Eminescu-perioada marilor creatii

Eminescu-perioada vieneza

Eminescu-perioada vieneza - În vara a.1869 Eminescu însoţeşte trupa lui Pascaly în turnee prin Moldova şi Bcucovina. Cu ocazia ultimului turneu,care a avut loc la Botoşani, Eminescu este adus acasă de tatăl său,Gh.Eminovici,care îi promite o subvenţie regulată spre a urma cursuri universitare la Viena,unde se aflau mai toţi colegii lui de la Cernăuţi. Eminescu-perioada vieneza

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 448
Materia: Romana

Portofoliu Eminescu

Opera lui Mihai Eminescu
Mihai Eminescu este în literatura română creator al unei opere ce străbate timpul, trăind într-o perpetuă actualitate. Semnificaţia lui a dobândit în conştiinţa poporului nostru caracterul unui mit.Poetul “nepereche”, cum avea să-l numească G.Călinescu, reprezintă în literatura noastră un dublu reper de valoare luată în absolut, înscriindu-se în contextul literaturii unversale, alături de Dante, Hugo, Goethe, cum aprecia T.Vianu şi de specific naţional, drept ipostază unică a sufletului românesc în concertul poetic al lumii.

Alte referate despre: portofoliu eminescu, download portofoliu eminescu, portofoliu eminescu clasa ii

Mihai Eminescu - Bibliografie

„In opera sa, poezie si proza , codrul,marea,raul,luna,sunt idei,divinitati.nu fenomene; fenomen este doar omul”asa cum spune George Calinescu. Conceptia e adanc taraneasca. Taranul respecta natura si legile ei fara sa intervina cu brutalitate in esenta ei.

Poetul nostru national a vazut lumina zilei la 15 Ianuarie 1850,in Botosani,ca fiu al caminarului Gheorghe Eminovici si al Ralucai Eminovici,fiica stolnicului din Joldesti

Invata acasa primele notiuni,apoi intre 1858-1866 urmeaza gimnaziul din Cernauti. Aici, la moartea dascalului sau de literatura, scrie poezia „La mormantul lui Aron Pumnul”, apoi publica in revista „Familia” poezia „De-as avea”.

Insetat de a cunoaste viata ,natura, sub toate aspectele, urmeaza diverse trupe de teatru pe drumurile tarii, culegand materiale pentru creatia sa de mai tarziu.

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, mihai eminescu, viata lui mihai eminescu

Mihai Eminescu - viata

Iritat de boala, de munca extenuanta de la gazeta Timpul , de
capriciile d-nei Micle , Eminescu izbucneste cu o violenta amara ,
care curma pentru totdeauna relatiile pasionale cu poeta.Ramas pe
drumuri, hartuit de rautatea oamenilor si cu o neincredere in viitor ,
pe care imprejurarile pareau ca o indreptatesc, poetul alearga sa se
adaposteasca pe la prieteni. O buna vreme este internat la diferite
ospicii si sanatorii.

Alte referate despre: mihai eminescu viata, referat mihai eminescu viata si opera, mihai eminescu viata lui

Mihai Eminescu - Un geniu

Mihai Eminescu - Un geniu - Incã de la primele poezii Mihai Eminescu a surprins contemporaneitatea cu genialitatea sa liricã,în care cuprinde la un loc întreaga spiritualitate româneascã,regãsindu-se aici sufletul poporului,al srãmoşilor şi al viitorimii.

Alte referate despre: mihai eminescu un geniu, opera lui mihai eminescu despre geniu de george calinescu, mihai eminescu tema geniu

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Al şaptelea copil al lui Gheorghe Eminovici şi al Ralucăi, s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoşani. Tatăl, dintr-o familie de ţărani români din Bucovina, învaţă carte şi intră în slujbă boierească, primind titluri mărunte de sulger şi căminar. Mihai Eminescu

Alte referate despre: mihai eminescu referat, referat mihai eminescu, fat frumos din lacrima de mihai eminescu rezumat

Creatia

Creatia
Viitorul este al oamenilor care creaza ceva de valoare.Acea creatie care schimba vietile celor din jur intr-un mod pozitiv.Creatia este o dovada de curaj,de a merge pana in miezul lucrurilor.Aceasta este individuala ce tine de increderea in resursele proprii.Ea tine de inspiratie,preiei ceva si apoi prin prelucrare creezi altceva.

Alte referate despre: creatia, creatia este un joc o aventura, o compunere cu creatia este un joc o aventura

Femeia in creatia eminesciana

Cert este ca rolul pregnant pe care timpul i l-a oferit lui Eminescu drept un premiu tarziu care sa-i incununeze genialitatea este recunoscut astazi mai mult ca niciodata. Stabilind miturile fundamentale ale culturii romane, George Calinescu apreciaza ca poezia romana, prin Eminescu, “a aratat inclinari de a socoti iubirea ca o forta implacabila, fara vreo participare a constiintei”. Factorul feminin este ridicat la gradul unui simbol, o adoratie care, depasind obisnuitul vietii, trece in absolut.

Alte referate despre: femeia in creatia eminesciana, chipul femeii in creatia eminesciana, chipul angelic al femeii in creatia eminesciana

Romantismul creatiei eminesciene

Tema demonului romantic, a revoltatului împotriva societăţii existente, revoltat care organizează masele pentru distrugerea acelei societăţi, o găsim în Împărat şi proletar ca şi în Înger şi demon. O altă temă romantică dezvoltată de poet este cea a femeii inca-pabilă de a înţelege aspiaraţiile omului de geniu, îndreptarea lui către cunoaşterea şi dezinteresul faţă de valorile care îi atrage pe ceilalţi oa-meni, temă prezentă în poeme ca Scrisoare V sau Luceafărul,dar şi în micile poezii de dragoste de tip romanţă ca Lacul, Dorinţa, Pe lângă plopii fără soţ.

Alte referate despre: romantismul creatiei eminesciene, referate romantismul creatiei eminesciene, romantismul creatiei eminesciene in scrisoarea i

Jertfa pentru creatie in literatura romana si universala

Prin Mesterul Manole, poetul vrea sa arata ca sacrificiul omului asigura nu eternitatea zeului, ci eternitatea unei zidiri in spatiul culturii. Aici mitul este chemat sa aureoleze si sa proiecteze in eternitate o fapta pur omeneasca de adanca semnificatie spirituala.
Pentru Manole existenta este o continua aspiratie spre inaltimi, franata de piedici din adanc, ca o nazuinta contracarata de forte extraumane.

Alte referate despre: referat jertfa pentru creatie in literatura romana si universala, jertfa pentru creatie in literatura romana si universala, jertfa pentru creatie in literatura universala

Critica - Creatie

Pentru a intari teza subliniata, Adrian Marino afirma :
``Creatia beletristica traduce totul in fictiune si imagine, creatia critica foloseste mijloace fundamentale, analitice, discursive.`` Deci critica nu asigura doar longevitatea operelor care apartin stilului beletristic, ci si lectura lor mai exacta, mai adancita perpetuand memoria lucrarilor literare de care se ocupa.

Opera critica a creatorului este asemenea operei plastice a unui pictor. Pictura merge de la caricatura pana la portretul de o penetratie stranie rezultat intr-o scrutare ce pare indiferenta. Opera critica fie de catedra, fie de foileton este o caricatura scotand scheletul ei inteligibil.

George Calinescu este de parere ca prin atitudinea caricaturala, critica este neinsufletita iar criticul simplu prin forta lucrurilor ``e un omorator``.

Alte referate despre: biografie critica despre creatia a lui o goga, aprecieri critice despre creatia eminesciana, critica este creatie

Dragostea si creatia

Simtind si traind dragostea putem oferi sens vietii,caci tema dragostei este inepuizabila si oricit s-ar scrie despre ea, mai ramin inca multe de scris. Viitorul este al oamenilor care creaza ceva de valoare. Creatia este o dovada de curaj de a merge pina in miezul lucrurilor.

Alte referate despre: dragoste si creatie, dragostea si creatia, dragostea si creatia eseu

Pomul de la rascruce - creatie proprie

În fiecare zid vom găsi câte o Ană care se numesc: Vasiluţa din ,,Casa Mare’’, mătuşa Ruţa din ,,Păsările tinereţii noastre’’, Veta din ,,Doina’’ şi măicuţa Ecaterina din ,,Biserica Albă’’- Iar sus, deasupra, ca un trainic acoperiş – chipul Doinei, care nu este altceva decât conştiinţa şi demnitatea noastră – Limba Română! Preţul înălţării acestei catedrale este viaţa autorului. ,,La flacăra obrazului pe care l-am pălmuit să ne încălzim mâinile cu care îi vom răsfoi Aleasa Operă’’, ne povăţuieşte Grigore Vieru.

Alte referate despre: pomul de la rascruce - creatie proprie, pomul de la rascruce, basm creatie proprie

About EMINESCU

The year 1866 is the first year in Eminescu's literary activity.
In January the same year his teacher Aron Pumnul died so his
students published a broshure named "Lacramioarele invataceilor gimnazisti" wich included the poem "La mormântul lui Aron Pumnul" signed by Mihai Eminovici.

In 9 March 1866 he debutes in Iosif Vulcan's magazine named "Familia" with the poem "De-as vrea". Iosif Vulcan changed Mihai Eminovici's name to Mihai Eminescu .In the same year Eminescu published another five poem in the "Familia" magazine.

The poet made a journey on the root Cernauti - Blaj - Sibiu - Giurgiu - Bucuresti since 1866 until 1869 ,wich helped him to learn
more about the romanian people. In this period he worked at the
National Theatre where he met I.L. Caragiale .He continued to write
in the "Familia" magazine ,and made some translations from German
to Romanian.

From 1869 to 1872 he's a student at Viena .There he met Ioan Slavici and Veronica Micle with who he starts a colaboration ...

Alte referate despre: dorinta de mihai eminescu, eminescu, mihai eminescu biografie

Creatia publicitara

Finalitatea acestui proces e conditionata de respectarea urmatoarelor principii: nu se trece la faza creatiei publicitare propriu-zise fara a avea definita o strategie publicitara. Rolul unui anunt publicitar nu e de a evidentia un produs sau o marca de produs, ci de a oferi un motiv pentru cumpararea lui. Un anunt publicitar nu trebuie sa contina simultan doua mesaje.

Alte referate despre: creatie publicitara, creatia publicitara, creatia publicitara la

Evolutie sau creatie

1.Strămoşul comun al omului şi al maimuţei.
Nu se indică nici un nume pentru acest animal, deoarece nu s-a găsit încă niciunul, şi este doar o deducţie a evoluţioniştilor că el ar fi existat.Creaţioniştii prezic că această "verigă lipsă" va lipsi în mod permanent.
2.Ramapithecus
Sufixul "pithecus" înseamnă "maimuţă" şi unui număr considerabil de fosile li s-a făcut publicitate ca fiind animale "piteciene" dispărute,unele dintre ele fiind considerate ca posibili strămoşi ai omului. Între acestea se numără Dryopithecus, Oreopithecus, Limnopithecus, Kenyapithecus şi altele, toate fiind considerate ca datând de aproximativ 14 milioane de ani.
Cei mai mulţi antropologi evoluţionişti consideră că "Ramapithecus" este cel mai important din acest grup. Fosila a fost găsită în India în 1932 şi consta din mai mulţi dinţi şi fragmente de falcă.Deoarece ...

Alte referate despre: evolutie sau creatie, evolutie si creatie, omul evolutie sau creatie

Creatia - educatia si invatarea in gandirea manageriala

4.1.3. Gandirea manageriala si determinarea scopurilor educatiei
Intr-o abordare sistemica, educatia manageriala reprezinta un complex de actiuni desfasurate in mod constient organizat si sistematic asupra unor manageri sau echipe manageriale, in vederea transformarii gandirii si personalitatii lor potrivit unor finalitati care le sunt favorabile si la care adera.

Alte referate despre: creatia educatia si invatarea in gandirea manageriala, gandirea manageriala, gandire manageriala
Referate afisate : 17
Medie note: 8.03 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles