Echilibrul dinamic al ecosistemului

Echilibrul dinamic in ecosistem

Echilibrul dinamic in ecosistem.De aici ar rezulta o stare constantă de armonie a vieţii în cadrul biocenozei, o armonie a vieţii cu mediul, sau un echilibru biocenotic. Excesul produs de natură, prin creşterea nemăsurată a uneia cTiii forţele biocenotice, este înlăturat prin cooperarea tuturor forţelor biocenotice, instalîndu-se astfel un echilibru biocenotic (M o b i u s, 1877).

La nivelul ecosistemului acţionează un mecanism similar, prin mijlocirea căruia se instalează echilibrul ecologic (Thienemann, 1956), pe care unii îl consideră principiul fundamental al structurii ecosistemelor.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 69kb
Downloads: 12
Materia: Geografie

Deteriorarea mediului

Aceasta este o sarcină uriaşă şi nu sunt fonduri suficiente, timp, echipament sau biologi care să o ducă la bun sfârşit într-un viitor apropiat. De aceea, planurile se bazează pe estimări care variază considerabil. Unii oameni de ştiinţă afirmă că pe Pământ ar fi aproximativ 5 milioane de specii de plante, animale, ciuperci, bacterii si alte vieţuitoare. Alţii spun că această cifră ar putea sa fie 100 de milioane.

Alte referate despre: deteriorarea mediului, deteriorarea mediului inconjurator, deteriorarea mediului prin poluare

Ecosisteme

3. Mlastina
La nivelul României se diferentiaza doua categorii: mlastini eutrofe, cu vegetatie caracteristica baltilor si mlastini oligotrofe care se întâlnesc în regiunile cu climat rece si umed, în zonele cu sisturi cristaline, gresii, granite, sedimentare sau în zonele montane unde substantele provin partial din mineralizarea materiei organice animale si vegetale. Aici este prezent muschiul de turba (Sphagnum) si alte specii vegetale (bumbacarita, rogoz, roua cerului).

Alte referate despre: ecosisteme, omul si stabilitatea ecosistemelor, ecosisteme antropizate

Poluarea solului

— poluarea solurilor agricole sub toate ipostazele sale diminuează în ritmuri alarmante, baza de resurse de soluri ale omenirii, modifică, uneori ireversibil, calitatea solurilor cu efecte dintre cele mai dăunatoare. Multe ţări, deja, se confruntă cu declinul general al productivităţii terenurilor agricole, declin reflectat prin:

Alte referate despre: poluarea solului, poluarea solului referat, referat poluarea solului

Despaduririle si urmarile lor

De exemplu in Carpatii Meridionali limita actuala coboara in unele locuri la 1400 sichiar1300 de metri, in timp ce pe versantii mai puternici inclinati, nefavorabil extinderii pajistilor, ea oscileaza in jurul altitudinii de 1800 de metri. Coborarea antropica a limitei paduri a adus in multe cazuri la disparitia unui tip caracteristic de vegvegetatie – reristea de limita.

Nu orice modificare a invelisului vegeal poate fi considerata ca un element de degradare a mediului. Uneori vegetatia initiala a fost inlocuita cu formatiuni naturale secundare echilibrate, cu productivitate ridicata (cum ar fi de exemplu pajistile naturale utilizate ca fanete, formate dupa defrisarea padurilor), sau prin culturi agricole, fara a se provoca o deteriorare a terenurilor respective.

Degradarea vegetatiei se manifesta proin modificari care duc pe de o parte la scaderea productivitatii ...

Alte referate despre: despaduririle si urmarile lor, despaduririle si urmarile lor catastrofale, despaduriri si urmarile lor

Omul si mediul terestru

Pe masura ce populatia globului a crescut omul a dobandit mijloace tot mai perfectionate de interventie asupra naturii. Iata cateva din excesele impactului om-natura ce au devenit tot mai evidente in secolul al XX:

Alte referate despre: influenta omului asupra mediului terestru, omul si mediul terestru, referat influenta omului asupra mediului terestru

Ecologie

Acest fenomen determina o crestere a temperaturii aerului atat in paturile de joasa altitudine a atmosferei cat si, in anumite conditii, in apropierea pamantului. Se estimeaza ca daca nu se i-au masuri temperatura globala a planetei va creste cu 2 – 50C, pana la sfarsitul sec. XXI, fapt care poate determina urmatoarele modificari climaterice: 1) – scaderea precipitatiilor si aparita secetei extreme; 2) – topirirea calotei glaciare si cresterea astfel, cu 20 – 140 cm a nivelului marilor, in aceste conditii, rezultand inundatii ale deltelor, estuarelor si coastelor marilor si oceanelor ;

Alte referate despre: probleme ecologice, ecologie, agricultura ecologica

Nutritia la animale si plante

A. La viermii plaţi (platelminţi ) sistemul digestiv este format din:
- Orificiu buco – anal;
- Faringe musculos;
- Intestin ramnificat;

Alte referate despre: despre nutritie la animale si plante, nutritia la animale si plante, nutritia la animale si plante aflate in simbioza

Ecosistemul

O schema a modului de interactiune dintre componentele ecosistemului este prezentata in figura .Intr-un mod mai simplist, si reducand componentele ecosistemului la cele mai importante, putem afirma ca structura ecosistemelor este determinata de o varietate de factori care se manifesta interrelational, dintre care cateva din cele mai importante componente sunt solul, atmosfera, radiatia solara, apa - toate acestea caracterizand biotopul si organismele vii care ocupa acest biotop, reprezentand biocenoza sau comunitatea de plante si animale specifice unui anumit biotop.

Alte referate despre: ecosistemul, ecosistemul marii negre, ecosistemul unei paduri

Echilibrul economic general

1.Teoria echilibrului economic general şi formele lui de manifestare
Echilibrul economic general
Din punct de vedere teoretic, echilibrul la nive! macroeconomic reflectă acea stare a economiei în care, toate pieţele sunt simultan în echilibru, fără existenţa excesului de cerere sau de ofertă.
în condiţiile economiei de piaţă, echilibrul economic se manifestă sub forma unei stări proprii pieţei, generată de acţiunea agenţilor economici în calitatea lor de producători-vânzători şi de cumpărători-consumatori. Agenţii economici producători urmăresc maximizarea profiturilor lor, în timp ce agenţii economici consumatori satisfacerea trebuinţelor lor. De aici şi reiese esenţa conceptului de echilibru economic ...

Alte referate despre: echilibrul economic, modelul lui j m keynes al echilibrului economic, echilibrul economic in romania

Echilibrul corpurilor

"Echilibrul corpurilor"
In situatia cand corpul solid nu se translateaza si nici nu se roteste, sau, se translateaza uniform, dar nu se roteste, sau, se roteste uniform, dar nu se translateaza, sau, simultan, se translateaza uniform si se roteste uniform, solidul se afla in echilibru de translatie si in echilibru de rotatie.

Alte referate despre: echilibrul corpurilor, referat echilibrul corpurilor, echilibrul corpurilor in camp gravitational

Echilibrul european si razboaiele europene in secolele XVII- XVIII

La moartea lui Filip al II-lea, cel care a vrut sa cucereasca Anglia in 1588, datoria tarii s-a ridicat la 4 miliarde franci, cursul de la inceputul vaecului nostru. Neavind fonduri, statul traia din imprumuturi fortate, chete etc. Lipsa de bani a facut ca numarul soldatilor sa scada mereu, de la 150000 in timpul lui Filip al II-lea, la 50000 peste un veac, cifra ultima cuprinzind cam 3/4 ostasi mercenari straini si numai 1/4 spanioli get-beget.

Alte referate despre: echilibrul european si razboaiele europene in secolele xvi- xvii, echilibrul european si razboaiele europene, istoria moderna secolul xvii-xviii regim politic in tarile europene

Echilibrul acido-bazic in organismul uman

Echilibrul acido-bazic in organismul uman
Mentinerea PH sanguin se realizeaza normal prin sistemele tampon din plasma si globule (studiate la sange), prin eliminarea CO2 prin respiratie si intr-un mod important prin rinichi care au capacitatea de a mentine sau elimina, dupa conditii anionii si cationii, in asa fel incat sa asigure constanta compozitiei sanguine. Exista in plasma substante care trec in urina si tind a se elimina complet, pana la disparitia lor totala sau pana la un nivel foarte scazut. Altele, din contra fiind necesare vietii organismului, nu se elimina niciodata complet, sangele retinand todeaun o anumita cantitate, in asa fel incat proportia acestora nu scade niciodata (glucoza, Na, K, Ca, Cl, sulfatii).

Alte referate despre: echilibre acido-bazice in organismul uman, echilibrul acido-bazic in organismul uman, echilibre acido bazice in organismul uman

Programare dinamica

Totodatã programarea dinamicã evitã rezolvarea de mai multor ori a aceleiasi subprobleme(rezolvându-se doar problemele independente ),prin memorarea rezultatelor partiale.

Nu există un criteriu pe baza căruia să identificăm cu siguranţă o problemă pentru rezolvarea căreia trebuie să utilizăm metoda programării dinamice, dar putem formula două proprietăţi care sugerează o soluţie prin programare dinamică.

Alte referate despre: programare dinamica, programarea dinamica, programarea dinamica referat

Echilibrul mecanic si energia potentiala

Se îndepărtează rigla din această poziţie. Centrul său de greutate urcă, iar energia potenţială creşte. Lăsată liber, rigla este readusă în poziţia iniţială de către cuplul alcătuit de forţele G şi N. În acest caz rigla se află în echilibru stabil. Poziţia de echilibru stabil îi corespunde energia potenţială minimă.

Alte referate despre: echilibrul mecanic si energia potentiala, echilibrul mecanic si energia potentiala in camp gravitational, echilibrul mecanic si energia potentiala wiki

O alimentatie echilibrata

De vreme ce proteinele ce gasesc in toate tesuturile vii, sursele din care acestea ajung in alimente pot fi de origine animala sau vegetala. Carnea de porc, de vita, de pasare, pestele, produsele lactate, boabele de fasole, de mazare, seminte, toate contin proteine.
Este greu de apreciat necesarul zilnic de proteine al unei persoane : acesta, ca toti factorii legati de alimentatie, variaza considerabil in functie de mai multi factori. Nutritionistii recomanda in general persoanelor care nu au ajuns la maturitate din punct de vedere fizic un consum zilnic de 4g de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporala. Pentru adulti, consumul recomandat de proteine este de 1g pentru fiecare kilogram de greutate corporala.

Surplusul de proteine consumate este transormat si stocat in organism sub forma de grasimi. Pe de alta parte, daca alimentatia este prea saraca in proteine – chiar daca aeste bogata in substante nutritive – organismul va incepe sa consume din aminoacizii ...

Alte referate despre: alimentatie echilibrata, alimentatia echilibrata, o alimentatie echilibrata

Legea a doua a dinamicii

Relatia (2) se aplica si pentru cazul cand F=0, adica, daca asupra corpului nu accioneaza nici un fel de forta , corpul nu are acceleratie ,deci ramane in repaus sau se misca cu o miscare rectilinie uniforma. Rezulta deci ca relatia (2) exprima atat primul cat si al doilea principiu al dinamicii, si din acest motiv se numeste si principiul fundamental al dinamicii.
In cazul cand aceeasi forta F actioneaza succesiv asupra mai multor corpuri, de mase m1,m2, m3,…… va imprima acestor corpuri acceleratiile a1, a2, a3, …… ce satisfac relatia :F=m1*a1=m2*a2=………=mn*an (3)

Alte referate despre: legea a doua a dinamicii, legea a 2 a dinamicii, legea a treia a dinamicii

Echilibrarea aportului caloric cu activitatea fizica si intelectuala

Alimentatia echilibrata, combinata cu activitatea fizica, iti va asigura un corp sanatos si frumos modelat.Cauzele unui abdomen umflat sunt multiple, incepand de la alimentatie, stres, sedentarism si pana la constipatie, nastere, sindrom premenstrual.Solutii pentru un abdomen plat sunt:alimentatia echilibrata, mestecatul corect al alimentelor, evitarea dulciurilor, a bauturilor carbogazoase, tratarea constipatiei, sportul.

Alte referate despre: echilibrarea aportului caloric cu activitatea fizica si intelectuala, echilibrarea aportului caloric cu activitate fizica si intelectuala, echilibrarea aportului caloric in activitatea fizica si intelectuala
Referate afisate : 18
Medie note: 8.03 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles