Eclipsa de soare

Eclipsa totala de Soare

Iar, la noi in tara, citim in Letopisetul lui Azarie: "In anul 6894 (1386) s-au intunecat Soarele... Si in acel an a mers imparatul Murat impotriva Plocinicului." In traditia populara s-a incetinit ideea ca uneori cele doua corpuri ceresti, Soarele si Luna, sunt mancate de varcolaci. Dar explicatia reala a fenomenului este de asemenea veche, insusi Aristotel explicand, cu patru secole inainte de Hristos, ca eclipsele sunt cauzate de umbrele proiectate in spatiu de Pamant si de Luna, corpuri sferice fara lumina proprie; in plus, diametrele aparente fata de Pamant ale Lunii si Soarelui fiind aproximativ egale, eclipsele de Soare sunt in esenta ocultatii ale Soarelui de catre Luna.

MECANISMUL PRODUCERII ECLIPSELOR DE SOARE

Dupa cum se stie, Luna executa o miscare de revolutie in jurul Pamantului, efectuata in sens direct, orbita sa situndu-se intr-un plan ce face cu planul orbitei Pamantului ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 16kb
Downloads: 15
Materia: Geografie

Eclipsa

Intunericul eclipsei se face simtit in lumea plantelor si a
animalelor. Pasarile inceteaza sa mai zboare. Florile isi inchid
petalele ca si cand noaptea s-ar fi instalat cu adevarat. Temperatura
scade dramatic in urma trecerii umbrei Lunii.

Alte referate despre: eclipsa de soare 1999, eclipsa de soare si de luna, eclipsa de soare

Sistemul solar

Sistemul solar:Din restul materialului se vor forma cometele si asteroizii. Pe urma, inca un miliard de ani, planetele au fost supuse unui adevarat bombardament din partea acestor comete si asteroizi. Multe planete mai au si astazi “cicatrici” din acele indepartate vremuri...

In zilele noastre, Sistemul Solar este format din Soare, 9 planete, cel putin 63 de luni, comete, asteroizi si nenumarate corpuri ceresti de dimensiuni mai mici. In centru se afla, evident, Soarele, care domina intreg sistemul prin forta sa gravitationala (de atractie), mentinand celelalte planete pe anumite orbite (traiectorii curbe pe care le parcurg in rotatie).

Alte referate despre: energia solara, planetele sistemului solar, universul si sistemul solar

Eclipsa

Eclipsa de la 11 august 1999 a fost considerata,din mai multe puncte de vedere Eclipsa secolului.Aceasta face parte din categoria eclipselor totale de soare.Teritoriul tarii noastre a fost cuprins de eclipsa totala,orasul Bucuresti fiind singura capitala europeana situata exact pa linia centrala a benzii de totalitate.Ultima eclipsa totala de soare,vizibila de pe teritoriul tarii noastrea avut loc la 15 februarie 1961.Ca o curiozitate,putem aminti faptul ca eclipsele de soare pot fi de trei feluri: • Partiale ,cind discul lunii acopera partial discul soarelui. • Totale ,cind discul lunii acopera in intregime discul soarelui. • Inelare ,cind discul lunii acopera numai regiunea centrala a discului solar.

Alte referate despre: eclipsa de soare din 1999, eclipsa din 1999, eclipsa totala de soare

Planetele Sistemului Solar

Planeta Venus
marime,masa,densitate si volum).Venus s-a nascut in aceelsi timp cu PAMANTUL.Totusi planeta Venus este foarte diferita de planeta Pamant,deoarece nu are oceane si mari si este inconjurata de o atmosfera densa,compusa in cea mai mare parte de bioxid de carbon fara nici un vapor de apa.Atmosfera planetei Venus estealcatuita din pcaturi mici de bioxid de carbon.
-DISTANTA FATA DE SOARE:108.200.000 km
-PERIOADA DE REVOLUTIE:224,7 zile
-PERIOADA DE ROTATIE:minus 243,0187 zile
-DIAMETRUL:12.100
-MASA:0,8 din cea a Pamantului

Alte referate despre: despre planetele sistemului solar, informatii despre planetele sistemului solar, curiozitati despre planetele sistemului solar

Soarele si influenta lui asupra Terrei

Amplitudinile termice anuale sunt foarte mari in zonele reci si foarte
reduse in apropierea ecuatorului

Alte referate despre: soarele si influenta lui asupra terrei, soarele si influenta lui asupra pamintului, influenta soarelui asupra terrei

Soarele

Soarele este cel mai mare corp din sistemul solar continând 98% din
masa acestuia. El este o sfera de masa gazoasa incandescenta de la
care noi primim caldura si lumina. Are diametrul de 1.391.000 km ceea
ce înseamna ca este de 109 ori mai mare decât Pamântul. 98% din
materia solara este formata din hidrogen (73%) si heliu (25%).

Alte referate despre: apus de soare, apus de soare rezumat, soarele

Eclipsa

Eclipsele sunt ca un fel de jokeri оn horoscop – ele schimba situatiile, оntotdeauna оn mod dramatic. Tot ceea ce urmeaza unei eclipse are mai multa "greutate", ne maturizeaza si ne оnvata. Eclipsele sunt mвna destinului оn viata noastra. Si nici macar nu trebuie ca o eclipsa sa aiba loc оn semnul tau ca sa te influenteze, dar daca, оntвmplator, cade оn ziua ta de nastere, anul ce urmeaza va fi un punct de rascruce оn viata ta.

Alte referate despre: eclipsa 1999, eclipsa, eclipsa de luna referat

Eclipsele de soare si de luna

Traversarea conului de umbra al Pamântului dureaza cel mult 2 ore. O eclipsa de luna este vizibila din orice punct de pe Pamânt unde Luna este deasupra orizontului si deci poate fi observata de pe, jumatate, din, suprafata, Pamântului.

Alte referate despre: eclipsele de soare si de luna, eclipse de soare si de luna, eclipsele de soare si de luna referat

Eclipsele de luna

Eclipsa poate fi:
Totală , dacă Luna intră complet în conul de umbră al Pămîntului ; Parţială , dacă numai o porţiune a suprafeţei lunare pătrunde în umbra Pămîntului ; Prin penumbră , dacă Luna traversează numai penumbra Pămîntului. Umbra Pămîntului fiind opusă Soarelui, o eclipsă de Lună nu se poate produce decît atunci cînd Luna traversează această regiune, cu alte cuvinte , la Lună Plină .

Alte referate despre: eclipsele de luna, eclipsele de luna si de soare, eclipse de luna si de soare

Eclipsa totala de Soare din 11 August 1999

Traversând Atlanticul, banda de totalitate întâlneste uscatul insulelor Scilly din sud-vestul coastei engleze dupa aproximativ 40 minute. Soarele se va afla aici la înaltimea de 450 deasupra orizontului, durata fazei de totalitate pe linia centrala va ajunge la 2 minute iar largimea benzii de totalitate se va extinde la 103 km.

Alte referate despre: eclipsa totala de soare 11 august 1999, eclipsa totala de soare-11 august 1999, eclipsa totala de soare 11-august 1999

Raul sub soare de Agatha Christie

Descoperirea unei bijuterii intr-o pestera care se afla destul de aproape de locul crimei, atrage pe lista suspectilor, un proprietar de yahturi, Horace Blatt. In acelasi timp, Christine Redfern admite faptul ca a auzit-o pe Arlena vorbind cu un barbat care o santaja. Atunci cand se descopera ca imensa avere pe care Arlena a fost ruinata de multe plati care nu au putut fi detectate, iar in acest momentul unele lucruri incep sa devina clare.

Alte referate despre: raul sub soare de agatha christie, raul sub soare de agatha rezumat, raul sub soare de agatha crisie

Soarele

In fiecare secunda in acest reactor nuclear cosmic ard circa 655 de milioane de tone de hidrogen, care se transforma in 650 de milioane de tone de heliu, iar restul de 5 milioane se transforma in cuante gama. Din aceste ultime 5 milioane, iradiate de Soare in spatiu, pe Terra ajung doar 2 kg/s, dar aceasta cantitate e suficienta pentru a mentine viata pe planeta noastra, lucru pentru care Soarelui ii zicem astrul datator de viata.

Mase enorme de substanta infierbantata din zona interioara urca spre suprafata, locul lor fiind ocupat de mase de materie mai rece de la suprafata. Procesul e asemanator cu cel al fierberii apei. Soarele in clocot produce si mult zgomot – unde mecanice care pompeaza in atmosfera astrului multa energie.

Alte referate despre: balada soarele si luna, caracterizarea lui stefan cel mare din apus de soare, rezumat soarele si luna

Regele soare

Ludovic si Maria Tereza
Daca Ludovic al XIV-lea a facut sa sufere pe cineva apropiat, aceasta a fost regina, care nu s-a impacat niciodata cu infidelitatea sotului ei. Ludovic a fost obligat sa se casatoreasca cu o sotie de care nu era atras. Maria Tereza a Spaniei, fiica lui Filip al IV-lea al Spaniei, cu care Ludovic s-a casatorit in 1660 era proasta, urata si stangace. Reactia lui a fost aceea de a-si gasi compensatii in alta parte.

Familia lui Ludovic al XIV-lea
Asemenea bunicului sau, Henric al IV-lea, Ludovic avea un mare apetit sexual si s-a bucurat de favorurile mai multor amante, avand numerosi bastarzi. Trei femei au fost recunoscute in mod deschis, succesiv, in calitate de amante principale: blajina si nestiutoarea Louise de la Valliere, inteligenta si intriganta Francoise-Athenais de Montespan si autoritara, dar rezervata Francoise de Maintenon.

Alte referate despre: regele soare, ludovic al xiv-lea regele soare, ludovic al 14-lea regele soare

Soarele. Sistemul solar

De-a lungul timpului, s-au facut diferite cercetari asupra minunatelor astre ale cerului. S-a studiat Pamantul, Luna, ajungandu-se la sistemul solar si la Soare. S-au descoperit lucruri interesante, considerate de unii chiar misterioase. Voi incerca sa prezint in aceasta lucrare unele lucruri despre sistemul solar si in special, despre Soare, steaua centrala a acestuia.

Alte referate despre: soarele energia solara, soarele-activitatea solara, soarele pete solare facule vintul solar

Apus de soare - Barbu Stefanescu Delavrancea

Sunt evidente sursele folosite in dimensiunea legendara a eroului, dar informatiile legate de personajele istorice si de evenimentele timpului sunt culese din Letopisetele moldovenesti publicate de M. Kogalniceanu, din Cronica romanilor si a mai multor neamuri de Gh. Sincai, din cartea lui C. Esarcu, Stefan cel Mare, Documente publicate in arhivele Venetiei, sau din contributiile istoricilor contemporani, ca B.P. Hasdeu si N. Iorga.

Alte referate despre: apus de soare barbu stefanescu delavrancea rezumat, apus de soare barbu stefanescu delavrancea, rezumat apus de soare barbu stefanescu delavrancea

Soarele in cadrul vietii omului pe Pamant

In anii 1970 oamenii de stiinta americani erau cuprinsi de un entuziasm puternic gandind ca ar putea schimba vechea tehnologie cu aceasta noua, bazata pe energia asigurata de Soare. Aceasta s-a intamplat dupa primele esecuri in transportul si prelucrarea petrolului, care poluau foarte grav mediul.

Alte referate despre: aparitia vietii si a omului pe pamant, originea vietii si a omului pe pamant, mareele si influenta lor in cadrul vietii pe pamant

Apus de soare de Barbu Stefanescu Delavrancea

Dragostea de ţară presupune un devotament total, neglijarea propriei persoane, jertfa în numele unei idei. Autorul imaginează un Ştefan aflat la sfârşitul domniei, un Ştefan bătrân şi bolnav, dar care-şi domină slăbiciunile, mânat de înălţătoarea dorinţă de a-şi sluji ţara.

Alte referate despre: apus de soare de barbu stefanescu delavrancea rezumat, apus de soare de barbu stefanescu delavrancea, rezumat apus de soare de barbu stefanescu delavrancea

Soarele in cadrul vietii omului pe Pamant

Sursele de energie solara au fost considerate, chiar de ceva timp ca fiind cele mai bune, imediat profitabile optiuni pentru majoritatea oamenilor de pe Pamant, prin asigurarea energiei pentru diferite instalatii. Aceasta este o modalitate directa de a folosi aceasta energie si face parte din procesele fiziologice ce au loc pe pamant de milioane de ani.

Alte referate despre: originea vietii-aparitia omului pe pamant, influenta chimiei asupra vietii omului si a mediului, evolutia omului pe pamant
Referate afisate : 19
Medie note: 8.21 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles