Estetica uratului

Estetica uratului - Tudor Arghezi

Cu Flori de mucigai ,arta poetică coteşte în personalitatea adâncă a scriitorului,aşa cum se manifestă multilateral şi în publicistică.Dacă poetic şi spiritual ,volumul Cuvinte potrivite deţine primatul ,în schimb Flori de mucigai reflectă nota cea mai autentică a tehnicii artistice argheziene,a mijloacelor de expresie,în arta în versuri a lui Tudor Arghezi .Sunt în acest sens revelatoare opiniile lui George Călinescu: “Flori de mucigai este o operă de rafinament ,de subtilitate artistică ,ele presupun un cer al gurii dedat cu toate mirodeniile.Cititorul necultivat în sens artistic se sperie de ele şi le crede vulgare,deşi realitatea şi savoarea sunt însuşirile lor ca şi ale operei lui Rabelais .”
Astfel cu Flori de mucigai Arghezi începe o poezie de savoare,presupunând un cititor pregătit .Punctul de plecare îl formează ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 16
Materia: Romana

Tudor Arghezi - biografie

După o serie de gesturi de frondă-vinde în piaţă cireşe din grădina sa de la Mărţişor-se împacă cu oficialităţile.Din 1957 se bucură din nou de onoruri.Este ales membru al Academiei Române şi al Marii Adunări Naţionale.Opera lui câştigă tot mai multă preţuire după 1970 încoace.
Arghezi începe să pubilce la 16 ani , dar debutează editorial mai târziu , la 47 de ani , când era deja bine cunoscut prin scrierile apărute în reviste.

Alte referate despre: tudor arghezi biografie, tudor arghezi biografie pe scurt, tudor arghezii biografie

Tudor Arghezi - Universul poetic

Poezia filozofica argheziana se adapa din singuratatea, ca fiinta ganditoare, omului pe pamant. Sursa ei se afla in permanenta cautare a unui Dumnezeu, care refuza a se arata si determina o stare sufleteasca caracterizata de permanenta pendulare intre credinta si tagada.
Reprezentativi pentru aceasta tema a liricii argheziene sunt “Psalmii”, in care poetul accepta si refuza succesiv existenta dumenzeirii: “Vreau sa te pipai si sa urlu: “Este!””.
Conceptia artistica a lui Arghezi, asa cum se contureaza ea inca de la inceput, este una de angajare sociala. Marele poem ciclic din 1956 “Cantare omului” este o sociogonie urmarind evolutia omului din momentul ridicarii in picioare, pana la dscoperirea tainei tainelor, atomul. Volumul “1907 - Peisaje” (1955) evoca marea zguduire sociala din Romania de la inceputul veacului. In fine, sa nu uitam proza, fie cea pamfletara, fie cea romanesca, avand un si mai vadit caracter social. Dar cel mai reprezentativ volum de versuri pentru ...

Alte referate despre: tudor arghezi universul poetic, tudor arghezi univers poetic, tudor arghezi-universul poetic

Tudor Arghezi - poezia erotica

Poezia ce se incadreaza in acest repertoriu (al poeziei de dragoste) marchează momentul când, indirect, poetul foloseşte prilejul de a-şi reproşa inconsecvenţa de a nu fi persistat pe drumul început.

Alte referate despre: tudor arghezi poezia erotica, tudor arghezi poezie erotica, tudor arghezii poezii erotice

Tudor Arghezi - Poezia universului marunt

Atunci când coboară în universul mărunt ori familiar, Tudor Arghezi păstrează unghiul de vedere cosmic. Gângania care cade în călimară (Îndoiala – Cetatea literară) este un mit picat într-o mare neagră dintr-un empireu de garoafe: ,,O zburătoare mică a făcut popas /La cărturarul nostru, pe compas, /pornită-ncoa din cine ştie /Care stihie de hârtie. /Îndrăgostită de cristale /Şi pogorând pe masă în spirale, /Gângania, de patru ori la fund /Şi-a tăvălit mitul rotund. /De patru ori, cu aripa murdară, /Fu scoasă teafără din călimară /Şi cărturarul dacă nu veghea, /Ar fi murit în ceaşca de cafea”.
Cristalul (Inscripţie pe pahar) apare ca simbol al nucleizării formei prime în haos şi al perpetuării Creaţiei: ,,Cristal rotund, pe urmă de velur, /Cu inima de-a pururea senină,/ M-am născocit din ape de azur,/ Am îngheţat ...

Alte referate despre: tudor arghezi poezia universului marunt, tudor arghezi poezia universului marunt referat, tudor arghezi poezia universul poetic

Creion - Tudor Arghezi

Poezia "Creion" face parte din volumul "Stihuri noi", în care Tudor Arghezi descrie cu încantare un tablou din natura respirand liniste si lumina, frumusete si echilibru.
Titlul
Gradina se contureaza ca un spaţiu privilegiat pentru poet, in care acesta poate scrie uimit de frumuseţea fara seaman a naturii. Sub vraja naturii "creionul" său alearga mai repede pe hartie, poetul schiţeaza încercand sa "creioneze" cu gingasie minunile universului din preajma sa.
Universul poeziei
Spaţiul prinde contur sub forma unei gradini miraculoase ("In gradina-n care scriu”), care îşi revarsa tainele sub privirea încântată a poetului. Sub lumina blandă a soarelui ("Cerne aur argintiu"), florile s-au trezit, iar fluturii colorati au început sa zboare asemenea unor flori plutitoare. Aceasta oaza de liniste si frumuseţe prinde viaţa, se însufleţeste sub lumina soarelui.
Astrul, ...

Alte referate despre: creion tudor arghezi, creion-tudor arghezi, creion tudor arghezi comentariu

Valoarea estetica a unei opere in proza a lui Mihail Sadoveanu - bac 2003

Critica literară a situat romanul istoric al lui M. Sadoveanu în sfera epopeei (N. Manolescu) şi în sfera eposului- a povestirii (Crohmălniceanu). Ca roman, Fraţii Jderi este o trilogie (specie epica de mare întindere, cu o intrigă în general complicată şi cu o acţiune desfăşurate grupate în jurul unui nucleu, punînd in mişcare de asemea un număr mare de personaje). În romanul Fraţii Jderi se cuprind Ucenicia lui Ionuţ, Izvorul Alb şi Oamenii Măriei Sale. Romanul este o frescă, avînd in vedere dimensiunea mare care înfăţişează tabloul de ansamblu al unei epoci, al unei societăţi. Timpul evenimenţial ( al acţiunii ) reprezintă cadrul acţiunii care defineşte natura scrierii, istoria Moldovei sec. XV figura centrală fiind Ştefan cel Mare. Timpul narativ al povestirii propriu-zise inregistrează acţiunea cronologică dar si discontinuă cu reîntoarcere in timp. Cartea se deschide cu hramul mânăstirii unde trebuia să vină Ştefan cel Mare şi unul ...

Alte referate despre: descrierea in proza codrul de mihail sadoveanu, valoarea estetica, valoare estetica

Analiza categoriilor estetice literare in legatura cu genul dramatic

Prinscris si participare directa a slujit miscarea revolutionara din Moldova de la 1848 ,unirea , lupta pentru independenta Nationala .Infiintarea teatrului national, culegerea de literatura populara , editarea unor importante reviste de literartura (Propasia , Romania Literala) sunt adevarate evenimente culturale legate de numele lui Alecsandri. Volumul Poezii populare are romanilor (1866) a atras o atentie asupra tezaurului folcloric.

Alte referate despre: analiza literara a unei piese ce apartine genului dramatic, analiza estetica categoria estetica, categorii estetice

Psihologia in era informatiei

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că aceste două afirmaţii sunt adevărate. Conform lui Mantovani [8], la începutul anilor '90 s-a produs o schimbare în paradigma de cercetare a interacţiunii persoană-computer şi persoană-computer-persoană. Rezultatul principal al acestei schimbări a fost înţelegerea că interacţiunea poate fi pe deplin înţeleasă doar prin analiza detaliată a contextului social în care ea are loc [8]: "... din acest punct de vedere nu trebuie să mai vedem oamenii doar ca utilizatori ai unor sisteme date, dar ca 'actori' sociali. În alte cuvinte, indiferent dacă sunt utilizatori experţi în utilizarea computerului sau nu, oamenii acţionează independent şi au propriile lor motive pentru a o face, iar computerele şi sistemele trebuiesc adaptate pentru oameni şi nu vice versa".

Alte referate despre: psihologia in era informatiei, referat psihologia in era informatiei, psihologia in era informatiei bibliografie

Estetica industriala

În 1987 uzina a lansat o versiune bicorp cu hayon, denumită Dacia 1320, Ceauşescu a intervenit, dând dispoziţie ca spatele alungit al maşinii să fie redus semnificativ. „Noi facem economie nu risipă de material!”, a declarat supremul. Aceste decretări au afectat şi mai mult calitatea autoturimelor româneşti.

Alte referate despre: estetica industriala, estetica industriala si design referat, estetica industriala referat

Estetica transcedentala

Negand faptul ca spatiul si timpul ar avea o existenta in sine sau ca ar fi proprietati ale obiectelor, filosoful adauga inca un argument valid la teoria sa.

Alte referate despre: estetica, estetica frumosului, estetica uratului

Estetica arhitecturii egiptene

Evolutia mormantului piramida:
1. piramida lui Zoster de la Saqqara in trepte
2. piramida lui Snefru de la Meidun
3. piramida de la Dashur –sud

Alte referate despre: estetica arhitecturii egiptene, estetica arhitecturii, estetica arhitectura

Educatia estetica

Omul fiinteaza si se desfasoara nu numai in conformitate cu mobiluri intelec-tiv-practice, ci si in concordanta cu legile frumosului, ale armoniei si coerentei esteticului din natura, societate si opera de arta. intr-un anumit sens, existenta umana poate deveni "opera de arta" in masura in care omul isi ia drept model idealitatea constitutiva a artisticului si exemplaritatea campului valoric, care tind sa se insinueze in conduitele lui cele mai firesti.

Alte referate despre: educatia estetica, educatia estetica referat, educatie estetica

Frumosul - categorie estetica

O atare teorie pe cat de cuprinzatoare, pe atat de longeviva cu privire la frumos este numita de acelasi estetician “Marea teorie”. Cei ce au initiat-o au fost pitagoreicii, dar ea a strabatut dupa aceea timpurile, ramanand aproape nemodificata pana in secolul al XVII-lea European. Ea are, totodata, calitatea ca se aplica si plasticii si muzicii deopotriva. Elementul esential al acestei teorii il constituie ideea de proportii, cea de simetrie si cea de armonie. Astfel, frumosul apare numai in obiectele in care partile se raporteaza unele la altele ca numere simple. Mai precis: justa alcatuire si concordanta tuturor lucrurilor compuse provin din cele cinci proportii cuprinse intre cele patru numere simple (1, 2, 3, 4).

In “Simpozion”, Platon surprinde si defineste tocmai acest caracter obiectiv si nu subiectiv al frumosului, absolut si nu relativ transcendent si nu iminent al acestuia, atunci cand afirma: “ un frumos ce traieste de-a pururea, ce nu se naste si ...

Alte referate despre: frumosul categorie estetica, frumosul categorie estetica manifestari in istorie, frumosul-categorie estetica

Analiza estetica si obiectul ei

Forma si continut
Una din cele mai importante incercari de a descrie obiectul perceptiei noastre estetice face o dinstinctie intre forma si continut. La nivel elementar, distinctia pare evidenta. Ea nu se limiteaza doar la obiectele estetice -oricare dintre obiectele cu sens produse de fiinta umana presupune o distinctie intre forma si continut. Propozitiile din acest paragraf au o forma, si totodata transmit (sper) ceva cititorului. Forma unei propozitii include gramatica ei si sistemul de semnificatii atasate fiecarui cuvant si combinatiilor de cuvinte care alcatuiesc limbajul.

Alte referate despre: prezentarea unei firme analiza swot si obiectivele calitatii, analiza estetica a muzici, analiza estetica morometii

Simtul estetic

Dionisie a fost unul dintre cei care au respins introducerea muAZzicii moderne polifonice in biserica. Fringerea vocii (fractia vods) -- il ingina el pe unul mai vechi -- pare simptomul unui suflet frint; poate fi comparata cu parul frizat la un barbat sau cu rochiile pli-sate la o femeie: nu e decit desertaciune. Unii, care au practicat un asemenea cint polifonic, l-au incredintat ca in el era ascunsa o trufie si o anumita voluptate a sufletului (lascivia animi).

Alte referate despre: simtul estetic la prescolari, simtul estetic, educarea simtului estetic prin mijloacele gimnasticii aerobice

Estetica si design industrial

Dupa razboi, contii Baracca i-au permis lui Enzo Ferrari sa foloseasca simbolul in memoria fiului lor disparut in lupta. Acestuia i-au fost adaugate fundalul galben, culoarea orasului Modena, steagul Italiei in partea de sus, precum si literele S si F, initialele Scuderiei Ferrari. In perioada 2000 - 2004 s-au castigat 10 titluri mondiale din tot atatea posibile, doborandu-se record dupa record. Michael Schumacher a avut parte de un debut de senzatie in 2000, castigand primele 3 curse ale sezonului si instalandu-se in fruntea clasamentului.

Alte referate despre: notiuni de estetica in design-ul industrial, design industrial, estetica si design in turism
Referate afisate : 17
Medie note: 8.00 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles