Drumul parcurs de vitoria lipan harta 81681

Vitoria Lipan

Vitoria Lipan-personaj principal- este o figură reprezentativă de erou popular,întrunind calităţile fundamentale ale omului simplu de la ţară, în care se înscriu cultul pentru adevăr şi dreptate, respectarea legilor strămoşeşti şi a datinilor.Pentru toate acestea, Vitoria Lipan poate fi un personaj mitic de literatură cultă.

Figura Vitoria Lipan ilustrată la începutul în nemişcare sugerează,indirect, neliniştea ei interioară reliefată din exterior spre interior, „ochii ei căprii în care parcă se răsfrângea lumina castanie a părului erau duşi departe.” Îngrijorarea eroinei este cauzată de întârzierea „peste obicei” (73 de zile) a lui Nechifor Lipan, „dragostea ei de douăzeci şi mai bine de ani”, plecat la Dorna să cumpere oi.

Portretul moral reiese mai ales din faptele şi gândurile eroinei,prin caracteriza-rea indirectă. Credincioasă, Vitoria merge la părintele Daniil Mileş pentru sfat şi refuză să creadă că ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 1100
Materia: Romana

Baltagul - roman

Epopee a vieţii păstoreşti, romanul are o structura baladească, realizând o contopire intre cotidian si mitic. Paul Georgescu susţine caracterul sferic al lumii romanului, in care destinul uman se integrează (ca in balada "Mioriţa") in ciclurile cosmice ale existentei, evocând, o civilizaţie astrala, in care faptele umane sunt reglate ca mersul stelelor, al soarelui si al lunii. Corespondenta romanului cu balada Miorita nu este formala, in ambele opere, personajele intra in relaţie cu eternitatea cosmosului, prin dorinţa acestora de integrare in ritmurile infinite ale universului (ciobanul înţelege prin moarte contopirea cu natura, iar Vitoria Lipan, căutând rămăşiţele soţului ucis, doreşte sa împlinească ritualul trecerii lui pe pământ, sa refacă ordinea primordiala a lumii).

Alte referate despre: baltagul rezumat, rezumat baltagul, baltagul rezumat pe capitole

Caracterizare Vitoria Lipan

Ea are un anumit comportament fata de diferitele persoane , cu oamenii de rand ca Mos Pricop si Iorgu Vasiliu, cu oficialitatile cu suprefectul Anastasie Balmez dar si la anumite evenimente cum ar fi nunta si botezul femeia in ciuda faptului ca este suparata ea participa la ambele evenimente ascunzandu-si durerea si poarta o masca de buna dispozitie.Cu o inteligenta nativa ea se exprima in maxime "cine nu cearca nu izbuteste" , "cel ce spune multe stie putine".Prezentand o mare vointa , tenacitate si darzenie ea nu renunta la cautare si isi va realiza dorinta de al afla pe ucigas si de ai razbuna moatea lui Nechifor.

Alte referate despre: caracterizare vitoria lipan, caracterizarea vitoriei lipan, vitoria lipan caracterizare

Vitoria Lipan - Portret

Aceasta lumina ce-i invaluie privirea este doar o masca a zbuciumului ei sufletesc. Gandul ei era dus departe, semn al framantarilor si al durerilor in care ea era adancita si o copleseau. Aceasta tulburare, „usoara ceata”, din privirea ei o va insoti pe tot parcursul romanului si nu va disparea pana in momentul pedepsirii ucigasilor.

Vitoria este o mama iubitoare si o gospodina harnica, priceputa in treburile ce se aduna la casa omului. Deoarece sotul ei era mai mult plecat, Vitoria ducea singura grijile gospodariei. Astfel ea stie pe de rost ce produse mai are de vanzare, „se tocmeste cu iscusinta de negustor” cu cei care vin sa cumpere, sa mearga la campie spre a vinde produsele. Are un deosebit simt practic „oranduieste totul cu o abilitate si cu o exactitate” demne de invidiat.

Toate aceste calitati au ajutat-o sa nu-i scape nici un amanunt in ceea ce priveste reconstituirea traseului parcurs de Nechifor Lipan. Vitoria este o femeie ...

Alte referate despre: vitoria lipan portret, vitoria lipan portret fizic, vitoria lipan portret moral

Caracterizare Vitoria Lipan

In aceasta parte a romanului , Vitoria poate fi asociata cu un detectiv care descoperă treptat urmele lăsate de soţul sau si ii decopera in final pe criminalii lui Nechifor. Asociind credinţele in forţele naturii si in ajutorul dat de Dumnezeu cu inteligenta deosebita si intuiţia geniala, Vitoria porneşte pe drumul străbătut si de soţul sau, sfidând astfel tradiţia si legile omeneşti, arătându-se umila sau dârza in funcţie de situaţie si persoanele pe care le intalneste. Ea este insotita si de Gheorghita, fapt ce duce la o maturizare rapida a băiatului, iar romanul dobandeste un aspect de Bildunsgsroman.

Alte referate despre: caracterizarea lui vitoria lipan, vitoria lipan, caracterizarea vitoriei lipan din baltagul

Vitoria Lipan (caracterizare) - M.Sadoveanu

Vitoria Lipan este personajul principal al romanului “Baltagul”. Ea este o figură reprezentativă de erou popular, având cultul pentru adevăr şi dreptate, respectarea datinilor străvechi şi a legilor strămoşeşti. Vitoria Lipan-personaj mitic-este o figură reprezentativă de erou popular, întruniond calităţi fundamentale ale omului de la ţară, în care se înscriu cultul pentru adevăr şi dreptate, respectarea legilor şi a datinilor strămoşeşti .

Alte referate despre: vitoria lipan caracterizare m sadoveanu, caracterizarea vitoriei lipan de mihail sadoveanu, caracterizarea vitoriei lipan-baltagul mihail sadoveanu

Dramatismul in Baltagul

Momentul dramatic in care Vitoria banuieste ucigasii dar nu se exteriorizeaza, este de asemenea o clipa de suspans. Ba mai mult, ea ii invita la praznic pe cei care ii banuia de omorul sotului sau. Da dovada de un caracter puternic.

Alte referate despre: baltagul, baltagul comentariu, baltagul roman politist

Mihail Sadoveanu - Viata si opera

Opera In anul 1904 are debutul editorial cu patru carti: ”Povestiri”, ”Soimii”, ”Dureri inabusite” si ”Crasma lui Mos Precu”, fapt pentru care Nicolae Iorga numeste aceasta perioada ”anul Sadoveanu”. Publica aproape 100 de volume, intre care: ”Floare ofilita” (1905), ”Apa mortilor” (1911), ”Neamul Soimarestilor” (1915), ”Tara de dincolo de negura” (1926), ”Hanu-Ancutei” (1928), ”Imparatia apelor” (1928), ”Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda” (1929), ”Baltagul” (1930), ”Creanga de aur”, ”Locul unde nu s-a intamplat nimic” (1933), ”Fratii Jderi” (1935-1943), ”Nada Florilor” (1951). Teme ale operei – universul literar. Mihail Sadoveanu, ”Ceahlaul literaturii romane”, cum l-a numit Geo Bogza, ”Stefan cel Mare al literaturii romane” cum i-a spus George Calinescu, are o opera monumentala a carei marete consta in densitatea epica si grandoarea compozitionala:

Alte referate despre: mihail sadoveanu viata si opera, mihail sadoveanu viata, mihail sadoveanu viata si activitatea

Vitoria Lipan (caracterizare)

Din cauza întârzierii de şaptezeci şi trei de zile a lui Nechifor, „dragostea ei de douăzeci şi mai bine de ani”, plecat la Dorna să cumpere oi, Vitoria Lipan devine neliniştită. Neliniştea ei se transformă în bănuială şi în rea presimţire, întărite de vise şi de semne. Căutarea adevărului determină toate hotărârile şi mişcările ei. Vitoria Lipan

Alte referate despre: baltagul caracterizarea vitoriei lipan, caracterizarea vitoriei lipan din romanul baltagul, caracterizare vitoria lipan baltagul

Motivul drumului

Drumul in viata ni-l alegem singuri . Parintii incearca sa ne calauzeasca cat suntem mici in directia cea buna , dar decizia trebuie sa o luam noi . Inaintea drumului propriu-zis , se afla multe poteci , ispititoare , colorate pietruite cu gresii stralucitoare , pe care suntem tentati sa le urmam . Cei care cedeaza ispitei realizeaza de-abia prea tarziu ca drumul care urmeaza este de fapt trist , izolat si ingust .

Alte referate despre: motivul drumului, motivul drumului in harap alb, baltagul motivul drumului

Drumul cel mai lung al omului este acela catre propriul eu

Viata este un drum de la nastere pana la trecerea in nefiinta.
Drumul cel mai lung al omului este acela catre propriu "eu" , Parintii incearca sa ne calauzeasca cat suntem mici in directia cea buna , dar decizia trebuie sa o luam noi . Inaintea drumului propriu-zis , se afla multe poteci , ispititoare , colorate pietruite cu gresii stralucitoare , pe care suntem tentati sa le urmam . Cei care cedeaza ispitei realizeaza de-abia prea tarziu ca drumul care urmeaza este de fapt trist , izolat si ingust .Cei care aleg poteca simpla si aparent monotona au cele mai mari satisfactii in final . Pas cu pas , incet si sigur ei se indreapta spre drum.

Alte referate despre: drumul cel mai lung al omului este acela catre propriul eu, drumul cel mai lung intr-un arbore, cel mai lung segment al tubului digestiv la mamifere este

Baltagul - Vitoria Lipan

Conform aceleiasi traditii stravechi, Vitoria are de indeplinit datoria nu numai fata de cel disparut ci si fata de comunitatea care fusese primejduita prin crima, indeplinind Legea Talionului. In tot ce intreprinde, Vitoria da dovada insa si de calitati particulare, iesite din comun.

Alte referate despre: baltagul vitoria lipan caracterizare, baltagul vitoria lipan, citate baltagul vitoria lipan

Caracterizarea Vitoriei Lipan

Inca din expozitiune, Vitoria este infatisata intr-o dupa-amiaza tarzie de noiembrie, “stand singura pe prispa si torcand”. Imaginea simbolica pentru viitorul ei destin este completata prin cateva referiri la infatisarea fizica a femeii: “Ochii ei caprii, in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului, erau dusi departe… Acei ochi aprigi si inca tineri cautau zari necunoscute”.

Gandindu-se la Nechifor Lipan, care nu se intorsese acasa, Vitoria este foarte nelinistita si se autoizoleaza de cei din jur: “in singuratatea ei, femeia cerca sa patrunda pana la el. Nu putea sa-i vada chipul”.

Prin caracterizarea indirecta, Sadoveanu dezvaluie starile sufletesti si trasaturile morale ale Vitoriei, care reies din fapte, gesturi si vorbe. Ingrijorarea si nelinistea femeii sunt cauzate de intarzierea “peste obicei (73 de zile) a lui Nechifor Lipan, dragostea ei de douazeci si mai bine de ani”, plecat la Dorna sa cumpere oi.

Alte referate despre: caracterizarea lui vitoria lipan din baltagul, caracterizarea vitoriei lipan cu citate, caracterizarea vitoria lipan

Parcuri industriale

Parcuri industriale
Parcul stiintific si tehnologic reprezinta o zona in cadrul careia se desfasoara activitati de invatamint, cercetare, transfer tehnologic al rezultatelor cercetarii si valorificarea acestora prin activitati economice . Parcul industiral se bazeaza pe asocierea in participatiune dintre autoritatile administratiei publice centrale si locale, agentii economici, institutele de cercetare-dezvolatare si/sau partenerii intresati.

Parcuri industriale
Incepand cu iunie 2004, Ministerul Administratie si Internelor este organul de specialitate al administratiei ...

Alte referate despre: parcuri industriale, parcuri industriale romania, parcuri industriale bucuresti

Parcuri nationale si rezervatii naturale

Parcurile nationale si rezervatiile sunt locuri unice,de pamant sau de apa dintr-o tara stabilite de catre guvern pentru a proteja ecosistemul,specii de plante si animale,cascade in lant,formatiuni geologice sau locuri istorice si arheologice.

Alte referate despre: parcuri nationale si rezervatii naturale, referate parcuri nationale si rezervatii naturale, parcuri nationale si rezervatii naturale din romania

Parcurile Nationale

Astfel s-au facut proiecte de catre institute de cercetare pentru constituirea de alte arii protejate mari - parcuri nationale (Apuseni, Calimani, Ceahlau, Bucegi, Piatra Craiului, Cozia, Valea Cernei, Cheile Bicazului, Rodna) dar care nu s-au concretizat, si de asemenea a urmat o perioada in care s-au infiintat un numar mare de arii protejate cu suprafata mai mica (rezervatii naturale) prin intermediul unor HCM-uri si Decrete, cat si initiative legislative la nivel judetean. De multe ori initiativele locale pentru constituirea ariilor protejate s-au facut din "patriotism local" ci nu doar din considerente bazate pe valoarea naturala a zonelor respective. Totodata se repeta vechea meteahna a ariilor protejate romanesti, si anume acestea erau doar constituite dar nu si gospodarite.

Din punct de vedere legislativ in anul 1973 s-a adoptat Legea nr. 9 (Legea Mediului) in care sunt incluse si prevederi legate de protectia rezervatiilor si monumentelor naturii si de asemenea "sunt trasate sarcini ...

Alte referate despre: parcuri nationale, parcuri nationale din europa, parcuri nationale referat

Reciclarea desurilor pe baza de hartie

Inalbitorii, peroxizii si hydrosulfitii sunt folositi pentru albirea celulozei sau a hartiei care se recicleaza (indepartarea cernelurilor). Acestea adesea pot contamina afluentii ce se descarca in apele de suprafata. Responsabilitatea autoritatii locale fata de organizarea si indeplinirea inlaturarii deseurilor rezulta din Legea administratiei publice locale nr. 215/2000, OG 87/2001 privind serviciile de salubrizare a localitatilor si OG 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale.

Alte referate despre: tratare reciclare desuri de hartie, reciclarea desurilor, referat reciclarea desurilor

Harta procesuala - Procedura operationala, biletul de calatorie pentru pasageri in cadrul Companiei Tarom

Companie:Ticketingul electronic ajuta compania sa reduca costurile asociate cu decontarea traditionala-manuala a documentelor;Simplificarea procedurilor la aeroport prin acceptarea pasagerilor fara un document emis pe hartie;Compania trebuie sa stabileasca propriile reguli si noi nivele de responsabilitate pentru aceasta noua modalitate de acceptare a pasagerilor;Determinarea locurilor si a modalitatilor de emitere, modificare si rambursare;Compania trebuie sa stabileasca formele de identificare a pasagerilor, precum si a formelor de plata;Stabilirea procedurilor de check-in si imbarcare ce trebuie aplicate;

Alte referate despre: elaborarea unei proceduri operationale, proceduri operationale spitale, proceduri operationale
Referate afisate : 19
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles