Ecosistemul unei pajisti de stepa

Ecosisteme

Ecosistemele sunt unitati functionale si structurale rezultate din integrailitatea biotopurilor (habitatelor) si a biocenozelor. Dar biotopul si biocenoza sunt atat de intrepatrunse, separarea lor in spatiu este absolut imposibila.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 12457
Materia: Biologie

Nutritia la animale si plante

C. La moluşte sistemul digestiv prezintă pentru prima dată o glandă anexă ( hepato – pancreasul ) care elaborează enzime necesare digestiei, dar care are şi rol în secreţia calvarului.
D. La cefalopode intestinul terminal prezintă o glandă numită punga cu cerneală.

Alte referate despre: despre nutritie la animale si plante, nutritia la animale si plante, nutritia la animale si plante aflate in simbioza

Ecosistemul

Ecosistemul sau sistemul ecologic reprezinta ceea ce ecologii numesc unitatea organizatorica elementara a biosferei. In principiu, atunci cand spunem ecosistem, intelegem de fapt un sistem deschis, cu o alcatuire complexa conferita de cele doua subsisteme majore din care acesta este alcatuit, si anume biotopul (mediul fizico-chimic abiotic) si biocenoza (totalitatea vietuitoarelor, comunitatea de plante, animale, microorganisme care au ca suport un anumit biotop). Principala caracteristica a ecosistemului este aceea ca la nivelul acesteia se realizeaza productia biologica.

Alte referate despre: ecosistemul, ecosistemul marii negre, ecosistemul unei paduri

Biodiversitatea ecosistemului

Desigur ca padurile de pe vremuri au disparut demult, fiind inlocuite cu altele noi, de multe ori - plantate de om. Distrugerea padurrilor se datora taierilor in scopul obtinerii terenurilor fertile pentru agricultura, folosirii lemnului pentru foc sau ca material de constructie, iar uneori si pentru a alunga fiarele de care omul avea frica.

Clima si fertilitatea solului sint factorii principali care determina in padurea de foioase ce plante si unde sa creasca.In Europa, de exemplu, cel mai frecvent creste stejarul si fagul, alaturi de ei cresc alte esente de arbori si arbusti. Padurea adaposteste o gama larga de plante si animale, care constituie biodiversitatea ei.

Alte referate despre: biodiversitatea ecosistemului subteran, biodiversitatea ecosistemului acvatic, biodiversitatea ecosistemului

Ecosistemul

Biocenoza este alcatuita din totalitatea populatiilor din specii diferite de plante si animale dintr-un biotop. Substratul biotopului poate fi de trei feluri, dupa natura sa: solid (solul), lichid (apa) si gazos (atmosfera) ; deci si biotopurile sunt de trei feluri: terestru (de exemplu parcul, avand ca substrat solul), acvatic (de exemplu balta, avand ca substrat masa apei si substratul solid de pe fundul apei) si biotopul aerian, avand ca substrat atmosfera.

Biocenozele terestre si cele acvatice au o structura verticala si una orizontala. Intre biotop si biocenoza exista o stransa legatura si influente reciproce; ele nu pot exista decat impreuna. Biotopul si biocenoza formeaza impreuna ecosistemul.

In tara noastra, ecosistemele prezinta sase aspecte sezoniere: ...

Alte referate despre: ecosistemul unui lac, ecosistem, ecosistemul unei pesteri

Importanta elementelor retelelor trofice - eseu

Stabilitatea unui ecosistem are la baza sa un circuit închis, neîntrerupt al substanţelor.Un asemanea circuit poate fi asigurat de un raport numeric echilibrat dintre producători, consumatori şi descompunători.Dacă dintr-un oarecare motiv acest raport este dereglat, stabilitatea ecosistemului este grav afectată.

Alte referate despre: importanta elementelor retelelor trofice referat biologie, importanta retelelor trofice, importanta retelelor trofice intr-un ecosistem

Ecosisteme oceanice

Se cunoaste ca oceanele ocupa aproximativ 362 milioane de km2, ceea ce
reprezinta 71% din suprafata Terei (510 milioane km2), in timp ce continentele detin doar 29%. Oceanele sunt, insa, mult mai mari decat orice continent, de fapt, ele inconjoara suprafetele de uscat si nu invers. O singura exceptie o formeaza Oceanul Arctic, care, conform definitiei generale este o mare mediterana.
Oceanul este o intindere de apa care comunica cu oceanele vecine si care infuienteaza climatul uscatului. Daca continentele s-ar scufunda in oceane, apa acestora ar acoperi tot globul cu o manta de 2.400 m.
Densitatea apei marine este foarte usor influentata de temperatura, presiune si salinitaste. Astfel, daca apa marina normala, la temperatura de inghet (- 1,910C), are densitatea de 1,02822 g/cm, la 100C denistatea este mai scazuta (1,0257 g/cm). Reiese ca, raportul dintre temperatura si densitate este invers proportional. Denistatea scade cu cresterea temperaturii. Daca intervine evaporatia, densitatea ...

Alte referate despre: ecosisteme oceanice, ecosistemele oceanului atlantic, ecosistemele oceanice

Ecosistemele lacurilor alpine

Ecosistemele lacurilor alpine - Lacul constituie formaţiunea cea mai stabilã de ape stãtãtoare. Întinderea şi adâncimea lui îi conferã un oarecare grad de dezvoltare de sine stãtãtor. Sub raport biologic, în lac se disting cel puţin douã zone, şi anume: zona litoralã, acoperitã de vegetaţie de mal şi subacvaticã, denumitã şi zonã trofogenã sau foticã.

Alte referate despre: ecosistemele lacurilor alpine, lacuri alpine, lacurile alpine

Ecosisteme

Pe plaja de la Mamaia, Costinesti, Navodari „esueaza” în cantitati mari alge verzi cu talul latit si marginile ondulate, denumite popular salatica de mare, precum si alge brune si rosii, bogate în iod. În zona de litoral cuibaresc specii de pescarus argintiu, chira
de mare, furtunar s.a. Printre dunele de nisip s-au identificat circa 120 de specii de plante arenicole ca varza de nisip, cârcelul, ridichea de nisip, scaiul vânat, pelin de nisip, lucerna de nisip, castravetele de mare etc.

Alte referate despre: ecosisteme, omul si stabilitatea ecosistemelor, ecosisteme antropizate

Ecologie

La înălţimea de 1000 de km şi mai mult se află exosfera, de unde gazele atmosferice se împrăştie în tot spaţiul lumii. Aici se petrece o trecere lentă de la atmosferă la spaţiul interplanetar.
Toate structurile parametrice ale atmosferei : temperatura, presiunea şi densitatea posedă o semnificaţie între spaţiul şi timpul schimbător: latitudine, anual, de sezon, zilnică. De aceea pe desenul 5 se reflectă numai starea medie a atmosferei.

Alte referate despre: probleme ecologice, ecologie, agricultura ecologica

Ecosisteme terestre

Ecosisteme terestre.Prezenta substratului solid si disponibilitatea pentru organismele autotrofe, mediul fluid format de aer, caracterizat de un regim specific al temperaturii si umiditatii, sunt elemente care diferentiaza categoria ecosistemelor terestre. Subtipurile identificate în aceasta categorie s-au delimitat plecând de la asociatia de specii vegetale, întrucât aceasta este aparenta si contribuie la edificarea peisajelor specifice.Ecosisteme terestre

Alte referate despre: ecosisteme terestre, poluarea si protectia ecosistemelor terestre acvatic si aerian, ecosisteme terestre antropizate

Echilibrul dinamic in ecosistem

Dacă rezultanta este egală cu zero, înseamnă că cele două forţe antagoniste se echilibrează. Nu ştim dacă acest concept al mecanicii newtoniene (clasice) a influenţat reprezentările ecologiei despre echilibrul bioceiiotic. Dar asemănarea între accepţiunea echilibrului în mecanică şi în ecologie este frapantă. Speciile sau grupările de specii sînt analoage cu forţele antagoniste care acţionează asupra unui punct şi se anulează reciproc.

Alte referate despre: echilibrul dinamic in ecosistem, echilibrul dinamic al ecosistemului, echilibrul dinamic al ecosist

Cultura pajistilor

Vegatatia dealurilor si podisurilor inalte este reprezentata prin paduri de foioase – etajul nemoral, alcatuit din doua subetaje:
-subetajul gorunetelor – ocupa cea mai mare parte a dealurilor mijlocii si inalte, de la altitudinea de circa 300 m, pana la aproximativ 700 m. Trecerea catre etajul urmator o fac padurile formate din gorun si fag.
-subetajul fagetelor – se extind in partea superioara a dealurilor si in partea inferioara a regiunilor de munte, de la altitudinea de 400 – 700 m, pana la 1000 – 1200 m.

Alte referate despre: cultura pajistilor, cultura pajistilor si plantelor furajere, cultura pajistilor si a plantelor furajere referat

Ecosistemul urban

În ceea ce priveşte celelalte specii din teritoriul urban, se pot face următoarele consideraţii:fondul de specii din care este alcătuită biocenoza corespunde condiţiilor de existenţă din biotop.
Antropocenoza. Sistemul populaţiei umane prezintă caracteristici distincte în raport cu celelalte cenoze, în primul rând generate de gradul înalt de structu-rare social-economică, care îi permite pe de o parte manipularea unor mari cantităţi de materie şi energie, iar pe de altă parte o puternică acţiune modelatoa-re asupra mediului. Puternica mobilitate în teritoriu, precum şi viteza sporită de circulaţie a informaţiei constituie alte elemente definitorii ale antropocenozei, care îi permite modificarea relativ rapidă a mediului înconjurător pentru propriile nevoi. Datorită faptului că omul ajunge să-şi creeze ...

Alte referate despre: ecosistemul urban, ecosistem urban, poluarea ecosistemului urban

Tehnologia ameliorarii pajistilor prin lucrari de suprafata

Aceste mǎsuri de suprafaţǎ se referǎ la:
-îmbunǎtǎţirea regimului hidric;
-îmbunǎtǎţirea regimului elementelor nutritive din sol;
-corectarea reacţiei solului;
-lucrǎri tehnico-culturale;
-combaterea buruienilor;
-prevenirea şi combaterea eroziunii;
-auto şi supraînsǎmânţarea.

Alte referate despre: tehnologia ameliorarii pajistilor prin lucrari de suprafata, referat la tehnologia ameliorarii pajistilor prin lucrari de suprafata, tehnologia aleriorari pajistilor prin lucrari de suprafata

Ecosistemul unei paduri de stejar

Sub copac, la sol, se gasesc macalendrii, mierlele, pitigoii mari si
cintezoii, asteptand sa cada ceva de sus. Noaptea, un alt fel,
diferit, de vietati apar sa profite de ospatul de omizi sau fluturi.
Lichenii, care se raspandesc treptat de-a lungul multor ani pe
trunchiul si pe ramurile stejarului, ascund fluturii valet si fluturii
patati de covor, iar frunzele moarte de la solul padurii ascund
fluturele comun cu evantai. In partile moarte ale copacului, larvele
de lemn, radastele si alti gandaci, precum si viespele de lemn sapa
tunele protectoare in care vor vor ajunge la maturitate -doar daca
scapa de ciocanitoare. Dar stejarul rezista acestor atacuri.

Alte referate despre: ecosistemul unei paduri de stejar, referat despre ecosistemul unei paduri de stejar, ecosistemul unei paduri e stejar

Alunecarile de teren

In cele mai multe cazuri, alunecarile sunt cauzate de existenta unor mase de argile sau roci argiloase, care au rolul de suprafete de alunecare, fie pentru ele insele fie pentru alte roci aflate pe suprafata lor . Pe langa panta versantului acesta este unul din factorii care pot declansa alunecarile de teren. Factorii care cauzeaza aceste alunecari sunt: apa, defrisarile, cutremurele, eruptiile vulcanilor etc.

Alte referate despre: alunecari de teren, alunecari de teren referat, referat alunecari de teren
Referate afisate : 17
Medie note: 7.97 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles