Emanuel kant

Kant

Ipoteza cosmogonică, conform căreia sistemul solara apare dintr-o nebuloasă, prin aceasta el consideră că universul se dezvoltă promovând idei dialectice în astronomie dând prima lovitură metodei metafizice de gândire.
Cu privire la natura fluxurilor şi refluxurilor, care influenţează viteza de rotaţie a pământului. Prin aceasta el promovează idei dialectice în geografie. În lucrarea „Critica raţiunii pure” Kant elaborează sistemul său al idealismului transcedental formulând trei noţiuni principale.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 256kb
Downloads: 16
Materia: Filosofie

Principii matematice ale cunoasterii la Kant

Conceptele intelectului asigură o cunoaştere a priori a fenomenelor în general. ,Axiomele intuiţiei:
-garantează fenomenului o certitudine intuitivă (Beaufret, p. 185);
-corespund categoriilor cantităţii (Beaufret, p.53) – să nu uităm că la kant conceptul ar trebui să fie pur de orice intuiţie informală;
-postulează că în faţa oricărui obiect x, dacă acel obiect e fenomen, atunci iexistă o mărime extensivă în spaţiu şi timp (p.185)

Alte referate despre: teoria cunoasterii la kant, principii matematice, principiile matematice ale filozofiei naturale

Immanuel Kant

El este materialist, dar când afirmă că acest lucru în sine incognoscibil transcendent de cealaltă parte a cunoaşterii el se pronunţă ca agnostic. Kant a fost criticat din două părţi; din stânga de materialişti pentru idealism şi agnosticism, iar din dreapta de idealişti pentru admiterea lucrurilor materiale. În lucrarea „ Critica raţiunii pure” Kant elaborează teoria cunoaşterii deosebind 3 trepte ale ei:

Alte referate despre: immanuel kant, immanuel kant bazele metafizicii moravurilor, immanuel kant referat

Immanuel Kant

Născută ca cel mai frumos dar pe care zeii l-au făcut oamenilor, filosofia a apărut ca răspuns la întrebări: ce este existenţa; care este raportul dintre existenţa subiectivă şi cea obiectivă; cum se constituie valoarea de adevăr şi bine, frumos şi dreptate; care sunt cauzele nefericirii omului pe pământ; ce este fericirea.

Alte referate despre: immanuel kant-critica ratiunii pure, teoria pura a dreptului in conceptia lui immanuel kant, immanuel kant critica ratiunii pure

Kant - Deductia judecatii de gust

Distinctie :
Idee =concept al ratiuni
Ideal =reprezentarea unei fiinte particulare ca adecvata unei idei.

Alte referate despre: immanuel kant semnificatia judecatii, tipuri de judecati la kant, judecatile lui immanuel kant

Kant: principiul moralitatii

Kant critica fara menajament filosofia morala populara pentru caracterul ei eterogen, dar mai ales pentru strategia de cerecetare filosofica gresit aleasa. Acestor filosofi nu le-a trecut prin minte sa intrebe daca principiile moralei pot fi descoperite prin cercetarea empirica a naturii omenesti sau in caz ca nu, daca nu ar trebui, poate, sa fie cautate complet a priori si independent de orice elemente empirice in conceptele ratiunii pure si nicaieri altundeva. In acest ultim caz, ar fi evident ca ei trebuie sa separe aceasta cercetare ca filosofie pura practica, ca metafizica a moravurilor, si sa-si satisfaca nevoia de popularizare filosofica numai dupa ce au dobandit in prealabil o cunoastere exacta.
Lui Kant i se pare evident ca o asemena metafizica a moravurilor independenta de orice cunoastere empirica este indispensabila din cel putin doua puncte de vedere. In primul rand ea este fundamentul conceptual al oricarei cunoasteri precise si sistematice a moralitatii si singura care ...

Alte referate despre: kant principiul moralitatii, principiul moral la kant, principii morale in negocierea diplomatica

Kant, Platon si Blaga

Soarele - Ideea Binelui (Perfectiunea) - Sufletul se aseamana cu
Ideile pentru ca este simplu, nemuritor, cunoaste lumea inteligibila
printr-un proces de conversiune a carui forta o constituie erosul
(iubirea - are ca efect uitarea, în vederea dobândirii puritatii
primare); cunoasterea Ideilor este doar o reamintire (anamnesis) a
sufletului încarcerat în corpul fizic (ideea corpului - închisoare
este o reminiscenta a orfismului); menirea sufletului este sa
pregateasca omul pentru moarte (eliberarea sufletului nemurilor si
întoarcerea în lumea ideilor); conditia eliberarii definitive a
sufletului este o viata virtuoasa; filosofia este pregatirea
sufletului pentru recunoasterea imortalitatii sale.

Alte referate despre: kant platon si blaga, referat platon spinoza blaga, conceptele lui platon spinoza blaga

Morala autonomiei la Kant

„Canonul raţiunii pure” aplică modelul şi tehnica funcţiilor matematice în domeniul cogniţiei.Chiar definiţia conceptului demonstrează acest lucru :„canonul reprezintă ansamblul de reguli a priori de folosire corectă a unor facultăţi de cunoaştere în genere”.

Alte referate despre: cerul instelat deasupra noastra si legea morala din noi kant, teoria morala a lui kant, autonomia la kant

Filosofia kantiana - Kant

Filosofia îl ajută pe om să stabilească în cunoştinţă de cauză de ce oamenii optează pentru anumite ralieri. Filosofia îl ajută pe om să se cunoască pe sine, să-şi formeze o conştinţă de sine, care sunt propriile sale ralieri, dar raportată la realitatea socială, să-şi formeze conştiinţa alterităţii care este conştiinţa respectului pentru ceilalţi alături de care trăieşte.

Alte referate despre: filosofia kantiana - kant, filosofia lui kant, filosofia kantiana

Prietenia

Niciodata un prieten adevarat nu te va trada,umili sau lasa in urma,nu,ei vor sti intotdeauna ce te doare fara sa le vorbesti,cand esti fericit chair daca nu zambesti,ei sunt oamenii care pot vedea dincolo de aparentele pe care le afisezi zilnic.In opinia mea cea mai mare calitate a unui prieten este modul in care te asculta,de multe ori in viata avem nevoie doar sa fim ascultati ,sa ne spunem problemele pentru care cel mai adesea tot noi gasim solutii.Acesti prieteni sunt cei care merita sa fie cautati,pentru care merita sa lupti ca sa-i ai ,pentru ca,asa cum spunea si Aristotel prietenia este un bine indispensabil vietii.

Alte referate despre: prietenia, text argumentativ despre prietenie, referat despre prietenie

Ce este omul

Gasim, de multe ori, sabloane in care ne incadram: suntem buni sau rai, ne preocupa spiritul sau, dimpotriva trupul, ne place sa comunicam sau nu. Esenta totusi nu a putut fi descoperita de nimeni. Un alt argument pentru incercarea de a descoperi esenta umana prin comunicare este faptul ca ne raportam la cei din jur, la ceea ce vedem in altii pentru a intelege ceea ce suntem. Asociem, astfel comportamentul celorlalti cu al nostru si dorim sa il intelegem pentru a descoperii adevarul.

Alte referate despre: ce este omul, stilul este omul insusi, ce este omul filosofie

Lumea ca vointa si reprezentare

Sub influenta lui Platon si a lui Immanuel Kant, Schopenhauer se situeaza in problema teoriei cunoasterii pe pozitia idealismului. Dar in cadrul acestei conceptii, Schopenhauer isi sustine propriile sale vederi si combate filozofia lui Hegel. Bazat pe achizitiile stiintelor naturale, dezvolta un punct de vedere original asupra fiziologiei perceptiei. Dupa Schopenhauer, lumea exterioara exista numai in masura in care este perceputa si prezenta in constiinta omului, deci ca reprezentare. El nu este totusi intru totul de acord cu Kant, care considera ca "lucrul in sine" (das Ding an sich) ar fi mai presus de orice experienta senzoriala si in consecinta nu ar putea fi cunoscut.

Alte referate despre: lumea ca vointa si reprezentare, lumea ca vointa si reprezentare rezumat, arthur scopenhauer lumea cu vointa si reprezentare

Etica

În etica, Kant face deosebirea între judecata analitică şi cea sintetică. În cazul judecăţii analitice, adevărul derivă din analiza însăşi a conceptului, fără a mai fi nevoie de un experiment, respectiv de o percepţie sensorială.

Alte referate despre: etica, etica in afaceri, etica in afaceri referat

Estetica transcedentala

Negand faptul ca spatiul si timpul ar avea o existenta in sine sau ca ar fi proprietati ale obiectelor, filosoful adauga inca un argument valid la teoria sa.

Alte referate despre: estetica, estetica frumosului, estetica uratului

Towards a philosophy of gerontology - version 5

* for the codificated store of informations/contents.
* for the abstract processing of information.
* for reasoning.

Alte referate despre: generations attitude towards school and study, young person s philosophy of life, a young person philosophy of life

Hegel

Around the turn of the century, however, possibly under the influence of Hölderlin, his interests turned more to the issues in the “critical” philosophy of Immanuel Kant (1724-1804) that had enthused Hölderlin, Schelling, and many others, and in 1801 he moved to the University of Jena to join Schelling. In the 1790s Jena had become a centre of both “Kantian” philosophy and the early romantic movement and by the time of Hegel's arrival Schelling had already become an established figure, taking the approach of J. G. Fichte (1762-1814), the most important of the new Kantian-styled philosophers, in novel directions.

Alte referate despre: hegel, hegel referat, filosofia lui hegel

Immanuel Kant - activitate

Filosofia încearcă să explice în ce constă condiţia umană, conceptul de condiţie umană, deasemenea situaţiile obişnuite şi cele limită. În acelaşi timp filosofia se preocupă de locul şi rolul omului, îl ajută pe acesta să ierarhizeze lumea. Filosofia îl ajută pe om să stabilească în cunoştinţă de cauză de ce oamenii optează pentru anumite ralieri. Filosofia îl ajută pe om să se cunoască pe sine, să-şi formeze o conştinţă de sine, care sunt propriile sale ralieri, dar raportată la realitatea socială, să-şi formeze conştiinţa alterităţii care este conştiinţa respectului pentru ceilalţi alături de care trăieşte.

Alte referate despre: immanuel kant prezentare power-point, immanuel kant tipuri de cunoastere, referat immanuel kant

Luceafarul - geneza poemului

Prima întrupare este angelică, răspândind în jur o senzaţie de frig,
de răceală, de glacialitate:

Alte referate despre: luceafarul geneza poemului, luceafarul - geneza poemului, comentariu luceafarul-geneza poemului

Max Blecher - perfomanta bacoviana

În anii 1930 îşi făcea apariţia în lumea literară românească tânărul Max Blecher. Opera sa, aproape ignorată de critici, este un monument atipic „închinat” suferinţei umane din punct de vedere al fizicului. Prins de tânăr de o boală necruţătoare la coloană, Blecher va „cânta” cu cele mai sensibile corzi vocale aceste chinuri în toate scrierile sale. În cele din urmă, el va fi răpus de boală în floarea vârstei: 29 de ani- ultimele sale fotografii arătând un om de nerecunoscut. Trecând peste aceste aspecte, trebuie spus că inexorabilitatea vieţii îşi găseşte cele mai frumoase valenţe în lumea irealităţilor reale ale lui Max Blecher.
Debutul din 1936 cu „Întâmplări în irealitatea imediată” îl apropie vizibil de George Bacovia , ca mai târziu, parcurgând întreaga sa creaţie literară, să constatăm că performanţa ...

Alte referate despre: max blecher vizuina luminata, max blecher, analiza poeziei eternitate de max blecher
Referate afisate : 19
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles