Eseu junimea si titu maiorescu bac cele 3 etape

Titu Maiorescu - indrumator al culturii

Titu Maiorescu a fost mentorul Junimii, critic literar, eseist si filozof. Contributia lui Titu Maiorescu este foarte importanta în domeniul limbii, al literaturii, al esteticii si al filozofiei. Varietatea preocuparilor sale l-a facut pe criticul literar Nicolae Manolescu sa afirme, ca domeniul de activitate a lui Titu Maiorescu este toata cultura.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 15
Materia: Romana

Titu Maiorescu in literatura romana

Intreaga sa activitate in domeniul invatamantului (profesor de liceu la Iasi, cadru universitar si rector al Universitati din Bucuesti, ministru al Instructiilor Publice si al Cultelor); in domeniul culturii si al literaturii (estetician, critic literar, lingvist, scriitor, publicist), in domeniul politic (deputat, prim-ministru, minstru de externe) il defineste ca genial strateg al culturii romane, ca organizator exemplar al teritoriilor culturale romanesti.

Alte referate despre: rolul lui titu maiorescu in literatura romana, titu maiorescu in literatura romana, importanta lui titu maiorescu in literatura romana

Titu Maiorescu- Critic Literar

Maiorescu a contribuit astfel în mod decisiv la configuraţia clasicistă a epocii, practicând o “critică latentă”(N. Manolescu), conformă cu gradul de dezvoltare a literaturii vremii, care cerea spirit director, vocaţie inovatoare în domeniul estetic.

Alte referate despre: titu maiorescu critic literar, titu maiorescu-critic literar, titu maiorescu critica literara

Titu Maiorescu

Impune gustul şi rafinamentul maiorescian în aprecierea valorii operelor literare ale vremii, are fermitate în opiniile şi aprecierile sale, urmărind – prin critica sa – înlătuararea mediocrităţilor din literatură.
În analiza critică a operelor literare pune accentul pe forma artistică, pe conţinutul de idei, pe originalitate şi autenticitate, apreciind în mod deosebit specificul naţional, ilustrat de opera literară.

Alte referate despre: titu maiorescu, titu maiorescu eminescu si poeziile lui, eminescu si poeziile lui de titu maiorescu

Titu Maiorescu si Eminescu

Într-un articol din „Timpul” (6 Mai, 1881), Mihai Eminescu aclamă cu insurgenţă că „oricine va vrea să definească marele mister al poeziei şi existenţei, va vedea că el consistă în împrospătarea continuă a fondului şi păstrarea formelor. Forme vechi, spirit pururea nou."Acea anvergură de grand style a teoriei „formelor fără fond” susţinută de Titu Maiorescu îi era familiară genialului său prieten, Eminescu, întrucât criticul şi „junimiştii” erau deziluzionaţi de existenţa unor forme lipsite de conţinut.

Alte referate despre: titu maiorescu despre eminescu, titu maiorescu critice eminescu si poeziile lui, titu maiorescu mihai eminescu

Titu Maiorescu - Eminescu si poeziile lui

Ceea ce caracterizeaza mai întâi de toate personalitatea lui Eminescu, este o asa de covârsitoare inteligenta, ajutata de o memorie, careia nimic din cele ce-si întiparise vreodata nu-i mai scapa (nici chiar în epoca alienatiei declarate), încât lumea în care traia el dupa firea lui si fara nici o sila, era aproape exclusiv lumea ideilor generale ce si le însusise si le avea pururea la îndemâna.

Alte referate despre: titu maiorescu eminescu si poeziile lui rezumat, titu maiorescu-eminescu si poeziile lui, titu maiorescu eminescu si poeziile lui comentariu

Contradictia lui Titu Maiorescu

Titu Maiorescu este primul critic literar. Prin spiritul sau polemic in care au fost scrise toate studiile, reuseste sa introduca criteriul estetic in aprecierea operei literare. De asemenea, introduce criteriul universalitatii. Exemplele date sunt nu numai din literatura romana, ci si din cea universala, pentru a putea raporta literatura autohtona la aceasta.

Alte referate despre: contradictia lui titu maiorescu, titu maiorescu -in contradictiei de astazi in cultura romana, titu maiorescu in contradictie de azi

Titu Maiorescu

Ca estetician, Titu Maiorescu pune bazele teoretice ale "criticii estetice"; critica sa ia un aspect constructiv in "Directia noua in poezia si proza romana" (1872) - tablou critic al literaturii momentului.

Alte referate despre: eminescu si poeziile lui de titu maiorescu rezumat, criticismul junimist titu maiorescu, titu maiorescu jurnal rezumat

Floarea albastra de Mihai Eminescu - varianta bac

Perechea de indragostiti isi traieste reverie intr-un spatiu silverstru si rustic, arhaic si izolat; el pare un eden al erosului. Formele spatiului terestru alcatuiesc un cadru ascensional in sensul ca aspira la contopirea cu infinitul cosmic. Despartirea cuplului implica insa un spatiu regresiv, inghetat. Atunci, iubirea este retraita imaginar cu o imensa suferinta a absentei iubitei.

Alte referate despre: floare albastra de mihai eminescu comentariu bac, floarea albastra de mihai eminescu bac, varianta cu poezia floare albastra de mihai eminescu

Titu Maiorescu

„Usoara sau nu, critica a fost si va ramanea o lucrare necesara in viata publica a unui popor, intelegerea raului este o parte a indreptarii. Din acest punct de vedere, infiintarea unei reviste [Convorbiri literare] cu o tendenta critica mai pronuntata ne pare a implini un gol lasat in mica noastra miscare literara" (Observari polemice).

Alte referate despre: junimea si titu maiorescu, betia de cuvinte titu maiorescu, titu maiorescu - jurnal rezumat

Titu Maiorescu si Junimea. O cercetare asupra poeziei de la 1867

Vasile Alexandri:
-"cap al poeziei noastre literare".Apreciază calitatea sa de culegător şi de poet ce a scris "doine şi lăcrimioare".Elogiază volumul "Pasteluri" pe care îl consideră "podoabă a literaturii noastre însufleţite de simţire curată şi puternică a naturii".Observă că acestea "sunt scrise într-o limbă frumoasă"."Rapsod al evenimentelor epocii în care a trăit".

Alte referate despre: titu maiorescu si junimea o cercetare asupra poeziei de la 1867, titu maiorescu-o cercetare asupra poeziei romane la 1867, titu maiorescu si junimea o cercetare critica

Betia de cuvinte - eseu

El a văzut mai multe maimuţe în această stare şi ne dă o descriere foarte hazlie despre purtarea lor şi despre grimasele ciudate ce le făceau.
A doua zi erau foarte rău dispuse şi mahmure, de durere îşi ţineau capul cu amândouă mâinile şi înfăţişau o privire din cele mai duioase. Dacă li se oferea bere sau vin, se depărtau cu dezgust, dar le plăcea mult zeama de lămâie. O maimuţă americană, un ateles, după ce se îmbătase o dată cu rachiu, n-a mai vrut să-l mai bea şi a fost, prin urmare, mai cuminte decât mulţi oameni.” (Ch. Darwin, Descendenţa omului şi selecţiunea sexuală). Va să zică plăcerea noastră pentru ameţeala artificială, produsă prin plante şi preparatele lor, este întemeiată pe o prepoziţie strămoşească, comună nouă cu celelalte rudenii de aproape, cu maimuţele de exemplu, din al căror neam ne coborâm.”

Alte referate despre: betia de cuvinte eseu, studi critice betia de cuvinte eseu, betia de cuvinte eseu literar

Junimea si revista Convorbiri literare

Etapa ieseana (1863-1874) are un pronuntat character polemic si se manifesta in trei directii:limba,literature si cultura. In aceasta perioada se colaboreaza principiile sociale si estetice ale junismului. Tot acum se impune necesitatea educarii publicului prin asa-numitele prelectiuni populare. Organizate pe teme variate, in diverse cicluri sistematice si tinute intr-o forma academica, ele au avut drept scop educarea publicului larg, care sa inteleaga cultura ca factor de prgres si moralitate.

Alte referate despre: junimea si revista convorbiri literare, societatea junimea si revista convorbiri literare, junimea si revista convorbiri literare titu maiorescu

Eminescu si Maiorescu

Esenţa teoriei „formelor fără fond” atrăgea atenţia faptului că „în aparenţă… avem politică şi ştiinţă, avem jurnale şi academii, avem şcoli şi literatură, avem muzee, conservatori, avem teatru, avem chiar o constituţie.Eminescu si Maiorescu

Alte referate despre: eminescu si maiorescu, poeziile lui eminescu titu maiorescu, eminescu titu maiorescu

Putem trai mai bine-eseu

Putem trai mai bine-eseu
Am dat întâmplător peste un articol scris de mine în Germania puţin după introducerea Euro şi începerea căderii dolarului faţă de noua valută. După citirea lui am constatat similitudini cu actuala situaţie din România. Nemţii, cu nasul lor prin cerurile albastre, nu au dat importanţă sugestiilor făcute, iar astăzi dau din colţ în colţ din ce în ce mai aproape de un colaps economic. Nu sunt singurii.

Alte referate despre: calatorim inteligent traim mai bine eseu, eseu calatorim inteligent traim mai bine, eseu despre calatorim inteligent traim mai bine

Energia, peste 50 ani - eseu

Energia, peste 50 ani - eseu
Poporul Europei (inclusiv aceea comună) al Asiei, al Africii şi al celor 2 Americi o vor duce mai bine decât se trăieşte acum în Suedia. Bine înţeles că am inclus pe Moş Ioan Roată şi Ţaţa Vasilica în poporul Europei. Da! ei vor trăi bine peste 50 ani datorită faptului că anumite familii de pe glob vor tremura în frig că aşa vrea TVR.

Alte referate despre: cum ne vedem peste 10 ani eseu, lumea peste 100 de ani eseu, eu peste 10 ani eseu

Serviciul diplomatic in Republica Moldova - eseu

Serviciul diplomatic in Republica Moldova - eseu
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova este organul central de specialitate ce promoveaza politica statului in domeniul relatiilor externe.
Reiesind din functia sa de baza MAE este obligat sa promoveze politica statului in domeniul relatiilor externe.Aceasta functie nu se limiteaza doar la functiile directe,ce ar insemna informarea conducerii tarii despre evenimentele internationale majore si inaintarea propunerilor privind pozitia statului fata de ele,sau la initierea,negocierea,semnarea,ratificarea, aprobarea sau acceptarea acordurilor internationale.

Alte referate despre: serviciul diplomatic al republicii moldova, serviciul diplomatic in republica moldova, serviciile diplomatice in republica moldova
Referate afisate : 17
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK