Donna alba de gib mihaescu caracterizare

Donna Alba de Gib Mihaescu

Nuvelistica din volumele La ,,Grandiflora” şi Vedenia (1919)descrie stări sufleteşti generate de un obsesiv, într-o remarcabilă tehnică a gradării epice (Întâmplarea, Semnele lui Dănuţ, Vedenia, La ,,Grandiflora”, Între porţelanuri, Visul, ş. a.m.d.).

Cele cinci romane- Braţul Andromedei (1930), Rusoaica (1933), Femeia de ciocolată (1933), Zilele şi nopţile unui student întârziat (1934), Donna Alba (1935)- sunt tot atâtea drame ale deziluziei , generate de impactul dintre aspiraţia eroului anonim ( Andrei Lazăr, locotenentul Ragaiac, Mihnea Băiatu, Mihai Aspru) şi mediu, proiecţii enorme, îndeoşte eroice, ale frământărilor sociale.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 16243
Materia: Romana

Donna Alba

Donna Alba - A scris şi piese de teatru , adunate in volumul „Pavilionul cu umbre”.Se stinge din viaţă în plină forţă creatoare şi tinereţe (la numai 41 de ani) in Bucureşti. Romanul „Donna Alba” apare în 1935 la editura „Cartea românească”, fiind primit în mod elogios de critică şi de public.

Donna Alba - Autorul, pune în evidenţă prin prisma psihologiei protagonistului operei „Donna Alba” , Mihail Aspru, obsesia erotică ce trasează cu desăvârşire liniile destinului său, ajungând dintr-un tânăr nonconformist şi aventurier un avocat celebru („Mi-au plăcut totdeauna drumurile complicate, încurcate, al căror sfârşit să nu poată fi văzut, nici măcar ghicit, după primii paşi”) . Personajul principal (pozitiv), Mihail Aspru, este surprins de către scriitor în timpul evoluţiei acestuia căpătând ...

Alte referate despre: donna alba, donna alba rezumat, rezumat donna alba

Gib I.Mihaescu - La Grandiflora

Manaru se întoarce de la vie, unde şi-a lăsat soţia.În odaia casei sale din târg, privirea sa neliniştită distinge ,,vagi luciri de obiecte” care îi ,,rângeau sarcastic prin întuneric”. Bănuiala e cea obişnuită personajelor lui Gib Mihăescu: Manaru are îndoieli în privinţa fidelităţii soţiei sale.

Alte referate despre: gib mihaescu la grandiflora, gib i mihaescu-ierni jilave rezumat, gib i mihaescu

Gib I.Mihaescu - Femeia de ciocolata

Pe fondul inaccesibilităţii femeii dorite, invidiei şi geloziei, el părăseşte mediul care I se pare ostil. Experienţa erotică cu Şari, o femeie întâlnită întâmplător, are la bază culoarea ciocolatie a tenului acesteia, asemănătoare cu cea a domnişoarei Eleonora. Asociaţionismul mintal este determinat de obsesia culorii tenului: ,,Negrişor tresări, căci femeia fără pălărie, dar bine îmbrăcată, semăna la culoare cu domnişoara Eleonora.”

Alte referate despre: gib mihaescu femeia de ciocolata, femeia de ciocolata rezumat gib i mihaescu, femeia de ciocolata rezumat pe scurtgib i mihaescu

Este literatura o arta ?

Bacovia a si fost o perioada ca professor de desen. Calinescu este cel care spunea ca “artele sunt niste vase comunicante”,el insusi cantand la vioara,desenand si pictand.Ideea de confluenta a artelor este exprimata si de Bacovia intr-un text al sau : “In poezie m-a obsedat intotdeauna un subiect de culoare .

Alte referate despre: este literatura o arta, natura literaturii ca arta ce este literatura, ce este literatura

Despre ce este literatura

Este literatura comunicare? Iată o întrebare pe care e normal să ne-o punem, dacă ţinem seama de cele două înţelesuri esenţiale ale comunicării: a comunica ceva şi a comunica cu cineva. Mulţi cercetători consideră că scriitorul doar se exprimă, şi nu(se) comunică; că în cazul comunicării conţinuturilor sufleteşti imaginare, termenul de comunicare devine foarte aproximativ şi doar metaforic. Informaţia reală ar fi altceva. Se spune, aşadar, că o bună parte dintre scriitori nici nu-şi propun să comunice cu cititorii, ceea ce îi interesează este pur simplu să-şi exprime sentimentele şi trăirile în opere.

Alte referate despre: ce este literatura eseu, ce este literatura universala, ce este literatura populara

Gib Mihaiescu - Rusoaica

Locotenentul Ragaiac, primeşte ordin să se instaleze într-un bordei pe Nistru împreună cu un detaşament de pază în scopul de a surprinde încercările de trecere frauduloasă a graniţei.

Alte referate despre: gib mihaiescu rusoaica, rezumat gib mihaiescu rusoaica, gib mihaiescu rusoaica citate

Gib I. Mihaescu - Bratul Andromedei

Gib I. Mihaescu - Bratul Andromedei - Într-un oraş din Oltenia, doi oameni sunt stăpâni pe situaţie: politicianul Vucol Cornoiu şi soţia sa Zina. Atraşi în sfera de interese a celui dintâi, trei profesori de liceu, Andrei Lazăr, Nedan şi Inelescu, sunt robiţi de superba frumuseţe a d-nei Cornoiu. La fel de mici de statură- amănunt cu desăvârşire artificial, fiecare din ei are o ciudăţenie. Gib I. Mihaescu - Bratul Andromedei

Alte referate despre: gib i mihaescu- bratul andromedei, gib i mihaescu- bratul andromedei 2x puncte, bratul andromedei mihaescu

Balta alba - comentariu

Tema acestei opere este contrastul dintre aparenta si esenta, dintre
frumusetea rara a locurilor si starea de înapoiere a oamenilor.

Alte referate despre: balta alba, vasile alecsandri-balta alba-rezumat, balta alba rezumat

Balta Alba - Vasile Alecsandri

Mirat de lucrul ce s-a intamplat si inca tulburat este luat inca o data in caruta dupa 10 minute dupa ce a cazut.A doua oara urcat in caruta se tine bine si se pregateste de plecare. Au plecat dar in timpul mersului nu putea nici sa bage mana in buzunar la pistoale pentru ca ar fi fost azvarlit din caruta.Caii alergau de parca ar fi intrat dracul in ei,caruta mergea de nici nu mai aveau timp rotile sa scartaie, iar postasul batea caii tot mai tare si acestia mergeau tot mai repede fugeau.

Alte referate despre: balta alba vasile alecsandri, balta alba vasile alecsandri rezumat, rezumat balta alba vasile alecsandri

Alba Iulia

1.4. Populaţia şi fenomenul demografic
Populaţia oraşului este în număr de 66.369 locuitori (2002), compusă din români 94%, maghiari 3%, romi 2% şi alte naţionalităţi (germani şi evrei) 1%, densitatea medie fiind de 63,4 loc/ kmp. În primele opt luni ale anului 2000 s-au înregistrat 2738 născuţi vii şi 3075 decedaţi, rezultând un spor natural negativ de 337 persoane. În perioada similară a anului trecut scăderea populaţiei din cauze naturale a fost de 460 persoane. În perioada 1.01-31.08.2000 s-au înregistrat 18 născuţi morţi, 1448 căsătorii si 410 divorţuri.
Pensionarii. Din datele comunicate de Oficiul de Pensii Alba reiese că în luna august 2000, numărul pensionarilor din judeţul Alba a fost de 102231 persoane, mai mare cu 128 persoane faţă de luna anterioară şi cu 2924 persoane faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Structura eşantionului după statutul ocupaţional al capului gospodăriei ...

Alte referate despre: 1 decembrie 1918 alba iulia, marea unire de la alba-iulia, alba iulia 1 decembrie 1918 power point

Catina alba

Acesta din urma este si cel mai valoros din punct de vedere medical. Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice. De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase.

Alte referate despre: catina alba referat, catina alba, referat catina alba

Judetul Alba

Istoria
Traversat de numeroase cursuri de apa, binecuvantat cu pamant fertil, relief variat si paduri intinse, teritoriul actualuilui judet Alba este, inca din vremurile de demult, un pamant favorabil asezarii si dezvoltarii comunitatilor umane. Cele mai vechi vestigii arheologice din acest teritoriu dateaza din Paloelitic. Spre deosebire de Paleolitic, Neoloticul este mult mai bogat in vestigii arheologice.

Alte referate despre: casa parinteasca lucian blaga sat lancram judetul alba, judetul alba, fauna si flora judetului alba

Roma

In aceeasi perioada in care, in Grecia, mesenienii isi aparau tara amenintata de dorienii din Laconia(Sparta) si din haosul creat de migratia popoarelor si de razboaie, a fost, infiintata, in Italia de mijloc, o cetate careia providenta ii destinase un mare viitor si un rol insemnat in istoria popoarelor. Despre originea acestei cetati ne-au ramas diferite legende care infrumuseteaza istoria acelor timpuri stravechi. Ele vorbesc despre un om nobil, Enea, scapat cu viata, impreuna cu familia sa si cu un mic numar de troieni, din prapadul abatut asupra cetatii Troia, din Asia Mica, in urma razboiului cu grecii. Enea, insotit de troieni, a ajuns, dupa multe peripetii pe apa si pe uscat, in "campia intinsa" numita Latium, aflata la miazazi de raul Tibru, intre mare si Muntii Apenini. Dupa nenumarate lupte, Enea a intemeiat aici cetatea Lavinium, iar fiul sau, Iulius, o a doua cetate, Alba-Longa, la poalele Muntilor Albani, in care a domnit. Dupa moartea lui Iulius in luptele duse de popoarele ...

Alte referate despre: roma antica, roma antica referat, referat roma antica

Andre Marie Ampere

A partir de 1796, Ampere donne a Lyon des cours prives de mathematiques, de chimie et de langues. En 1801, il devient professeur de physique-chimie a Bourg-en-Bresse, a l'ecole centrale du departement de l'Ain (actuel lycee Lalande), laissant a Lyon sa femme et son fils (nomme Jean-Jacques, en souvenir de son pere ). Sa femme meurt en 1803.

Alte referate despre: andre marie ampere, andre marie ampere referat, referat andre marie ampere

Proiect economie SC Catena SRL

Activitatea de comerţ en-gros se desfăşoară prin intermediul agenţilor comerciali care contactează diferiţi parteneri, prin cererile depuse la firmă de clienţi ca urmare a ofertelor lansate de firmă, iar comerţul en-detail se desfăşoara prin magazinul propriu.
Exemple de materiale electrice:
Cabluri de date la preţul de 10 lei / metru
Cleşti preţul variază de la 25 lei – 75 lei / buc.
Prize la preţul de 5 lei/buc.
Doze la preţul de 7 lei / buc.

Alte referate despre: analiza economica sc ursus srl, sc catena srl, download referat economie despre un srl
Referate afisate : 16
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK