Estetica frumosului

Flori de mucigai

Astfel, tot ceea ce nu apuca sa treaca dincolo de ,,nivelul
prag" al frumosului, dându-i-se acestuia, obligatoriu, o coordonata
pozitiva este, cu consecventa, atribuit urâtului estetic, acesta
ajungând sa se desfasoare de la faza subliminala frumosului, trecând
prin normalitate si coborând spre expresia generatoare de disconfort,
pâna la granita cu grotescul, si ea, la rându-i, subiectiva. Din
aceasta perspectiva, a categoriilor estetice, ne va fi mai usor sa
situam estetica argheziana.

Volumul Flori de mucigai este situat, prin excelenta, în zodia
esteticii urâtului. Nu de stângacie poate fi acuzat Arghezi aici, în
acest ciclu de poeme, ci de încrâncenare. El se vede pe sine în
postura unui evanghelist, mai mare si mai chinuit decât cei biblici,
dând de veste lumii ca versurile prezente: ,,Sunt stihuri fara ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 9852
Materia: Romana

Arghezi - Estetica uratului

Bibliografie:
Sinteze de istoria literaturii române – Sanda Rodian
Venera Dogaru
Istoria literaturii române de la origini până-n prezent - G . Călinescu Antologia poeziei româneşti culte
Argheziana –Şerban Cioculescu
Sinteze de literatura românâ - C-tin Ciopraga
C-tin Crişan
Viorel Alecu
Nicolae Manolescu
Dumitru Micu
Eugen Simion
Istoria litaraturii romăne –I. Negoiţescu
Modele de analize literare şi stilistice-De la I. budai Deleanu la Zaharia Stancu
Fenomenul arghezian-Alexandru Bojin
Opera lui Tudor Arghezi-Nicolae Balotă

Alte referate despre: tudor arghezi estetica uratului, testament de tudor arghezi estetica uratului, arghezi estetica uratului

Artele poetice in poeziile lui Eminescu si Arghezi

Obisnuinta de a alatura cele doua nume ori de cate ori se fac referiri la marii titani ai poeziei romanesti, s-a constituit, poate, ca unul dintre primele argumente in favoarea unei posibile paralele Eminescu - Arghezi.

Alte referate despre: artele poetice in poeziile lui eminescu si arghezi, caracteristicile artei poetice in poezia testament de tudor arghezi, elementele artei poetice in poezia prefata de tudor arghezii

Flori de mucigai - Tudor Arghezi

Frumuseţea, de care cel socotit vinovat a fost îndepărtat în scop punitiv, poatefi recuperată prin vis sau amintire, situaţie pe care o ilustrează poeme ca “Rada” sau “Tinca”. Mai mult chiar, moartea înseamnă eliberare de rău, readucere în lumină, restituire a frumuseţii, în ultimă instanţă:
“În beciul cu morţi, Ion e frumos,
Întins gol pe piatră, cu un fraged surâs…”
(“Ion Ion”)

Alte referate despre: flori de mucigai tudor arghezi comentariu, flori de mucigai tudor arghezi, comentariu flori de mucigai tudor arghezi

Flori de mucigai - comentariu

Flori de mucegai este un poem manifest despre VIZIUNEA INFERNULUI UMAN vezi E.Simion. Flori de mucegai este o arta poetica nu numai pentru ca inaugureaza volumul omonim de versuri,dar si pentru ca Arghezi isi exprima in acest poem ideile filozofice,literare si estetice pe care le dezvolta ulterior in intreaga opera.

Alte referate despre: flori de mucigai comentariu, flori de mucigai, comentariu flori de mucigai

Flori de mucigai

Recurgand la sensul propriu al cuvantului “mucigai” se creaza o imagine “urata”, “dezgustatoare”.Conotatiile create de Arghezi pe calea transfigurarii artistice stau sub semnul « esteticii uratului »( ca la Baudelaire in « Florile raului »). Frumosul florilor este transgresat (inundat) de calalalt termen al sintagmei « Flori de mucigai »

Alte referate despre: flori de mucigai de tudor arghezi comentariu, comentariu flori de mucigai de tudor arghezi, tudor arghezi flori de mucigai comentariu

Amurg violet, Flori de mucigai, Psalmi

In psalmii arghezieni surprindem mai degraba ecouri ale Vechiului decat ale Noului Testament. Poetul e un emul al acelor mitic-arhaici homines religiosi care s-au luat la harta cu Domnul lor, l-au infruntat, au violentat cerul, s-au luptat cu ingerul. Tonul sau, in genere, este acela al unui Iov, barbatul care nu cedeaza, nu accepta nici un compromis, nici resemnare, care se-afirma pe sine in fata unui Iehova pierdut in tenebre si tacere.

Alte referate despre: modernismul poeziei argheziene- psalmul si flori de mucigai, flori de mucigai si psalm, flori de mucigai si psalmul 3

Flori de mucigai

Poezia reprezinta arta poetica a lui Arghezi.Tema poeziei ilustreaza anii de inchisoare ai artistului dar mai ales efortul creator al acestuia si consecintele pe care le are asupra sufletului poetului chinuit de remuscari,framantari,durere,dor si amaraciune.

Titlul poeziei este un oxymoron fiind alcatuit din cuvantul “flori” care sugereaza sensibilitatea,frumusetea,puritatea,gingasia,lumina,viata si cuvantul “mucigai” care exprima umiditatea,miros neplacut,intunericul,descompunerea.Din alaturarea celor doi termeni contradictorii rezulta oximoronul.Titlul este reprezentativ pentru noua modalitate artistica de a exprima frumosul numita “estetica uratului”.

Structura
Este alcatuita din doua secvente lirice,prima ilustrand ...

Alte referate despre: flori de mucigai comentariu pe strofe, flori de mucigai de tudor arghezi, referat flori de mucigai

Estetica uratului - Tudor Arghezi

Dacă în Cuvinte potrivite şi în alte volume de versuri de mai târziu ,Tudor Arghezi foloseşte copios expresiile figurate ,simbolurile ,în Flori de mucigai poetul dă curs liber îndeosebi cuvântului cu sens propriu direct.Întreg volumul ilustrează cu pregnanţă preferinţa poetului pentru cuvintele rare ,tari ,nude ,expresive ,potenţial mai bogate decât altele,pentru a da mai multă culoare şi relief tablourilor înfaţişate.
Argotismele,cuvintele vulgare ,considerate până la Tudor Arghezi neliterare ,sunt adeseori prezente ca o cerinţă de ordin estetic ,prin plasticiatea lor ,în versurile din Flori de mucigai.Poetul le prelucrează la înalte temperaturi artistice,făcând din ele elemente caracteristice ale noului alfabet stilistic arghezian.La Arghezi ,aceste expresii vorbesc nu numai prin raporturi gramaticale ,ci ele radiază din interior multiple posibilităţi expresive.
După Cuvinte potrivite,cu diversitatea lor sensibilă , Flori de mucigai ...

Alte referate despre: estetica uratului tudor arghezi, estetica uratului tudor arghezi doar in volumul cuvinte potrivite, estetica uratului-tudor arghezi testament

Frumosul divin si Iubirea pura din picturile lui Leonardi da Vinci

Linia-spirit se mulează pe limita între solid şi atmosferă, estompînd-o şi negîndu-se astfel pe sine, pentru a se regăsi ca principiu dinamizator, eliminînd orice dimensiune concretă şi lăsînd spaţiu vieţii să pulseze între obiect şi mediu, suplinind astfel „ritmul viu al complexităţii viziunii realizate în toate elementele sale” .

Alte referate despre: iubirea pura din picturile lui nicolae grigorescu, iubirea pura, iubirea pura adolescentina

Estetica transcedentala

Astfel, intuitia reprezinta pentru Kant nu doar actul intuirii – abilitatea de a percepe nemijlocit un obiect individual dat sensibil sau de a fi afectat de acel obiect – ci si continutul intuirii. Prin urmare, ea cuprinde senzatii, dar depaseste sfera lor, fiind o reprezentare constienta a datelor achizitionate prin senzatii. Dintre toate intuitiile de care este capabil omul se desprind cele pure, cele care sunt independente de senzatii, de experiente si sunt a priori.

Alte referate despre: estetica, estetica frumosului, estetica uratului

Estetica arhitecturii egiptene

Estetica arhitecturii egiptene - Arhitectura perioadei predinastice , influentata de traditii sumeriene , a transmis arhitecturii regatului timpuriu zidurile intarite cu rezalite , procedeu derivat , sub aspect plastic, din constructii executate din materiale vegetale.

Alte referate despre: estetica arhitecturii egiptene, estetica arhitecturii, estetica arhitectura

Educatia estetica

Cum se arata intr-un document editat de Biroul International al Educatiei, "daca forma expresiei artistice variaza de la o cultura la alta, nu-i mai putin adevarat ca, date fiind trasaturile comune ale continutului, toti oamenii impart o capacitate cu totul particulara de a reactiona la simbolurile si semnele nonver-bale, constituite din operele de arta" (Allison, 1987, p. 7).

Alte referate despre: educatia estetica, educatia estetica referat, educatie estetica

Frumosul - categorie estetica

Estetica este un domeniu al filosofiei care are ca obiectiv principal analizarea frumosului in sens larg. Demersul esteticii are in vedere conceptualizarea frumosului artificial - creatia umana, dar si conceptualizarea frumosului natural, ca de exemplu- un peisaj, un apus de soare. Din aceasta descriere se observa ca estetica are un domeniu de interes mult mai larg decat filosofia artei, aceasta rezumandu-se la analiza artei – deci a obiectelor create de om.

Alte referate despre: frumosul categorie estetica, frumosul categorie estetica manifestari in istorie, frumosul-categorie estetica

Analiza estetica si obiectul ei

Continutului trebuie sa i se dea o forma, altfel nu exista. Si totusi, distinctia intre forma si continut este evidenta la modul intuitiv. "Cartea aceea este albastra" nu inseamna acelasi lucru cu "tabloul acela este alb", si totusi cele doua enunturi au in comun o similitudine structurala evidenta. Daca nu am putea recunoaste.Totusi, in logica formala distinctia dintre forma sau sintaxa, si continut sau semantica poate fi riguros sustinuta, si nu e necesar ca unei forme sintactice sa i se asocieze vreo interpretare semantica.

Alte referate despre: prezentarea unei firme analiza swot si obiectivele calitatii, analiza estetica a muzici, analiza estetica morometii

Simtul estetic

Constiinta placerii estetice si exprimarea ei in cuvinte s-au dezAZvoltat tirziu. Omului din secolul al XV-lea nu-i stau la dispozitie, ca sa-si exprime admiratia pentru arta, decit termenii pe care i-am astepta din partea unui burghez mirat. Nici macar notiunea de frumos artistic n-o cunoaste inca. Fiorul estetic, in masura in care acesta radia, din arta, pina la el, era transpus de el numaidecit fie in emotia religioasa, fie in bucuria de a trai.

Alte referate despre: simtul estetic la prescolari, educarea simtului estetic prin mijloacele gimnasticii aerobice, simtul estetic

Estetica si limbajul despre arta

Am putea admite ca discutia noastra despre frumos e doar un fel de-a vorbi: ea doar pare sa se refere la o proprietate a obiectelor. Din aceasta perspectiva, atunci cand spunem ca un lucru este frumos nu facem decat sa-1 elogiem. Spunem ceva de genul "imi place acest obiect datorita modului in care imi apare el mie". Multe dintre propozitiile noastre care folosesc cuvintele 'frumos' si 'frumusete' lasa intr-adevar impresia ca pot fi parafrazate astfel. "Apusul este frumos" n-ar fi decat un mod de a spune ca imi place imaginea lui.

Alte referate despre: limbajul si arta naratiunii din harap alb, relatia dintre estetic si etic in arta literatura, analiza estetica a unei operede arta

Arta si arhitectura egipteana

Cea mai veche forma de arhitectura funerara este mastaba, - o constructie masiva de caramida sau de piatra ridicata deasupra unui mormant, sapat adanc in pamant(un put vertical in care este depus sarcofagul si obiectele funerare indispensabile, put care apoi este zidit si umplut cu pietre si pamant). In mastaba se afla – exact deasupra mormantului – o capela in care se celebrau riturile funerare, mobilata cu o masa pentru ofrande; alaturi era o stela (pictata sau gravata), in dosul careia se afla „coridorul” (in araba: serdab), zidit, continand statuile defunctului. Acesta comunica – prin statuile care il reprezentau – cu familia sa care, prin niste ferestruici mici, ii aducea ofrandele si fumul de tamaie. Capela era decorata cu scene (pictate sau sculptate in basorelief) reprezentand diferite activitati din viata, si care – pe cale magica – mentineau defunctul „in ...

Alte referate despre: arta si arhitectura egipteana, arta si arhitectura egipteana referat, arhitectura egipteana
Referate afisate : 18
Medie note: 8.43 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles