Dreptul fiscal apartinator al dreptului public sau al dreptului privat

Drept fiscal

Instrumentul financiar si juridic prin care se înfăptuieste această repartitie îl constituie obligatia fiscală sub forma impo-zitelor, taxelor, contributiilor si a altor sarcini fiscale specifice fiecărei tări si fiecărei etape istorice în parte.

Drept fiscal - Se constată că impozitele pot fi abordate din mai multe ipostaze: ca principală sursă de formare a veniturilor statului; ca modalitate principală de înfăptuire a alocării optime a resurselor între cele două mari sectoare, definite după caracterul privat sau public al bunurilor produse în societate, în functie de care se defineste punctul optim al fiscalitătii; ca instrumente de orientare a economiei, prin obiectivele stabilite de către puterea publică; ca instrumente de înfăptuire a echitătii sau justitiei sociale în plan fiscal, denumită echitate fiscală; ca instrumente de influentare a inflatiei, prin orientarea comportamentelor agentilor economici ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 1220kb
Downloads: 28
Materia: Drept

Drept fiscal european

Drept fiscal european
Problemele puse de controlul concurenţei fiscale, la nivelul UE, sunt, din punct de vedere teoretic, extrem de sensibile. Dintr-un punct de vedere mai practic, al construcţiei europene, deşi sunt dificile, datorită necesităţii rezolvării într-un timp rezonabil (de a se tempera, dacă nu elimina complet concurenţa fiscală), acestea reclamă găsirea unor soluţii în acord cu legislaţia comunitară.
Drept fiscal european

Alte referate despre: drept fiscal european, referat drept fiscal european, cursuri drept fiscal european

Drept fiscal

Această conduită va fi întâlnită şi cu ocazia utilizării banilor publici. în ceea ce priveşte raporturile procedural fiscale, predominantă este conduita de a face (de a îndeplini dispoziţiile procedurale prescrise de lege) sau de a nu face (de a nu încălca aceleaşi dispoziţii legale care au un caracter imperativ şi deci ele trebuie urmate întocmai). Interesant de subliniat este faptul că, în cadrul raporturilor procedural fiscale conduita de a face sau de a nu face au ca finalitate tot realizarea conduitei de a da (adică realizarea în totalitate a creanţei fiscale datorate). In sfera activităţilor de administrare şi de control asupra finanţelor publice vom mai întâlni şi conduita de a face, dar mai ales de a nu face (de a nu efectua acte şi operaţiuni de administrare sau de control sancţionate de lege). .

Alte referate despre: drept fiscal, dreptul fiscal, referat drept fiscal

Drept financiar si fiscal

Drept financiar si fiscal
Destul de frecvent cele două naţiuni “finanţe”” şi “bani” mai ales în vorbirea curentă sunt folosite ca fiind sinonime;uneori chiar şi în limbajul specialiştilor cei … termeni se înlocuiesc reciproc destul de uşor.Finanţele, atât cele publice cât şi cele private, cuprind ansamblul relaţiilor sociale care apar în etapele reproducţiei sociale (producţie/repartiţie/circulaţie/consum) în legătură cu procesul complex de constituire a resurselor băneşti şi al repartizării lor în scopul satisfacerii nevoilor generale ale societăţii.

Alte referate despre: drept financiar si fiscal, dreptul financiar si fiscal, referate drept financiar si fiscal

Impozitele si taxele publice, raportul juridic obligational fiscal

Anexele prezintă diferite diferenţe de la ţără la ţară, fiind concludente în acest sens.Pentru realizarea obiectivelor politicii fiscale - obiectivele în domeniul economic, financiar, social - aparatul fiscal, în conformitate cu legislaţia şi reglementările fiscale, desfăşoară activităţi, operaţiuni specifice prin care sunt realizate concret raporturile obligaţionale fiscale.

Alte referate despre: raportul juridic obligational impozite si taxe referat, raportul juridic obligational, continutul raportului juridic procedural fiscal

Drept economic

Dreptul obiectiv (pozitiv) reprezinta totalitatea normelor juridice aflate in vigoare la un moment dat pe teritoriul unui stat;
Dreptul subiectiv este facultatea titlului de drept de a pretinde unui alt subiect de drept o anume conduita. Stiinta dreptului este disciplina sociala avand ca obiect de cercetare izvoarele dreptului, principiile, normele si raporturile juridice, raspunderea juridica, interpretarea dreptului.Marile sisteme de drept: familia romano-germanica, familia anglo-saxona, familia dreptului religios

Alte referate despre: drept economic, dreptul economic, izvoarele dreptului economic

Drept constitutional si institutii politice

Dreptul constitutional apartine in mod axiomatic dreptului public, ocupand un loc aparte in cadrul intregului sistem de drept.
Ioan Muraru si Simina Tanasescu definesc dreptul constitutional ca fiind acea ramura a dreptului unitar roman, formata din normele juridice care reglementeaza relatiile sociale fundamentale ce apar in procesul instaurarii, mentinerii si exercitarii statale a puterii.

Alte referate despre: drept constitutional si institutii politice, referat drept constitutional si institutii politice, drept constitutional si institutii politice teste

Drept administrativ in Spania

Pentru a declara nulitatea este necesar avizul favorabil al Consiliului Statulul, iar dupa primirea avizului, organul competent pentru solutionare va da rezolutia. Termenul pentru desfasurarea si solutionarea acestei proceduri este de un an. Daca procedura nu va fi solutionata in acest termen aceasta se va arhiva in cazul in care a fost initiata din oficiu, iar daca a fost initiata de persoana interesata aceasta este considerata respinsa prin tacere administrativa negativa .

Alte referate despre: evolutia dreptului administrativ in spania, drept administrativ comparat spania, izvoarele dreptului administrativ in spania

Drept administrativ

In conceptia constitutionala clasica, administratia publica reprezinta actiunea mputerii executive, bazata pe puterea publica a statului. In aceasta conceptie, administratia reprezinta o sarcina exclusiva a executivului, dar nu singura sarcina a acestuia. Intre executiv si administratia publica exista o corelatie de la intreg la parte.

Alte referate despre: drept administrativ, izvoarele dreptului administrativ, drept administrativ european

Drept civil

Cateva explicatii sunt necesare:a) Dreptul civil este o ramura a dreptului privat;b) Dreptul civil este principala ramura de drept privat si ocupa un loc central in sistemul dreptului (exemplu folosirea sintagmei "drept comun" ).c) normele de drept civil sunt grupate pe institutii de drept civil. Institutiile dreptului civil sunt in ordinea studiului, urmatoarele: raportul juridic civil - ce reune]te norme care stabilesc:partile, continutul si obiectul acestui raport;

Alte referate despre: drept civil, drept civil partea generala, dreptul civil

Examen drept

b. cazul in care s-a refuzat extradarea, in momentul in care s-a cerut extradarea sau predarea infractorului.10. Conditiile in care se poate acorda sau solicita extradarea.-persoane care sunt urmarite penal sau trimise in judecata pt. o infractiune sau sunt cautate in vederea executarii unei pedepse.-extradarea se acorda in temeiul unui tratat international la care Romania este parte, ori pe baza de reciprocitate, in conditiile legii.

Alte referate despre: examen drept constitutional, examen drept roman, examen dreptul muncii

Dreptul la viata in practica in C.E.D.O

Drepturile omului joaca un rol foarte important in relatiile dintre cetateni si stat, deoarece ele controleaza si regleaza exercitarea puterii statului asupra persoanelor, acorda libertati persoanelor in relatia cu statul si solicita statelor sa satisfaca necesitatile umane de baza ale populatiilor care se afla in jurisdictia lor. Aceste drepturi sunt descrise cel mai bine in textele (sau instrumentele) internationale care au fost acceptate de state si care definesc normele ce trebuie respectate. Cel mai cunoscut dintre aceste texte este Declaratia universala a drepturilor omului, adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite in 1948.

Alte referate despre: dreptul la viata in practica cedo, dreptul la viata in practica c e d o, dreptul la viata in practica cedo referat

Procedura incheierii contractului de concesiune de bunuri publice. Modificarea contractului.

Contractul de concesiune de bunuri proprietate publica, denumit contract de concesiune, este acel contract incheiat in forma scrisa prin care o autoritate publica, denumita concedent, transmite, pe o perioada determinata, unei persoane denumite concesionar, care actioneaza pe riscul si raspunderea sa, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun proprietate publica in schimbul unei redevente.

Alte referate despre: contractul de concesiune a bunurilor din domeniul public, contractul de concesiune de bunuri proprietate publica, contractul de concesiune a bunurilor proprietate publica

Sistemul fiscal - trasaturi si functii

Respectarea obligatiilor fiscale ale contribuabililor sunt supuse controlului organelor financiar-fiscale din Ministerul Finantelor si unitatilor teritoriale ale acestuia.
In acelasi timp s-a stabilit prin lege ca toti contribuabilii au obligatia sa fermita efectuarea controlului si sa puna la dispozitia organelor de control documintele contabile , evidentele si elemenetele materiale si valorice solicitate pentru control.

Alte referate despre: sistemul fiscal trasaturi si functii, bibliografie sistemul fiscal trasaturi si functii, trasaturile si functiile sistemului fiscal

Notiunea de finante publice

Notiunea de finante publice
Continutul social, economic si in secial juridic al relatiilor financiare, functiile si importanta lor sunt cateva din problemele fundamentale ale stiintei dreptului financiar.

Alte referate despre: finante publice, referat finante publice, referate finante publice

Evitarea dublei impozitari internationale

Astfel, profesorul Leon1face o analiză complexă si
detaliată, mai ales pentru epoca respectivă, a noTiunii de dublă impunere în general, a dublei impuneri „instituită de aceeasi autoritate fiscală” (pe categorii de impozite si uneori de contribuabili), a dublei impuneri „exercitată de
autorităTi financiare deosebite” (cu analiza celor două metode - a creditării si a scutirii - de evitare a dublei impuneri).

Alte referate despre: evitarea dublei impozitari internationale, evitarea dublei impozitarii internationale, metode de evitarea dublei impozitari internationale

Spatiul privat

Astfel iubirea nu poate fi decat a privatului , o idee cu care sunt intru totul de acord, si nu este vorba numai de acest sentiment, ci si de altele , precum fericirea, in momentul in care ai exprimat acest sentiment unui "public" larg, deja isi pierde consistenta si semnificatia, devenind ceva comun, de care nu te mai poti bucura pentru tine. De aici, imi permit sa formulez o mica concluzie personala, si anume, ceea ce vrei si merita sa pastrezi, tine pentru tine.

Alte referate despre: autoritatea in spatiul privat si in spatiul public, autoritatea in spatiul privat, autoritatea in spatiul public si in spatiul privat

Rolul publicitatii si al reclamei in conditiile economiei de piata

2) Cresterea puterii de cumparare a consumatorului se concretizeaza prin sporirea disponibilitatilor monetare ale consumatorilor.
3) Cresterea vointei de cumparare se refera la amplificarea dorintei populatiei de a cumpara, favorizand astfel consumul, insa in limita unor cheltuieli economice pentru bugetul sau.

Alte referate despre: alegerea profesiei in conditiile economiei de piata, principiile de amplasare a productiei in conditile economiei de piata, intreprinderea in conditiile economiei de piata
Referate afisate : 18
Medie note: 8.45 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles