Ecosistemele antropizate

Lanturi trofice

Intre vietuitoarele care alcatuiesc biocenoza unui ecosistem se stabilesc diferite relatii dintre care cele mai importante sunt relatiile de nutritie numite relatii trofice.Ele asigura circulatia substantelor in biocenoza si functionarea ecosistemului.Datorita acestor relatii,fiecare ecosystem,terestru sau acvatic,prezinta o anumita structura trofica a biocenozei.Aceasta include trei categorii de vietuitoare numite categorii trofice si anumume:producatorii,consumatorii si descumpunatorii.Producatorii sunt organismele autotrofe.Cele mai importante sunt plantele verzi terestre.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 16
Materia: Biologie

Relatii trofice in ecosisteme

El este consecinta relatiilor trofice care se stabilesc intre indivizii nivelulilor trofice successive. Lantul trofic este un sir de verigi care se succed de la producatori pana la ultimul consummator.Fiecare veriga reprezinta o specie.Dupa tipul de ecosystem, lanturile trofice pot fi terestre si acvatice.

Alte referate despre: relatii trofice in ecosisteme, relati trofice in ecosisteme, relatiile trofice in ecosisteme

Ecosistemul

Mediul de viata este reprezentat de totalitatea factorilor fara viata (abiotici) si inzestrati cu viata (biotici). Partea abiotica a mediului formeaza biotopul, care cuprinde substratul (elemente minerale si organice) si factorii climatici (lumina, temperatura, umiditate, vant), iar partea biotica formeaza biocenoza, fiind reprezentata de populatiile de plante si animale din specii diferite, care traiesc intr-un biotop.

Alte referate despre: ecosistemul, ecosistemul marii negre, ecosistemul unei paduri

Poluarea aerului

Poluarea aerului poate sa afecteze regiunea superioara a atmosferei numita stratosfera. Productia excesiva a compusilor care contin clor cum ar fi clorofluorocarbonatii (CFC) (compusi folositi pana acum in frigidere, aparate de aer conditionat si in fabricarea produselor pe baza de polistiren) a epuizat stratul de ozon stratosferic, creand o gaura deasupra Antarcticii care dureaza mai multe saptamani in fiecare an. Ca rezultat, expunerea la razele daunatoare ale Soarelui a afectat viata acvatica si terestra si ameninta sanatatea oamenilor din zonele nordice si sudice ale planetei.

Alte referate despre: poluarea aerului, poluarea aerului referat, referat poluarea aerului

Ecosistemele lacurilor alpine

Zona profundã, lipsitã de luminã, acoperitã de mâl la fund, în care trãiesc numeroase bacterii, denumitã adesea şi zona trofoliticã sau afoticã, cu animale care consumã materia organicã produsã în zona superioarã – hipolimnion.

Între aceste zone existã o pãturã de apã de o grosime mai micã –metalimnion în care saltul termic este foarte brusc si care dã zonei de adâncime o constantã a condiţiilor de mediu destul de mare.

Dupã definiţia clasicã a lacurilor, în ţara noastrã numai câteva bazine intrã în aceastã categorie: Snagov; Bucura; Sf. Ana. Restul bazinelor sunt prea puţin adânci şi nu au o zonã profundalã, ...

Alte referate despre: ecosistemele lacurilor alpine, lacuri alpine, lacurile alpine

Ecosisteme terestre

Prezenta substratului solid si disponibilitatea pentru organismele autotrofe, mediul fluid format de aer, caracterizat de un regim specific al temperaturii si umiditatii, sunt elemente care diferentiaza categoria ecosistemelor terestre. Subtipurile identificate în aceasta categorie s-au delimitat plecând de la asociatia de specii vegetale, întrucât aceasta este aparenta si contribuie la edificarea peisajelor specifice. În acest context, prezenta speciilor lemnoase este un indicator important de diferentiere, care împarte categoria în paduri, tufarisuri si pajisti.

Alte referate despre: ecosisteme terestre, poluarea si protectia ecosistemelor terestre acvatic si aerian, ecosisteme terestre antropizate

Productia secundara si hrana omenirii

Randamentul ecologic si randamentul economic al unor lanturi trofice
Randamentul ecologic al unui lant trofic reprezinta raportul dintre productivitatea a doua niveluri trofice.

In cazul unui lant trofic format din doua inele(fitoplancton-hamsie), randamentul ecologicesete de 10:1, asadar pentru ca 1kg de hamsie sa-si dubleze greutatea,aceasta trebuie sa consume 10kg de fitoplancton.In cazul unui lant trofic format din trei inele(fitoplancton-hamsie-scrumbie), randamentul ecologic este de 100:1.Scrumbiile trebuie sa consume 10kg de hamsii pentru a creste in greutate cu 1 kg, iar hamsiile au nevoie de 100kg de fitoplancton.In cazul uni lant trofic format din patru inele, randamentul ecologic este de 1000:1.

Randamentul ecologic este mare in cazul unor lanturi trofice scurte;el scade pe masura ce lanturile trofice devin mai lungi.Randamentul economic este determinat de lungimea lantului trofic.Prin urmare, rentabila va fi cresterea animalelor(in acvacultura)care folosesc ...

Alte referate despre: productia secundara si hrana omenirii, evaluare productia secundara si hrana omenirii definitie, productia secundara si hrana omeniri

Relatiile trofice intr-o padure

O retea trofica dintr-o padure
In nodurile retelei trofice prezentate se gasesc urmatoarele animale: veverita, jderul, mierla, soarecele de padure, porcul mistret si pasari rapitoare.Daca analizam doua exemple de animale cu regimuri variate de hrana, vom intelege de ce intr-o padure de foioase acestea nu vor fi niciodata lipsite de hrana .Porcul mistret ,animal omnivore, poate fi active intr-un lant la nivelul consumatorilor primari(consuma ghinda si radacini), iar in alt lant la nivelul consumatorilor secundari(consuma soareci).Jderul ataca pasari , soareci si veverite.El poate consuma si fructe de padure. Impins de foame, consuma si cadavre.In raport cu hrana sa, jderul poate fi active in mai multe lanturi trofice.
Alt exemplu ar fi omida paroasa a stejarului care se hraneste cu frunze de stejar.In lipsa acestora, se poate hrani si cu frunzele altor arbori,arbusti si plante ierboase.Intr-o padure de foioase , aceasta omida va gasi intotdeauna hrana.Nu acelassi lucru ...

Alte referate despre: relatii trofice intr-o padure de foioase, relatiile trofice intr-o padure de conifere, relatiile trofice intr-o padure de foiose

Dezechilibre ecologice

Dezechilibre ecologice:Asa cum stiti, in materia vie este o continua miscare.Un oraganism preia din mediu materie si energie, construindu-se pe sine si in acelasi timp, cedeaza materie si energie mediului.Putem spune ca organismul este strabatut permanent de un flux material si energetic si cu toate acestea, el continua sa existe.Mai mult:el nici n-ar putea exista fara acest flux, iar intre ceea ce primeste si ceea ce elimina trebuie sa existe un echilibru.Dezechilibre ecologice

Alte referate despre: dezechilibre ecologice, cauzele dezechilibrelor ecologice, dezechilibrul ecologic

Ecosisteme oceanice

Platforma oceanica este foarte diferita de scoarta continentala. Platforma oceanica este mult mai subtire si s-a format, aproape in intregime, in decursul ultimelor 200 milioane de ani.

Alte referate despre: ecosisteme oceanice, ecosistemele oceanului atlantic, ecosistemele oceanice

Ecosisteme

Ecosisteme lotice
Se diferentiaza în functie de particularitatile reliefului strabatut în pâraie si râuri:
a. De munte
În albia putin adânca si îngusta a râurilor si pâraielor substratul este neuniform format din bolovanisuri, pietrisuri, nisip. Pantele mari, uneori discontinue, determina o viteza de scurgere mare apei si formarea de cascade. Debitele sunt relativ mici, temperatura apei coborâta, variabila de la anotimp la anotimp. Transparenta apelor este mare (anulându-se însa în perioadele de torentialitate – ploi puternice, topirea zapezilor), iar concentratia de saruri dizolvate este scazuta. Plantele (muschi, alge) si animalele (rotifere, cladocere) prezente aici au cerinte mari fata de oxigen, manifestând diferite adaptari morfologice pentru a evita antrenarea de curentii puternici.

Alte referate despre: ecosisteme, omul si stabilitatea ecosistemelor, ecosisteme antropizate

Ecosisteme acvatice

b) Apele stagnante
Permit dezvoltarea macrofitelor sub suprafata apei (broscarita, bradis, cosor, inarita, ciuma apei), cu frunze plutitoare (nuferi) sau plutitoare (lintita, pestisoara, otratel) si in marginile mlastinoase (ciulini, limba broastei, sageata apei, stuf etc.). Consumatorii sunt bine reprezentati de pesti din familia Cyprinidelor (crap, cosac, babusca), precum si de biban, salau, stiuca, somn. In afara acestora, molustele, larve, insectele se asociaza tulpinilor plantelor sau populeaza zona bentala.

Alte referate despre: ecosisteme acvatice, ecosisteme acvatice referat, protectia apei si a ecosistemelor acvatice

Ecosisteme oceanice

Cuvantul “oceanografie” se explica prin adaugarea termenlui “graphos” la radacina “okanos”. Radacina provine din mitologia greaca in care “okeanos” era considerat zeul marilor. Termenul “graphos” are sensul de descriere si provine tot din limba greaca veche. Termenul de “oceanografie” apare din Evul Mediu si are raspandirea cea mai larga, atat in mediile anglofone (oceanograpy) si francofone (oceanographie), cat si in germana (ozeanographie) sau rusa (oheangraphia).

Alte referate despre: ecosisteme oceanice particularitatile biotopului si bioc, ecosisteme oceanice particularitatile biotopului si biocenozei, efectele poualrii oceanelor asupra ecosistemelor

Biomonitoring

Complementaritatea biomonitoringului rezida in faptul ca supravegherea instrumentala realizeaza masuratori instantanee si periodice legate, in general, de factorii abiotici, furnizand doar informatii cantitative, separat pentru fiecare dintre acestia; monitoringul biologic, in schimb, poate oferi indicatii despre variatia in timp, acumularea sau efectul interactiunii anumitor factori abiotici si despre raspunsul organismelor vii individuale sau al comunitatilor de organisme la modificarile mediului.

Alte referate despre:

Lucrarea stiintifica pe tema - Cele mai ecologiste 10 tari ale lumii

Cu timpul, in a doua jumatate a sec. XX prin constientizarea importanta conditiilor de mediu, semnificatia termenului ecologie s-a largit peste sensul restrans din domeniul biologiei, devenind si un sinonim pentru ideea de protectie a mediului inconjurator. Totodata, se leaga strans de ecologie domeniul promovarii unei economii ecologizate, unde principiile ecologice devin si principii fundamentale in dezvoltare.

Alte referate despre: lucrare stiintifica pe tema cele mai ecologiste 10 tari, lucrare stiintifica pe tema, cele mai mari tari din lume ca suprafata

Poluarea aerului, apei si a solului

Masurile pentru diminuarea actiunilor poluante a gazelor produse prin arderea combustibililor fosili sunt:
-tevile de esapament ale automobilelor sunt prevazute cu convertoare catalice,care transforma gazele poluante in produsi nedaunatori;
-toate masinile vor functiona cu carboranti fara plumb;
-carbunii vor fi prelucrati inainte de a fi utilizati la incalzirea locuintelor;
-noile termocentralesunt prevazute cu dispozitive pentru a retine dioxidul de sulf.

Alte referate despre: poluarea aerului apei si a solului, poluarea aerului apei si a solului referat, referat poluarea aerului apei si a solului

Poluarea

Un alt efect al poluarii este pretul enorm platit pentru reducerea acesteia. Costurile pentru contrarea poluarii in S.U.A. din 1993 au fost de 109 miliarde de dolari, dintre care 104,4 pentru reducerea poluarii, 1,7 pentru reglarea si 1,9 pentru studii si dezvoltare.
In afara efectelor ei in economie si sanatate, poluarea are si implicari sociale.

Alte referate despre: poluarea solului, poluarea, poluarea apei

Etica filozofiei

In mod personal, nu sunt de acord cu aceasta etica pentru ca pe termen lung implica disparitia speciilor si ecosistemelor din rezervatii diminuand diversitatea cadrului natural, insa, cum a fost si in cazul Rosiei Montana, o astfel de abordare a problemelor are un impact mai mare la nivelul opiniei publice intrucat implica cansecinte directe asupra omului.

Alte referate despre: etica filozofica, etica filozofie, etica filozofica libertate
Referate afisate : 18
Medie note: 8.50 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK