Doina populara - mai badita floare dulce rezumat

Doina populara - Mai badita floare dulce

Fata îşi doreşte cu ardoare ca iubitul să fie aproape de ea şi de aceea dragostea sa este grijulie, ocrotitoare şi plină de afecţiune.
De aceea tânăra doreşte ca iubitul ei să se afle în grădină sau pe câmpul unde au loc muncile agricole ("te-aş secera a milă", "te-aş îmblândi cu drag")
Verbele "a secera", "a face stoc", "a măcina", "a cerne" sugerează prin succesiunea lor, muncile evocate de plugari.

Toate aceste munci agricole sunt prezentate cronologic, iar iubirea fetei în acest peisaj devine o alinare a sufletului îndrăgostit, dar şi un zbucium sufletesc.

Finalul doinei sugerează faptul că dragostea presupune şi jale, durere, suferinţă, care nu pot lua sfâşit decât prin împlinirea ei : "Şi te-aş da inimei mele/Să se stâmpere de jale."

Intensitatea sentimentelor exprimate, gingăşia şi puritatea lor sunt exprimate în poezie prin câteva epitete al substantivelor sau ale verbelor:
"te-aţ secera cu milă", "floare dulce", "morişca ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 8740
Materia: Romana

Doina populara

Partea a doua începe cu expresia „Frunză verde păducel” şi evidenţiază adeziunea totală a haiducului faţă de mişcarea lui T.Vladimirescu în slujba căreia îşi va pune toate calităţile ( curaj, pricepere de a mânui armele, rapiditate în luptă, spirit de sacrificiu.)

Alte referate despre: doina populara, frunza verde magheran doina populara, doina populara frunza verde magheran

Clasificarea doina

Repetarea cuvântului "doina" întareste concluzia ca doina îl însoteste
pe om permanent, facând parte din însasi existenta lui.

Alte referate despre: clasificarea doinelor, clasificare doine, clasificarea doinelor populare

Doina

Poezia “Doina” face parte din volumul de poezii populare culese de Vasile Alecsandri, intitulat “Poesii populare ale românilor”. Ea poartă numele speciei literare pe care o reprezintă şi în care autorul anonim îşi exprimă dragostea, preţuirea şi admiraţia nemărginită pentru cântecul ei. Cu ajutorul Doinei, autorul popular îşi exprimă toate trăirile lui sufleteşti.

Alte referate despre: doina, m eminescu-doina, doine populare

Compunere artistica - Doina

Doina - Prin melodia ei, cat si prin cuprinsul poetic, doina, daca nu-I totdeauna glasul inlacrimat de tristete ori de jale al poporului, apoi ea cauta totdeauna sentimente serioase, grave si adanci fie in legatura cu iubirea, fie cu instrainarea, cu viata de codru si cu atatea altele…

Alte referate despre: procedee artistice doina goga, compunerea artistica doina, compunere artistica doina

Doina lui Vasile Alecsandri - demonstratie

Doina este opera lirica, populara, specifica poporului roman, prin care sunt exprimate cele mai puternice si mai variate sentimente: dragoste, dor ,ura, speranta, tristete, dor, jale.


Tematica doinelor este varata si este legata de sentimentele exprimate. Intalnim doine de dor si de jale, de dragost, de haiducie(voinicie), de catanie , de instrainare, de ciobanie. Textul reprodus in culegerea lui V. Alecsandri nu se incadreaza in nici unul din tipurile de doina, dar le aminteste pe toate, fiind o doina despre doina.

Alte referate despre: doina de vasile alecsandri demonstratie, doina de vasile alecsandri demonstratie lirica, doina de vasile alecsandri demonstratie doina

Balada si Doina

* Balada este o specie a genului epic, prin excelenta declamator. Se
evoca astfel fapte istorice sau legendare, întâmplari fantastice.

Alte referate despre: balada si doina, balade si doine, balade si doine populare

Doina-comentariu

Poetul anoninm rezlizeaza aceste 4 versuri si prin anumita simetrie prin repetarea subst. "doina" de doua ori, in primul si al treilea vers si prin repetarea lui in versurile imediat urmatoare. Astfel se intareste concluzia ca intradevar doina este cea care il insoteste pe om permanent facand parte din insasi existenta lui

Defapt subst. “doina” apare in text de 14 ori , in care de patru ori este folosit in cazul vocativ, la inceputul poeziei si de sase ori in ultimele 4 versuri astfer realizandu-se o ex-primare libera , sugestiva , a intensitatii sentimentelor lor pe care autorul anonim le are fata de doina.

Alte referate despre: genul liric doina de octavian goga, doina george cosbuc, doina de vasile alecsandri

Doina - Voi brazi-nalti incetinati

Doina - Voi brazi-nalti incetinati - Doina este o creatie lirica in versuri in care sunt exprimate direct sentimentele variate caracterizate prin profunzime.Doina se interpreteaza pe o melodie tipica,avand un tempo larg, taraganat. Doina - Voi brazi-nalti incetinati

Alte referate despre: doina voi brazi nalti incetinati, doina voi brazi nalti incetinati opera liric, doina voi brazi -nalti incetinati

Frunza verde magheran

A doua parte este constituita dintr-un grupaj de 9 versuri si un catren, cu ritmul trohaic si masura de 7 silabe, si incepe, la fel ca si prima, cu laitmotivul "Frunza verde". Aici se arata adeziunea totala a voinicului fata de miscarea lui tudor, in slujba caruia isi va pune toate calitatile: curajul, priceperea in manuirea pustii, rapiditatea in lupta si spiritul de sacrficiu(un soiman mehedintel.....)

Alte referate despre: frunza verde magheran, frunza verde magheran comentariu, doina frunza verde magheran

Doina

În primul rând este o operă lirică, iar lirismul e evident prin prezenţa eului liric, care îşi exprimă în mod direct sentimentele de admiraţie şi preţuire faţă de doină considerată drept cântec de alinare a suferinţelor, dar şi de trezire a voiniciei.
Doina apare personificată, i se adresează ca unei fiinţe dragi folosind vocativul.

Alte referate despre: doina-o pasare ce zboara peste moarte, ce este doina, doina mihai eminescu

Literatura populara - privire generala

Literatura populara - privire generala - Cultura este totalitatea valorilor morale si spirituale create de omenire a) cultura materiala; b) cultura spirituala. Literatura populara - privire generala

Alte referate despre: aspecte privind literatura populara, literatura populara, atitudinea generatiei mele fata de literatura populara

Miorita - Balada populara

7.Ca în orice baladă există, şi aici, MOTIVE LITERARE. Astfel apar motivul conflictului dintre ciobani, motivul mioarei năzdrăvane (animalul credincios), motivul testamentului ciobanului, motivul mamei care-şi caută fiul şi motivul morţii văzute ca o nuntă.

Alte referate despre: miorita balada populara, rezumat miorita balada populara, miorita-balada populara

Doina populara

Doina populară este o specie a liricii populare, caracteristică numai folclorului literar românesc, în care omul, în directă relaţie cu natura, exprimă sentimentele de dor şi jale, stări sufleteşti specifice exclusiv românului şi puternic înrădăcinate în structura lui spirituală. Stilistic, doina se invidualizează, între celelalte creaţii lirice, printr-o deosebită bogăţie metaforică, printr-o armonie perfectă a eului liric cu natura înconjurătoare, care amplifică stările sufleteşti exprimate.

Alte referate despre: o doina populara, ce este doina populara, doina populara si doina culta

Balada populara

Printre maestruasele paduri care strajuie muntii Vrancei, printre serpuitoarele ape care strabat acest tinut se aude strigatul indurerat al unei maicute batrane ce si-a pierdut fiul. La durerea acestei femei este partas si Alecu Russo care se afla pe atunci in exil la Soveja.

Alte referate despre: balada populara, mesterul manole balada populara, balada populara miorita

Blada populara - demonstratie

Conţinutul acestei balade poate fi prezentat pe scurt : In prima parte a textului se sugerează ca Domnitorul negru Vodă si meşterii căutau un loc pentru ridicarea unei mănăstiri . Acest loc îl reprezinta un zid parasit unde meşteri se apuca de treaba dar ce se construia ziua se darama noaptea.

Alte referate despre: miorita balada populara demonstratie, monastirea argesului balada populara demonstratie, toma alimos balada populara demonstratie

Doina

Frunza care cade şi cântecul doinei de jale, contrastează cu imaginea precedentă şi sugerează starea sufletească de tristeţe a haiducului care nu-şi mai poate afla iarna ocrotire în desişul codrului.

Poezia culminează în partea finală prin indentificarea doinei cu însuşi viaţa poporului, exprimată simplu, dar deosebit de sugestiv printr-o repetiţie susţinută :
„Doină zic, doina suspin,
Tot cu doina mă mai ţin
Doina cânt, doina şoptesc,
Tot cu doina vieţuiesc.”

Alte referate despre: doina de octavian goga comentariu, doina de octavian goga, doina de mihai eminescu comentariu

Frunza verde magheran - doina

„Frunza verde magheran..” este o doina populara de haiducie deoarece eul liric isi exprima in mod direct sentimente puternice si variate cum ar fi: curaj, vitejie, sete de dreptate si libertate, legatura stransa cu natura si spiritul de sacrificiu.

Alte referate despre: frunza verde magheran doina, frunza verde magheran-doina populara, frunza verde magheran doina populara demonstratie

Doina

Creatia populara lirica în versuri care, însotita de melodie, exprima
gama cea mai larga de sentimente (de dor, de jale, de dragoste, de
înstrainare) se numeste doina.

Alte referate despre: doina comentariu, doina iubirii de vasile alecsandri comentariu, g cosbuc-doina

Miere, lamiie si floare de tei

Cunoastem cu totii virtutile ceaiului de tei - infuzia preparata din floare de tei este un remediu impotriva racelii, a gripei si un bun calmant al sistemului nervos, de aceea este recomandat ceaiul de tei in tratamentul racelii, gripei si in insomnii. Dar virtutile florilor de tei si ale ceaiului preparat din ele nu au fost epuizate inca, de fapt nici nu au fost studiate pina la capat. Spre exemplu, teiul este pur si simplu de neinlocuit in numeroase afectiuni renale!

Alte referate despre: floare de tei, floarea de tei referat, floarea de tei
Referate afisate : 20
Medie note: 8.03 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK