratie)

O scrisoare pierduta (demonstratie)
În comedie, spaţiul şi timpul sunt concentrate. Astfel, acţiunea se desfăşoară în capitala unui judeţ de munte, numele localităţii nefiind specificat. Situaţia poate fi generalizată, în timpul unei agitate campanii electorale. Aici are loc conflictul dintre ambiţiosul avocat Nae Caţavencu, „din opoziţie”, care aspiră spre carieră politică şi grupul fruntaş al conducerii locale, prefectul Ştefan Tipătescu şi „prezidentul” Zaharia Trahanache.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta demonstratie, o scrisoare pierduta demonstratie comedie, o scrisoare pierduta demonstratie ca apartine genului dramatic

Baltagul - demonstratie ca e roman

Acesta nemaivazand bunuri materiale de impartit, i-a inzestrat cu inima usoara, ca sa se poata bucura de tot ce au.”sa va para toate bune sa vie la voi cel cu cetera sic el cu bautura; si s-aveti muieri frumoase si iubete”.Povestea, de esenta mitologica, plina de talc, fixeaza parca in eterniatate destinul greu al munteanului, apupra caruia Victoria chibzuieste: viata muntenilor e grea, mai ales viata femeilor…Munteanul i-e dat sa-si castige panea cea de toate zilele cu toporul ori cu cata.Cei cu toporul dau jos brazii din padure si-I duc la apa Bistritei.Asupra iernii coboara la locuri largi si-si pun turmele la iernat in balti.”

Alte referate despre: baltagul demonstratie, baltagul demonstratie ca e roman, baltagul demonstratie roman

D-l Goe - demonstratie schita

Damele impreuna cu Goe asteapta dis-de-dimineata trenul accelerat care le duce la Bucuresti. Copilul este impacient si are o atitudine necorespunzatoare fata de mama si bunica sa, pe care le face proaste.
Trenul soseste si cei patru pasageri urca in vagon. Li se ofera loc in compartiment. Damele intra in compartiment, dar Goe ramanepe culoar. La un moment dat acesta scoate capul pe fereastra si vantul ii zboara palaria cu bilet cu tot.

Alte referate despre: dl goe demonstratie schita, domnul goe demonstratie schita, d-l goe demonstratie schita

Doina

Doina este o specie a liricii populare caracteristică folclorului românescîn care omul, în directă relaţie cu natura, îşi exprimă sentimente de dor şi de jale. Doinele pot fi: de dragoste, de cătănie, de înstrăinare, păstoreşti, de haiducie, despre soartă şi noroc. Creaţia „măi bădiţă floare dulce” e o doină de dragoste şi de jale: fata îşi exprimă sentimente de iubire faţă de cel drag pe care îl numeşte „bădiţă”.

Alte referate despre: doina-o pasare ce zboara peste moarte, ce este doina, doina mihai eminescu

Doina

Inceputul este o adresare directa,prin care poetul anonim,personificand doina,isi exprima direct atractia pentru aceasta creatie folclorica:,,Doina,doina,cantic dulce/(…)Doina,doina,viers cu foc”.

Alte referate despre: doina de octavian goga comentariu, doina de octavian goga, doina de mihai eminescu comentariu

Doina

Poezia „Doina” exprimă o mare dragoste a omului din popor pentru cântecul doinei, cu care el îşi împleteşte întreaga viaţă şi îşi exprimă toate sentimentele, fie bucuria si aleanul, fie revolta şi setea de dreptate, fie jalea şi dorul.

Dragostea nespusă pentru doină este înfăţişată din primele versuri prin mărturisirea directă a profundei impresii, pe care aceasta o stârneşte în sufletul omului din popor :

„Doină, doină, cântic dulce,
Când te-aud nu m-aş mai duce !
Doină, doniă, viers cu foc,
Când răsuni eu stau în loc !”

Împletirea cântecului doinei este viaţa poporului este redată printr-o serie de imagini construite de elemente din natură : venirea primăverii, a iernii viscoloase, înverzirea sau căderea frunzei. Venirea primăverii stârneşte în sufletul poporului nădejdea şi dorul de viaţă liberă. Dimpotrivă, iarna viscoloasă ...

Alte referate despre: doina comentariu, doina iubirii de vasile alecsandri comentariu, g cosbuc-doina

Doina

Vraja versului ei il incanta pe roman de fiecare data: ,,Cand te-aud nu m-as mai duce!”. Utilizarea persoanei intai confera verilidicitate sentimentelor exprimate. ,,Eu stau in loc “.

Alte referate despre: comentariu doina, doina de mihai eminescu, mihai eminescu -doina demonstratie ca e schita

Lacul - demonstratie opera lirica

Astfel, observam ca elementul central al acestui tablou ramane lacul, fapt dovedit si de inversiunea de la inceputul poeziei („Lacul codrilor albastru / Nuferi galbeni il incarca”). Descoperim si prima caracteristica a operei lirice, si anume prezenta imaginilor artistice conturate cu ajutorul figurilor de stil, intrucat descrierea peisajului este realizata preponderent cu imagini vizuale.

Alte referate despre: lacul demonstratie opera lirica, lacul demonstratie gen liric, mihai eminescu lacul demonstratie gen liric

Alexandru Lapusneanu demonstratie

Pincipalul conflict exterior al nuvelei care pune in evidenta personalitatea domnitorului este de ordin politic: lupta pt. putere intre domnitor si boieri, iar cel secundar intre A.L. si Motoc.

Alte referate despre: alexandru lapusneanu demonstratie nuvela istorica, alexandru lapusneanu demonstratie, alexandru lapusneanu demonstratie nuvela romantica

Doina populara - Mai badita floare dulce

Observăm că enumerarea verbelor la condiţional -optativ se realizează la începutul propoziţiilor coodonate prin "şi" cu scopul de a exprima dorinţa de îndurerare a tinerei fete.

Alte referate despre: doina populara mai badita floare dulce, demonstratie doina populara mai badita floare dulce, argumentare doina populara mai badita floare dulce
Referate afisate : 19
Medie note: 7.99 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles