Edgar allan poe masca mortii rosii rezumat

Edgar Allan Poe - Masca mortii rosii

Masca morţii roşii este o povestire fantastică.
Povestirea este o specie a genului epic, în proză, de dimensiuni mai mari decât schiţa, dar mai reduse decât nuvela, care cuprinde un singur episod narat preponderent subiectiv, din punct de vedere al povestitorului. Se relatează o întâmplare ieşită din comun, uneori supranaturală.

Cele mai cunoscute definiţii ale fantasticului, sunt formulate de către Roger Caillois ( în opera În inima fantasticului ) şi de către Tzvetan Todorov ( în opera Introducere în literatura fantastică ).Roger Caillois, defineşte fantasticul ca pe o irumpere brutală a misterului în cadrul vieţii reale. O povestire fantastică vrea să ne prezinte nişte oameni obişnuiţi, asvârliţi dintr-o dată în lumea fantasticului.Pentru Roger Caillois, „orice fantastic este o încălcare a ordinii recunoscute, o revărsare a inadmisibilului în sânul inalterabilei legalitaţi cotidiene”.

Tzvetan Todorov, precum ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 10
Materia: Romana

Maitreyi - aspectele iubirii

Astfel , ea este pentru el tot mai fermecatoare , datorita cunostintelor vaste pe care le are , dar uneori ii este antipatica deoarece elita Calcuttei o considera chiar geniala .

Alte referate despre: maitreyi aspectele iubirii, maitreyi - aspectele iubirii, maitreyi-aspectele iubirii

George Calinescu - romancier

Se înrădăcinase ideea, lansată de Titu Maiorescu într-un articol din 1886, că între poeţi şi critici ar exista o incompatibilitate, că nici creatorii nu sunt capabili să dea judecăţi de valoare asupra fenomenului literar, nici criticii nu posedă instinctul creaţiei. Teoria era exemplificată mai ales în cadrul literaturii române, unde, cu toate acestea, un critic, ca E. Lovinescu publicase până în 1933 patru volume de nuvele şi schiţe şi şase romane, ultimele două (Bizu şi Firu-n patru) de oarecare ecou, Mihail Dragomirescu începând la această dată un roman ciclic (Copilul cu trei degete de aur), iar G. Ibrăileanu oferindu-ne, tot acum, excelentul roman de analiză, Adela.

Alte referate despre: george calinescu romancier, referinta critica despre george calinescu romancier, george calinescu romancierul

Marcel Proust

Tatăl lui Proust, Achille Adrien Proust, era un faimos doctor şi un epidemiolog, profesor la Facultatea de Medicină, care s-a ocupat de studiul holerei, o boală ce făcea ravagii în Europa şi Asia. Fiind autorul a 20 de tratate de medicină, epidemiologie şi igienă, precum şi a unui număr foarte mare de articole medicale, a fost unul dintre modelele lui Proust. Jeanne Clémence Weil, mama lui Proust şi fiica unui evreu foarte bogat şi cultivat, poseda o cultură extrem de rafinată.

Alte referate despre: marcel proust in cautarea timpului pierdut, in cautarea timpului pierdut marcel proust, in cautarea timpului pierdut de marcel proust

Edgar Allan Poe - Masca mortii rosii

A saptea sala era strans invaluita in draperii de catifea neagra, care acopereau intreg tavanul si peretii si cadeau in falduri grele pe un covor de aceeasi culoare si din acelasi tesut. Aceasta era singura incapere in care culoarea vitraliilor nu se potrivea cu a decorului. Geamurile erau stacojii, de culoarea intensa a sangelui. Si in nici una din cele sapte sali nu era nici lampa, nici candelabru in belsugul de ornamente de aur risipite ici si colo sau atarnate in tavan. Si nu se afla nici o lumina, fie de lampa, fie de sfesnic in tot acest sir de incaperi.

Alte referate despre: edgar allan poe masca mortii rosii, edgar allan poe - masca mortii rosii, edgar allan poe masca mortii rosii rezumat

Pisica neagra de Edgar Allan Poe

"Pisica neagra de Edgar Allan Poe"
Poe este deasemenea considerat un contribuitor ce a dezvoltat genul stiintifico-fantastic, si se poate spune despre el ca este primul scriitor american care a incercat sa sa-si castige existenta si sa supravietuiasca scriind singur, din acest lucru rezultand o criza financiara si o criza a carierei sale.

Alte referate despre: pisica neagra de edgar allan poe, pisica neagra de edgar allan poe rezumat, pisica neagra de edgar allan poe referat

Pisica neagra - Edgar Allan Poe

De mic copil m-am deosebit de ceilalti copii prin firea mea blajina si cuminte. Era atat de cunoscuta bunatatea mea incat, ades, colegii ma batjocoreau. Tineam nespus la animale si bunii mei parinti ma rasfatau, dandu-mi mereu astfel de prieteni. Cu ei imi placea sa-mi petrec tot timpul, si nu eram mai fericit decat atunci cand ii hraneam si-i mangaiam. Aceasta slabiciune s-a accentuat cu varsta si, ajungand un om in toata firea, gaseam in ea prilej de multumire.

Alte referate despre: pisica neagra edgar allan poe, pisica neagra edgar allan poe rezumat, pisica neagra edgar allan poe comentariu

Romanul modern - Rebreanu si Sadoveanu

In acest sens, descoperim tendinta de retragere in trecut, si de rezistenta in fata civilizatiei (“Hanu Ancutei”, “Tara de dincolo de negura”). In primele creatii inspirate din lumea satului, se resimt influente naturaliste. Mai tarziu, scriitorul insista asupra explicarii relatiilor sociale dintre personaje, opera sa devenind un adevarat studiu social, moral si psihologic; romanele sale capata din aceasta perspectiva un caracter modern.

Alte referate despre: elemente mitologice in creatia lui rebreanu si sadoveanu, rebreanu si sadoveanu, liviu rebreanu ion elemente de modernitate pentru literature romana

Cei trei muschetari

Aflând de dragostea pasionată pe care acesta i-o poartă reginei Franţei, Ana de Austria, cardinalul pusese să fie ticluită o scrisoare ca din partea acesteia pentru a-l ademeni la Paris şi a-l captura. Regina însă aflase de complot şi încerca să-l dejoace. Răpirea doamnei Bonacieux nu pare a fi străină de această urzeală.

Alte referate despre: cei trei muschetari rezumat, rezumat cei trei muschetari, cei trei muschetari

Atitudinea ciobanului in fata mortii

Prima dintre ipoteze este lipsita de temei, cea de-a doua fiind cea corecta deoarece:
a) testamentul tanarului pastor dovedeste o puternica dragoste fata de oameni, de viata, atasamentul si pasiunea fata de meserie.
b) Nu se inspaimanta de moarte, ci este preocupat de indeplinirea tuturor randuielilor traditionale: ingroparea, jelirea etc.
c) Dorinta de a fi ingropat de presupusii asasini este o dovada de tarie, de superioritate morala, de incredere in oameni.
d) Precizarea locului inmormantarii evidentiaza profundul atasament fata de indeletnicirile sale, dragostea fata de mioare si de caini.
e) Prezenta fluierelor la cap reprezinta dragostea de frumos a unui om sensibil care doreste sa devina vesnic in timp prin arta.
f) Este preocupat de indeletnicirea bocirii, ca element traditional al ceremonialului funebru.
g) El nu se gandeste numai la destinul sau, ci si la cei apropiati (mioarele si mama sa) pe care vrea sa-i crute de o mare durere sufleteasca.
h) Prezentand moartea ...

Alte referate despre: atitudinea ciobanului in fata mortii, miorita atitudinea ciobanului in fata mortii, miorita-atitudinea ciobanului in fata mortii

Misterul mortii lui Mihai Eminescu

Intors fortat la sifilis in sanatoriul Sutu.Acest spital (aflat in Bucuresti, str. Plantelor nr. 7 si 9) a apartinut medicului liberal Sutu. Se stie ca tinta atacurilor politice ale lui Eminecu au fost chiar liberalii, care au introdus, conform opiniei dr. Niculescu, francmasoneria pe scara larga in Romania. La Sutu a fost reluat diagnosticul dr. Isac - sifilis - paralezie progresiva. Poetul a fost tratat din nou cu mercur, de data aceasta prin injectii intramusculare cu bioclorura de mercur. Dupa atata tratament, Eminecu a facut alergie la mercur si, dupa o astfel de injectie, a facut un soc anafilactic si a murit. Aceasta este si concluzia dr. Ovidiu Vuia, autorul cartii "Despre boala si moartea lui Eminescu".

Alte referate despre: misterele mortii de mihai eminescu, geniul mortii la mihai eminescu, tema mortii la mihai eminescu

Tehnologia prelucrarii strugurilor pentru fabricarea vinurilor rosii seci

Procesarea strugurilor, obtinerea vinului, conditionarea, maturizarea si imbutelierea vinului, acum se realizeaza folosind masini si utilaje perfectionate care reclama cunostintele de mecanizare, automatizare si mai nou de cibernetica. In tarile cu traditie vitivinicola, ca de altfel si in Republica Moldova, procesarea strugurilor, obtinerea vinului rosu sec, conditionarea, maturizarea, invechirea, imbutelierea si livrarea vinului se realizeaza in unitati de vinificatie moderne - amplasate in podgorii si centre viticole cu renume, asa dupa cum de exemplu este S.A. Milestii Mici despre care am scris in teza de fata.

Alte referate despre: tehnologia de obtinere a vinurilor rosii seci de calitate, tehnologia speciala a vinurilor rosii seci, tehnologia speciala a vinurilor rosii-seci

Bioetica si dreptul de a muri - demnitatea mortii

In timp ce eutanasia inseamna suprimarea vietii sau practica medicala care permite unor bolnavi incurabili moartea intr-un mod lipsit de suferinta, intentionat si voluntar, demnitatea mortii presupune ingrijiri medicale care sa faca nedureroase siconfortabile ultimele zile de viata. Intrucat in prezent nu sunt mijloace terapeutice care sa inlature total durerea,multi suferinzi prefera sa scurteze pe cat posibil perioada de suferinta. Termenul de eutanasie se utilizeaza si in cazul nou-nascutilor cu afectiuni sau malformatii congenitale grave, in legatura cu care se sugereaza sistarea alimentatiei pentru a curma suferinta bolnavului si povara sociala.

Alte referate despre: dreptul la onoare si demnitate, demnitatea mortii, dreptul de a muri

Misterul mortii lui Tutankamon

Tomografia a dezvaluit insa un indiciu extrem de important faraonul avea piciorul stang fracturat .Unii expertii sustin ca Tutankamon si-ar fi rupt cu cateva zile inainte de a muri ,ceea ce ar fi cauzat o infectie letala.Altii sustin ca echipa condusa de Carter ar fi rupt din greseala acest os .Dupa cum spune si Hawass “Misterul ramane nedezlegat”.

Alte referate despre: misterul mortii lui tutankamon, misterul mortii lui napoleon, misterul mortii lui napoleon bonaparte

Cultul mortilor in cultura geto-daca

Astfel, apare practica incinerarii cadavrelor si pastrarii cenusei in urne de lut. Mormintele pentru depunerea acestor urne se sapau in pamant, langa locuinte sau sub ele. La baza acestui obicei sta credinta conform careia spiritul se ridica la cer, unde imparateau sufletele nemuritoare, iar pentru acest lucru trebuia sa fie cat mai usor.

Alte referate despre: influenta romana si elena asupra culturii geto dacilor, cultura geto-dacilor, cultura geto dacilor

Mortare

Aşa s-a obţinut primul liant hidraulic artificial,folosit de iudei înca de pe timpul lui Solomon(sec.al X-lea î.e.n.).Apoi a fost luat de romani folosindul pe o scara foarte întinsa,podul lui Traian,toate construcţiile romane de pe teritoriul ţarii nostre,lucrarile de la Celei,Sarmisegetuza romană,edificiul cu mosaic de la Constanţa etc.S-au mai folosit depozite necimentate de cenuşi vulcanice,iar acestea constatându-se ca au proprietati mai bune decat argila arsa au fost denumite cement.

Alte referate despre: mortii, atitudinea ciobanului moldovean in fata mortii, mortare

Indienii (pieile rosii)

Considerati salbatici si total nefolositori de catre colonistii albi, porniti, in secolul al XIX-lea, sa cucereasca Vestul (la acea vreme, o celebra vorba care circula printre pistolari si cow-boys spunea ca “un Indian bun e un Indian mort”), razboinicii triburilor ce impanzeau toata America erau nu numai luptatori extreme de curajosi, care nu se temeau sa infrunte ursul Grizzly, inarmati cu un simplu cutit, si care doborau bizonii cu arcurile si sulitele in goana cailor, ci si pastratorii unei culturi cu totul si cu totul deosebite.

Alte referate despre: indieni pieile rosii, filme indieni pieile rosii, indienii pieile rosii

Ouale rosii

În obiceiurile calendaristice si în cele cu functie premaritala ,
constatam folosirea oalor rosii ca simbol al fertilitatii si
fecunditatii, al renasterii bio- vegetale, dar si al afectiunii
reciproce dintre tineri.

Alte referate despre: legenda oualelor rosii, ouale rosii, semnificatia oualelor rosii

Tehnologia de producere a vinurilor roze din soiurile rosii Merlot si Pinot Noir

Vinul roze este un tip de vin intermediar, între vinul alb şi vinul roşu, între vinul obţinut fără maceraţie peliculară şi vinul de maceraţie. După Institutul Tehnic al Vinului din Franţa, vinul roze este produs de fermentaţie al mustului de struguri cu pieliţa colorată şi pulpa necolorată sau foarte slab colorată, sau al unui amestec de musturi din struguri albi şi a unei cantităţi de struguri negri, cu sau fără maceraţie, cu constituenţi structurali ai mustului, fermentaţia fiind realizată în aşa fel încât culoarea vinului rămâne roz, şi cu un anumit conţinut în pigmenţi antocianici.

Alte referate despre: tehnologia de producere a vinurilor roze, tehnologia de producere a vinurilor albe, referat tehnologia de producere a vinurilor aromate
Referate afisate : 19
Medie note: 8.53 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles