Dreptatea lui tepes legenda

Dreptatea lui Tepes - legenda populara

Legenda este o creatie epica populara, in proza sau in versuri, de
obicei redusa ca dimensiune, care, utilizand elemente miraculoase sau
fantastice, tinde sa dea o explicatie imaginara unui fapt real.

In functie de aspectul vizat, legendele se clasifica in mitologice:
acestea explica felul in care au luat nastere cosmosul, astrele,
Pamantul, plantele, animalele etc., ca rezultat al actiunii unor
fapturi imaginare. Acest tip de legende se mai numesc etiologice
(cauzale) sau asa cum au fost denumite de catre B.P. Hasdeu, deceuri.

A doua categorie de legende sunt cele istorice care apeleaza la
evenimente si personaje reale pentru a da explicatii despre diferite
intamplari istorice.

Ca si balada sau basmul, legenda poate fi creatie populara sau culta.

Opera literara "Dreptatea lui Tepes" este o legenda populara in proza,
care povesteste o intamplare petrcuta pe vremea domnitorului Vlad
Tepes. Prezenta domitorului este elementul real, Vlad Tepes ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 3697
Materia: Romana

Vlad Tepes - erou al romanilor

Tatăl său Vlad Dracul a dobândit această poreclă prin faptul că a fost învestit cu ordinul de Cavaler Cruciat al Dragonului pentru meritul în apărarea creştinismului împotriva turcilor. Acesta simbolizează victoria creştinilor împotriva păgânilor. Fiul său Vlad al II-lea a fost numit Drăculea sau Dracula, adică “fiul Dracului”. Precla “Ţepeş” i s-a dat încă din secolul al XV-lea, ca urmare a utilizării pedepsei tragerii în ţeapă. Această pedeapsă nu este produsul imaginaţiei lui Vlad,ea fiind cunoscută încă din Antichitate. De mai multă vreme Vlad Ţepeş, renunţase la ideea cuceririi scaunului domnesc cu ajutor otoman.

Vlad Ţepeş se apropie de Iancu, împărtăşeşte idealurile politice şi aşteaptă momentul potrivit pentru a trece munţii şi a lua din nou domnia cu sprijin transilvănean. Când s-a ivit acest moment, în primăvara şi vara anului 1456, el este pretendentul în care Iancu îşi pune speranţa, el este omul capabil ...

Alte referate despre: vlad tepes erou, vlad tepes un erou, vlad tepes

Vlad Tepes intre realitate si legenda

Şi-a perfecţionat pregătirea militară în capitala otomană (Adrianopol), unde l-a însoţit pe Vlad Dracul în prizonierat, în 1442 şi unde a avut ocazia nu numai să înveţe limba turcilor, dar şi să-i cunoască atât pe viitorul său adversar, sultanul Mahomed II, cât şi pe Skandeberg, eroul albanez.

Revenit în ţară în 1443, în zilele pregătirii antiotomane închiată cu dezastrul de la Varna, a reuşit să acumuleze cunoştinţele necesare unui bun comandant de oaste, luptând alături de mari căpitani ai veacului, ca Iancu de Hunedoara, Vlad Dracul sau Walerand de Wawrin.”

Alte referate despre: vlad tepes intre legenda si realitatea istorica, legenda vlad tepes, legende vlad tepes

Vlad Tepes

Vlad Tepes a fost criticat de catre unii pentru caracterul sau aspru
si laudat de catre alti pentru eroismul sau in apararea tarii si
pentru eforturile sale de a pune randuiala intr-o societate cuprinsa
de anarhie.

Alte referate despre: vlad tepes referat, referat vlad tepes, domnia lui vlad tepes

Vlad Tepes - un domnitor viteaz si drept

Vlad Tepes si-a întocmit oastea din boieri de tara ,tarani liberi si
târgoveti.Din rândurile celor mai viteji a ridicat dregatori si ca-

Alte referate despre: vlad tepes devine domnitor, vlad tepes ca domnitor militar, domnitorii tarii romanesti mihai viteazul mircea cel batran vlad tepes

Mitul Dracula

Vom pleca, totuşi, de la o premisă destul de controversată încă în cadrul psihologiei, dar, după părerea noastră, verosimilitatea ei a fost în termeni necesari şi suficienţi dovedită. Este vorba de “teoria arhetipului” ca parte integrantă, dobandită filogenetic, a fiinţei umane. Considerăm, deci că înca din momentul naşterii, omul posedă o serie de potenţialiţăţi, nu este nicidecum o tabula rasa şi că mediul şi educaţia sunt cele care şlefuiesc devenire personalităţii.

Alte referate despre: mitul dracula, romania si mitul dracula, referat in limba engleza despre mitul dracula

Dracula

When people think about Dracula and Transylvania, a fear filled their minds. Dracula was born in November of 1431 in Transylvania (Romania). His given name was Vlad, and during his lifetime, his enemies named him Dracula. It was derived from drac, a Romanian word that can be interpreted as “Devil”. After becoming prince, he invited 300 boyars to a banquet and killed those using spikes, and left their bodies there for a few days. Dracula seized the boyars' property and passed it out to his supporters.

Alte referate despre: dracula bram stocker, dracula rezumat, dracula

Domnia lui Vlad Tepes

Relatiile cu Transilvania si Ungaria
Aceste relatiiau format unul din principalele aspecte ale politicii a lui Vlad Tepes, cu implicatii si in politica sa interna. Hotarat sa ramana alaturi de Ungaria si Transilvania pe care spera ca se va putea sprijini in lupta contra turcilor, la scurta vreme dupa ocuparea tronului, inainte de 6 septembrie 1456, Vlad Tepes a facut o declaratie de fidelitate fata de regele Ungariei, Ladislau. Acesta cerea sasilor sa ajute cu bani si oameni pe Dan, voievod, care mergea sa-l alunge pe Vlad Tepes din tara sa. Tepes ii ruga pe sibieni sa renunte la asemenea actiuni ostile avertizindu-i ca altfel va fi silit sa ia masuri impotriva lor.Atacurile lui Vlad impotriva Sibiului s-au impletit cu actiunile lui Mihai Szilagyi indreptate impotriva partizanilor regelui Ladislau.Iarna anului 1458-1459 aduce brusc o inasprire a relatiilor dintre Vlad Tepes si orasele din sudul Transilvaniei deoarece Vlad Tepes a interzis patrunderea negustorilor in interiorul tarii.Aceasta ...

Alte referate despre: domniile lui vlad tepes, viata si domnia lui vlad tepes, domnia lui vlad tepes referat

Dreptate si egalitate

Dreptate si egalitate
Nu obiectul în sine constituie proprietatea, după cum nici calităţile naturale ale bunurilor însuşite nu determină caracterul proprietaţii, ci natura relaţiilor sociale care iau naştere în legătură cu această însuşire. Spre deosebire de concepţia burgheză, care declară proprietatea privată ca fiind veşnică şi imuabilă, marxismleninismul consideră proprietatea ca o categorie istorică, ce se schimbă de la o orânduire socială la alta, încadrându-se în două tipuri fundamentale: proprietatea privată, care stă la baza orânduirii sclavagiste, feudale şi capitaliste, şi proprietatea comună, socială, care a stat la baza orânduirii comunei primitive şi caracterizează orânduirea sclavagistă. La rândul lor, aceste două tipuri de proprietate au cunoscut mai multe forme corespunzătoare unui anumit grad de dezvoltare a forţelor de producţie.

Alte referate despre: dreptate si egalitate, dreptate si egalitate referat, dreptatea si egalitatea

Dreptatea

Dreptatea
Dar care este temeiul aprecierii pe care o facem ca o actiune a unui om ( sau o ordine sociala ) este dreapta sau nu? Ce inseamna “dreptatea”? Sunt cateva situatii in privinta carora nu ezitam:

Dreptatea
1. Spunem ca e drept sa respectam si nedrept sa incalcam drepturile legale ale cuiva: libertatea personala, proprietatea etc. Daca cineva fura bunul altuia, nu ezitam sa consideram ca nu a procedat drept. In acest sens spunem ca drept e respectarea legilor. Si nu e intamplator ca in limba romana se considera ca expresiile “a procedat drept” si “a procedat just” ori “s-a facut dreptate” si dreptatea atunci cand legile in vigoare sunt respectate.

Dreptatea
2. Folosim cuvantul “dreptate” in situatii care nu au legatura cu legile. Spunem, de ex.,ca e drept ca un copil sa-si asculte parintii, ori ca e nedrept ca un parinte sa-si pedepseasca copilul fara motiv. Sau, spunem ca cineva care nu si-a respectat o promisiune a procedat ...

Alte referate despre: dreptate, dreptatea, un text argumentativ de 10-15 randuri despre iubire sau dreptate

Dreptate si merit Aristotel

Dreptate si merit Aristotel
Opera sa acoperă toate cunoştinţele timpului, de la logica formalăla biologie, filosofie şi politică. Gândirea sa a fost deosebit de influentă în evul mediu.Opere principale: Oragonul (trata de logică, domeniu al cărui creator este), Metafizica, Fizica, Politica, Etica Micomahică.

Alte referate despre: dreptate si merit aristotel, referate dreptate si merit aristotel, politica dreptate si merit aristotel

Rawls - conceptul de dreptate politica fata in fata cu criticii sai

Rawls, pe de o parte, vorbeste de dreptatea ca echitate ca de un concept independent de doctrinele morale, filosofice si religioase controversate, care isi are originea in intr-o intelegere definitorie provenind din traditia democratiei constitutionale. Totusi Rawls crede, in acelasi timp, ca dreptatea ca echiate nu trbuie interpretata in sensul dat conceptului de catre Hobbes, ci are o componenta morala, servind ca un acord politic intre cetatenii priviti ca persoane egale si libere, un “consens general” pe care doctrina filosofica, morala sau filosofica mai cuprinzatoare il pot accepta in sensul lui propriu.

Alte referate despre: john rawls-conceptia despre dreptate, politica statelor invingatoare fata de germania, politica guvernului roman fata de mame

Legendele olimpului

Problema esentiala care se punea era aceea ca un zeu sa nu apara pe scena mai inainte de a fi creat asa cum de pilda, la Hesiod, Eros este stapanul inimi zeilor si oamenilor, cand zeii si oamenii nici nu existau. Tocmai de aceea Al. Mitru a procedat cu multa atentie si logica introductand mitul lui Prometeu pentru a explica in acest fel aparitia oamenilor, opera a mainilor lui Prometeu.

Alte referate despre: legendele olimpului, legendele olimpului rezumat, legendele olimpului zeii

Vlad Tepes - Mit si Adevar

Bram Stoker crede ca acesta nu a fost un om obisnuit „caci de-a lungul secolelor s-a vorbit de el ca de cel mai iscusit, cel mai viclean dar si cel mai viteaz dintre fiii tarii de dincolo de padure, spiritul lui ager si vointa lui de fier au intrat cu el in mormant si lupta si acum”.

Alte referate despre: vlad tepes mit sau realitate, vlad tepes fictiune si adevar, vlad tepes mit

Explorations in Arthurian Legends

He faced constant pressure from the Saxons and the Picts and the Irish and (according to Malory, who got it from Geoffrey) the Romans; in the end, he faced a mortal threat from his own men.

Alte referate despre: arthurian legends, explorations in arthurian legens, myths and legends

Din Legendele Olimpului - Zeus

Asfel Zeus a împărţit lumea în trei părţi, două părţi le – a dat celor doi fraţi, Poseidon şi Hades. Hades a luat ţinuturile subterane, Poseidon – zeu peste ape iar Zeus – cerul, adică a rămas stăpânul adevărat. Celor trei surori le – a dat şi lor puteri. Hestiei i – a dat focul, Demetra a luat bogăţia holdelor şi livezilor iar Hera, cea mai sfioasă dintre ele a devenit soţia lui Zeus.

Alte referate despre: legendele olimpului zeus, legendele olimpului zeus rezumat, legendele olimpului-zeus

Legenda Romei

S-a dus albia la vale leganata de valuri multa vreme pana s-a oprit la marginea raului in niste ierburi. Locul era pustiu, departe de asezarile oamenilor, numai animalele salbatice isi aveau culcusurile pe acolo.
Trezindu-se si venindu-le foame, copilasii au inceput sa tipe. De ei s-a apropiat o lupoaica, dar cum i-a vazut si-a adus aminte de puisorii ei pe care-i omorasera vanatorii acum cateva zile. In loc sa-i manance s-a incolacit in jurul lor ca o mama duioasa si le-a dat sa suga.

Alte referate despre: legenda romei, legendele romei, legenda romei antice
Referate afisate : 17
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles