Esecurile in dragoste ale lui victor petrini

Esecurile in dragoste ale lui Victor Petrini

1. Într-un local o cunoaşte pe Nineta Romulus, care i se dăruieşte lui Victor Petrini. În ciuda faptului că acesta era o femeie cochetă şi uşoară, Victor se îndrăgosteşte de ea. Nineta detestă bătrâneţea de care se teme şi este convinsă că numai sinuciderea poate încheia demn o viaţă care nu are sens pentru o femeie în care nu mai avea sens pentru o femeie în afara tinereţii şi frumuseţii. După ce şi-a împlinit primul rol feminin în viaţa bărbatului de lângă ea, Nineta dispare fără ca acesta să o mai poată regăsi o lungă perioadă. Aflând, după mult timp, de legătura fiului lor cu o fată uşuratică, părinţii s-au indignat, fapt ce a dus la distrugerea sufletească a tânărului de familia sa.

2. Terminând liceul, se înscrie la Facultatea de Litere şi Filozofie, unde experienţa decepţionantă se repetă însă cu consecinţe mai grave.

Se îndrăgosteşte de una dintre cele mai frumoase studente Căprioara, îşi împart destinul ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 14658
Materia: Romana

Cel mai iubit dintre pamanteni

Tema iubirii este omniprezenta in roman, ea inglobindu-le pe cele
amintite mai sus. Iubirea, dragostea este singurul lucru care l-a
tinut in viata pe Victor Petrini pe parcursul vietii sale. Ea a fost
singura care i-a mentinut aprinsa flacara vietii inauntru sau. Petrini
nu a incetat niciodata sa creada in mitul fericirii prin iubire, a
sperat incontinuu ca prin dragoste poate atinge fericirea si asta l-a
definit ca om.

Alte referate despre: cel mai iubit dintre pamanteni, cel mai iubit dintre pamanteni comentariu, cel mai iubit dintre pamanteni rezumat

Cel mai iubit dintre pamanteni - povestirea subiectului

Anchetatorul a venit de la Bucureşti, şi l-a chestionat pe Petrini, care nu a spus adevărul, a declarat doar că a primit o scrisoare de la ea prin care ea spuse că între ei totul s-a terminat şi că era plecată din ţară.
XI.Cât timp a fost la ţară, Căprioara l-a înşelat cu un medicinist. Petrini s-a dus la facultate s-o întâlnească, şi a observat înstrăinarea. Încă o dată a fost lovit, iubea şi nu a fost iubit. L-a cunoscut pe doctor la un pahar de coniac şi i s-a părut simpatic. Îl durea ruptura cu Căprioara, dar a început să uite, deoarece şi-a dat licenţa şi a început să predea logica la o şcoală normală.

Alte referate despre: cel mai iubit dintre pamanteni momentele subiectului, romanului cel mai iubit dintre pamanteni roman subiectiv, www clopotel ro cel mai iubit dintre pamanteni roman subiectiv

Cel mai iubit dintre pamanteni

In adolescenta Victor o are ca iubita pe Nineta. Ea isi are un loc aparte in sufletul sau fiind prim femeie care l-a ranit. Experienta care a trait-o alaturi de Caprioara ne arata o latura realista a lui Petrini profesorul, insa si sentimentala. Cea mai lunga relatie a sa a fost aceea cu Matilda, fiind si cea mai tumultoasa. Insa ca si in cazul Ninetei, Victor este parasit si pe deasupra femeia ii ia si fetita. Ultima idila este cea cu Suzi care i-a determinat destinul. Dragostea sa pentru ea l-a impins pina intr-acolo incit l-a omorit pe sotul acesteia, din cauza ajungind in inchisoare.

Alte referate despre: referat cel mai iubit dintre pamanteni, cel mai iubit dintre pamanteni referat, rezumat cel mai iubit dintre pamanteni

Caracterizarea lui Victor Petrini

Personajul central al acestui “roman total” este Victor Petrini, profesor universitar autorul acestui jurnal ce ar trebui sa tina loc de ultima spovedanie. Petrini, spirit lucid si sincer pina la durere, isi analizeaza viata incercind sa-i descopere greselile, incercind sa dea un sens existentei sale. El detine rolul de narator, toata actiunea fiind vazuta prijn ochii sai. Se inscrie in tipologia intelectualului neinteles imopreuna cu alte personaje de-ale lui Camil Petrescu.

Alte referate despre: caracterizarea lui victor petrini, victor petrini caracterizare, caracterizare victor petrini

Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi Bacalaureat

Din această perspectivă este relatat unicul destin pe care îl cunoaşte personajul narator – propriul destin.În acest context intriga romanului devine relativ neimportantă pentru că orice conflict exterior este doar un pretext pentru declanşarea unor probleme de conştiinţă.

Alte referate despre: ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi rezumat, ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi, rezumat ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi

11 Elegii, o poveste de dragoste si de moarte

11 Elegii, o poveste de dragoste si de moarte
Explicaţia e simplă şi o găsim într-un interviu publicat în revista Tribuna, în 1978: “Ca să fiu sincer, nu iubesc intimitismul în literatură, considerând ca nefăcând parte din zona esteticului. De bună seamă că orice poezie, orice nuvelă, orice roman sau piesă de teatru se stârneşte şi se scrie, se inspiră dintr-o seamă întreagă de pricini intime, numai că ele nu au dreptul să transpară ca atare, pentru că literatura este o comunicare generală. Chiar dacă este produsă de individ şi receptată de individ, ea trebuie să se ridice la nivelul speciei” (Nichita Stănescu, Starea poeziei, în Tribuna, 22, nr. 11, 16 martie, 1978, p. 8, in¬terviu, cf. Fiziologia poeziei, 1990, p. 569).
În ciuda acestei declaraţii ferme, nu vom abandona strădania de a reconstitui împrejurările în care au fost redactate poemele.

Alte referate despre: daca oameni s-ar gindi mai des la dragoste si la moarte, daca oameni s-ar gindi la dragoste si la moarte -, moartea in romanul ultima noapte de dragoste intaia

Dragostea - compunere

Dragostea - Cum de te-ai ratacit printre muritori si m-ai ales tocmai pe mine sa fiu fericita?Inima mea cauta enigma unui vis si descoperindu-ti lumina din privire a renuntat la cautari.A realizat ca dragostea e atat de aproape incat i-o simti caldura.

Alte referate despre: ultima noapte de dragoste, ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi comentariu, dragostea

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

In Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi substantialitatea presupune o abordare prin cunoastere a esentei impusa de complexitatea realului.Prozatorul se sincronizeaza in opera sa cu psihologia, filozofia si literatura moderna universala. Preia fluxul memoriei si memoria involuntara de la Marcel Proust si pshihologia lui H. Bergson.

Alte referate despre: camil petrescu ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi, ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi povestire, rezumat pe capitole ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi

Dragostea

Caci cunoastem in parte, si proorocim in parte; dar cind va veni ce este desavirsit, acest " in parte " se va sfirsi. " Adica toate lucrurile au un sfirsit , cu exceptia insa a dragostei.Ea este vesnica pentru ca creatorul ei este vesnic.

O alta dovada de netagaduit ca dragostea este un produs ceresc si nu pamintesc este exemplul pe care Dumnezeu ca Creator n-il da noua creaturii . Apostolul Ioan ne explica mai bine acest lucru cind spune:" Si dragostea sta nu in faptul ca noi am iubit pe Dumnezeu, ci in faptul ca El ne-a iubit pe noi, si a trimis pe Fiul Sau ca Jertfa de ispasire pentru pacatele noastre."

Dumnezeu a dat pe Fiul Sau sa sufere pentru noi ca sa capatam mintuirea. Aceasta a fost un act al caracterului Lui Dumnezeu care este dragoste. El nu a masurat pretul care trebuie sa-L plateasca pentru salvarea omenirii.

Alte referate despre: eseu despre dragoste, dragostea eseu, ultima noapte de dragoste rezumat

Dragostea le invinge pe toate

Ce e dragostea? Nevoia de a iesi din tine insuti. (Ch. Baudelaire)
Dragostea ii face pe oameni sa se simta egali. (F. Dostoievski)
Ce sublima copilarie este si amorul ! (Al. Dumas - fiul)
O, iubire ! Daca ne-ai parasi, Pamantul ar ajunge neroditor, vietuitoarele vrasmase intre ele, soarele foc vatamator, iar lumea jale, spaima si distrugere universala.

Alte referate despre: dragostea le invinge pe toate, compunere dragostea le invinge pe toate, dragostea le invinge pe toate text argumentativ

Romanul subiectiv modern - Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi

Referat despre Romanul subiectiv modern - Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi
Una dintre trasaturile romanelor camilpetresciene este substantialitatea (reflecta esenta concreta a vietii), ele devenind monografii ale unor idei. Astfel, "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", publicata in 1930, vizeaza domenii ale spiritului: iubirea, gelozia, moartea, iar personajele sunt exemplificari ale acestor idei.

Alte referate despre: subiectul romanului ultima nopate de dragoste intaia noapte de razboi, subiectul romanului ultima nopate de dragoste intaia nopte de razboi, subiectul romanului ultima nopate de dragoste intaia nopate de razboi

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi - Camil Petrescu constientizeaza sincronizarea literaturiii cu filozofia si cu stiinta. Este ca convins ca scriitorul descrie realitatea propriei constiinte, actul de creatie fiind un act de cunoastere, de descoperire si nu de inventie. Camil Petrescu spune: “cunoastem doar rasfrangandu-ne in noi insine”

Alte referate despre: ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi rezumat pe capitole, referat ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi, ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi rezumat pe scurt

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi referat

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi este un roman modern de tip subiectiv, deoarece are drept caracteristici: unicitatea perspectivei narative, timpul prezent si subiectiv, fluxul constiintei, momoria afectiva, narasiunea la persoana I, luciditatea (auto)analizei, anticalofilismul, dar si autenticitatea definita ca identificarea actului de creatie cu realitzatea vietii, cu experienta nepervertita, cu trairea intensa.

Alte referate despre: comentariu ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi, ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi roman modern, povestire ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi

Dragostea- eseu

Dragostea- eseu - Cand iubesti cu adevarat simiti atunci cand iubitul tau nu e langa tine,simti ca totul s-a oprit si merge dupa propiul tau ceas.simti ca un minut fara persoana iubita e o vesnicie,iar timpul cand va veti reintalni va fi magic,tevei simti ca in al noualea cer.sau gresesc? Oricat de mare,puernic,curajos si cu bani ai fi…fara dragoste..esti nimic…nimic!Fara dragoste nu ai avea bucurii dar nici suferinti,fara dragoste viata nu ar mai fi…Dragostea nu e intotdeauna asa cum ti-ai imaginat.Poti cateodata suferi pentru a castiga dragostea cuiva,dar nut e lasa batut!Lupta in continuare,biruieste raul prin bine!

Alte referate despre: ce este dragostea eseu, dragoste eseu, despre dragoste eseu
Referate afisate : 15
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles