Epoca marilor descoperiri geografice

Epoca marilor descoperiri

Transformarile social-economice le-au corespuns un avint puternic al stiintelor,artei si culturii. Dupa o lunga perioada de intrerupere a progresului, de “barbarie” cum socoteau umanistii italieni Evul Mediu (sec.V-XV) , este reinviata cultura antica greco-romana, punind ratiunea mai presus de credinta si traditie, Renasterea a zdrunciunat temeliile dictaturii spirituale a bisericii .

Marcind inceputul epocii moderne in stiinta si tehnica, Renasterea corespunde unor importante cuceriri, care alaturi de transformarile social-economice, au creat si geografiei un cadru nou de dezvoltare.

Printre evenimentele de seama care au marcat inceputurile acestei epoci moderne, un rol important l-au jucat marile explorari geografice si indeosebi descoperirea Americii si a drumului maritim spre Indiile Orientale, precum si primul inconjor al lumii.

Marile descoperiri geografice, incepute de la sfirsitul secolului al XV-lea, au fost generate de conditiile social-economice instalate ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 3566
Materia: Geografie

Descoperiri Geografice

Henric Navigatorul organizeaza primele expeditii pentru explorarea primelor coaste africane.Portugezii ating capul Bojador, de pe tarmul de vest al Africii. O legenda spune ca el marca extremitatea lumii.

Alte referate despre: marile descoperiri geografice, secolul 20 descoperiri inventii, marile descoperiri geografice referat

Marile descoperiri geografice

Atunci portughezii s-au apropiat de “negrul” ucis si au vazut ca are parul ca “lana”,dar pielea de culoarea frunzelor uscate era mult mai deschisa decat a negrilor pe care ii intalnisera pe tarmurile apusene ale Africii.Ast-fel,prin uciderea unui pastor dezarmat,a fost marcata prima intalnire a europenilor cu poporul Koi Koin,pe care nu-l cunoscu-sera inainte,locuitorii bastinasi ai Africii de Sud.

Alte referate despre: consecintele marilor descoperiri geografice, descoperiri geografice, urmarile marilor descoperiri geografice

Obiectul de studiu al geografiei

F. von Richtofen, in cursul de geografie din 1883, da o definitie mult mai completa; " Geografia este stiinta despre fata Pamantului si despre lucrurile si fenomenele care stau in legatura cauzala cu ea". Dupa el, Geografia trebuie sa studieze suprafata terestra solida in legatura cu hidrosfera si atmosfera, sa cerceteze omul si cultura sa materiala si spirituala dupa aceleasi puncte de vedere adica in raport cu natura inconjuratoare.

Alte referate despre: politologia ca stiinta si obiect de studiu, obiectul de studiu al economiei, obiectul de studiu al chimiei

Marile descoperiri ale secolului al XIX - lea

1921-1930
A trebuit, insa, ca omenirea sa mai astepte pana in 1923 pentru ca sa intampine cum se cuvine primul telefon cu cadran. Doi ani mai tarziu (1925), a venit randul industriei spectacolelor sa inregistreze cea mai mare revolutie din toate timpurile prin inventarea microfonului. Si, cum drumul fusese deja deschis, in 1926, un scotian pe numele lui John Baird, v-a revolutiona viata de zi cu zi a oamenilor prin inventarea televiziunii. Singura problema a fost ca, la inceput, nu prea existau filme. In asteptarea ciresii din varful tortului, publicul s-a grabit sa mearga la cinematograf pentru a vedea primul film vorbit : "The Jazz Singer".

Alte referate despre: marile descoperiri ale secolului al xix - lea, marile descoperiri de la sfarsitul secolului al xix -lea, descoperirile secolului al xix lea

Descoperiri geografice

Dintre evenimentele care au marcat începutul erei moderne nici unul nu a avut urmări mai însemnate decât descoperirea Americii şi a drumului maritim spre Indiile Orientale. Cu aceste descoperiri începe expansiunea care avea să impună celorlalte continente stăpânirea Europei şi supremaţia civilizaţiei europene.

Alte referate despre: descoperiri arheologice, din istoria descoperirii lunetei, referat marile descoperiri geografice

Marile descoperiri geografice

Cauzele marilor descoperiri geografice pot fi grupate in:
a) politice-Anul 1453 marcheaza un moment de cotitura in istoria europei.Doua evenimente cu consecinte importante se produc in acest an:sfarsitul Razboiului de o suta de ani si cucerirea Constantinopolului de catre turci.Primul are ca efect consolidarea celor doua state civilizate implicate in razboi,Franta si Anglia,iar cel de-al doilea,blocarea legaturilor economice ale europenilor cu Orientul.

Alte referate despre: descoperirile stiintifice duc intotdeauna la progres, descoperiri stiintifice, marele descoperiri geografice

Imperiile coloniale

Un pas important in realizarea circumnavigatiei Africii il constitue expeditia lui Bartolomeu Dias, care in 1488 atinge extremitatea sudica a continentului, numit initial Capul Furtunilor, apoi Capul Bunei Sperante.

Alte referate despre: imperiile coloniale, formarea imperiilor coloniale, imperii coloniale

Expansiunea europeana

Descoperirile portugheze.
Epoca marilor descoperiri geografice a fost deschisa de portughezi, care au inceput , din primele deceni ale secolului al XV-lea, explorarea coastei de vest a Africii. Un rol foarte important in explorarile portugheze l-a avut printul Henric, numit Navigatorul, care a sprijinit intens expeditiile de explorare a coastei Africii. Un pas important in realizarea circumnavigatiei Africii il constitue expeditia lui Bartolomeu Dias, care in 1488 atinge extremitatea sudica a continentului, numit initial Capul Furtunilor, apoi Capul Bunei Sperante. Expeditia condusa de Vasco da Gama a pornit din Portugalia in iulie 1497 cu 4 corabii. El a inconjurat Africa si a ajuns in mai 1498 in portul Calcuta. Formarea imperiului colonial portughez Explorarea tarmurilor Africii si descoperirea caii maritime spre India au deschis Portugaliei vaste perspective maritime, comerciale si coloniale.

Alte referate despre: expansiunea europeana, referat expansiunea europeana, expansiunea europeana referat

Istoria fizicii in epoca moderna

După cum se ştie, teoria echilibrului – statica – îşi are rădăcinile încă în antichitatea îndepărtată. Importanţa practică pe care pîrghia, şurubul, scripetele, planul înclinat o prezintă pentru înfăptuirea muncilor fizice grele a fost cea care le-a trezit la viaţă.
Întemeierea teoriei propriu-zice a mişcării – dinamica – i se datoreşte lui Galileo Galilei (1564 – 1642). Iar dezvoltarea ei, lui Christian Huzgens, Isaac Newton (1643 – 1727) a adus-o pînă la un anumit grad de perfecţiune, din care cauză, în onoarea lui, o numim dinamică newtoniană. Perioada în care a fost creată dinamica a durat un secol.

Alte referate despre: istoria chisinaului in epoca moderna, istoria fizicii in epoca moderna, prezentare despre istoria fizicii in epoca moderna

Epoca Renasterii

In replica, coralul reformat prefera o accesibilitatea cantecului monodic, cantat de femeile si barbatii participanti la slujba si acompaniat la armoniu (un instrument cu clape). Melodia avea origini populare, iar cuvintele erau traduse in limba fiecarui popor. Disputa din muzica de tip religios, intre polifonia cu un numar mare de voci si monodia corala se termina cu aparitia unui coral vocal care are doar patru voci, denumite sopran, alto, tenor si bas.

Alte referate despre: epoca renasterii, arta in epoca renasterii, filosofia epocii renasterii

Epoca lui Ludovic al XIV

Intre 1648 si 1653 , Franta a fost zguduita de o serie de razboaie civile cunoscute sub numele de Fronde . Cauza lor erau resentimentele nobilimii si ale altor grupuri fata de monarhia centralizata, care le rapise acestora o mare parte din putere . In aceasta perioada agitata, tanarul Ludovic era adesea la cheremul grupurilor de nobili si a crescut cu gandul de a deveni adevaratul stapan al statului . Mai tarziu, Ludovic declara :,,Statul ? Statul sunt eu .”

Alte referate despre: epoca lui ludovic al xiv, ludovic al xiv-lea si epoca sa, ludovic al xiv-lea

Descoperiri arheologice in Egipt

Descoperiri arheologice in egipt - Pe teritoriul de astazi al egiptului au fost descoperite numeroase vestigii arheologice care la inceput nu au putut fi descifrate din cauza ca scrisul era cu hieroglife. Solutia a venit de la un savant francez jean francois champollion(1719-1832). de mic a fost interesat de istorie,mai tarziu axandu-se pe studierea vestigiilor si monumentelor faraonilor din egipt.

Alte referate despre: descoperiri arheologice in egipt, descoperiri arheologice din egipt, imagini cu descoperiri arheologice din egipt

Epoca renasterii si literaturii renanscentiste

Înflorirea comerţului duce la marile descoperiri Marco Polo ajunge în China, iar navigatorii spanioli de sub comanda italianului Cristofor Columb, aflaţi în căutarea unui drum mai scurt spre Indii, descoperă un nou continent.Lumea cunoscută-restrînsă în evul mediu-se lărgeşte tot mai mult.

Inventarea tiparului face posibilă o răspîndire fără precedent a cunoştinţelor ştiinţifice şi a valorilor literare.Renaşterea (Renesancie) este epoca guvernată de o atitudine critică faţă de instituţiile şi mentalităţile medievale, pe fondul unui flux de idei reformatoare şi umaniste, ce luptă pentru afirmarea literaturii naţionale şi pentru combaterea uzului excesiv de teme religioase. Tot ce apare pe plan cultural constituie un mijloc de contracarare a acţiunilor clerului sau de politizare a vieţii sociale, ghidată de autorităţile statale.

Un important rol, atît în plan politic, cît şi cultural, îl are burghezia, care, în ţările ...

Alte referate despre: epoca renasterii si literaturii renanscentiste-slide-uri, epoca renasterii si literaturii renanscentriste, epoca renasteri si literaturi

Dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana

O artă de masă a devenit cinematograful.Producţia de filme a studioului din Holiywood ( S.U.A.) a fost pusă pe baze industriale.Mari studiouri se află în Italia,Franţa,Rusia.Sînt cunoscuţi în toată lumea regizorii John Attehborough,Steven Spielberg,Luis Bunuel,Andrei Waida,Francesco Felini,Andrei Tarkovschi.

Alte referate despre: dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana, istoria dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana, deyvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana

Epoca ratiunii

Secolul al XVIII-lea este adesea numit "Epoca Ratiunii", sau "Iluminismul". Dupa cum sugereaza si aceste denumiri, aceasta epoca a fost o perioada de progrese intelectuale, cand marii ganditori au sfidat dogmele existente, stabilind lucruri practice. Pentru aceasta era insa nevoie de mult curaj, deoarece viata europeana era inca dominata de traditii si obiceiuri, sustinute de autoritatea religioasa si de puterea statului.

Alte referate despre: epoca ratiunii, epoca ratiunii in arta, omul si ratiunea in epoca moderna

Astronomia - evolutie si descoperiri

Un alt fapt important precizat de Strabon este acela că Pytheas Messaliotula fost primulcare a identificat pe cer locul Polului şi a definit cercul polar.

Alte referate despre: astronomia evolutie si descoperiri de-a lungul secolelor, astronomia evolutia, descoperiri astronomice

Epoca lui Mihai Viteazul in marturiile calatorilor

Mai avem apoi doar ici si colo cite o informatie subsidiara in rapoarte militare privitoare la luptele lui Mihai, citeva note privitoare la orase, la locuAZrile pe unde au trecut ostile crestine la 1595, cind, dupa batalia de la Calu-gareni, Mihai a fost silit sa se retraga in munti si sa astepte ajutorul lui Sigis-mund Bathory si al lui Stefan Razvan, care parasise Moldova ca sa-i alerge in sprijin.

Alte referate despre: epoca lui mihai viteazul, epoca lui mihai viteazul 1600, mihai viteazul referat

Epoca Veche pana la retragerea Aureliana

Descoperirile senzaţionale de la Bugiuleşti (jud. Vâlcea) — bucăţi de os despre care s-a afirmat că ar fi fost folosite ca unelte acum 1,8 milioane de ani şi care au fost atri¬buite etapei timpurii a procesului de hominizare — rămân contestate.

Alte referate despre: razboiul daco roman pana la retragerea aureliana, referate economia daciei dupa 105 si pana la retragerea aureliana, retragerea aureliana
Referate afisate : 19
Medie note: 8.33 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles