Europa comunitara principalele tratate

Europa comunitara si principalele tratate

Considerarea comunitatii ca o piata comuna presupunea si un regim de concurenta si un sistem juridic uniform in lipsa carora noi bariere putea sa afecteze schimburile. Libera circulatie a muncitorilor
O piata comuna a"activitatilor economice" impunea desigur ca orice persoana fizica sau juridica care avea nationalitatea unui stat membru sa poata sa se stabileasca,sa lucreze si sa-si ofere serviciile in celelalte state membre.

Egalitatea de acces la piata comuna presupunea libertatea fara nici un fel de discriminare pe motiv de nationalitate adica ea se referea atat la libera circulatie a muncitorilor salariati cat si la libertatea de stabilire a lucratorilor independenti. Libera circulatie a serviciilor
Comform tratatului notiunea de servicii numea prestatiile efectuate in mod normal in schimbul unei renumeratii de catre un national al unui stat membru in beneficiul unei persoane stabilita intr-o alta tara decat cea a prestatorului.

Libertatea serviciilor presupunea deci ca prestatorul ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 22kb
Downloads: 3
Materia: Istorie

Tratatul de la Amsterdam

Partea a doua se refera la simplificarea tratatelor de instituire a celor trei Comunitati Europene, urmarind sa elimine prevederile care nu mai sunt actuale si sa adapteze textul anumitor prevederi. Aceasta parte prevede abrogarea Conventiei privind o serie de institutii comune, din 25 martie 1957, si Tratatul de fuziune, semnat pe 8 aprilie 1965.

Alte referate despre: tratatul de la amsterdam, tratatul de la amsterdam referat, referat tratatul de la amsterdam

Conferinte si tratate

Pentru a soluţiona o parte din problemele pe care le-a prezentat Europa, SUA oferă ajutor Europei, exemplu : în primul război mondial instituie un nou principiu al relaţiilor internaţionale- principiul securităţii colective , Planul Marshall (George Marshall) care reprezintă un ajutor financiar Europei (URSS refuză categoric) pentru a stopa foamea, sărăcia, disperarea, haosul care se extindea în rândul cetăţeniilor,înlocuirea balanţei de putere cu un sistem instituţional şi în final procesul de decolonizare (naşterea statelor Lumii a Treia : Africa, Asia Centrala, America Latină).În concluzie pot argumenta că secolul XX reprezintă cel mai de temut secol în care balanţa de putere se schimbă în funcţie interese, strategie şi capacitate ...

Alte referate despre: conferinte si tratate, conferinta si tratatele de pace paris 1919 1920, conferinte si tratate doc

Tratatul de la Versailles

Wilson a infiintat Liga Natiunilor, in cadrul caruia se rezolvau disputele, se modificau granitele si se improspatau relatiile internationale.
Comfoarm acceptiei lui Wilson, Liga Natiunilor urma sa aiba dublu mandate de a asigura respectarea pacii si de a rectifica nedreptatile.
In cuda existentelor celor 14 Puncte, Tratatul a fost punitive in zona teritoriala, economica si militara. Germania era obligata sa renunte la 13% din teritoriul detinut inainte de razboi. Silezia Superioara, o regiune importanta din punct de vedere economic, a fost cedata nou createi Polonii, care a primit totodata iesirea la marea Baltica si regiune din jurul orasului Posen, prin care s-a creat Coridorul polonez de delimitare a Prusiei de Rasarit de restul Germaniei. Micul teritoriu Eupen-et-Malmedy a fost dat Belgiei, iar Alsacia si Lorena au fost restituite Frantei.

Alte referate despre: tratatul de la versailles, tratatul de la versailles 1919, tratatul de la versailles referat

Uniunea Europeana - tratat de aderare

Insa premierul britanic, Tony Blair, a rupt ordinea protocolara care l-ar fi obligat sa semneze ultimul dintre cei 25, deoarece Marea Britanie echivalează in engleza cu denumirea United Kingdom, surse oficiale elene explicând ca a făcut acest lucru deoarece dorea sa plece de la Atena in timpul după-amiezii, cât mai repede. Majoritatea oratorilor, notează AFP, a făcut apel la lirism pentru a descrie semnificaţia ''istorica'' acestui moment.

Alte referate despre: uniunea europeana formare si aderare, uniunea europeana-tratatul de la lisabona, uniunea europeana tratate

Wilson si Tratatul de la Versailles

Intrarea Americii in razboi a facut posibila din punct de vedere tehnic Victoria totala, insa pentru niste scopuri care nu prea aveau legatura cu ordinea mondiala pe care o cunoscuse Europa in ultimile 300 de ani si pentru care se presupunea ca intrase in razboi. Doctrina lui Wilson axata pe autodeterminare si securitate colectiva i-a asezat pe diplomatii europeni pe un teren cu desavarsire strain.

Alte referate despre: wilson si tratatul de la versailles, thomas woodrow wilson tratatul de la versailles, prevederile tratatului de la versailles

Tratatul de la Versailles

Tratatul de la Versailles:Prin tratatul de la Versailles, Germania a fost obligată să renunţe la serviciul militar obligatoriu; să-şi reducă armata la 100000 de oameni; să demilitarizeze toate teritoriile din stânga Rinului şi de asemenea 50 kilometri în dreapta Rinului; să oprească toate importurile, exporturile şi aproape toată producţia de armament; să-şi limiteze flota la 24 de nave, fără submarine, personalul naval să nu depăşească 15000 de oameni; şi să abandoneze toată aviaţia militară şi navală până la 1 octombrie 1919. William II trebuia judecat pentru crime de război de către un tribunal internaţional, dar procesul nu a avut loc niciodată.

Alte referate despre: tratatul de la versailles washington, tratatele de la versailles, tratatul de la versailles cu germania

Primele aparitii ale ciumei in Europa

Fiindca nu se cunostea cauza reala a bolii, nu se putea trata. Medicii
au utilizat cele mai trasnite metode de vindecare. Unul dintre ei, de
exemplu, a prescris un tratament cu un amestec preparat din melasa de
10 ani, bucati de sarpe, vin si înca 60 de componente. Un alt medic
era de parere ca bolnavul trebuie sa doarma pe partea dreapta, apoi pe
cea stânga. Dar nimic nu ajuta.

Alte referate despre: primul aparat foto, primul aparat de fotografiat, primul aparat auditiv

Organizatia tratatului Atlanticului de Nord

Totusi, nici un stat nu renunta la dreptul de asi duce la indeplinire obligatiile fata de propriul popor si fiecare continua sa isi asume responsabilitatile de aparare proprii. Alianta permite fiecarui membru sa realizeze obiectivele esentiale de securitate nationala prin efort coliectiv.

Alte referate despre: organizatia tratatului atlanticului de nord, organizatia tratatului atlanticului de nord referat, referat organizatia tratatului atlanticului de nord

Izvoarele dreptului comunitar

Ulterior, aceste organe cu caracter suprastatal au creat la rândul lor norme de drept comunitar, aplicabile la nivelul întregului spaţiu comunitar. Noile state care s-au alăturat primelor sase au semnat tratate internaţionale clasice de aderare la o organizaţie internaţionala, din acel moment intrând in spaţiul de acţiune al dreptului comunitar derivat, al „acquis-ului comunitar”.

Alte referate despre: izvoarele dreptului comunitar, izvoarele dreptului comunitar european, referat izvoarele dreptului comunitar

Tratatele internationale

Tratatul reprezinta “actul juridic care exprima acordul de vointa între doua sau mai multe state, sau alte subiecte de drept international în scopul de a creea, modifica sau stinge drepturi si obligatii în raporturile dintre ele” . Ansamblul normelor care reglementeaza încheierea, aplicarea, respectarea, interpretarea, modificarea, cazurile de nulitate si de încetare a tratatelor constituie dreptul tratatelor.

Alte referate despre: tratatele internationale, tratatul international, tratate internationale

Satelitul Europa

   Europa este cel de-al şaselea satelit cunoscut a lui Jupiter şi al patrulea ca mărime, fiind a doua lună a lui Galileo. Europa este puţin mai mică decât Luna.
orbită: 670,900 km de la Jupiter
diametru: 3138 km
masă: 4.80 x 1022 kg
   Descoperirea ei a fost făcută de către Galilei şi Marius în anul 1610.
Europa şi Io sunt oarecum similare în compoziţie cu Pământul şi vecinii săi, fiind compuse în principal din roci silicate. Spre deosebire de Io, Europa are la suprafaţă un strat subţire de gheaţă. Date recente furnizate de staţia Galileo indică că Europa are o structură internă stratificată ce este posibil să conţină şi un mic miez metalic.
Însă suprafaţa acesteia este total diferită de ceea ce întâlnim în sistemul solar. Ea este foarte netedă, puţine proeminenţe mai înalte de câteva sute de metrii fiind întâlnite.
   De asemenea, sunt foarte puţine cratere, fiind găsite doar ...

Alte referate despre: satelit europa, satelitul europa, imagini satelit europa

Europa in expansiune

Diaz a asezat pe o insula in golf cel de-al doilea padrao,dar echi-pajul ambelor corabii,istovit de indelungatele pelegrinari pe ocean i-a cerut sa se intoarca in patrie.Temandu-se de o rascoala,Diaz a fost nevoit sa cedeze.

Alte referate despre: europa in expansiune, expansiunea mongola in europa, expansiune mongola in europa

Europa

Europa - Cu o suprafaţă de 10 170 340 kmp, care reprezintă 7,05 % din suprafaţa uscatului, Europa se desfăşoară:
- în longitudine: între Capul Roca (9°43' long.V) şi extremitatea nordică a munţilor Urali (67°30' long.E)
- în latitudine: între Punta Marroqui (36°lat.N) şi Capul Nord (71°08' lat.N)
Distanţele între punctele extreme ale masei continentale propriu-zise sunt de 4.000 km de la N la S şi 6.000 km de la V la E.

Alte referate despre: tari si capitale din europa, turismul in europa, europa

Curs de drept comunitar

Creşterea numărului de membri ai Comunităţilor europene, ca şi nivelul diferit de dezvoltare şi al structurii economice, au generat unele dificultăţi în formularea şi aplicarea politicilor comunitare în procesul integrării economice, astfel că acesta din urmă trebuia adaptat noilor cerinţe în condiţiile în care era din ce în ce mai clar că nu se putea evita cooperarea politică. Rapoartele adoptate la Luxemburg în 1970, prin care s-au pus bazele Cooperării politice europene, la Copenhaga în 1973 şi la Londra în 1981, ca şi Declaraţia solemnă de la Stuttgart din 1983 a şefilor de state şi guverne privind Uniunea europeană şi practicile stabilite gradual între statele membre au fost confirmate prin Actul Unic European, semnat la 17 şi 28 februarie 1986 la Luxemburg.

Alte referate despre: curs de drept comunitar, curs de drept comunitar european, note de curs de drept comunitar

Jurisprudenta comunitara

În sistemul de drept continental, ca şi la noi, nu se recunoaşte însă că precedentul judiciar este izvor de drept, invocându-se principiul separaţiei puterilor în stat.Se arată, în doctrină, că “practica judiciară fiind cazuistică nu are capacitatea ridicării la regula generală, iar precedentul judiciar slujeşte model în speţele care se succed, fără a avea prestigiul sau forţa unui principiu.Totuşi precedentului judiciar i se recunoaşte forţa unui principiu în sistemul anglo saxon, care nu poate fi considerat că încalcă separaţia puterilor în stat.

Alte referate despre: jurisprudenta comunitara, jurisdictie si jurisprudenta comunitara, jurisprudenta comunitar

Hidrografia in Europa

Europa este considerată leagănul unei civilizaţii de 5 milenii, unde au trăit iluştri gînditori în domeniul ştiinţei, tehnicii, literaturii şi artei, care au contribuit la progresul întregii omeniri.

Alte referate despre: referat reteaua hidrografica din europa, bazin hidrografic din europa, reteaua hidrografica din europa
Referate afisate : 17
Medie note: 8.45 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles