Elegia a noua

Elegia a noua

Elegia a noua
Mai mare mă aflu şi nez¬burat,/ lipit de acel încotro,/ cu o boltă de jur împrejur adăugat./ Scot ochi cu priviri nereale / la dreapta, la stânga, în sus şi-n jos,/ năs¬când şir de regi-animale,/ care ştiu cum se moare frumos./ Întind şi o pană de os, irizată / atinge negrul concav./ Sar cojile negre deodată / şi iată-mă, iarăşi, suav,/ închis într-un ou mult mai mare,/ clocit de-o idee mai mare,/ gălbenuş jumătate, pasăre jumătate,/ într-un joc cu paşi pe furate./

Ou mare! Silabă răcnită / într-o perpetuă creştere smulsă / fără tavan stalactită / sedusă./ Ouă concentrice, negre, sparte / fiecare pe rând şi în parte./ Pui de pasăre respins de zbor,/ străbătând ou după ou,/ din miezul pământului pân'la Alcor,/ într-un ritmic, dilatat ecou./ „Sinele” încearcă din „sine” să iasă,/ ochiul din ochi, ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 14kb
Downloads: 118
Materia: Romana

A doua elegie

A doua elegie
Pe lângă precizarea lui Nichita, să mai notăm că poemul nu a fost scris în decembrie 1965, fiind adăugit an¬samblului nu doar din pricini sentimentale, ci şi din ra¬ţiuni de construcţie a vo¬lu¬mului.
Elegia a doua, a treia şi a patra alcătuiesc o mini-trilogie a is¬toriei ideilor reli¬gioase a umanităţii, în cele trei momente decisive: Pre¬istoria, Antichitatea şi Evul Mediu. Mai mult, ele împreună răs¬pund la prima întrebare a triadei ce al¬că¬tuiesc Marea Taină: de unde venim?, spulberând negura istoriei pentru a lăsa în lumină adevăruri doar intuite.

Alte referate despre: povestea elegiei, a cincea elegie, elegie pentru papusa cu tarate

A treia elegie

A treia elegie
IV. Criză de timp
Ca şi cum s-ar sparge un mormânt / şi-ar curge pe fluviu / tot misterul lui...// Dar mai degrabă,/ ea, privirea, ne ţine / la un capăt al ei fruc¬tificaţi.// Suge din noi cât poate,/ părând a ne-arăta / îngerii copacilor şi ai / celorlalte privelişti.// Copacii ne văd pe noi,/ iar nu noi pe ei.// Ca şi cum s-ar sparge o frunză / şi-ar curge din ea / o gârlă de ochi verzi.// Suntem fruc¬tificaţi. Atâr¬năm / de capătul unei priviri / care ne suge.//

Alte referate despre: a treia elegie, nichita stanescu a treia elegie volumul 11 capitolul 4, a treia elegie de rieke

A patra elegie stanesciana

A doua perspectivă are conotaţii uşor filosofice, he¬ge¬liene, ar spune unii comentatori, deoarece declină traseul sinuos, la¬birintic al spiritului în raport cu ipostazele şi reacţiile trupului. Poemul vine să proclame existenţa celor două en¬tităţi, motiv pentru care acestea sunt puse în ipostaze antagonice.

Alte referate despre: a patra elegie, a doua elegie stanesciana, a patra elegie de nichita stanescu comentariu

A cincea elegie stanesciana

A cincea elegie stanesciana
O analiză a acestui ciclu identifică strădania de a afla cine suntem noi, oamenii, ca specie, ca civilizaţie sălăşluind pe a treia planetă de la Soare; sau, cine sunt eu, ca om, ca individ, într-o ten¬tativă de autocunoaştere, demers necesar pentru o evoluţie spirituală.
În elegia a cincea, luăm cunoştinţă de lumea reg¬nurilor ce ne înconjoară, şi care, din anumite puncte de ve¬dere, ne sunt su¬pe¬ri¬oare, posedând o ştiinţă a simţurilor şi a in¬stinctelor pe care noi, oamenii, o râvnim, dar nu o putem atinge decât accidental, parţial şi vremelnic. Că¬pătând această dimensiune a gândirii, percepţia noas¬tră asupra lumii se schimbă, apropiindu-ne de o realitate obiectivă.

Alte referate despre: a cincea elegie comentariu, a cincea elegie nichita stanescu, a cincea elegie nichita stanescu comentariu

A sasea elegie stanesciana

A sasea elegie stanesciana
A şasea elegie e un recipient fără cuvinte.
Undeva, cândva, cineva are de luat o decizie, mo¬tiv pentru ca¬re va trebui să ros¬tească în final doar două cuvinte: “da” sau “nu”. Deo¬cam¬dată, zgomotul prăfuit al de¬liberării sale interioare e acoperit de ro¬potul ploii. Toată lumea aş¬teaptă verdictul, dar el, de emoţie şi con¬cen¬trare, devine afa¬zic; cuvintele împietresc şi se sfărâmă îna¬inte de a se naşte.

Alte referate despre: a sasea elegie, a sasea elegie comentariu, ce crezi tu despre a sasea elegie

A saptea elegie stanesciana

A saptea elegie stanesciana
Poemul trădează o concepţie filosofică de tip bu¬dist, potrivit căreia omul, individual, înţelege în mod pro¬fund apartenenţa la Marea Creaţie şi se identifică cu des¬tinul regnurilor “până la sânge”, într-un perpetuu efort em¬patic.
Este ultima poezie din ciclul dedicat auto¬cu¬noaş¬terii. Mesajul ar putea fi acesta: cel ce se va smeri se va înălţa; cel ce va iubi va învinge orice obstacol, chiar şi gra¬vitaţia.
A trăi în numele frunzelor, în numele pietrelor, al cailor, al pă¬sărilor nu înseamnă a te transforma în frunză, măr, cal sau pasăre, deci a involua.
A saptea elegie stanesciana

Alte referate despre: a saptea elegie, a saptea elegie de nichita stanescu, a saptea elegie comentariu

11 Elegii, o poveste de dragoste si de moarte

11 Elegii, o poveste de dragoste si de moarte
Altă dată, în Antimetafizica, Nichita a reluat ideea că la baza cărţii a stat un eveniment dramatic: “Această carte, în ciuda tristeţii fundamentale care a stârnit-o şi a austerităţii ei aproape totale, mi-a adus cel mai mare noroc literar, încât, uneori, mă gândesc surâzând amar: uite, domnule, ce noroc poate să-ţi aducă un nenoroc bine exprimat!” (Nichita Stănescu, în Antimetafizica, 1985, p. 102-103).
De fapt, ce se întâmplase?

Alte referate despre: daca oameni s-ar gindi la dragoste si la moarte -, daca oameni s-ar gindi mai des la dragoste si la moarte, moartea in romanul ultima noapte de dragoste intaia

A unsprezecea elegie - de Nichita Stanescu

"A unsprezecea elegie"
Inimă mai mare decât trupul,/ sărind din toate părţile deodată / şi prăbuşindu-se din toate părţile-napoi,/ asupra lui,/ ca o dis¬trugătoare ploaie de lavă,// tu, conţinut mai mare decât forma, iată / cunoaşterea de sine, iată / de ce materia-n dureri ia naş¬tere din ea însăşi,/ ca să poată muri./ Moare numai cel care se ştie pe sine,/ se naşte numai cel care îşi este / sieşi martor.// Ar trebui să alerg, mi-am spus,/ dar pentru asta va trebui mai întâi / să-mi întorc sufletul / spre nemişcătorii mei strămoşi,/ retraşi în turnurile propriilor oase,/ asemenea măduvei,/ nemişcaţi / aidoma lucrurilor duse până la capăt.// Pot să alerg, pentru că ei sunt în mine./ Voi alerga, pentru că numai ceea ce este / ne¬mişcat în el însuşi / se poate mişca,/ numai cel care e singur în sine / e însoţit; şi ştie că, ne¬arătată, inima ...

Alte referate despre: a unsprezecea elegie - de nichita stanescu, 11 elegii de nichita stanescu, a cincea elegie de nichita stanescu comentariu

Elegia oului

Pentru a marca acest eveniment cosmic, Nichita apeleaza la mitul nasterii lumii dintr-un ou, mit comun multor civilizatii antice. Dupa parerea lui Mircea Eliade, centrul de difuziune al acestui mit trebuie cautat in India sau Indonezia, desi a fost atestat si in Iran, Grecia, Fenicia, Letonia, Finlanda, Africa occidentala , America centrala si coasta vestica a Americii de Sud. Toate variantele se refera la nasterea universului dintr-un ou embrionar.

Mitul vedic spune ca Brahma “a facut intai apele in care a lasat un germen. Germenul a devenit un ou ca aurul stralucitor, la fel de stralucitor ca astrul cu mii de raze, iar din oul acesta s-a nascut el insusi, Brahma, stramosul tuturor fiintelor” (Manusamhita, I, 8-9). In opinia vechilor iranieni, “Ahura-Mazda ...

Alte referate despre: elegia oului, nichita stanescu elegia oului, elegia oului a noua

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos
Acest ierarh sfant si purtator de Dumnezeu, Iosif cel Nou de la Partos, s-a nascut pe la anul 1568, in orasul Raguza Dalmatiei, dintr-o familie de crestini valahi. Din botez se numea lacob. Raminind orfan de mic, mama sa i-a dat o crestere aleasa, iar la virsta de 12 ani a fost trimis la Ohrida sa invete carte. Cind avea 15 ani, tinarul lacob este chemat de Hristos la sfanta nevointa calugareasca, in Manastirea Maicii Domnului din localitate.

Alte referate despre: sfantul ierarh iosif cel nou de la partos, sf ierarh iosif cel nou de la partos, manastirea sf ierarh iosif cel nou de la partos

Lansarea pe piata a unui nou produs

Pentru aceasta este necesara studierea atenta a informatiilor deja existente in legatura cu piata produsului (studiu documentar), precum si efectuarea unor cercetari complexe de marketing (test de concept, de marca, de ambalaj) prin utilizarea unor metode cum sunt interviul in profunzime si reuniunea in grup; testarea, pe un esantion reprezentativ, a acceptabilitatii produsului.

Alte referate despre: lansarea pe piata a unui nou produs, lansarea pe piata a unui nou produs de paine, program de marketing privind lansarea pe piata a unui nou produs

Europenii in Lumea Noua

Depasiti numeric de uriasele armate indiene, conquistadorii isi petreceau cea mai mare parte a timpului, luptand sau urzind intrigi, unii impotriva celorlalti. Spre marele lor noroc, indienii nu au fost niciodata atat de razboinici pe cat pareau, purtandu-se de multe ori, de parca ar fi fost hipnotizati de ceata de straini aflata in mijiocul lor.

Alte referate despre: europenii si lumea noua, europenii in lumea noua, lumea noua

Noua economie - Orizont si schimbari

Noua economie - Orizont si schimbari
Fiecare societate a avut economia sa si aceasta era o nouã economie în raport cu cea apartinând vechii societãti. Mai avem în vedere cã si progresele din stinta economicã au fost generatoare de schimbãri atât de ample, încât de la un anumit moment încolo, s-a vorbit de o nouã economie ceea ce, în realitate, înseamnã o nouã etapã, o altã explicatie datã de stiinta economicã, de teorie pentru economia fapticã. De exemplu, s-a trecut de la economia clasicã, la cea neo-clasicã, si apoi la noua economie clasicã. În acelasi sens, amintim cã în ultimele douã-trei decenii a început sã se vorbeascã despre Noua acoalã de la Cambridge ce a fondat Noua Economie.

Alte referate despre: noua economie orizont si schimbari, noua economie orizont zi schimbari ghita, noua economie orizonturi si schimbari

Cautarea unui nou sistem monetar si financiar

Adaptarea este obţinută prin operaţii sistematice:
-pentru ţările deficitare, prin vânzarea de aur sau devize, prin împrumuturi în devize faţă de parteneri străini;
-pentru ţările excedentare, prin cumpărarea de aur sau devize, prin împrumuturi în devize faţă de parteneri debitori.
c)Rectificările compensatorii
Faţă de preţul de restaurare a echilibrului în termeni reali şi caracterul temporar a echilibrului în termeni puri contabili, măsurile operând rectificările compensatorii pot fi cucerite. Astfel:
-restricţiile importante instaurate în ţările deficitare: acestea nu au fost în ultimii ani frecvente, putând favoriza mişcarea liberă în comerţul mondial care s-a dezvoltat după perioada războiului. Totuşi, amintim amplitudinea câtorva dezechilibre exterioare, agravate prin criza petrolieră, în unele ţări unde s-a recurs la măsuri de protecţie a comerţului exterior care a afectat necesarul organizării comerţului european;
-dispoziţiile ...

Alte referate despre: economie monetara si financiara bancara, economie monetara si financiara, cautare - resursele necesare derularii unei afaceri financiare

Papua Noua Guinee

Insula, a doua ca intindere de pe glob, situata in sud-vestul Oceanului Pacific, la 100 km de tarmurile nordice ale Australiei, la sud de Ecuator, alungita pe directia V-E este separata de Australia prin stramtoarea Torres, iar tamurile sunt udate de apele Marii ceram(in V), Marea Anafura(in SV), Marea Coralilor(in S), Marea Solomon(in E), Marea Bismarck(in NE) si ale Pacificului(in N).

Alte referate despre: papua noua guinee, papua noua guinee referat, geografia politica papua noua guinee

Lansarea unui produs nou

Majoritatea consumatorilor 62% prefera sa cumpere vopsele cu nume de marca impus pe piata, in timp ce restul consumatorilor, 38% prefera alte marci .Piata vopselelor nu este fragmentata si are niste marci majore care sa polarizeze vanzarile. Din punct de vedere al cererii, in cazul vopselelor este important atat pretul cat si calitatea si ambalajul.

Alte referate despre: lansarea unui produs nou pe piata, lansarea unui produs nou, plan de marketing pentru lansarea unui produs nou pe piata
Referate afisate : 17
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles