Elena farago motanul pedepsit

Elena Farago

Fara a se numara printre cei mai de seama reprezentanti ai literaturii romane, Elena Farago ramane unul dintre autorii preferati ai generatiilor de copii de ieri, de azi si de maine. Caci cine oare nu a citit sensibilele sale creatii Gandacelul, Catelusul schiop, Motanul pedepsit, Micul vanator, Bondarul lenes, Fluturii, Closca, Doi frati cuminti etc.?

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 2242
Materia: Romana

Simbolismul romanesc

Sincroni si, in anumite chestiuni chiar predecesori, scriitorii simbolisti romani, grupati mai intai in jurul gruparii Literatorul si al unor reviste satelit, treptat dar perseverent, discret dar si metodic, au adus in poezie o sensibilitate noua, diferita in buna masura de cea romantica, ori cea neoclasica si o noua retorica. Mai degraba romantici ("neoromantici") si adesea permeabili la motive si modalitati parnasiene pe care si le-au asimilat, simbolistii au avut un drum al lor, specific, croit cu talent si inteligenta proprie dar cunoscand si experienta marilor poeti de circulatie universala.

Alte referate despre: simbolismul, simbolism, simbolismul bacovian

Simbolismul european si romanesc

Simbolismul este un curent literar apărut în Franţa,ca reacţie împotriva parnasianismului,a romantismului retoric şi a naturalismului ,promovând conceptul de poezie modernă.Considerat din perspectiva social-istorică,simbolismul apare ca produs şi expresie a stării de spirit generate de agravarea contradicţiilor societăţii capitaliste de la sfârşitul secolului al XIX-lea.Numele curentului a fost dat de poetul Jean Moreas,care în 1886,a publicat un celebru articol-manifest,”Le symbolisme”.În acelaşi an s-a constituit gruparea care s-a autointitulat „simbolist㔺i în fruntea căreia s-a găsit poetul Stephane Mallarme.

Alte referate despre: simbolismul european, simbolismul european studiu de caz, studiu de caz simbolismul european

Generatia 60 - prezentare generala a poeziei

Criticul Eugen Simion defineste poezia lui Nichita Stanescu “poezia poeziei”. Stanescu insusi afirma: “poezia nu este numai arta, este insasi viata, insusi sufletul vietii”. De-a lungul intregii sale creatii se disting incercari de a defini conceptia sa despre cunoastere prin arta, despre echilibrul dintre continutul si forma poeziei, despre relatia poetului cu cuvantul. Poezii pe aceasta tema: “Ars poetica”, “Arta poeziei”, “Arta poetica”, “Arta scrisului”, “Autoportret”, “Poezia”, “Poetul ca si soldatul”, “Cautarea tonului”, “Poetul”, “Tonul”, “Timbrul”.

Alte referate despre: generatia 70-prezentare generala poezie, generatia 70 prezentare generala a poeziei, generatia 60 - prezentare generala a poeziei

Titu Maiorescu si Junimea. O cercetare asupra poeziei de la 1867

Numele lui Titu Maiorescu este legat de societatea Junimea,care a fost întemeiată de acesta ,P.P.Carp,Theodor Rosetti,Iacob Negruzzi şi Vasile Pogor.La societatea Junimea Titu Maiorescu şi-a început activitatea prin introducerea unei antologii a poeziei româneşti ,antologie ce cuprindea poezii ale lui Vasile Alecsandri,Grigore Alexandrescu. Criteriile după care Titu Maiorescu îşi realiza critica literară se vroiau exclusiv estetice. În societate Titu Maiorescu era un mentor,lansând şi susţinând nume care s-au înscris în istoria literaturii.

Alte referate despre: titu maiorescu si junimea o cercetare asupra poeziei de la 1867, titu maiorescu-o cercetare asupra poeziei romane la 1867, titu maiorescu si junimea o cercetare critica

Poveste sentimentala - poezie programatica

Vartejul, turbionul material astfel creat, realizeaza mai intai o perdea imateriala, greu decelabila: "Vartejul lor putea fi aproape zarit,/ si deodata,/ imi lasam un genunchi,/ iar cotul mi-1 infigeam in pamant." Pe masura ce procesul creator avanseaza, rotirea acestui punct genuin se intensifica, devine vartej cosmic, reluand "structura materiei, de la-ncepuf: "Cuvintele se roteau, se roteau intre noi,/ inainte si inapoi,/ si cu cat te iubeam mai mult, cu atat/ repetau, intr-un vartej aproape vazut,/ structura materiei, de la-nceput."

Alte referate despre: poezie programatica, poezia programatica, definitie-poezie programatica

TEST-GRILA la o poezie populara

Citiţi şi scrieţi cu atenţie textul de mai jos şi încercaţi să înţelegeţi mesajul acestor versuri. ,,Cine-i tânăr şi viteaz /Bujor poartă pe obraz /Si la potiră şi-arată /Pieptul gol, faţa curată, /Şi cât scoate un cuvânt
/Cad neferii la pământ, /Cum se scutur perele, /Perele şi merele." (Vasile Alecsandri - Poezii populare ale românilor);

Alte referate despre: model grila la o poezie populara, teste grila drept civil, teste grila engleza

O cercetare critica asupra poeziei de la 1867

Pentru aceasta el trebuie sa foloseasca anumite principii estetice pentru ca poemele respective nu trebuiau selectionate la intamplare sau pe baza bunului gust. Aceste poeme, fiind cele mai bune, aveau sa serveasca drept model pentru poeziile contemporane. Titu Maiorescu considera ca o poezie, ca sa-si merite numele, trebuie sa indeplineasca doua conditii: conditia materiala si conditia ideala.

In prima parte, Titu Maioresu arata ca spre deosebire de pictura, sculptura, muzica, poezia nu are in cuvant conditia sa materiala ci trebuie s-o creeza prin imagini artistice. Pentru realizarea conditiei materiale, poetul utilizeaza o serie de procedee: simbolul, epitetul, personificarea si metafora. Maiorescu nu are notiunea de simbol dar o intuieste denumind-o „alegerea cuvantului celui mai putin abstract” dand exemple corecte din Andrei Muresanu:

Alte referate despre: o cercetare critica asupra poeziei de la 1867, cercetare critica asupra poeziei de la 1867, titu maiorescu o cercetare critica asupra poeziei de la 1867

Monastirea Argesului

Monastirea Argesului este o balada populara care a fost compusa si a circulat pe cale orala.
Descoperita de poetul Vasile Alecsandri, balada a fost tiparita pentru intaia oara in celebra culegere de folclor pe care i-o datoram : Poezii populare-Balade (cantece batranesti), adunate si indreptate de Vasile Alecsandri, Iasi, Tipografia Buciumul roman, partea I, 1852, partea II, 1853.
Aceasta balada, considerata una dintre cele mai de pret opere literare romane, transpune o adevarata filozofie a creatiei, a vitii si a morti.Aceasta filozofie este reluta si in operele culte de mai tarziu : drama lui Lucian Blaga Mesterul Manole, Paracliserul de Marin Sorescu, Bietul Ioanide a lui George Calinescu, Moartea unui artist de Horea Lavinescu, de Elena Farago Manole si Ana.
Balada Monastirea Argesului ...

Alte referate despre: monastirea argesului, monastirea argesului rezumat, rezumat monastirea argesului

Ion Luca Caragiale - date biografice

În anul 1910,apare ultimul volum dat la tipar de scriitor: "Schite
noua".În 1911, Ion colaboreaza la ziarul "Românul" din Arad si ia
parte la diverse manifestari ale românilor transilvaneni.

Alte referate despre: ion luca caragiale date biografice, ion luca caragiale-date biografice, ion luca caragiale - date biografice

Iliada

Pe Olimp doar Zeus nu dormea dintre toţi zeii şi i se infaţişează în vis lui Agamemnon şi îi spune să pornească cu grecii o luptă împotriva troienilor. Când Agamemnon se trezeşte porneşte lupta, dar Hera temându-se, o trimite pe Atena pentru a o opri. Ajunsă în tabăra grecilor se duce la Ulise şi îi porunci să-i împiedice pe greci să părăsească lupta.
Ulise îi îndeamnă pe greci să nu ridice asediul cetăţii, căci dacă se vor întoarce în patrie fără să cucerească Troia, vor fi consideraţi laşi, dar bătrânul Nestor le vorbeşte şi îi îndeamnă să lupte, aşa că oştenii, conduşi de comandantul lor porniră spre câmpul de luptă.

Alte referate despre: iliada, iliada rezumat, iliada si odiseea

Odiseea de Homer

PERSONAJE: Zei: ______Jupiter
______ Minerva
_______Neptun
_______Apolon

Alte referate despre: odiseea de homer, odiseea lui homer, iliada si odiseea de homer

Baltagul

Casele,cu prispa,tinda,ograda,sura si adposturi pentru vite,sunt
randuite tot dupa datina locului,cu toate cele de
trebuinta:oi,poclazi,piei,ceva parale,faina de papusoi si legume aduse
dinspre campie.

Alte referate despre: baltagul rezumat, rezumat baltagul, baltagul rezumat pe capitole

Odiseea

Vrajitoarea îl gazduieste pe Ulise si pe echipajul sau timp de un an.
Si mai apoi îl ajuta pe Ulise sa gaseasca calea buna spre casa.
Astfel, Ulise merge în Infern la înteleptul Tiresias si afla de mânia
lui Neptun si modul în care poate scapa de acest blestem. Apoi se
întoarce la Circe care îl îndruma cum sa scape pe drumul sau de
sirene, de monstrii Cribda si Scila , ca mai apoi sa ajunga pe insula
lui Apolon, de unde ar fi putut scapa cu viata daca fratele sau
Euriloh nu ar fi îndrumat echipajul sa manânce din boii lui Apolon.
Astfel, Jupiter razbuna pierderea fiului sau , corabiile ajung din nou
în gura monstriilor din mare, de unde scapa numai Ulise, iar valurile
îl duc pe insula Ogigia la fiica lui Atlas, frumoasa Calipso, unde sta
timp de sapte ani.

Alte referate despre: odiseea, odiseea rezumat, iliada si odiseea rezumat

Evolutie si tendinte ale capitalului elen in sistemul bancar din Romania

2. BANCPOST
- Bancpost a fost infiintat la 1 iulie 1991, ca banca universala, comerciala si de economii, in urma reorganizarii sectorului comunicatiilor. In scurt timp isi formeaza o retea teritoriala impresionanta si isi cistiga un loc important pe piata bancara romaneasca, oferind o gama larga de produse si servicii atit persoanelor fizice, cit si celor juridice. In prezent, actionarul majoritar al Bancpost este Eurobank EFG care detine 77, 56451 % din pachetul de actiuni, una dintre cele mai mari companii listate la Bursa de Valori din Grecia din punctul de vedere al capitalizării bursiere si membra a EFG Group din Geneva.

Alte referate despre: evolutie si tendinte in capital, evolutie si tendinte in structurile capitalului din economia romaniei, evolutia si tendintele in structura capitalului din moldova

Insula Sfanta Elena

Situata in Atlanticul de Sud, la Est de dorsala medio-atlantica, la 1800 Km de Afica si 3500 Km de Brazilia, reprezinta un rest dintr-un con vulcanic mult mai dezvoltat si mai inalt in trecut. Astazi se mai gasesc cateva parti din vechiul con vulcanic reprezentate prin Mount Actaeon, cu 875 m si High Peak cu 797 m. Se apreciaza ca vulcanul a activat cu 14 milioane de ani in urma.

Desi de la distanta pare lipsita de vegetatie, in interiorul ei se dezvolta un covor vegetal, paduri de conifere, care totalizeaza circa 700 de specii din care doar 52 sunt indigene, restul fiind aduse din Marea Britanie, India si Africa. Dintre acestea inul adus din Noua Zeelanda in 1874 constituie principala cultura care asigura industria de uleiuri si alte derivate din in.

Alte referate despre: insula sfanta elena, insula sfanta elena napoleon, referate insula sfanta elena

Razboiul troian

Iliada relateaza o parte din ultimul an al asediului Troiei, iar Odiseea descrie peregrinarile pe drumul de intoacere acasa al lui Ulise (Odiseu), regele Itaca si unul din principalii lideri ai aheilor. Alte parti ale acestei legende au fost redate intr-un ciclu de poeme epice, care nu a supravietuit decat sub forma unor fragmente. Episoade din acest razboi au reprezentat material pentru Tragedia Greaca sau sursa de inspiratie pentru poetii romani Virgiliu si Ovidiu.

Alte referate despre: razboiul troian, razboiul troian rezumat, razboiul troian referat

Domnita Ralu

Într-una dintre cele mai mari încăperi din palatul voievodal din Bucureşti, la Curtea Veche, a amenajat o mică scenă pe care a decorat-o modest şi a organizat spectacole cu piese la modă în Europa. Recita uneori poezii sau dialoga de ocazie cu actori tineri de la şcoala domnească. Cel mai talentat era Constantin Aristia cel ce va deveni un mare nume în arta actoriei.

Alte referate despre: domnita ralu, domnita ralu caragea, domnita ralu descriere

Caz de protectie sociala

Dupa cum am cazut de acord data trecuta, la aceasta intalnire am vorbit despre relatia de cuplu dintre cei doi. Astfel, am aflat ca cei doi s-au casatorit in 1985, intr-o localitate de langa Cluj-Napoca, au locuit initial cu parintii lui, apoi s-au mutat la oras, unde Doru s-a angajat ca lacatus mecacanic, iar Elena, tricotoare. In primul an de casnicie s-a nascut primul baiat, Marius, iar Elena a devenit casnica, cresterea si educatia copilului fiind pe primul loc pentru ea.

Alte referate despre: caz de protectie sociala in administratia publica, asigurari si protectie sociala-studiu de caz, protectie sociala studiu de caz
Referate afisate : 19
Medie note: 8.30 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles