Download referat marimea si tipologia costurilor

Marimea si tipologia costurilor

Din punct de vedere al economiştilor practicieni, pe lângă aceste elemente (care reprezintă costul contabil), în componenţa costului se include şi acea cheltuială care nu presupune plată către terţi, cum este consumul de muncă al proprietarului firmei, care îndeplineşte activităţi de coordonare şi conducere, considerat profit normal.

Marimea si tipologia costurilor
În acest caz, costul de producţie este mai mare decât costul contabil, incluzând în structura sa şi ceea ce constituie profit normal.Mărimea costului de producţie poate fi privită: pe unitatea de produs (de exemplu, o tonă de aluminiu, o tonă de grâu sau de fructe, un metru cub de gaz metan, o maşină unealtă, un automobil etc.) pe întreaga producţie pe care o realizează o firmă sau alta.

Marimea si tipologia costurilor
...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 19kb
Downloads: 980
Materia: Economie

Costul de productie

Costul de productie
Contabilitatea de gestiune13 este considerată a fi cea mai importantă sursă de informaţii privind activitatea economică atât la nivel microeconomic cât şi la nivelul economiei naţionale.Astfel apare necestitatea implementării unor variante dezvoltate de contabilitate de gestiune care să permită obţinerea unei acurateţi mai mari în calculaţia costurilor şi în mod deosebit să favorizeze apariţia unor noi sisteme informaţionale mai bine adaptate la nevoile utilizatorilor interni. 13 Budugan D., Contabilitate şi control de gestiune, Editura Sedcom Libris, Iaşi 2002, ediţia 2, pag.419, operă citată.

Alte referate despre: costul de productie, costul de productie referat, referat costul de productie

Cost productivitate, pret

Cost productivitate, pret
Calculul economic, functionarea si dezvoltarea activitatii pe principiul eficientei iau in considerare relatia dintre cost si pretul de vanzare la fiecare bun economic, relatie ca de la parte la intreg. Costul (C) desemneaza numai o parte a pretului de vanzare (P), si anume cheltuielile suportate de catre agentii economici, iar excedentul pretului (peste costul de productie) reprezinta profitul (pr) sau beneficiul. Astfel, pentru fiecare unitate de produs, sunt valabile egalitatile: P = C + pr; C = P - pr. In conditiile unei anumite marje de profit, marimea costului exercita presiune asupra pretului.

Alte referate despre: cost productivitate pret, cost productivitate pret referat, referate cost productivitate pret

Productivitatea

Productivitatea
Nivelul şi evoluţia productivităţii depind de mai multe împrejurări economice şi extraeconomice: calitatea factorilor de producţie utilizaţi, calitatea organizării şi conducerii activităţii economice, motivaţia economică a posesorilor factorilor de producţie şi măsura în care aceasta este realizată, condiţiile naturale (frigul), climatul social şi psihologic. În teoria şi practica economică sunt consacrate două forme ale productivităţii:

Alte referate despre: productivitatea muncii, tipuri de productie, procesul de productie

Pretul

In conditiile contemporane, pretul pietei reprezinta o cantitate de
moneda pe care cumparatorul este dispus si poate sa o ofere
producatorului in shimbul bunului pe care acesta poate sa il ofere pe
piata si exprima, in cea mai mare masura sub aspect calitativ si
structural, un ansamblu de informatii furnizate reciproc de catre
participantii la schimb, in functie de raportul dintre cerere si
oferta, pe de o parte, si in cadru legislativ, pe de alta parte, avand caracter dinamic, divers si reglementat.

Alte referate despre: politica de pret, pretul unui produs, strategii de pret

Piete , Concurenta , Preturi

Piata, ca realitate economica cu un continut complex, constituie cel mai bun mechanism de reglare economica cunoscut pana in prezent. Reprezinta o categorie specifica economiei de schimb, care exprima ansamblul relatiilor generate de actele de vanzare – cumparare, impreuna cu fenomenele legate de manifestarea cererii si ofertei si in conexiune cu spatial si timpul in care se desfasoara.

Alte referate despre: piete concurenta preturi, piete concurenta preturi referat, microeconomie piete concurenta preturi facultate

Preturile salariile si inflatia

Preturile salariile si inflatia
Cresterea preturilor a determinat insa o crestere a costului vietii, iar pentru a atenua acest efect (si numai partial), a fost necesara adoptarea masurilor de protectie sociala, dar care au atras dupa sine o crestere a costurilor de productie (majorarile de salarii, indexarile sau compensatiile trebuiau trecute pe costuri, la agentii economici) si a cheltuielilor bugetare (protectia sociala a pensionarilor si a salariatilor din sectorul bugetar).

Alte referate despre: preturile salariile si inflatia, preturile salariile si inflatia - referate, corelatia dintre inflatie preturi salarii si consum

Definirea costurilor si a cheltuielilor

Folosirea productivă a acestor trei factori determină într-un fel consumarea lor care constituie baza cheltuielilor de producţie. Fiind utilizaţi în procesul de producţie potrivit rolului şi însuşirilor diferite, factorii fundamentali ai procesului de muncă contribuie în mod diferit la formarea cheltuielilor care constituie obiectul calculaţiei.

Alte referate despre: definirea costurilor si a cheltuielilor, controlul costurilor - definirea costurilor, definirea costurilor

Forme tipologice ale sistemului economic de piata

Forme tipologice ale sistemului economic de piata
Odată cu apariţia diviziunii muncii s-a produs trecerea de la economia naturală, specifică societăţii primitive, la economia de schimb. Economia naturală era acel sistem economic în care producţia era destinată exclusiv consumului producătorului, în vreme ce în economia de schimb producţia este destinată schimbului sau vânzării.
Forme tipologice ale sistemului economic de piata

Alte referate despre: forme tipologice ale sistemului economiei de piata, forme tipologice ale sistemului economic de piata, formele tipologice ale sistemului economiei de piata

Tipologii de personaje

Tipologii de personaje
3. Intelectuali
Ştefan Gheorghidiu - Ultima noapte de dragoste,întîia …
Apostol Bologa - Pădurea spînzuraţilor
Titu Herdelea - Ion; Răscoala
Zaharia Herdelea - Ion
Ladima - Patul lui Procust
Fred Vasilescu - Patul lui Procust
Felix - Enigma Otiliei
Manole Crudu - Moartea unui artist
Allan - Maitreyi
Gavrilescu - La ţigănci

Alte referate despre: tipologii de personaje, enigma otiliei-tipologiile de personaje, tipologii de personaje caragiale

Tipologia deciziilor

În fundamentarea şi adoptarea deciziilor poate fi luat în considerare şi numărul de criterii decizionale, în raport de care deciziile se delimitează în:
- multicriteriale, când problema decizională ce urmează a fi rezolvată are la bază o multitudine de criterii.
- unicriteriale, situaţie în care adoptarea deciziei se face în funcţie de un singur criteriu decizional (de maximizat ori minimizat).
Frecvenţa adoptării deciziilor conduce la regăsirea mai multor tipuri de decizii:
- aleatoare, adoptate funcţie de apariţia unor probleme ce necesită intervenţia managerului.
- unice, adoptate de regulă, o singură dată în “viaţa” organizaţiei.
- periodice, adoptate la intervale regulate de timp (an, semestru, trimestru, lună etc.)

Alte referate despre: tipologia deciziei, tipologia deciziilor, tipologia deciziilor manageriale

Marimi scalare si vectoriale

Marimile vectoriale (vectorii) sunt marimile complet caracterizate de modul (valoare absoluta), de directie si de sens.Directia si sensul dau orientarea vectorului. Daca una din caracteristilice vectorului se modifica avem de a face cu un alt vector.Elementele unui vector: punct de aplicatie, varful vectorului si dreapta suport. Reprezentarea conventionala a vectorului se face printr-un segment de dreapta orientat.

Alte referate despre: marimi scalare si vectoriale, marimi scalare si vectoriale referat, portofoliu despre marimile scalare si vectoriale

Tipologia dreptului

Asa dar, o familie juridica este o totalitate de sisteme juridice nationale in cadrul unui tip de drept, asociate prin comunitatea formarii istorice, structurii izvoarelor, principalelor ramuri si institutii juridice, aplicarii dreptului, aparatului de notiuni si categorii ale stiintei juridice.

Alte referate despre: tipologia dreptului, pentru tipologia dreptului, tipologia dreptului ango-saxon

Notiuni generale privind cheltuielile de productie si costurile

Potrviti reglementarilor contabile romanesti,cheltuielile entitatii reprezinta valorile platite sau de platit pentru:
•Consumuri de stocuri,lucrari executate si servicii prestate de care beneficiaza entitatea
•Cheltuieli cu personalul
•Executarea unor obligatii legale sau contractuale

Alte referate despre: notiuni generale privind cheltuielile de productie si costurile, notiuni generale privind cheltuielile si productia unei case de amanet, delimitari privind cheltuielile si costurile

Marimi Fizice

Referatul contine cele mai utilizate marimi fizice pentru gimnaziu.

Alte referate despre: marimi fizice, masurarea marimilor electrice, marimi fizice fundamentale

Marimi fizice

b.Marimi fizice vectoriale caracterizate prin valoarea numerica(modulul) si orientare(directie,sens),punct de aplicatie.

Alte referate despre: masurarea marimilor mecanice, marimi electrice, marimi fizice scalare

Tipologia dreptului

Într-un sens restrîns sub sistem juridic se subînţelege dreptul unui stat concret, indicat terminologic prin „sistem naţional”. În acest caz noţiunea de „sistem juridic” nu este sinonimul noţiunii „sistem de drept”, deoarece aceasta din urmă este o noţiune institutivă ce dezvăluie legăturile reciproce, raportul şi structura ramurilor dreptului, fapt ce este determinat de factori de ordin obiectivi şi subiectivi.

Alte referate despre: tipologia dreptului in sistemul romano-germanic, tipologia dreptului referat, tipologia reprezentarii comerciale referat drept comercial
Referate afisate : 17
Medie note: 8.62 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles