Ereditatea normala si patologica la om

Imaginatia - intre normal si patologic

Imaginatia se leaga strans de creativitate,ca trasatura globala a organizarii personalitatii.Intricarea creativitatii in procesarea imagistica duce la individualizarea imaginatiei creatoare;la randul sau,implicarea imaginatiei in structura creativitatii,duce la manifestarea specifica a creatiei imagistice. Factorul imaginativ este inclus atat in structura multiactoriala a inteligentei generale,cat si in cea a aptitudinilor spesiale - artistice,tehnice,logico-simbolice.

Si indiferent de contextul in care este data si de influentele pe care le sufera in cadrul interactiunilor intrapsihice,imaginatia isi mentine specificul si identitatea de continut si operatorie. FORMELE IMAGINATIEI - NORMALITATE SI PATOLOGIE.maginatia este un proces psihic care se poate observa deja la copii in varsta de 2-3 ani,cand ajuta la integrarea primelor notiuni concrete si permite copilului in joaca lui sa realizeze o serie intreaga de mijloace de amuzament din obiecte mai mult sau mai putin adecvate distractiei ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 19kb
Downloads: 0
Materia: Psihologie

Interrelatii imaginatie - gandire

Imaginaţia este legată într-un fel specific chiar cu întreaga personalitate.Experienţa proprie de viaţă, orientările dominante, dinamica temperamentală, configuraţia caracterială ghidează combinările imaginative şi le finalizează în produse specifice pentru fiecare.Procesul şi produsul imaginativ exprimă personalitatea, originalitatea acesteia şi sunt ele însele noi şi originale, atât faţă de experienţa individuală, cât şi faţă de cea socială.
Ca proces cognitiv, imaginaţia realizează o procesare specială a datelor iniţiale provenite din experienţă, datorită nu numai interacţiunilor complexe cu celelalte procese psihice, ci si unor procedee proprii şi unei combinatorici care-i sunt caracteristice.

Alte referate despre: interrelatii imaginatie-gandire referat, imaginatie gandire, relatia imaginatie gandire

Formele imaginatiei - analiza comparativa

Dacă omul nu ar avea imaginaţie, ar reacţiona, orientându-se numai pas cu pas după indicatorii perceptivi din contextul real în care îşi desfăşoară activitatea şi deci nu ar avea o direcţie precisă,ar învăţa fragmentar, sacadat, cu stagnări şi erori până la un rezultat oarecare.Dispunând de imaginaţie,poate să-şi elaboreze mintal scopul şi planul desfăşurării activităţii, pe baza căruia să se conducă, să-şi regleze permanent acţiunile, să evite erorile şi să aibă mai mare eficienţă.Mai mult chiar, omul poate interveni activ, transformativ, creativ în ambianţă, poate obţine mereu ceva nou, ceea ce l-a şi făcut să fie creator de cultură.

Alte referate despre: formele imaginatiei - analiza comparativa, formele imaginatiei analiza comparativa, analizatorul optic formarea imaginilor

Imaginatia si creativitatea

Fiecare dintre aceste trei insusiri are insemnatatea ei ;
caracteristica principala ramane originalitatea, ea garantand valoarea
rezultatului muncii creatoare.

Alte referate despre: imaginatia si creativitatea, imaginatie si creativitate, imaginatia si creativitatea referat

Inconstientul

Putem merge si mai departe si sa afirmam, in sprijinul admiterii unei stari psihice inconstiente, ca in fiecare moment constiinta nu cuprinde decat un mic continut, in asa fel inca cea mai mare parte a ceea ce numim noi cunoastere constienta trebuie sa se afle oricum, in cele mai lungi perioade, in starea de latenta, asadar intr-o stare de inconstienta psihica. Conflictul cu inconstientul ar deveni, luand in considerare toate amintirile noastre latente, complet neinteligibil. Ne lovim atunci de obiectia conform careia aceste amintiri latente nu mai trebuie desemnate drept psihice, ci ele ar corespunde resturilor din procesele somatice din care poate aparea din nou psihicul.

Alte referate despre: inconstientul, inconstientul colectiv, inconstientul cognitiv

Interactiunea imaginatiei cu procesele cognitive si motivatia

Omul este capabil de o performanţă unică, aceea a realizării unităţii dintre trecut, prezent şi viitor, imaginaţia fiind legată mai ales de ceea ce va fi.Detaşându-se de prezentul imediat, de aici şi acum, omul îşi organizează şi proiectează acţiunile, anticipând atât drumul care va fi parcurs,cât şi rezultatele care vor fi obţinute.Dacă omul nu ar avea imaginaţie, ar reacţiona, orientându-se numai pas cu pas după indicatorii perceptivi din contextul real în care îşi desfăşoară activitatea şi deci nu ar avea o direcţie precisă, ar învăţa fragmentar, sacadat, cu stagnări şi erori până la un rezultat oarecare.Dispunând de imaginaţie, poate să-şi elaboreze mintal scopul şi planul desfăşurării activităţii, pe baza căruia să se conducă, să-şi regleze permanent acţiunile, să evite erorile şi să aibă mai mare eficienţă.Mai mult chiar, omul poate interveni activ, transformativ, creativ în ambianţă, poate obţine mereu ceva nou, ...

Alte referate despre: interactiunea imaginatiei cu procesele cognitive si motivatia, interactiuni imaginatie cu procese cognitive si motivatia, referat interactiunea imaginatiei cu procesele psihice

Criminalul patologic

Criminalul patologic
In literatura de specialitate diversi autori au incercat sa contureze portretul personalitatii criminale si, in functie de o serie de criterii, sa realizeze clasificarea si gruparea lor.
Criminalul patologic

Alte referate despre: criminalul patologic, criminali patologici, criminalul patologic note definitorii

Normal si anormal in viata psihica

1.2. O alta definiţie, cea profesională, afirmă că o persoană este anormală dacă psihologul sau psihiatrul spune că este. Această formulare readuce în mod evident definiţia inteligenţei la ceea ce măsoară testele de inteligenţă.

Alte referate despre: normal si anormal in viata psihica, referat normalitate si anormalitate in viata psihica, intre normalitate si anormalitate psihica

Memoria si imaginatia

Recunoasterea si reproducerea,ca procese ale memoriei sunt conditionate de procesul fixarii,al memorarii.Memorarea poate fi intentionata (voluntara) sau neintentionata(involuntara).Recunoasterea se realizeaza in prezenta stimulilor senzoriali sau verbali care au actinonat si anterior, in vreme ce reproducerea se realizeaza in lipsa acestor stimuli.

De aceea,in general recunoasterea se realizeaza mai lesne decat reproducerea.Fenomenul invers memorarii este uitarea,care se manifesta prin incapacitatea de a reproduce sau de a recunoaste,iar uneori prin reproducere sau recunoastere eronata.

Se pot diferentia memrarea logica si memoria mecanica,dar specifica pentru om este memorarea logica,bazata pe intelegerea celor memorate.Din punct de vedere neurofiziologic memoria poate fi explicata intre altele prin plasticitatea mare a sistemului nervos si in special a emisferelor cerebrale,prin urma excitatiilor din scoarta cerebrala dupa ce stimuli au incetat sa actioneze prin fixarea legaturilor ...

Alte referate despre: interactiunea dintre gandire memorie si imaginatie, memoria si imaginatia, memorie si imaginatie

Cezariana vs. Nastere normala

Cezariana vs. Nastere normala - In acest moment special al vietii voastre, plin de o incarcatura emotionala deosebita, nimeni nu are dreptul sa impiedice un cuplu sa fie impreuna.

Alte referate despre: cezariana sau nastere normala, cezariana vs nastere normala, cezariana versus nastere normala

Patologia inflamatorie a sistemului nervos

Se pot împărţi, în funcţie de foiţa afectată, în pahimeningite (duramater) şi leptomeningite (pia şi arahnoida).

Alte referate despre: patologia inflamatorie a sistemului nervos, patologia inflamatorie a sisitemului nervos central, patologia si igiena sistemului nervos

Aspectele stiintifice si etice ale ereditatii

Molecula de AND este de dimensiunu uriase,dar totusi prea mica pentru a putea fi vazuta la microscopul electronic.Forma ei poate fi asemuita cu o scara de franghie rasucita avand milioane de trepte –aceasta este vestita apirala dubla.Partile laterale sunt formate din asezarea alternativa a unitatilor de fosfati si zaharide (dezoxiriboza),iar treptele sunt niste baze organice legate in pereche.Exista patru asemenea baze: adenina (A),timina (T),citozina (C) si guanine (G).
Adenina se leaga doar cu timina,iar citozina face pereche doar cu guanina;astfel lantul nou de perechi in formare poate fi dinainte stabilit.

Alte referate despre: coruptia si mita-aspecte legale si etice, aspecte legate de etica, aspecte legale si etice

Ereditatea si variabilitatea lumii vii - curiozitati

Genetica are ca obiect de studiu ereditatea si variabilitatea organismelor. De multe ori auzim cuvintele:Ce mult seamana acest copil cu parintii sai. Pe ce criterii ne bazam pentru a fi in stare sa raspundem la aceste afirmatii ? Ereditatea este proprietatea organismelor de a poseda informatie genetica pe baza careia pot da nastere la urmasi asemanetori din punct de vedere morfologic, anatomic, biochimic si comportamental.

Alte referate despre: ereditatea si variabilitatea lumii vii, ereditatea si variabilitatea lumii vii referat, ereditatea si variabilitatea lumii vii legile ireditati

Ereditatea

Cea mai bună definiţie a genelor este probabil cea în care genele sunt descrise ca fiind coduri biochimice. Genele sunt entităţi foarte mici. Oamneii de ştiinţă ştiu că ele purtate de cromozomi. Aceştia se află în centrul sau nucleul fiecărei celule umane. Toate aceste structuri împreună realizează amprenta chimică a unei persoane.

Fiecare om are 46 de cromozomi, aranjaţi în 23 de perechi. Cromozomii unei perechi arată foarte asemănători dar nu sunt identici. Femeile au 23 de perechi identice în timp ce la bărbaţi există o pereche – cromozomul sexual – ca-re nu este identic. La femei există 2 cromozomi mari, în formă de X, în vreme ce la bărbaţi există unul Y, avănd forma unui cărlig. Acestă mică diferenţă în struc-tura celulară este cheia soluţionării dilemei dacă copilul care se va naşte va fi băiat sau fată. Modul în care se dispun cromozomii pentru a forma perechi, este de cea mai mare importanţă.

Alte referate despre: legile mendeliene ale ereditatii, influenta mediului asupra ereditatii, ereditatea

Patologia tarantulelor

Parazitoza interna - nematodoze.
Nu este diagnosticabila si conduce la moartea animalului. Atunci cand ne putem da seama ca tarantula este infestata, este prea tarziu. Se stie ca anumiti paraziti interni sunt transmisi de catre greieri si gandaci mari cu care sunt hranite animalele, de aceea nu se recomanda a se hrani tarantulele cu ei.(3)

Alte referate despre: cariotipul uman normal si patologic, cariotipul uman patologic, patologia sistemului nervos

Patologia cutaneo-mucoasa in alcoolism

Autorul vrea să mulţumească D-nei Profesor Dr. Sanda Marta POPESCU, D-lui Dr. Daniel BODA - coordonator stiintific, Clinicii de Dermatologie II a Spitalului Clinic Colentina pentru informatiile clinice furnizate şi D-lui José CERVERA pentru contribuţia la analiza statistică a datelor.

Alte referate despre: patologia cutaneo-mucoasa in alcoolismul cronic, patologia cutaneo-musculara, patologii la mucoasa olfactiva

Patologia peretelui abdominal

-formatiunea herniara o traducem prin aparitia unor formatiuni tumoral herniare.Aceasta formatiune se mareste de volum dar dispare in decubit dorsal in timpul efortului fizic.
-durerea este legata de efortul fizic , tuse.Tusea si defecatia supun musculatura abdominala la cea mai mare presiune.Pe masura ce timpul trece si hernia nu este tratata poate duce la complicatii majore, aderenta in sacul herniar a continutului cand sacul se mareste se transforma in hernie strangulata.
-hernie strangulata cu necroza de ansa si fistula externa.

Alte referate despre: patologia peretelui abdominal, referat patologia peretelui abdominal, referate patologia peretelui abdominal herniile
Referate afisate : 17
Medie note: 8.31 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles