Eugenie grandet rezumat

Eugenie Grandet

Intr-o zi de noiembrie, in 1819, a fost organizata o mica petrecere in cinstea lui Eugenie, fiica lui Grandet, cu ocazia implinirii varstei de 23 de ani. Aici au fost invitate 2 familii rivale : Cruchot si des Grassins. Fiecare spera sa-si poata marita fiul cu Eugenie. In aceeasi seara isi face insa apritia Charles, verisorul lui Eugenie din Paris.

Eleganta si farmecul nu o lasa indiferenta, fata simtindu-se inca din prima clipa atrasa de el. Baiatul este surprins la inceput de aspectul mizerabil al locuintei unchiului sau.Treptat, Eugenie se indragosteste de Charles, iar acesta incepe sa-i imparatseasca sentimentele.

Baiatul a venit cu o scrisoare de la tatal sau care putea fi deschisa numai de Felix Grandet. Cand scrisoarea a fost deschisa Grandet a aflat cu stupoare ca din cauza banilor, din pricina ca era ruinat, fratele sau s-a sinucis. Acesta il ruga sa aiba grija de Charles dupa moartea lui, sa-l vegheze si sa-l ajute la nevoie. Felix nu se sensibilizeaza ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 7kb
Downloads: 6
Materia: Filosofie

Honore de Balzac

Honore de Balzac - În acreditarea ideii că marile curente literare şi mai cu seamă epocile de rezonanţă în istoria literaturii îşi sintetizează esenţa în câte un mare exponent al vieţii politice, militare, ştiinţifice şi culturale, realizmul francez se exprimă prin opera lui Honore de Balzac.

Alte referate despre: honore de balzac, honore de balzac mos goriot, honore de balzac-iluzii pierdute

Honore de Balzac - date biografice

Din perspectiva timpului însă Balzac a făcut pentru Franţa mai mult decât Ludovic-Filip, întrucât a conservat un secol din istoria ei într-o operă pe cât de vastă, pe atât de reprezentativă.

Pe de altă parte, ca orice geniu, Balzac îşi depăşeşte timpul şi epoca , făcând din doctrina realistă un model de lectură şi realizare a romanului, care a zdrunciunat vechile concepţii şi a devenit lege în materie de gust literar pentru întregul secol ce i-a urmat, aşa cum subliniază Brunetičre : “de cincizeci de ani un bun roman e acela care seamănă cu un roman de Balzac, aşa cum de o sută de o sut cincizeci de ani o comedie bună este aceea care seamănă cu o comedie de Moličre”.

BERNARD-FRANCOIS BALZAC
Originalitatea sa, devenită proverbială la Tours, se manifesta deopotrivă în vorbele ca şi în faptele salr ; nu făcea şi nu spunea nimic asemănător altora ; Hoffmann ar fi făcut din el un personaj al povestirilor sale fantast ...

Alte referate despre: balzac date biografice, date biografice in franceza despre honore de balzac, date biografice despre honore de balzac

Balzacianismul - Romanul balzacian

4) Intenţia de reconstituire a unei epoci şi a unui mediu social : începutul sec20, mediul citadin bucureştean.
5) Punerea în comun a caracterelor cu mediul social în care trăiesc.
6) Folosirea spaţiului ca mijloc de caracterizare a personajelor (!descrierea unei case!)

Alte referate despre: enigma otiliei roman balzacian, balzacianismul, enigma otiliei roman realist balzacian

Eugenie Grandet

“Eugenie Grandet" este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Balzac.

Alte referate despre: eugenie grandet, eugenie grandet caracterizare, eugenie grandet rezumat

Rinocerii de Eugen Ionescu

Rinocerii de Eugen Ionescu unde primul act se petrece pe o piaţă, într-un orăşel de provincie, într-o duminică de vară, spre ora amiezii. Din dreapta îşi face apariţia Jean şi în acelaşi moment, din stînga apare Bérenger. Jean e foarte îngrijit îmbrăcat, iar Bérenger e neras, nepieptănat, cu hainele şifonate, are un aer obosit, nedormit, cască din cînd în cînd.

Alte referate despre: rinocerii de eugen ionescu, rinocerii de eugen ionescu rezumat, rezumat rinocerii de eugen ionescu

Regere moare de Eugen Ionescu

Se arată absurdul conceptului umanist, omul ca centru al universului, esenţa lui paranoică de a-şi atribui funcţiile creatoare ale lui Dumnezeu, funcţie pe care au subminat-6 toţi dictatorii lumii, repetând actul paranoic al lui Lucifer, când a căutat să ia locul lui Dumnezeu din cer, sau cum o doresc cei ce se închină lui Lucifer, ca Baudelaire sau Tudor Arghezi : „Cercasem eu cu arcul meu/Să Te dobor pe Tine, Dumnezeu."

Alte referate despre: regere moare de eugen ionescu, regele moare de eugen ionescu, regele moare de eugen ionescu rezumat

Eugen Ionescu - bibliografie

Şi am să mai scriu pentru că, neputînd face politică şi nefiind filosof, trebuie să-mi trec timpul cu ceva pînă la moarte, ca s-o uit şi ca să nu mă plictisesc de tot.” Astfel, poate da, ori poate nu, dar Eugen Ionescu şi-a început activitatea literară dintr-o răzbunare, dar care s-a dovedit a fi una fecundă. Acum sa nu fim categorici, s-ar putea ca influenţa acestor doi oameni să nu-l fi determinat în mod exclusiv să o apuce pe drumul literaturii, însă totuşi, prima motivare a venit de la ei…

Alte referate despre: eugen ionescu, scaunele eugen ionescu, rinocerii eugen ionescu

Eugen Ionescu - Dramaturgia

Într-o scrisoare pe care i-o adresa, la 29 septembrie 1942, lui Jean Ballard, directorul revistei „Cahiers du Sud”, îşi exprima adâncul regret de a fi trebuit să părăsească Marsilia pentru Vichy, unde lucra ca secretar de presă la Legaţia României, unde incertitudinile financiare îl determinau să accepte mărunte lucrări de traducere pentru Legaţia română de la Vichy. Erau vremuri grele, pentru procurarea hranei aveai nevoie de multă abilitate şi de numeroase cunoştinţe.

Alte referate despre: eugen ionescu dramaturgia, eugen ionescu dramaturgie, eugen ionescu - dramaturgia

Sburatorul - Eugen Lovinescu

Prin modernizare, Lovinescu înţelege, în fond, depăşirea unui spirit “provincial”, deci nu opoziţie faţă de tradiţie, de specificul naţional. Polemica lui cu tradiţionalismul nu conduce la combaterea factorului etnic în creaţia de cultură – pe care nu-l contestă –ci à sublinierea necesităţii de înnoire.

Alte referate despre: sburatorul eugen lovinescu, revista sburatorul eugen lovinescu, sburatorul - eugen lovinescu

Scaunele de Eugen Ionescu eseu structurat

Oaspetii (Doamna, Colonelul, Frumoasa, Fotogravorul) incep sa soseasca – prezente reala pentru cei doi batrani,invizibile insa pt spectatori.Gazdele intretin conversatia cu musafirii, ale caror replici nu se aud, in asteptarea inceperii conferintei.Batrana aduce mereu scaune pt invitati, care vin in nr tot mai mare,multime anonima, nevazuta si neauzita de catre public.

Surpriza serii este sosirea Imparatului, si el invizibil.Cei doi batrani il intampina coplesiti de emotie.Isi face aparitia si Oratorul.Intr-o stare exaltata, secondat in permanenta de replicile ca un ecou ale Batranei, Batranul face prezentarile si da cuvantul Oratorului, luandu-si ramas bun de la sotie.Opera are un final tragic, batranii aruncandu-se pe fereastra, in apa, sinucigandu-se.

Eugen Ionescu insoteste schimburile de replici din piesa “Scaunele” cu foarte amanuntite indicatii regizorale.In plus,textul este adnotat cu sugestii dobandite de pe urma primelor reprezentatii ale piesei.Dramaturgul ...

Alte referate despre: scaunele de eugen ionescu, scaunele de eugen ionescu rezumat, rinocerii de eugen ionescu eseu

Lectia de Eugen Ionescu - drama comica

Ea venise la profesor deoarece părinţii ei doreau ca ea să-şi adîncească cunoştinţele, să se specializeze, fiindcă o cultură generală, oricît ar fi de temeinică, nu e suficientă în vremea noastră. Eleva vroia să ia doctoratul total.

Proseforul n-a vrut să lungească mult vorba şi-a început lecţia. Pentru început i-a făcut un examen sumar al cunoştinţelor sale pentru a putea înţelege nivelul la care este eleva şi la ce să lucreze mai aprofundat cu dînsa. Încep cu aritmetica.

Eleva însă nu ştia nici măcar adunarea şi scăderea. Profesorul încearcă să-i explice, însă la un moment dat înţelege că e inutil şi îi predă elementele lingvisticii şi ale filosofiei comparate. Profesorul îi explică diverse teorii din lingvistică. Eleva se plictiseşte tot mai mult, apoi din ce în ce mai des se plînge de faptul că o doare măseaua, însă profesorul o neglijează şi îşi continuă lecţia. Spre final devine tot mai iritat de absenţa ...

Alte referate despre: eugen ionescu drama comica, eugen ionescu drama comica referat, lectia de eugen ionescu

Eugen Doga

Filmografie:
Documentare
Chisinau-Chisinau, "Telefilm-Chisinau", 1971; Fictiune
Nunta la palat, 1968;
Singur in fata dragostei, 1969;
Zece ierni pentru o vara, 1969;
Povirnisul, 1970;
Trinta, s/m, 1970;
Explozie cu efect intirziat, 1971;
Viforul rosu, 1971;
Vara ostasului Dedov, 1971;
Soare rasare, 1972;
Casa pentru Serafim, 1972;
Crestaturi spre amintire, 1972;
Unda verde, s/m, 1974;
Minia,1974;
Durata zilei, 1974;
O satra urca la cer, "Mosfilm", 1975; Povestea lui Fat-Frimos, 1977;
Care pe care, 1977;
Caruta, s/m, 1978;
Gingasa si tandra mea fiara, "Mosfilm",1978;
Anna Pavlova, "Mosfilm", 1983;
Vint salbatic, coproductie moldo-iugoslava, 1985 s.a.
Animatie
Capra cu trei iezi, 1968;
Punguta cu doi bani, 1969;
Petrica cel laudaros, 1973;
Taina D.I.C., 1974;
Banca lui Guguta, 1975;
Viforul negru, 1981;
Copiii, soarele si lumina, 1981;
Povestea trandafirului alb care putea sa roseasca, 1982;
Opriti trenul, f/a - 1982;
Lautarii, 1971
Luceafarul, 1986
Maria, ...

Alte referate despre: eugen doga, eugen doga referat, informatii despre eugen doga

Didina - Eugen Barbu

- Asta-i ucenicul nostru! a rostit Bozoncea, si-a facut loc lautarilor cu care venisera.
- Paraschiv ii zice, a mai adaugat Gheorghe.Tiganca a ras scurt, si cel tanar i-a vazut dintii albi, puternici, de iapa. Cu o mana si-a asezat o suvita de par, si sanii ascutiti s-au ridicat sub matasea capotului.

Alte referate despre: eugen barbu groapa, eugen barbu groapa rezumat, eugen barbu principele

Eugen Barbu - moartea lui Marin Pisica

Buna dimineata, fratilor! arunca parlagiul, mohorat.Buna dimineata, raspunsera cativa. Dinlauntru se simtea duhoarea matelor desertate.
Se dezbraca tacut, privind mersul repede al unditelor groase de otel care carau pulpe si dindaraturi de vaci, agatate si zvarlite de bratele puternice ale celor ce asteptau sub ele.Incepuse munca crancena a taietorilor din prima repriza.

Alte referate despre: eugen barbu-groapa, principele -eugen barbu, rezumat a romanului groapa de eugen barbu
Referate afisate : 15
Medie note: 8.07 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles