Executivul conform constitutiilor spaniei frantei

Organizarea executivului conform constitutiilor Romaniei - Spaniei - Italiei - Fratei

În România- Guvernul potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. În îndeplinirea atribuţiilor sale, Guvernul cooperează cu organismele sociale interesate. În ce priveşte structura Guvernului, Constituţia cuprinde o singură reglementare ce face trimitere la legea organică.

„ Guvernul este alcătuit din Prim-ministru, miniştrii şi alţi membrii stabiliţi prin lege organică ”. Această lege ( Legea 90/2001), a apărut în aprilie 2001, până atunci fiind în vigoare Legea 37/1990, anterioară Constituţiei.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 16kb
Downloads: 388
Materia: Economie

Spania

In ceea ce priveste economia, resursele minerale sunt bogate si variate constand in: carbuni, minereuri de fier, de mangan, de cupru, de staniu, polimetale, bauxita, wolfram, mercur, uraniu, fosforite, sare si saruri de potasiu etc. (concentrate in special in nordul Spaniei si Granada).

Alte referate despre: spania, caracterizarea spanului, caracterizarea spanului din harap alb

Sistemul Constitutional al Republicii Franceze

La 6 mai 1814, Napoleon abdică, iar Ludovic al XVIII-lea revine din exil. La 10 iunie 1814, noul Rege edictează o Chartă constituTională prin care se reia regimul monarhic, păstrându-se, totodată, modelul guvernării parlamentare bazat pe principiul separaTiei puterilor, ca si pe marile cuceriri revoluTionare, printre care, la loc de frunte, se situează egalitatea si libeitatea privite ca drepturi intrinseci fiinTei umane. Cu alte cuvinte, se instituie o monarhie constituTională.

Alte referate despre: sistemul constitutional al republicii franceze, curtea constitutionala a republicii moldova, comparatie intre monarhia constitutionala si republica

Constitutia de la 1938

Incepand cu anul 1938, economia Romaniei a intrat in ultima etapa a dezvoltarii sale. In aceasta etapa, care a durat pana la sfarsitul anului 1939, dezvoltarea economiei a atins punctul ei culminant. Cu exceptia industriei petroliere, a industriei alimentare si a altor sectoare ale industriei usoare, celelalte ramuri industriale au inregistrat progrese considerabile. (2, pagin 315) Aceste progrese s-au oglindit mai ales in cresterea investitiilor si a productiei industriale globale al carei indice general se ridicase in 1938 pana la 155% in comparatie cu anul 1927.

Alte referate despre: constitutia de la 1938, constitutia romaniei din 1938, constitutia romaniei anul 1938-1946

Constitutia Romaniei

2. Structura Constitutiei Romaniei
`Constitutia Romaniei cuprinde 152 de articole grupate in 7 titluri , 10 capitole , 8sectiuni
Cele 7 titluri sunt urmatoarele :
Titlul I – Principii generale
Titlul II - Drepturile , libertatile , indatoririle fundamentale cu capitolele :
Dispozitii comune
Drepturile si libertatile fundamentale
Indatoririle fundamentale
Avocatul poporului
Titlul III - Autoritatile publice , cu capitolele :
Parlamentul care cuprinde sectiunile :
- Organizare si functionare
- Statutul deputatilor si senatorilor
- Legiferarea
Presedintele Romaniei
Guvernul
Raporturile parlamentului cu guvernul
administratia , cu sectiunile :
- administratia publica centrala de specialitate ;
- administratia publica locala ;
-Autoritatea judecatoreasca , cu sectiunile :
- Instantele judecatoresti ;
- Ministerul Public ...

Alte referate despre: constitutia din 1866, constitutia romaniei, constitutia din 1923

Constitutia Uniunii Europene

Alte prevederi importante cuprinse in Tratatul Constitutional, sunt:
o Carta drepturilor Fundamentale, ca parte integranta a Constitutiei
(sectiunea a doua);
o Un mecanism de "avertizare timpurie" pentru parlamentele nationale
in monitorizarea noii legislatii;
o Posibilitatea ca un milion de cetateti comunitari sa inainteze spre
dezbaterea Comisiei o proiect legislativ;
o Noi fundamente legale in domeniile energie, sport, turism, zboruri
spatiale si cooperare administrativa;
o Noi drepturi pentru grupul Euro, care vor putea acum impune politici
de impozitare comune;
o Baza legala pentru infiintarea Oficiului Procurorului European;
o O clauza de solidaritate in cazul atacurilor teroriste.

Alte referate despre: constitutia uniunii europene, constitutia uniunii europene referat, constitutia uniuni europene

Curtea constitutionala din Republica Moldova

Potrivit Constitutiei si Legii cu privire la Curtea Constitutionala, dreptul de a sesiza Curtea Constitutionala il au:
a. Presedintele Republicii Moldova;
b. Guvernul;
c. ministrul justitiei;
d. Curtea Suprema de Justitie;
e. Judecatoria Economica;
f. Procurorul General;
g. Deputatul оn Parlament;
h. Fractiunea parlamentara;
i. Adunarea populara a Gagauziei (Gagauz -Yri – unitate teritoriala autonoma a Republicii Moldova).

Alte referate despre: curtea constitutionala din republica moldova, structura si competenta curtii constitutionale a republicii moldova, sistemul constitutional al republicii moldova

Conventia Europeana - Laboratorul Constitutiei

c. În decembrie 2001, Consiliul european cerea un document final care sa poate cuprinde fie diferitele opinii, precizând si sprijinul pe care l-au primit, fie recomandarile în caz de consens”. În iulie 2003 a fost acceptat un text unic, botezat “Constitutie” având de facut o singura optiune: fie repunerea articolului IV-1, relativ la “Însemnele Uniunii”, în prima parte, fie lasarea lui acolo unde era.

Alte referate despre: conventia europeana a drepturilor omului referat, conventia europeana a drepturilor omului, referat conventia europeana a drepturilor omului

Revizuirea constitutiei

Cap.4.Limitele revizuirii.
In doctrina, admitandu-se idea unor limite ale revizuirii, s-a facut distinctie intre limite exprese si limite tacite ale revizuirii, intre limite superioare si limite inferioare si, intre limite heteronome si limite autonome.

Alte referate despre: revizuirea constitutiei, revizuirea constitutiei romaniei, revizuirea constitutiei 2003

Spania ppt

Madrid a devenit capitala Spaniei in primul rand datorita pozitiei sale geografice. Filip II a ales sa mute aici sediul Curtii in 1561 pentru a crea un simbol al unificarii si centralizarii statului, dar si pentru a avea o resedinta unde sa poata primi rapid corespondenta din orice colt al tarii. Pozitia Madridului are intr-adevar cateva avantaje, care au fost observate si folosite inclusiv de maurii care au intemeiat in secolul IX fortareata de pe malul stang al raului Manzares, baza viitoarei metropole.

Alte referate despre: referat spania ppt, relatia dintre harap alb si span, romania ppt

Spania

Cele mai importante sunt : Tagus, Ebro, Duero, Guadiana şi Guadalquivir
Populatia: 40,341,462
Orase: >1,000,000 : Madrid, Barcelona
500,000-1,000,000 :Valencia, Sevilia, Zaragoza
Densitate:81 loc/km

Alte referate despre: relieful spaniei, referat spania, spania referat

Henric IV al Frantei

Henric IV al Frantei - Fiul său şi al Caterinei de Medici a fost un alt purtător al numelui “Henric”. Henric III a fost ultimul rege din dinastie de Valois. A fost şi rege al Poloniei (1573-1574). Domnia lui s-a caracterizat printr-o fiscalitate apăsătoare care a nemulţumit atât pe hughenoţi cât şi pe catolici.

Alte referate despre: henric iv al frantei, regi henric al frantei, henric al ii-lea al frantei

Spania

Tara agrar-industriala, sectorul capitalist de stat detine un loc important in economie. Categoriile de teren ale Spaniei se impart in : agricol 20615000 ha (40,7%), pasuni 9563000 ha (19%), paduri 13813000 ha (27,4%). In agricultura persiste inca ramasitele feudale; marea proprietate funciara are o pondere importanta in structura proprietatii agricole (indeosebi in Andaluzia, Castilia Veche, Castilia Noua).

Alte referate despre: relatia dintre span si harap alb, relatia dintre span si harap-alb, perioada interbelica in spania

Cadrul general al Constitutiei Uniunii Europene

2. Unele obstacole si controverse
a) Primul obstacol in calea adoptarii noii Constitutii Europene il reprezenta disputa privind ponderea ce revine fiecarei tari in Consiliul de Ministri al U.E. La summit-ul din decembrie 2003, Polonia si Spania s-au opus, cu vehementa, propunerii din proiect care prevedea ca o reglementare va fi adoptata daca intruneste sprijinul a 50% din state, reprezentand 60% din populatia statelor membre (asa-numitul principiu al dublei majoritati).

Alte referate despre: cadrul general al constitutiei uniunii europene, obiectivele constitutiei uniunii europene, esenta constitutii uniunii europene adoptata la roma

Executarea sapaturilor

Daca din cause neprevazute turnarea fundatiilor nu se executa imediat dupa sapare si se observa fenomene care indica pericol de surpare , se iau masuri de sprijinire a peretilor in zona respectiva sau de transformare a lor in pereti cu taluz , dupa cum permite terenul si in conformitate cu proiectul.

Sapaturile de fundatie cu pereti in taluz, nesprijiniti se pot executa in orice fel de teren daca pamantul are o consistenta plastic-vartoasa sau tare si se asigura conditii, ca umiditatea san u creasca , iar malul nu este incarcat cu depozite de pamant sau de materiale .

Alte referate despre: executarea sapaturilor, tehnologia de executie sapaturilor referat, executarea sapaturi prin explozie

Spania

Climatul mediteraneean: se întâlneşte în Catalonia, Valencia, Murcia, Andalucia, precum şi în Insulele Baleare. Se caracterizează prin precipitaţii ce scad în cantitatea dinspre nordul spre sudul zonei (640mm/an la Barcelona, 524mm/an la Tortosa, 454mm/an la Valencia, 336mm/an la Alicante, 196mm/an la Almeria). Aceste precipitaţii cad preponderent toamna, sub formă de aversă. Temperaturiile sunt relativ ridicate atât vara (23-27°C media lunii August) cât şi iarna (8-12°C media lunii Inuarie), amplitudinea termică dintre cele două anotimpuri fiind mai ridicată decât în cazul climatului temperat oceanic, dar mai scăzută decat în cazul climatului temperat continental.

Alte referate despre: referat despre spania, spania relief, spanul caracterizare

Razboiul de succesiune a Spaniei. Sfarsitul preponderentei franceze.

Diplomatia Parisului a fost din nou superioara, incheind un tratat de impartire a teritoriilor coroanei spaniole cu puterile maritime,Anglia si Olanda.Carol nu a fost de acord si prin testament si-a lasat toate statele principelui Bavariei;dar acesta a murit subit in 1699,obligand marile puteri sa semneze un nou tratat,mai favorabil Imperiului,prin care Franta primea insa posesiunile italiene si Lorena (1700).Imparatul a ezitat;intr-un acces de patriotism,Carol a refuzat orice partaj,lasandu-l unic mostenitor pe Filip de Anjou,nepot
al lui Ludovic.

Alte referate despre: razboiul de succesiune la tronul spaniei, razboiul de succesiune, razboiul dintre europa si spania anul1939
Referate afisate : 17
Medie note: 8.45 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles