Ecosisteme terestre

Ecosisteme terestre

Etajele de vegetatie, care formeaza adevarate subsisteme de viata interconditionate functional (straturi ecologice), sunt reprezentate de: arboret (etajul arborilor, al coronamentului), cu rol fundamental în transferul de substanta si energie, întrucât asigura intrarile energetice pentru întregului ecosistem; subarboretul si patura erbacee. La acestea se adauga litiera si solul, în care predomina componentele anorganice.

Totodata, existenta unor conditii ecologice particulare determina formarea a numeroase microcenoze (consortii). Hotarâtor în viata ecosistemului de padure este ecranul continuu si compact al frunzisului,constituit de coronamentele arborilor, care reprezinta o suprafata activa de reglare a unor factori de biotop – calitatea si intensitatea luminii, cuantumul caldurii ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 12604
Materia: Geografie

Ecosisteme oceanice

2. DATE DESPRE APELE OCEANICE
Se cunoaste ca oceanele ocupa aproximativ 362 milioane de km2, ceea ce
reprezinta 71% din suprafata Terei (510 milioane km2), in timp ce continentele detin doar 29%. Oceanele sunt, insa, mult mai mari decat orice continent, de fapt, ele inconjoara suprafetele de uscat si nu invers. O singura exceptie o formeaza Oceanul Arctic, care, conform definitiei generale este o mare mediterana.
Oceanul este o intindere de apa care comunica cu oceanele vecine si care infuienteaza climatul uscatului. Daca continentele s-ar scufunda in oceane, apa acestora ar acoperi tot globul cu o manta de 2.400 m. Pamantul este singurul loc in care apa se gaseste sub forma lichida. Volumul total al oceanului planetar este de 1.347.000.000 km 2. Cele trei mari diviziuni ale oceanului planetar sunt oceanul Atlantic, Pacific si Indian, care se leaga intre ele si sunt marginite de mase continentale sau de curenti.

Alte referate despre: ecosisteme oceanice, ecosistemele oceanului atlantic, ecosistemele oceanice

Ecosistemul urban

Omul, ca orice fiinţă vie, nu se află în afara legilor care guvernează viaţa pe planeta noastră, ci s-a format şi dezvoltat în interacţiune cu mediul natu-ral. Acesta a influenţat dintotdeauna dezvoltarea societăţii, dar gradul în care a exercitat această influenţă a fost diferit re la o epocă istorică la alta.

Alte referate despre: ecosistemul urban, ecosistem urban, poluarea ecosistemului urban

Ecosisteme oceanice

In jurul marginilor oceanelor exista o serie de gropi abisale adanci. Cea mai adanca dintre ele este Groapa Marianelor, care coboara 11.033 m si care este situata langa insula Guam din Pacific. Prin examinarea varstei rocilor submarine aflate in apropierea lanturilor muntoase din zona de mijloc a Atlanticului, oamenii de stiinta au descoperit ca platforma oceanica se extinde cu o viteza de 2 cm pe an, pe fiecare parte a lantului muntos, ceea ce inseamna ca Oceanul Atlantic se lateste cu o viteza de 4 cm pe an.

Alte referate despre: ecosisteme oceanice particularitatile biotopului si biocenozei, ecosisteme oceanice particularitatile biotopului si bioc, referat biologie ecosisteme paduri rauri mari si oceane

Ecosistemele lacurilor alpine

Ecosistemele lacurilor alpine - Lacul constituie formaţiunea cea mai stabilã de ape stãtãtoare. Întinderea şi adâncimea lui îi conferã un oarecare grad de dezvoltare de sine stãtãtor. Sub raport biologic, în lac se disting cel puţin douã zone, şi anume: zona litoralã, acoperitã de vegetaţie de mal şi subacvaticã, denumitã şi zonã trofogenã sau foticã.

Alte referate despre: ecosistemele lacurilor alpine, lacuri alpine, lacurile alpine

Ecosistemul unei paduri de stejar

Printre ramurile dezgolite veverita isi poate construi o vizuina din
care va pleca in cautarea hranei, deoarece ea nu hiberneaza.Adanc sub
stejar -aprox. 1,5m sub pamant-bursucul semihiberneaza in vizuina,
aventurandu-se afara doar cand vremea este blanda. Femela bursucului
naste puii in februarie. Scurt timp dupa aceasta, copacul se va trezi,
pregatindu-se pentru un nou an.

Alte referate despre: ecosistemul unei paduri de stejar, referat despre ecosistemul unei paduri de stejar, ecosistemul unei paduri e stejar

Parcuri si rezervatii

Parcurile nationale si rezervatiile sunt locuri unice,de pamant sau de apa dintr-o tara stabilite de catre guvern pentru a proteja ecosistemul,specii de plante si animale,cascade in lant,formatiuni geologice sau locuri istorice si arheologice.

Alte referate despre: parcuri si rezervatii naturale, parcuri si rezervatii naturale din romania, parcuri si rezervatii naturale din romania referat

Ecosisteme terestre

Prototipul structural si functional al ecosistemelor naturale îl constituie padurea, fiindca nici o alta unitate de lucru din ecosfera ( biosfera ) nu întruneste, în aceeasi masura, toate elementele alcatuitoare într-o stare de maxima stabilitate, în pofida extremei complexitati si diversitati.

Alte referate despre: ecosisteme terestre, poluarea si protectia ecosistemelor terestre acvatic si aerian, ecosisteme terestre antropizate

Atmosfera Terestra

In troposfera temperatura scade cu un gradient de circa 6,4( la fiecare km, pana la o altitudine la care tulburenta in atmosfera se reduce mult, in cadrul unui strat de tranzitie numit tropopauza, deasupra Ecuatorlui; aici trmperaturile au valori de -70(, -80(C (in dreptul Ecuatorului).
Stratosfera se extinde de la nivelul tropopauzei pana la circa 50 km inaltime.

Alte referate despre: atmosfera terestra, rolul ozonului in atmosfera terestra, atmosfera terestra in pericol

Miscarile scoartei terestre

Paleomagnetismul--"magnetismul stravechi"--aduce un argument nou în favoarea tectonicii placilor. Când din rocile topite se formeaza roci noi, atunci minereurile de fier devin magnetizate. La solidificarea rocilor câmpul magnetic propriu al rocilor se orienteaza în directia câmpului magnetic al Pamântului, indicând astfel câmpul magnetic al Terrei din acea vreme. Aceste particule magnetice se fixeaza la solidificare în roci si câmpul magnetic terestru nu îl mai poate devia ulterior. Dovezi din adâncul marilor Cercetatorii au efectuat masuratori asupra vârstei rocilor de pe fundul oceanelor prin metoda carbonului radioactiv (C-14) si au determinat ca acestea au cel mult 200 de milioane de ani, pe când cele mai vechi roci cunoscute au vârsta de circa 3,8 miliarde de ani. În concluzie, oceanele sunt regiuni relativ noi. Din topologia electronica a fundului marii s-au descoperit formatiuni interesante, spre exemplu lanturi muntoase ...

Alte referate despre: miscarile scoartei terestre, miscarie scoartei terestre, teoria miscari scoartei terestre

Miscarile scoartei terestre

Teoria translatiei continentelor a fost în general acceptata pâna în anii cincizeci-saizeci. Între timp însa, s-au acumulat atâtea dovezi, încât teoria nu a mai putut fi ignorata. S-a creat un termen nou pentru descrierea fenomenului: tectonica placilor. Potrivit acestei teorii, continentele se afla în miscare continua, cu o viteza de deplasare între ele ce variaza de la 1 la 10 cm pe an. Acceptarea teoriei miscarilor tectonicea deschis o noua era în studiul Pamântului. Puzzle de continente Primele teorii asupra miscarii continentelor s-au bazat pe similitudinile tarmurilor continentelor, ale Americii de Nord si de Sud, respectiv ale Africii si Europei.

Alte referate despre: miscarile scoartei terestre a oceanilor, miscarile scoartei terestre orogenetice, miscari scoartei terestre

Descoperirea Asiei si explorarea sa

Continentul asiatic este inconjurat in cea mai mare parte de ape: Oceanul Arctic (in Nord), Oceanul Pacific (in Est) si Oceanul Indian (in Sud). In partea central-vestica este limitat indirect de Oceanul Atlantic, prin intermediul a doua mari ale acestuia: Marea Neagra si Marea Mediterana.

Alte referate despre: descoperirea asiei si explorarea sa, descoperirea asiei, descoperirea asiei de catre europeni

Poluarea aerului

Fenomenele care apar sunt fenomene de hipoxie sau anoxie, gravitatea lor fiind dependentă de gradul de scădere a presiunii parţiale.Bioxidul de carbon intilnit in atmosferă in proporţie de 0,03% nu produce tulburări manifeste decit in situaţiile in care este impiedicată trecerea gazului din singele venos in alveola pulmonară şi eliminarea lui prin aerul expirat. De fapt fenomenele toxice apar in momentul in care presiunea parţială a CO2 din aer creşte atit de mult incit impiedică eliminarea acestui catabolit.

Alte referate despre: poluarea aerului, poluarea aerului referat, referat poluarea aerului

Ecosistemul Marii Negre

Zooplanctonul, mai sarac in specii decat fitoplanctonul, se compune din protozoare, celenterate, viermi etc. Pe anotimpuri, zooplanctonul cel mai bogat este intalnit iarna, iar cel mai sarac, vara. Mai ales, in partea a doua a toamnei zooplanctonul are o crestere continua vertiginoasa. Pe timp de primavara si vara zooplanctonul se diminueaza cantitativ din cauza consumarii lui de catre puietii de peste si pestii planctonofagi. Zooplanctonul scade cantitativ pe verticala.

Alte referate despre: ecosistemul marii negre, ecosistemul mari negre, referat ecosistemul marii negre

Ecosistemul

Biocenoza este alcatuita din totalitatea populatiilor din specii diferite de plante si animale dintr-un biotop. Substratul biotopului poate fi de trei feluri, dupa natura sa: solid (solul), lichid (apa) si gazos (atmosfera) ; deci si biotopurile sunt de trei feluri: terestru (de exemplu parcul, avand ca substrat solul), acvatic (de exemplu balta, avand ca substrat masa apei si substratul solid de pe fundul apei) si biotopul aerian, avand ca substrat atmosfera.

Biocenozele terestre si cele acvatice au o structura verticala si una orizontala. Intre biotop si biocenoza exista o stransa legatura si influente reciproce; ele nu pot exista decat impreuna. Biotopul si biocenoza formeaza impreuna ecosistemul.

In tara noastra, ecosistemele prezinta sase aspecte sezoniere: ...

Alte referate despre: ecosistemul, ecosistemul unei paduri, ecosistemul unui lac

Ecosisteme

Vegetatia este reprezentata in principal de plante ierboase si putini arbusti printre care: porumbalul, migdalul pitic, lemnul bobului, paducelul. Coastele uscate sunt populate predominant cu graminee xerofile: negara, colilia, barboasa. Pe locurile plane apar asociatii de Poa bulbusa, Festuca vallesiaca. Primavara stepa infloreste, acoperindu-se de flori multicolore, din care stanjeneii de stepa cu florile lor violete si galbene sunt nelipsiti.

Alte referate despre: ecosisteme, omul si stabilitatea ecosistemelor, ecosisteme antropizate

Relatii trofice in ecosisteme

Intre vietuitoarele care alcatuiesc biocenoza unui ecosistem se stabilesc diferite relatii dintre care cele mai importante sunt relatiile de nutritie numite relatii trofice.Ele asigura circulatia substantelor in biocenoza si functionarea ecosistemului. Datorita acestor relatii, fiecare ecosystem, terestru sau acvatic, prezinta o anumita structura trofica a biocenozei.Aceasta include trei categorii de vietuitoare numite categorii trofice si anumume: producatorii, consumatorii si descumpunatorii. Producatorii sunt organismele autotrofe.Cele mai importante sunt plantele verzi terestre.

Alte referate despre: relatii trofice in ecosisteme, relati trofice in ecosisteme, relatiile trofice in ecosisteme

Utilizarea radiatiei laser in studiul atmosferei terestre

Fata de un mediu aflat in echilibru termic, acest mediu pompat ajunge sa aiba mai multi electroni pe starile de energie superioare, fenomen numit inversie de populatie. Un fascicul de lumina care trece prin acest mediu activat va fi amplificat prin dezexcitarea stimulata a atomilor, proces in care un foton care interactioneaza cu un atom excitat determina emisia unui nou foton, de aceeasi directie, lungime de unda, faza si stare de polarizare. Astfel este posibil ca pornind de la un singur foton, generat prin emisie spontana, sa se obtina un fascicul cu un numar imens de fotoni, toti avind aceleasi caracteristici cu fotonul initial. Acest fapt determina caracteristica de coerenta a fasciculelor laser.

Rolul cavitatii optice rezonante, formata de obicei din doua oglinzi concave aflate la capetele mediului activ, este acela de a selecta fotonii generati pe o anumita directie (axa optica a cavitatii) si de a-i recircula numai pe acestia de cit mai multe ori prin mediul activ. Trecerea ...

Alte referate despre: utilizarea radiatiei laser in studiul atmosferei terestre, utilizarea radiatiei laser in industrie si medicina, utilizarea radiatiei laser

Comunidad de Valencia

Esta bella región, mediterránea por excelencia, goza de más de 500 kilómetros de costa y algunos islotes. Su territorio ocupa, aproximadamente, la franja litoral comprendida entre los ríos Ebro y Segura y, por el oeste y sur, lo delimita el Sistema Ibérico y las Sierras Subbéticas. Su clima es cálido y seco, alterado solamente por las lluvias otońales, ocasionalmente torrenciales.

Alte referate despre: valencia, comunidad valenciana referat, referat valencia

Metale neferoase

Densitatea aluminiului este doar aproximativ o treime din cea a otelului .De aceea aluminiul si diferite aliaje din aluminiu sunt folosite pt fabricarea unor piese usoare pentru aeronave. Desi aluminiul nu este un conducator de electricitate la fel de bun ca si cuprul,utilizarea sa pentru cabluri este in crestere .

Alte referate despre: rolul metalelor neferoase in progresul stiintifico-tehnic, metale neferoase, rolul metalelor neferoase
Referate afisate : 20
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles