Epoca newtoniana

Epoca Newtoniana

Epoca Newtoniana - Stiinta a luat un mare avant in anii Revolutiei Stiintifice , iar intre 1660 si 1734 si-a gasit formele de organizare care îi lipsisera pana atunci. Aceasta perioada a fost dominata in mare masura de ideile lui Issac Newton si, intr-un grad mai mic, de cele ale lui Gottfried Willhem Leibniz.Epoca Newtoniana

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 2520
Materia: Fizica

Isaac Newton

Newton avea pasiunea de a construi jucarii mecanice complicate, modele
de mori de apa si de soare. Copilului îi placea sa confectioneze
zmeie, pe care, uneori, le înalta noaptea, agatându-le felinare de
hârtie colorata si raspândind cu aceasta ocazie, în gluma, zvonuri
despre o noua cometa. Sotul nepoatei lui Newton, Condwitt, povesteste
ca acesta considera drept prima sa experienta de fizica aceea pe care
a facut-o în anul mortii lui Cromwell (1658), si anume: dorind sa
determine puterea vântului în timpul furtunii, el a masurat lungimea
sariturii sale proprii în directia vântului si în sens contrar.

Alte referate despre: isaac newton referat, isaac newton, referat isaac newton

Isaac Newton - Viata si opera

In 1665 si-a luat licenta si si-a propus sa continue studiile pentru a obtine doctoratul. Dar, din cauza unei epidemii de ciuma, universitatea a fost inchisa. Newton insusi marturisea: ,,Eram atunci la apogeul capacitatilor mele de gandire si studiu in matematica abstracta si filozofia natuala (fizica), un apogeu pe care de atunci nu l-am mai atins niciodata.”

In acest timp, a pus bazele faimosului sau tratat: ,,Philosophiae Naturalis Principia Mathematica ” (Principiile matematice ale filozofiei naturale), care a fost publicat in cele din urma in 1687.

Opunandu-se ferm incercarilor regelui James al II-lea de a transforma universitatile in institutii catolice, Newton a fost cales membru al Parlamentului, pana in 1689, pozitie pe care o va recapata in parioada 1701-1702. Intre timp, in 1696, s-a mutat la Londra, devenind vistier al monetariei regale, pentru ca mai apoi sa ajunga Lord Trezorier al Regatului, in 1699, pozitie pe care ...

Alte referate despre: isaac newton viata, isaac newton viata si opera, isaac newton viata si activitatea

Issac Newton

Issac Newton este cea mai influenta personalitate din istoria stiintei occidentale . In timpul vietii a fost considerat un mare erou intelectual , iar faima de care se bucura in cadrul comunitatii stintifice se mentine nestirbita si azi , dupa aproape 300 de ani . Motivatia este simpla la aparitia lui Newton , lumea fizica era prost inteleasa , pe cand la disparitia acestuia , datorita operei sale , se stia ca e guvernata de legi matematice de o mare precizie . Newton nu a pus bazele revolutiei stiintifice , acesta fiind in plina desfasurare la nasterea sa . El a reusit mai degraba sa modeleze si sa ofere stiintei moderne a fizici instrumentale intelectuale esentiale . Lui Newton i se datoreaza cele trei legi fundamentale ale dinamicii si legea gravitatiei , cu ajutorul carora toate fenomenele fizice , terestre sau celeste , au devenit previzibile , ordonate si , in principiu , subsumabile ratiunii si manipularii prin intermediul tehnologiei . Abia in secolul XX , cand oameni de stiinta ...

Alte referate despre: issac newton, referat issac newton, issac newton referat

Isaac Newton

Când o epidemie de ciumă bubonică în 1665 a închis temporal Universitatea Cambridge, Newton s-a întors în Woolsthorpe unde a rămas aproape doi ani. Această perioadă a fost o îmbogăţire intelectuală pentru Newton. În acest timp el a muncit mult şi a făcut descoperiri importante în subiectele pe care le va explora pe parcursul întregii sale vieţi: mişcarea, optica şi matematica.

Alte referate despre: referat despre isaac newton, despre isaac newton, isaac newton referat fizica

Alchimia si Isaac Newton

Cuvântul alchimie este cel mai adesea asociat cu vrăjitoria, o imagine fabricată în Evul Mediu, despre nişte indivizi dubioşi, care încercau să obţină, prin mijloace oculte, aur, putere şi tinereţe eternă. Cu toate astea, la data naşterii ei, în Egipt, pe la anul 300 d.C., ea era considerată o ştiinţă a naturii, o bază de cercetare a unor cunoştinţe medicale şi chimice. Abia în mileniul întunecat, după anul 1000, alchimia a fost considerată o preocupare vrăjitorească, şi aşa a rămas oficial până astăzi, deşi ştiinţa actuală îi datorează primele experimente chimice importante, realizate în laborator.

Alte referate despre: isaac newton biografie, viata si activitatea lui isaac newton, viata lui isaac newton

Epoca Renasterii. Cervantes. Don Quijote

Nu vor scăpa atenţia (lui Cervantes, de pildă) nici tarele regimului absolutist, începînd cu cele ale politicii de cucerire şi terminînd cu cele ale administraţiei sale. Nici urmările dezastruase în viaţa materială, nici repercusiunile deformante ( pe plan moral) nu vor scăpa prozatorilor satirici picareşti. Iar dacă în această sferă literară vom întîlni tematica religioasă mai amplu tratată ca în orice ţară vest-europeană a Renaşterii ( în drama lui Lope de Vega şi mai ales a lui Calderon), faptul se explică prin poziţia deosebit de importantă, din punct de vedere social şi idiologic, a Bisericii catolice.

Alte referate despre: epoca renasterii cervantes don quijote rezumat, cervantes don quijote, cervantes don quijote rezumat

Istoria fizicii in epoca moderna

Pentru mecanica solidelor, un contemporan al lui Pascal, Robert Hooke (1635 – 1703), a descoperit, în 1676, pe baza unor exemple simple, proporţionalitatea între deformaţie şi solicitare. Astfel, pe la 1700, au fost desăvîrşite fundamentale fizice pe care s-a construit, în cei 150 de ani ce au urmat, edificiul măreţ al mecanicii. Semnificativ pentru integritatea ei este că ace astă dezvoltare s-a datorat precumpănitor unor matematicieni.

Alte referate despre: istoria chisinaului in epoca moderna, istoria fizicii in epoca moderna, prezentare despre istoria fizicii in epoca moderna

Preistoria si epoca bronzului la romani

Popoarele din aceste părţi au realizat foarte multe sculpturi şi modelări sub formă de „Madone” şi „Gânditori”. Un astfel de exemplu este cea de la Bodeşti – Frumuşica (fig. 5). Aceasta este împodobită cu motive geometrice remarcabilă prin acurateţea lor care distinge cultura din aceste parţi de culturile înconjurătoare. Se poate observa apariţia liniilor paralele din nou şi simetria figurii care se apropie de perfecţiune, grija pentru detalii fiind un alt element distinctiv.

O relicvă foarte interesantă a artei din această perioadă este cea găsită la Drăguşeni (fig. 6). Ea a fost numită „Coloanele Cerului”. Este o dovadă că artiştii din zonă nu încercau doar să copieze modelele din natură. Ei încercau să atribuie semnificaţii şi reprezentări lumii care-i înconjura.

O altă madonă foarte preţioasă a tezaurului nostru folcloric este cea de la Goloviţa (fig. 7). Şi aici putem deosebi atenţia deosebită pe care o dă sculptorul ...

Alte referate despre: preistoria daciei epoca bronzului, epoca bronzului, epoca bronzului in romania

Dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana

O artă de masă a devenit cinematograful.Producţia de filme a studioului din Holiywood ( S.U.A.) a fost pusă pe baze industriale.Mari studiouri se află în Italia,Franţa,Rusia.Sînt cunoscuţi în toată lumea regizorii John Attehborough,Steven Spielberg,Luis Bunuel,Andrei Waida,Francesco Felini,Andrei Tarkovschi.

Alte referate despre: dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana, istoria dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana, istorie-realizarile stiintei si culturii in epoca contemporana

Epoca eneoliticului

Predomina uneltele executate din os si piatra. Colectia ceramica este remarcabila prin varietatea de vase decorate in tehnica incizata sau pictate in cele mai diverse stiluri ornamentale. Compozitiile ornamentele contin scene cosmologice, simboluri astrale, reprezentari de animale fantastice, zeitati antropomorfe. Viata spirituala a comunitatilor este reprezentata de o impresionanta colectie de figurine zoo- si antropomorfe.

Alte referate despre: epoca eneoliticului, epoca moderna, epoca marilor clasici

Epoca ratiunii

Secolul al XVIII-lea este adesea numit "Epoca Ratiunii", sau "Iluminismul". Dupa cum sugereaza si aceste denumiri, aceasta epoca a fost o perioada de progrese intelectuale, cand marii ganditori au sfidat dogmele existente, stabilind lucruri practice. Pentru aceasta era insa nevoie de mult curaj, deoarece viata europeana era inca dominata de traditii si obiceiuri, sustinute de autoritatea religioasa si de puterea statului.

Alte referate despre: epoca ratiunii, epoca ratiunii in arta, omul si ratiunea in epoca moderna

Epoca monastica si feudala

Pe plan politic, deceniile din jurul anului o mie sint marcate de destramarea -- mai mult sau mai putin rapida in functie de zone -- a sistemului politic carolingian precum si de aparitia unor noi institutii fcudalo-vasale. Ele corespund, aproximativ, "primei virste. feudale", dupa formula lui Marc Bloch. in domeniul religios, aceasta epoca poate fi caracterizata de influenta crescinda exerciAZtata de spiritualitatea monastica asupra intregului popor crestin. Cele doua stari de fapt nu sint lipsite de relatii intre ele:

Alte referate despre: dreptul penal in epoca primitiva sclavagista feudala si moderna, practica medicala din comuna primitiva pana la epoca feudala, practica medicala in epoca feudala

Epoca dinozaurilor

Studiul stiintific al dinozaurilor se bazeaza pe urmele fosiliere, adica pe ramasitele fiintelor de odinioara, conservate in straturile de roca. Palontologii au reusit sa reconstituie originea, aspectul fizic, mediul de viata, reproducerea si raspandirea dinozaurilor pe intreaga planeta.

Alte referate despre: epoca dinozaurilor, epoca dinozauri, epoca dinozaurilor poze

Francis Bacon

Conditia prealabila a fauririi stiintei si metodei noi o constituie,
pentru Bacon, critica cunostiintelor existente, eliberarea spiritului
uman de sub tirania diverselor erori, prejudecati si iluzii, denumite
de el " idoli". Autorul ii imparte in mai multe feluri, si anume:

Alte referate despre: francis bacon referat, francis bacon, francis bacon despre invatatura

Organizarea sociala a geto-dacilor in epoca prestatala

Pe plan social, se remarca o adancire a discrepantei dintre bogati si saraci, ilustrata pe plan arheologic prin descoperirea unor morminte bogate care constrastau cu mormintele saracacioase ale marii majoritai ale populatiei. Aparitia celor 2 clase reclama crearea statului ca un instrument destinat sa asigure suprematia clasei dominante. Sunt intrunite cele 2 criterii pe baza carora distingem intre societatea gentilica si societatea statala: criteriul stratificarii sociale si cel teritorial (apartenenta individului la comunitate se realizeaza in functie de teritoriul locuit).

Alte referate despre: organizarea sociala a geto-dacilor, organizarea sociala la geto-daci, organizati sociale ale geto-dacilor
Referate afisate : 16
Medie note: 8.20 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles