Experimentul stern-gerlach

Experimentul Stern Gerlach cuantica - Devierea unui fascicul de atomi printr-un camp magnetic variabil

Dispozitivul experimental constă într-o sursă de atomi de argint în stare fundamentală, un sistem electromagnetic ce creează un câmp magnetic puternic variabil, şi un ecran sensibil, pe care se înregistrează incidenţele atomilor de argint (Fig. 1). Se poate observa, în urma experimentului, că fasciculul de particule nu rămâne coerent, ci se scindează în două subfascicule. Problema nu a putut fi explicată prin teoria clasică, ci au trebuit introduse noţiuni noi, cum ar fi spinul electronic, momentul magnetic de spin, interacţiunea spin-orbită. În cele ce urmează este prezentată explicaţia acestui fenomen şi un calcul teoretic al devierii pe verticală a fasciculului.
Considerente teoretice.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 88kb
Downloads: 21
Materia: Fizica

Elemente de mecanica cuantica

Pe măsura adânciri studiilor legate de structura si proprietătile atomilor, fizicienii au ajuns tot mai mult la concluzia că greutătile si deficientele întâmpinate de modelul Bohr –Sommerfield au o cauză mai profundă. Cu alte cuvinte greutătile pe care le întâmpină în a descrie corect atomul se regăsesc sub o formă sau alta la întelegerea oricăror fenomene de la o scară a dimensiunilor de ordinul 10-8 cm. De aici a rezultat că trebuie căutată o descriere mai corectă , mai conformă cu realitatea tuturor fenomenelor microscopice. Concluzia este că mecanica lui Newton nu mai poate descrie corect fenomenele la această scara.

Alte referate despre: elemente de mecanica cuantica, referat elemente de mecanica cuantica, elemente de mecanica fizica cuantica si calsica

Lumina si Fizica Cuantica

Efectul fotoelectric constă în emisia de electroni de către o suprafaţă metalică datorită interacţiunii acestuia cu un fascicul de radiaţii incidenţă pe ea. Studiul efectului fotoelectric a condus la descoperirea legilor acestui fenomen. Dintre legile efectului fotoelectric două nu au putut fi explicate.
Emisia de electroni (foto electroni) au loc numai dacă rad incidentă are o o energie mai mare ce depăşeşte energia şi frecventă de prag specifică fiecărui metal.

Alte referate despre: lumina si fizica cuantica, lumina si fizica cuantica referat, teoria cuantica a luminii

Teleportarea cuantica

Spaţiu-timpul este curbat într-o asemenea măsură în jurul corpului respectiv, încât acesta devine practic invizibil. Altfel spus, dacă raza corpului a atins valoarea r, am putea spune “pragul” Schwarschild, el şi-a început călătoria fără întoarcere spre nefiinţă, devenind o gaură neagră. Înăuntru se petrec fenomene la care lumea “normală” nu are acces – spaţiul devine timp, iar totul se prăbuşeşte spre centrul care s-a transformat într-o singularitate.
Ceea ce ne interesează însă pe noi în continuare este că, pe lângă spectaculozitatea unor asemenea rezultate, trebuie spus că găurile negre au o importanţă cu totul aparte în fizică, astronomie şi cosmologie. În primul rând pentru că, ţinănd seama că ele reprezintă stadiul final al colapsului unor stele cu masa egală cu cel puţin trei mase solare, este de presupus că foarte multe stele s-au ...

Alte referate despre: teleportarea cuantica, teleportare cuantica, teleportarea cuantica referat

Principiile 1si 2 ale termodinamicii si experimentelor

Principiile 1si 2 ale termodinamicii si experimentelor si din cele mai vechi timpuri omul a incercat sa isi explice cum a aparut lumea din jurul lui, din ce e formata si ce contine ea. Cuvantul FIZICA provine din cuvantul grec physikos: natural, din physis: natura. Principiile 1si 2 ale termodinamicii si experimentelor

Alte referate despre: principiile 1si 2 ale termodinamicii si experimentelor, experimente principiul 1 al termodinamicii, termodinamica principiul 1si 2

Studiul experimental de frecare la alunecare

Pastram ct. forta de apasare normala si aria suprafetei de contact dintre corpuri si modificam natura materialului pt. suprafata de contact.

Alte referate despre: determinarea experimentala a coeficientului de frecare la alunecare, determinarea coeficientului de frecare la alunecare, forta de frecare la alunecare

Lucrare de laborator

Aparate si materiale necesare:Pt a realiza experimentul am avut nevoie de urmatoarele instrumente:un plan inclinat,corpuri cu diferite mese,discuri crestate,o rigla,un carlig.

Alte referate despre: lucrare de laborator, lucrare de laborator fizica, lucrare de laborator chimie

Magnetism si electromagnetism

Un fir conductor drept, strabatut de un curent electric, creeaza în
jurul lui un câmp magnetic. Daca firul formeaza o bucla, câmpul
magnetic o va strabate. Este ceea ce se întâmpla cu câmpul magnetic al
unei bare magnetizate, o tija de fier, de exemplu. Pentru a crea un
câmp magnetic mai intens, putem înfasura un fir conductor pe un
cilindru. Acest câmp poate fi intensificat daca introducem o bara
magnetica de-a lungul axei acestui cilindru: acesta constituie
principiul de functionare a unei bobine magnetice, sau solenoid,
numita si "electromagnet".

Alte referate despre: magnetism si electromagnetism, magnetismul si electromagnetismul, magnetism si electromagnetism in pp

Tehnica si proiectarea experimentelor

Pentru obtinerea unei valori obtime cit mai mici a pierderilor de debit la mijloc, este necesar ca, abaterea la cilindricitatea alezajului sa fie cit mai mica, jocul la alezaj cit mai mic.
Suprafata prezinta un obtim (maxim determinat ca solutie de patru ecuatii obtinut prin egalarea cu zero a derivatelor partiale ale expresiei functiei obiecti, in raport cu fiecare dintre cei patru factori de influenta), im imediata vecinatate a punctului de coordonate codificate (0,6; 1,21; -0,76; -0,2) respectiv de coordonate fizice x2=0.2 mm, x3=200 s, x4=14 atm.

Alte referate despre: tehnici de cercetare -experimentul, tehnici de comunicare, experimentul philadelphia

Experimentul Philadephia

In anul 1943, von Neumann a instalat un al treilea generator de camp, contrar calculelor facute de Tesla, generator care nu a fost sincronizat cu celelalte doua. Acesta a scapat de sub control si a vaporizat un membru al echipei tehnice.

Alte referate despre: experimentul philadephia, experimentul philadephia einstein, experiment philadephia

Experimentul sociologic

In concluzie, exista o serie de particularitati ale experimentarii in sociologie.Exista dificultati legate de interventia activa, cu atat mai mari cu cat ne ridicam de la microsocial la macrosocial. Aceste obstacole sunt atat de ordin material, cercetatorul neputand schimba efectiv viata unor mari colectivitati, fiind nevoit sa apeleze la foruri conducatoare, cat si obstacole de ordin moral -- se experimenteaza pe proprii semeni.

Alte referate despre: experimentul sociologic, referat experimentul sociologic, experimentul sociologiei

Experimente chimie

Referat despre Experimente chimie
VULCANUL CHIMIC
1. Pe o placuta de azbest se pune o gramajoara de 10-15g bicromat de amoniu. Daca in partea de sus a gramajoarei se infinge o sarma de cupru inrosita in foc sau cu un bat de chibrit aprins intr-o margine a gramajoarei, se porneste o reactie de descompunere, iar micul vulcan va degaja caldura, va emana vapori de apa si flacari ....... Experimentul se va efectua pe o tava si cat mai departe de materiale inflamabile. Ecuatia reactiei de descompunere face de prisos orice explicatie:

Alte referate despre: experimentul philadelphia einstein, experimente fizica, experimente chimie

Metoda experimentului

P.Fraisse afirma ca ,,metoda experimentala nu este in realitate decat un mod de cunoastere". Greenwood crede ca aspectele esentiale ale experimentului sunt capacitatea de a verifica ipotezele cauzale si posibilitatea pe care o ofera, de a controla situatiile experimentale, adica experimentul este ,,testarea ipotezelor cauzale prin intelegerea unor situatii contrastante controlate". (Greenwood, 1945, p.29).

Alte referate despre: experimentul philadelfia, experimentul philadelphia referat, philadelphia experiment

Proiect experimental

IPOTEZA
Ipoteza generală
Evaluarea mişcării (mişcare care presupune viteză, distanţă, timp) obiectelor care vin în contact direct sau indirect cu organele noastre de simţ se face diferit, în funcţie de felul de percepţie, astfel: pe cale vizuală viteza şi distanţa vor fi apreciate semnificativ mai bine decât pe cale tactilo-chinestezică; iar un număr semnificativ mai mare de aprecieri corecte se vor întâlni în cadrul percepţiei vizuale şi mai puţine aprecieri corecte în cadrul percepţiei tactilo-chinestezice.

Alte referate despre: chimia stiinta experimentala, verificarea experimentala a legii lui hooke, psihologie experimentala

Tehnici de comunicare utilizate in consilierea de tip experimental

Datorita faptului ca in psihologia si psihoterapia persoanelor traumatizate a aparut o noua tendinta, aceea de a lua in considerare si efectele pozitive pe care traumele le pot avea asupra persoanelor, voi trece in revista cateva sugestii pentru terapeutii care incurajeaza succesul si cresterea posttraumatica oferite de Calhoun si Tedeschi:

Alte referate despre: tehnici de comunicare utilizate in vanzari, referat tehnici de comunicare eficienta in consiliere, tehnici de comunicare utilizate

Psihologia experimentala

Metoda experimentala este foarte valoroasa. In psihologie, ea a dat mai putine rezultate decat se spera, deoarece in acest domeniu, ne lovim de o serie de dificultati specifice (P. Fraisse, 1956, pg. 8-39).Experimentul psihologic intampina multiple obstacole. Cu perseverenta si ingeniozitate se pot obtine rezultate importante.Senzatia este cunoasterea unei insusiri separate a unui obiect sau fenomen in momentul cand acesta actioneaza asupra unui organ senzorial.Senzatia presupune nu doar un organ senzorial, ci un intreg aparat, denumit de I. P. Pavlov, analizator. Acesta se compune din organul senzorial, nervul aferent (senzorial) si o regiune corespunzatoare din scoarta cerebrala (zona de proiectie).

Alte referate despre: referat psihologie experimentala, psihologie experimentala referat, psihologia experimentala
Referate afisate : 16
Medie note: 8.33 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles