Epopeea tiganiada

Valoarea artistica a Epopeii Tiganiada - comentariu I.B.Deleanu

-Era primul fiu a lui Solomon Budai (tatal sau) din cei zece copii cati a avut.Ion Budai-Deleanu a studiat la Universitatea din Viena, Facultatea de Filologie , iar in 1779 ca auditor in calitate de bursier al Colegiului Santa Barbara si Facultatea Catolica de Teologie.
''Poemational eroi-comico-satiric'' a lui Ion Budai-Deleanu , reprezinta in literatura noastra afirmarea unei specii literare,epopeea si a unui nou stil, cel pandoric.

''Tiganiada'' este singura epopee finalizata, iar pentru intelegerea, analizarea si aprecierea acestui text trebuie sa aiba in vedere universul lui imaginar , inserarea factorilor istorici, sociali, politici si chiar biografici , modelele folosite de autor, organizarea materialului literar si a materialului lingvistic specific sfarsitului veac.XVIII si inceputul veac.XIX.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 11kb
Downloads: 5277
Materia: Romana

Tiganiada sau Tabara tiganilor

Pentru a zădărnici planurile voievodului creştin ,Satana, fură pe Romica, logodnica lui Parpangel. În căutarea ei,Parpangel ajunge la palatul vrăjit, unde, în chip miraculos, se trezeşte cu Romica. Intervenţia sfântului Spiridon, protectorul fecioarelor, face să dispară din nou Romica. Căutând-o în continuare, Parpangel, întâlneşte pe Argineanu, viteaz renumit,care, bând din fântâna cu apă care moleşeşte, cade într-un somn letargic.

Alte referate despre: tiganiada sau tabara tiganilor, rezumat la tiganiada sau tabara tiganilor, tabara tiganilor

Tiganiada

Preludiul este situat de scriitor sub zodia universului comic. Tiganiada:Naratiunea despre tigani penduleaza in permanenta intre universul real si cel imaginar. Deasupra tiganilor, pusi pe “galceava amara” fiindca nu ajungeau la un consens, cum “sa-si aleaga/Un voda-n tara si o stapanie”, ca si dedesubtul domnului Vlad Tepes, cel amenintat de turci, se gaseau fortele raului, reprezentate de Urgie, Zavistie si Satana.

Alte referate despre: tiganiada rezumat, tiganiada, rezumat tiganiada

Iluminismul si Tiganiada

Mai intai tiganii sunt supusi unor probe de curaj. Vlad Tepes si armata lui se deghizeaza in turci fara a fi recunoscuti de tigani iar apoi pune in calea acestora carele cu bucate. La cele doua probe tiganii esueaza dovedind lipsa curajului si o pofta de mancare nemasurata.

Alte referate despre: idei iluministe in tiganiada, iluminismul in tiganiada, iluminismul si tiganiada

Curiozitati despre Liviu Deleanu

Liviu nu-şi iubea copilăria, zicea că a fost foarte grea, fară bucurii şi jocuri copilaresti.(“ unica mea jucărie a fost o papuşă de cîrpe. Era un copil frumos,cu bucle mari aurii, lăsate pe umeri. Mama îl purta ca pe o fetiţă.A trait în frig şi în foame. Odată, dupa ce arsese ultimul scaun, se apucase să facă focul cu boarfe. Se incase un fum greu şi înecăcios, încît proprietarul mai era să-i arunce în stradă în plină iarnă.

Alte referate despre: liviu deleanu, comentariu literar la poezia apa cristalina de liviu deleanu, liviu deleanu poezii

Epopei clasice

Agamemnon., frate al lui Menelau si mare rege al statului Micene, i-a recruat apoi pe ceilalti concucatori greci pentru a porni o campanie impotriva Troiei si pentru recastigarea Elenei sau razbunarea insultei. Dupa un asediu esuat de zece ani al orasului Troia, grecii si-au pacalit adversarii prefacandu-se ca se retrag si lasand in urma un imens cal plin cu soldati. Locuitorii Troiei au dus calul in cetatea lor, triumfatori, aducand asupra lor pieirea.

Alte referate despre: tiganiada-epopee clasica-eseu argumentativ, epopeea clasica-eroicul, epopeea clasica

Tiganiada de Ioan Budai Deleanu

Opera apartine genului epic in versuri, fiind o epopee eroi-comica. Este singura epopee romaneasca terminata, care are ca tema lumea pe dos, parodierea ordinii universale. Cele douasprezece cinturi urmaresc doua fire epice: pe de o parte se nareaza aventurile tiganilor inrolati in armata lui Vlad Tepes, iar pe de alta parte aventurile lui Parpangel, in cautarea iubitei sale Romica, furata de diavoli. Ca in orice epopee care se respecta, eroii paminteni au dusmani si protectori supranaturali.

Alte referate despre: rezumat tiganiada de ioan budai deleanu, tiganiada de ioan budai deleanu, tiganiada de ioan budai deleanu rezumat

Fratii Jderi - epopee a domniei lui Stefan cel Mare

Hramul Mănăstirii Neamţ, cu care se deschide primul volum este un spectacol ceremonial ce are rolul de a sublinia măreţia voievodului şi unitatea dintre acesta şi mase. În acest moment intră în scenă Ionuţ Jder şi Nechifor Căliman. Din povestea bătrânului staroste, plină de umor, aflăm despre războiul lui Ştefan „cu această ţară fără rânduială”, unde poruncesc „mulţi stăpâni”. Acum se conturează vechiul conflict domnitor-boieri.

Alte referate despre: fratii jderi - epopee a domniei lui stefan cel mare, fratii jderi cap 11 epopee a domniei lui stefan cel mare carte online, rezumat frati jderi epopeea lui stefan cel mare

Shakespeare

Democratismul shekspirian, la care s-au referit multi comentatori
izvoraste din gandirea inaintata a omului Renasterii tarzii de la care
se revendica continutul de idei al operei sale. Acceptand necesitatea
istorica a monarhului "bun", el il investeste cu utopica putinta de a
solutiona gravele problemele ce agitau "spiritul vremii" sale, prin
imbinare virtutilor umaniste cu practica vietii:

Alte referate despre: romeo si julieta de william shakespeare, william shakespeare romeo si julieta, shakespeare

Baltagul - Demonstratie

In anul 1970, la aniversarea a 90 de ani de la nasterea scriitorului, criticul literar, Ion Dodu Balan, intr-un articol de sinteza asupra creatiei sadoveniene, afirma ca in ea ”se concentreaza, ac intr-un focar, intreaga noastra istorie, frumusetile patriei si toata povestea, vesela si trista, amara si incrancenata a celor multi si obiditi, si, din intreaga opera, acestea se produc la gradul cel mai inalt in Baltagul”. Din perspectiva acestei capodopere se poate desprinde “o coordonata fundamentala a specificului nostru national, a felului nostru de a gandi, de a fi si de a reactiona in fata problemelor cruciale ale existentei. Prin puterea lui de cuprindere si sintetizare a vietii unei intregi colectivitati, cu indeletnicirile, credintele, folclorul si etnografia ei, Baltagul este o capodopera si un fragment de epopee a poporului roman, un exceptional poem al ...

Alte referate despre: baltagul demonstratie, baltagul demonstratie ca e roman, baltagul demonstratie roman

Ion Heliade Radulescu

2. Decorul, plasat între cele două părţi ale evenimentului este amplasat pe două aspecte fundamentale ale satului, în momentul amurgului.

Alte referate despre: ion heliade radulescu, zburatorul de ion heliade radulescu, zburatorul de ion heliade radulescu comentariu

Baltagul

Dupa ce a plecat de la parintele Daniil, Vitoria s-a dus la baba Maranda pe care a rugat-o sa-i ghiceasca in carti. "Vrajitoarea" i-a spus ca sotul ei a ramas sa chefuiasca, ca a cazut "sub vraja" unei femei cu ochii verzi, la Dorna; dar Vitoria a ramas tot cu gândul ca lui Lipan i s-a întâmplat ceva. In apropierea sarbatorilor de iarna, dupa ce-a lasat "in perolele, in sama baciului celui batrân Alexa", Gheorghita s-a întors acasa."

Alte referate despre: baltagul rezumat, rezumat baltagul, baltagul rezumat pe capitole

Iubirea - reflexul sufletului

Sfantul Augustin, unul dintre barbatii care au cugetat cel mai
profound asupra iubirii, poate chiar temperamentul erotic, izbuteste
uneori sa se elibereze de aceasta interpretare ce face din iubire o
dorinta sau un apetit .Astfel, el declara faptul ca :"Iubirea mea e
greutatea mea, prin ea merg oriunde merg ."

Alte referate despre: iubirea reflexul sufletului, iubirea-reflexia sufletului, lupta dintre glasul pamintului si glasul iubirii din sufletul lui ion

Otravirea

Otravirile exogene
Prezentand o importanta deosebita pentru toxicologie, ele sunt provocate de patrunderea in organism a otravurilor.
Otravurile sunt clasificate in doua grupe , dupa cum s-a realizat patrunderea acestora in organism: intamplator(accidente propriu-zise , medicamentoase , profesionale , alimentare) sau intentionate ( toxicomanii , crime , sinucideri).

Alte referate despre: plante otravitoare, plante otravitoare din romania, plante otravitoare pentru om

Drept parlamentar - curs

Drept parlamentar - curs.Originea Dreptului parlamentar se consideră că este .Manualul. lui T.Jeferson, elaborat de acesta ca preşedinte al Senatului SUA, în care a reunit practicile consacrate în activitatea adunării.După unii autori (prof.I.Deleanu), originile Dreptului parlamentar se regăsesc în regulile ce configurau activitatea diferitelor adunări reprezentative, începând cu Senatul roman, continuând cu Parlamentul englez medieval, cu Dieta poloneză, cu Parlamentul francez înainte de Revoluţia franceză etc.

Alte referate despre: drept parlamentar curs, drept parlamentar- curs, drept parlamentar-curs

Epopeea lui Ghilgames

calatoria in imperiul subteran dupa floarea nemuririi;moartea eroului (desi nu rezulta clar din nici un text daca e vorba si de moartea lui Ghilgames sau numai a lui Enkidu; in varianta akkadiana, Ghilgames calatoreste in lumea cealalta ca sa afle secretul imortalitatii de la stamosul sau Uta-napistim, care-i comunica si amanuntele desfasurarii potopului; aceasta versiune e de altfel cea mai unitara epic).

Alte referate despre: epopeea lui ghilgames, epopeea lui ghilgames rezumat, rezumat epopeea lui ghilgames

Hinduismul

Hinduismul - Textele sacre si epopeile
Vedele povestesc originile lumii, viata zeilor si propovaduiesc rugaciunile si ritualurile. Sunt alcatuite din patru lucrari, din care cea mai veche este Rig Veda, contine peste 1000 de imnuri adresate zeilor. Vedele au fost ulterior comentate de brahmani si au dat nastere altor texte, indeosebi Upanisadele, Brahmana si Codicele lui Manu. In aceasta ultima culegere sunt expuse principiul castelor si legea reincarnarii.

Alte referate despre: hinduismul, hinduism, hinduismul referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK