Elasticitatea cererii si a ofertei

Elasticitatea cererii si a ofertei

Elasticitatea cererii si a ofertei
Elasticitatea cererii eprimă sensibilitatea cererii la modificarea preţului sau a altei condiţii a cererii. Coeficientul elasticităţii cererii (Ec) arată gradul, fracţiunea sau procentul modificării cererii în funcţie de schimbarea preţului sau a altei condiţii a cererii.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 20kb
Downloads: 24
Materia: Economie

Incidenta impozitului

Dată fiind curba cererii în poziţia C0, aplicarea taxei indirecte T asupra unui produs va determina o deplasare în sus a curbei ofertei de la nivelul O0 la O1, datorită creşterii preţului de la P0 la P1, corespunzător unei cereri mai mici. Ca urmare, din intersecţiile curbei ofertei cu cea a cererii se identifică cantitatea şi preţul de echilibru înainte, Q0 P0, şi după aşezarea taxei, Q1 P1.(fig.1).

Alte referate despre: incidenta impozitelor, incidenta impozitelor indirecte asupra preturilor, incidenta impozitului

Cererea si oferta

Întroducerea impozitului de 0,50 lei deplăsează curba ofertei în sus. După introducerea impozitului, se instalează un nou echilibru E1 cu coordonatele Q1 = 960 tone, P1 = 5,30 lei. Venitul bugetului de la impozit va fi 960000 0,30 = 288000 lei. Conform situaţiei de pe grafic 0,30 lei din impozit îi achită consumatorul, iar 0,20 lei – producătorul.
Prin urmare, mărimea poverii impozitelor ce poate reveni consumatorului ori producătorului depinde de poziţia curbelor cererii şi ofertei. Cu alte cuvinte, teoria cererii şi ofertei reliefează faptul că impozitul poate fi utilizat de către stat ca pârghie economică în reglarea vieţii economice.

Alte referate despre: cererea si oferta, cerere si oferta, cererea si oferta referat

Elasticitatea ofertei

De exemplu, daca pretul unui bun creste de la 2.000 la 2.400 u.m.,
vanzatorii sunt dispusi sa creasca oferta saptamanala de la 10.000
buc. La 15.000 buc. Coeficientul elasticitatii ofertei in functie de
pret va fi de 2.5.

Alte referate despre: elasticitatea ofertei, elasticitatea ofertei pe piata unui anumit bun de consum, elasticitatea ofertei in raport cu pretul

Economie - cererea si oferta

Cunoasterea elasticitatii cererii si a ofertei are o importanta deosebita pentru agentii economici, atat vanzatori cat si cumparatori, pornind de la nivelul si dinamica preturilor bunurilor de pe piata, acestia isi pot adapta oferta la cerere.

Alte referate despre: referat economie cerere si oferta, referat economie cererea si oferta, economie cererea si oferta

Cererea si oferta

Modificarea şi a ofertei şi a cererii. Cînd intervin modificări atît în cererea pentru bunul în discuţie cît şi în ofertă, curbele acestora se vor deplăsa simultan spre stînga sau spre dreapta.

Alte referate despre: cerere si oferta pe piata muncii, cererea si oferta de moneda, cererea si oferta pe piata muncii

Piata muncii - cererea si oferta pe piata muncii

- generatiile de tineri nu sunt crescute de parintii lor ca niste marfuri sau numai pentru a deveni salariati, ci ca oameni. De aceea, oferta de munca nu se formeaza in exclusivitate pe principiile economiei de piata.

- cererea si oferta de munca nu sunt omogene, ci de compun din segmente si grupuri neconcurentiale sau putin concurentiale, neputandu-se subsitui reciproc decat in anumite limite sau deloc.

Piata muncii, ca expresie a raporturilor dintre cerere si oferta, se desfasoara in doua trepte sau faze. Prima se manifesta pe ansamblul unei economii sau pe segmente mari de cerere si oferta, determinate de particularitatiile tehnico-economice ale activitatilor. In cadrul acestei faze, se formeaza coditiile generale de angajare ale salariatilor, se contureaza principiile care actioneaza la stabilirea salariilor si o anumita tendinta de stabilire a salariilor la un nivel inalt sau scazut.

Alte referate despre: piata muncii - cererea si oferta pe piata muncii, referat piata muncii - cererea si oferta pe piata muncii, piata muncii cererea si oferta pe piata muncii

Despre cerere

Consumatorul, realizindu-si veniturile, tinde spre obtinerea unui avantaj asupra tuturor marfurilor si serviciilor achizitionate. Daca avantajul din achizitionarea unei oarecare marfi se schimba in urma schimbarii pretului, consumul acestei marfi se schimba si el in detrimentul sau in favoarea altor marfuri.

Alte referate despre: cererea, elasticitatea cererii, cerere

Cererea

b) Economia naţională se autoreglează prin piaţa, stabileşte independent propoziţiile şi echilibrul necesar propriei producţii. c) Asigură echilibrul dintre cerere şi ofertă, realizând interesele agenţilor economici cu privire la utilizarea resurselor disponibile. Trăsăturile de bază ale pieţei sunt concurenţa liberă dintre producătorii de mărfuri şi proprietarii de resurse, migrarea liberă a capitalului între ramuri economice şi regiuni;

Alte referate despre: cerere de chemare in judecata, elasticitatea cererii si ofertei, cererea de chemare in judecata

Legea obiectiva a cererii si ofertei

Cererea este o categorie economică ce exprimă, în anumite condiţii social-istorice nevoia socială. Este o formă de concretizare a nevoii sociale fără a se identifica cu aceasta. Cererea este numai o parte a nevoii sociale, determinată de mărimea mijloacelor băneşti, de puterea de cumpărare de care dispun membrii societăţii. Ea reprezintă partea solvabilă a nevoii sociale, respectiv acea parte care poate fi satisfăcută de piaţă. Reiese că între cerere şi nevoia socială relaţiile sunt de subordonare, ca de la parte la întreg. Explicaţia

Alte referate despre: legea cererii si ofertei, politica fiscala si legea cererii si ofertei, legea cereri si ofertei

Cererea si oferta - Preturile

Acesti factori actioneaza simultan si fac ca nu intotdeauna reactia cumparatorilor sa fie liniara si cu aceeasi marime la variatia preturilor, ceea ce rezulta din 2 categorii de efecte - efectul de venit si efectul de substitutie.

Alte referate despre: cererea si oferta preturile de echilibru, cererea si oferta preturilor si concurenta, cererea si oferta de marfuri si concurenta preturilor

Cererea si oferta de munca

Piata muncii se desfasoara n doua faze:
in prima faza se stabilesc conditiile generale de angajare a salariatilor si se prefigureaza principiile de stabilire a salariilor. Ea se desfasoara la nivel macroeconomic, un de se hotaraste: nivelul minim al salariului ce trebuie garantat de firme, pe economia nationala si pe segmentele mari ale pietei muncii; protectia sociala pentru femeile angajate salarial, conditiile de munca, dreptul la odihna, dreptul la asociere si de organizare in sindicate, dreptul sindicatelor de a negocia salariile si conditiile de munca cu patronul, varsta minima de munca.
In cea de-a doua faza, care este o continuare a primei, are loc confruntarea efectiva a cererii si ofertei de munc,a la nivel microeconomic, al conditiilor concrete din cadrul unitatilor economico-sociale si salariatilor acestora.
Caracterul specific al pietei muncii se intrepatrunde cu cel derivat. Ca piata dominanta, aceasta are ca functie principala asigurarea activitatilor economico-sociale cu ...

Alte referate despre: cererea si oferta de munca, cererea si oferta de munca in romania, cereri si oferte de munca

Determinarea coeficientului elastic

2.Mod de lucru
Am ales un corp elastic;
Am masurat lo;
Am aranjat suportul de care am suspendat corpul elastic;
Am ales cateva mase marcate pe care le voi folosi pentru deformarea corpului;
Am masurat in cazul fiecarei dintre cele patru deformari „l” si l-am trecut in tabel.

3. Materiale folosite: un corp elastic, rigla, suport, mase marcate.
4. Tabelul de valori
Nr det.
lo(cm)
lo(m)
l(cm)
l(m)
∆l(cm)
∆l(m)
m(g)
m(kg)
G(N)

Alte referate despre: determinarea coeficientului elastic, determinarea coeficientului de elasticitate a unui resort la alungire, determinarea coeficientului de elasticitate al unui resort

Supletea si elasticitatea

Supletea si elasticitatea
Scade randamentul în efectuarea acţiunilor motrice, lipsa supleţei fiind suplinită prin eforturi suplimentare, prin consumuri mari de energie;
Scade calitatea execuţiei, mişcările nemaiputând fi executate expresiv, dezinvolt, degajat şi cu uşurinţă.
Principalii factori care determină amplitudinea cu care se execută mişcările sunt:

Alte referate despre: supletea si elasticitatea, supletare si elasticitatea, elasticitate suplete si mobilitate

Determinarea costantei elastice a unui resort

B. Daca o forta deformatoare, Fd, scoate sistemul din pozitia de echilibru, alungind resortul cu x0 si apoi lasandu-l liber, acesta va executa o miscare oscilatorie, de amplitudine x0. Ecuatia de miscare a sistemului este:
M•a= –k•x
sau:
d2x/dt2 +(k/M)•x =0

Alte referate despre: referate determinarea costantei elastice a unui resort, determinarea costantei elastice a unui resort, determinarea constantei elastice a unui resort

Supletea si elasticitatea

Supletea si elasticitatea
Prezentă în efectuarea acţiunilor motrice, supleţea este o calitate mai puţin studiată. Deşi importantă, ea nu este menţionată de către specialişti printre cele patru calităţi motrice de bază.
Supletea si elasticitatea

Alte referate despre: forta elastica, pendulul elastic, forta elastica referat
Referate afisate : 16
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles