Dreptul familiei obligatia de intretinere intre parinti si copii

Obligatia de intretinere dintre parinti si copii

S-au conturat două opinii pornindu-se de la mai multe elemente de distincţie:
- mai întâi, s-a observat că starea de nevoie a copilului minor se apreciază altfel decât aceea a copilului major;
- în al doilea rând, incapacitatea de muncă a minorului este prezumată, pe când în cazul copilului major ea trebuie dovedită;
- în al treilea rând, reciprocitatea obligaţiei există numai între părinţi şi copilul major, nu şi între părinţi şi copilul minor.

Într-o primă opinie, s-a susţinut că în Codul familiei sunt reglementate două obligaţii de întreţinere, una între părinţi şi copiii lor minori şi alta între părinţi şi copiii majori.Pentru argumentarea tezei s-a susţinut că:
- în Codul familiei există două texte care se referă la obligaţia de întreţinere dintre părinţi şi copii, anume, art. 86 alin. (1) situat în titlul II, referitor la rudenie şi art. 107 alin. (1) situat în titlul III, capitolul I privind ocrotirea minorului; iar ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 20kb
Downloads: 8
Materia: Drept

Obligatia de intretinere dintre parinti si copii

- obligaţia de întreţinere dintre părinţi şi copii fiind reciprocă, a accepta opinia în conformitate cu care între părinţi şi copii există două obligaţii de întreţinere înseamnă că părinţii sunt în acelaşi timp debitori ai unei obligaţii de întreţinere şi creditori într-o altă asemenea obligaţie;

Alte referate despre: obligatia de intretinere dintre parinti si copii, obligatia de intretinere intre parinti si copii, dreptul familiei obligatia de intretinere intre parinti si copii

Drept economic

- actele normative avand functie de reglementare primara a relatiilor sociale - legile si ordonantele de Guvern (simple si de urgenta)
- actele normative de organizare a executarii reglementarilor primare (numite si acte normative administrative) - hotararile de Guvern, ordinele cu caracter normativ si instructiunile ministrilor, actele cu caracter normativ ale unor autoritati administrative de specialitate aflate in subordinea Guvernului sau a ministerelor, actele cu caracter normativ ale unor autoritati administrative autonome si actele cu caracter normativ ale autoritatilor apartinand administratiei publice locale.

Alte referate despre: drept economic, dreptul economic, izvoarele dreptului economic

Institutii de drept public si privat

Importanta stiintei juridice este determinata de rolul pe care il au normele de drept in disciplinarea realitatii sociale a statului, in general, si a vietii individului, in particular. Definit in dreptul roman ca fiind "arta binelui si a echitatii" (jus este ars boni et aequi), dreptul depaseste dimensiunea morala la care facea trimitere jurisconsultul roman Celsius, reprezentand un fenomen social complex caracterizat printr-o serie de trasaturi esentiale ce rezulta din factorii care-i configureaza existenta, si anume: esenta economica, datorita determinarii sale de catre conditiile vietii materiale; esenta social-politica, datorita faptului ca este expresia intereselor fundamentale ale societatii; esenta normativa pentru ca el reprezinta o manifestare a vointei generale ridicate la rangul de lege .

Alte referate despre: drept public si privat, dreptul public si privat, elemente de drept public si privat

Realizarea dreptului

Ca atare, realizarea dreptului reprezinta, pe de o parte, activitatea prin intermediul careia oamenii se supun sau sunt supusi sa respecte comandamentele normelor juridice. Daca ar fi sa examinam statistic, concordanta conduitei umane de exigentele conduitei prescrise de normele
juridice s-ar putea sa constatam ca o anumita parte din populatie respecta prevederile normelor juridice fara vreo conditionare exterioara, o alta parte se supune dispozitiilor legale din teama fata
de sanctiune, iar o alta parte la incalca, mizand, in special, pe faptul ca sanctiunea normei juridice nu le va fi aplicabila.

Alte referate despre: realizarea dreptului, realizarea dreptului referat, realizarea dreptului de creanta

Notiuni introductive privind dreptul comercial

In sens etimologic termenul de comert provine din cuvantul latinesc cum+merx,mercis care reprezinta o juxtapunere a acestor cuvinte si inseamna "cu marfa";inseamna ca de fapt comertul reprezinta operatiuni cu marfa.In sens economic comertul este definit ca o activitate ;este schimbul de marfuri si produse de la producator la consumator;deci comertul ar consta in operatiunile cuprinse din momentul producerii marfurilor si pana la momentul intrarii lor in circulatie in momentul ajungerii acestora la consumatori.

Alte referate despre: notiuni introductive privind dreptul penal al afacerilor, notiuni introductive privind dreptul afacerilor, privind dreptul comercial

Dreptul familiei

In principiu, casatoria se incheie pe viata; totusi atunci cand isi pierde ratiunea de a continua, oricare dintre cei doi soti ori amandoi soti sunt indreptatiti sa ceara desfacerea ei. Principiul libertatii casatoriei, potrivit caruia incheierea casatoriei este expresia consimtamantului liber al sotilor, implica si principiul libertatii desfacerii acesteia, aceasta vointa a sotilor neputand fi ignorata, casatoria privind in primul rand si in mod nemijlocit pe respectivii soti. Aceasta explica de ce numai manifestarea de vointa a unuia sau a ambilor soti poate declansa actiunea de divort.

Alte referate despre: dreptul familiei, dreptul familiei referat, referat dreptul familiei

Drept civil

principalele norme din aceasta institutie sunt cele care reglementeaza drepturile subiective civile si obligatiile civile (adica continutul raportului juridic ( si bunurile ce intra in obiectul acestui raport).In aceasta institutie incadram si normele dreptului civil ce reglementeaza izvoarele raportului juridic civil concret (adica actele si faptele juridice) si proba (dovada raportului juridic civil).

Alte referate despre: drept civil, drept civil partea generala, dreptul civil

Examen drept

-legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii, de catre cetateni straini sau apatrizi care nu dimiciliaza in Romania, impotriva statului sau cetateanului roman.
9. Principiul universalitatii legii penale.-competenta universala a legii penale romane poate intervene in doua cazuri:a. cazul infractiunilor pe care Romania s-a angajat sa le reprime in teritoriul unei conventii internationale.

Alte referate despre: examen drept constitutional, examen drept roman, examen dreptul muncii

Actele de drept administrativ

Intrucat legalitatea sau liceitatea constituie o caracteristica esentiala pentru existenta actului juridic, in special a celui administrativ care este inzestrat cu prezumtia de legalitate. In cazul actelor de drept administrativ intentia autorului lor trebuie sa fie in concordanta numai cu acele efecte pe care legea le recunoaste respectivei categorii de acte juridice.

Alte referate despre: clasificarea actelor de drept administrativ, actele de drept administrativ, regimul juridic al actelor de drept administrativ

Notiuni generale despre drept

II. 2. Sistemul dreptului. Diviziunile si ramurile dreptului
Normele juridice sunt legate intre ele si alcatuiesc un sistem, care reflecta: atat unitatea dintre norme, cat si diferentele dintre ele.Sistemul de drept Sistemul de drept reprezinta un ansamblu de norme juridice legate intre ele organic prin obiectul de reglementare (adica grupul de relatii sociale supuse reglementarii) si metoda de reglementare.

Alte referate despre: referate drept, drept comunitar, practica drept spiru haret

Drept administrativ european

Pozitia actuala a dreptului administrativ national in Uniunea Europeana este aceea a integrarii intr-un sistem global de indepliniri de sarcini, in conditiile in care nu mai opereaza prezumtia competentei exclusive a statului in privinta indeplinirii sarcinilor fata de populatie. Principiul subsidiaritatii joaca un rol esential in repartizarea competentelor intre diversele niveluri de realizare a sarcinilor autoritatilor.

Alte referate despre: drept administrativ european, drept administrativ european referat, referat drept administrativ european

Importanta rugaciunii parintilor pentru copii

De-a lungul unei bune perioade de timp, de la scutece la diplome de absolvire, te vei lovi de un lucru care il intereseaza pe fiecare parinte crestin: cresterea spirituala a copilului.
In Proverbe 22:6, Biblia spune: "Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, si cand va imbatrani, nu se va abate de la ea." Responsabilitatea noastra de parinti este aceea de a fi primii educatori spirituali ai lor, indiferent daca avem studii in domeniu sau nu.

Alte referate despre: este importanta grija parintilor fata de copii eseu, este importanta grija parintilor fata de copii, relatiile dintre parinti si copii in romanul mara

Conflictele dintre adolescenti si parinti

Dacă pentru adolescent această negociere specifică adolescentei timpurii,se soldează cu un eşec,atunci conflictul poate determina apariţia unor severe dificultăţi de relaţionare către finalul adolescenţei.

Alte referate despre: conflictele dintre adolescenti si parinti, despre conflictele dintre adolescenti si parinti, conflictul dintre adolescenti si parinti

Reguli pentru parinti

14. Constientizati corect si complet importanta sacralizarii actului conceptiei, scopul acestuia (care in mod normal trebuie sa fie aducerea pe lume a unor fiinte benefice). Venirea pe lume a unui copil trebuie sa fie rezultatul unui act de iubire.
15. Se recomanda ca orice mama si tata sa se roage inainte de conceptie in felul urmator: "Bunule Dumnezeu, Iisuse Christoase, Sfinte Duh! Rogu-va, cu iubire, smerenie si credinta, trimiteti-ne cea mai luminoasa si vrednica entitate pe care nevrednicii de noi o merita, din Imparatia Ta! Amin!"

Alte referate despre: reguli pentru parinti, reguli ale parintilor, 10 reguli pentru parinti

Plan de sedinta cu parintii

Pentru o mai buna abordare a dificultatilor intampinate de elevi in invatare, elevii au nevoie de organizarea invatarii in functie de cerintele lor educative.

Alte referate despre: model de proces verbal la sedinta cu parintii, sedinta cu parintii, referate pentru sedintele cu parintii

Solutii pertinente pentru optimizarea relatiilor elev-profesor-parinti

Locul stabilit de comun acord
Drept pentru care se incheie contract de colaborare in cadrul proiectului de parteneriat intre: elevii clasei a X-a B, colectivul de profesori ai clasei si parintii elevilor clasei a X-a B
Modalitati de evaluare:
-diverse concursuri
-acordarea unor diplome pentru persoanele evidentiate in cadrul activitatilor commune
-programe artistice cu ocazia evenimentelor urmatoare: “Miss Boboc.”, “Ziua Liceului”-6 decembrie 2007, “Obiceiuri de Iarna”,”Sarbatorile de PASTI” , “1iunie” si alte activitati in prezenta parintilor ,domnilor profesori si autoritatilor locale

Alte referate despre: optimizarea relatiei elev-profesor-parinte, optimizarea relatiei elev-profesor-parinte referat, relatia elev-profesor-parinte
Referate afisate : 17
Medie note: 8.82 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles