Expresii sau locutiuni cu cuvantul picior

Calculul lingvistic

Fenomenul in discutie nu se reduce doar la simpla copiere a structurii unui cuvant sau a unei expresii straine, ci, nu de putine ori, ceea ce se copiaza este continutul semantic al unui cuvant, respectiv unul (mai rar, mai multe) dintre sensurile sale, care vine sa imbogateasca structura semantica a unui cuvant romanesc, in conditiile in care intre cele doua cuvinte exista si un element semantic (un sens) comun.

De pilda, cuvantul romanesc stea s-a imbogatit recent cu sensul de "vedeta" (in contexte cum ar fi: X este o stea a muzicii romanesti), sub influenta fr. etoile si a engl. star, cu care cuvantul romanesc are in comun sensul fundamental de "astru".De asemenea, mai rar, se poate imita comportamentul gramatical al unui cuvant sau al unei clase de cuvinte dintr-o anumita limba. De exemplu, sub influenta slava, multe dintre verbele romanesti au devenit reflexive, conjugandu-se deci impreuna cu pronumele reflexiv.

Este si cazul verbului a teme (lat temere), folosit ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 30kb
Downloads: 135
Materia: Psihologie

Clisee lingvistice

- Ai vazut,tu,ce bine am stiut la istorie ? Am primit un zece,tu !
- Da,tu,dar nici eu n-am fost mai prejos !
Cuvantul tu,repetat fara rost,a devenit un tic verbal suparator,fara a face conversatia mai interesanta.
Este locul sa amintim ca in expunerile orale sau scrise ale unor elevi mai apar si alte ticuri,precum : "zice","stii","nu-i asa?".Un efort minim de supraveghere a propriei exprimari ar duce,cu siguranta,la eliminarea acestor cuvinte inutile si,implicit,la "limpezirea" comunicarii.

Alte referate despre: clisee lingvistice, clisee lingvistice exemple, clisee lingvistice in limbajul elevilor

Schimbarea valorii gramaticale

Valurile <- spumegande urla ingrozitor.
- pronumele, cand insotesc si determina un substantiv, cu care se acorda in gen, numar si caz
- devin adjective pronominale, toate pronumele in afara de : <- pronume peronale
- pronumele de politete - pronumele reflexiv
- aceste trei pronume NU devin niciodata adjective pronominale

Alte referate despre: schimbarea valorii gramaticale, schimbarea valorii gramaticale exemple, schimbarea valori gramaticale

Gramatica Limbii Romane

Care : Aadj adj pron relativ se acorda in gen nr si caz cu subst fata
( sg , f , N ) introduce prop 2

Alte referate despre: gramatica limbii romane, marci lexico-gramaticale, gramatica limbii franceze

Gramatica

Diftongul este grupul de sunete format dintr-o vocala si o si o semivocala alaturate si se pot pronunta intr-o silaba ( iarna , haina , roua )
Triftongul este grupul de sunete format dintr-o vocala si 2 semivocale alăturate , pronunţate intr-o silaba ( leoaica , mi-au zis )
Hiatul repezita rostire consecutiva , in silabe diferite , a doua vocale ( aer , stiinta )
Derivarea este procedeul intern de imbogatire a vocabularului care consta in formarea a unor cuvinte noi cu ajutorul prefixelor si a sufixelor ( prefixe : ANTIcamera , NEclar ; sufixe : baietANDRU , casaOAIE )
Sufixe :
Substantivale :
–ie ( bucurie )
–ar ( bucătar )
–atura ( invatatura )
–amat [invatamant]
–eala [ amtteala ]
–iata [ dulceata]
–ist [ betnist ]
adjectivale :
–nic
–ator
–cios
–bil
–al
–as
verbale :
–a
–ai
–ani
–i
–ui
–iza
adverbiale
–este
–is
–mente
numeral ...

Alte referate despre: marci lexico-gramaticale ale eului liric, gramatica limba romana, gramatica franceza

Cuvant de Tudor Arghezi

Cuvant de Tudor Arghezi
Poezia este structurata in 3 strofe inegale ca lungime si un vers liber in final.Sunt prezentate 3 idei fundamentale.Prima se refera la relatia autocititor.A doua la lumea imaginara a creatiei artistice a cartii si cea de-a treia se refera la creatia insasi ca rod al talentului si al efortului artistului.

Cuvant de Tudor Arghezi
Poezia incepe printr-o adresare directa catre cititor, cu dorinta de a crea pentru acesta o carte si a i-o oferi in dar.
,,Vrui, cititorule, sa-ti fac un dar,".(este folosit cazul vocativ).Prin diminutivul ,,carticica, autorul isi exprima pretuirea pentru carte si dragostea pentru creatie.

Cuvant de Tudor Arghezi
Autorul creaza cu ajutorul slovelor", un arhaism pentru litere.Folosit in text cu intentie de a exprima ideea ca arta cuvantului scris este foarte veche.

Poetul da ...

Alte referate despre: cuvant de tudor arghezi, poezia cuvant de tudor arghezi, cuvant de tudor arghezi comentariu

Cuvant de Tudor Arghezi - Arta Poetica

Trăsăturile artistice ale textului
1. Raportul dintre autor şi cititor este exprimat prin folosirea unor verbe la pers. I, a unor pronume de pers. I şi a II-a şi a unui subst. în cazul vocativ „cititorule”
2. Verbele folosite la modul indicativ, conjunctiv sau condiţional(aş fi voit sã fac, sã strecor, am răscolit) au în vederea creaţiei, exprimând diferite etape ale acestuia.

Alte referate despre: cuvant de tudor arghezi arta poetica, cuvant de tudor arghezi-arta poetica, poezia cuvant de tudor arghezi arta poetica

Biomecanica lovirii mingii cu latul piciorului de pe loc

Miscarea de sut este complexa si se poate efectua din diferite pozitii. In mod obisnuit ea consta din doua faze: una de pregatire, in care piciorul de sut este dus inapoi si alta de executie, cand piciorul este proiectat energic inainte pentru a lovi mingea, careia ii imprima o miscare cat mai rapida si precisa. Pe tot parcursul acestor doua faze, corpul se sprijina pe un singur picior, iar trunchiul si membrele superioare executa diferite miscari pentru asigurarea echilibrului, care este nestabil (baza de sprijin este mica, redusa la conturul piciorului de sprijin).

Alte referate despre: biomecanica lovirea mingii cu piciorul, biomecanica lovirii mingii cu piciorul, lovirea mingii cu latul

Substantivul - locutiuni substantivale

1. SINGULAR ( un singur obiect)
2. PLURAL ( doua sau mai multe obiecte)
- cu forme duble de plural: arc- arce, arcuri;plan- plane, planuri, nivel-niveluri,nivele
3. DEFECTIVE DE NUMAR – SINGULAR :sange, intuneric, aur, intelepciune,miere, orez
- cu forme de plural ce exprima un sens nou: mancare-mancaruri. Branza-branzeturi,fier-fiare
- PLURAL : taietei, icre, Bucegi, sale,foale,mendre,zori
4. COLECTIVE : tineret, frunzis

Alte referate despre: substantivul locutiuni substantivale, substantivul locutiunile substantivale, sunt substantivul locutiuni substantivale

Integrarea expresiilor irationale

Partizanii teoriei dreptului real se bazau pe argumentul
opozabilitatii erga omnes al acestuia.Se admite intr-adevar,in
general,ca dreptul de retentie ar fi opozabil tuturor:proprietarului
lucrului,creditorilor chirografar ai acestuia,creditorilor
privilegiati sau ipotecari,tertilor achizitori ai bunului al caror
titlu este posterior detentiunii lucrului si,in principiu,oricaror
terti.

Alte referate despre: circuite integrate, expresii in engleza, integrare europeana

Cuvantul ca patima

Destin paradoxal. Drumetul fara calauza fuge de Dumnezeu, dar se apropie natural de acesta prin iubirea de libertate, de cuvantul ipostaziat si de frumosul esentializat.Cunoscand probabil dogma "Extra Ecclesia nulla salus" (in afara de Biserica nu exista mantuire), Rimbaud evadeaza imagistic - neputand-o face fiintial - din crestinism, cautandu-si refugiul in paganismul pe care il inchipuie eliberat de religii si zeitati. Asemenea lui Adam, se ascunde de Dumnezeu in Edenul pe care nu-l poate insa parasi fara porunca divina.

Alte referate despre: cuvantul, cum a aparut cuvantul, din lumea celor care nu cuvanta

Cuvantul celui viu

Omul are minte şi inimă care sunt locuinţa priceperii şi a motivelor. În acestea se pot planta idei, şi scopul propagandei lumii vechi este, ca să cucerească mintea fiecărui om şi să-i înşire pe toţi în linia de bătaie, care se îndreaptă împotriva lui IEHOVA Dumnezeu şi a stăpânirii Sale, guvernată prin Christos Isus (Proverbele 23:8).

Alte referate despre: cum a aparut cuvantul compunere, emil garleanu din lumea celor care nu cuvanta, familia lexicala a cuvantului toamna

Cuvant - Tudor Arghezi

In poezia lirica, se gasesc diversi termeni care subliniaza prietenia dintre emitator si receptor: vocativul “cititorule” sugereaza legatura afectiva puternica dintre cei doi. Darul oferit este o opera de dimensiuni reduse, “O carte pentru buzunar/ O carte mica, o carticica” dar aflata in armonie cu lumea incaonjuratoare: “Am voit sa umplu celule/ Cu suflete de molecule./

Alte referate despre: cuvant tudor arghezi, cuvant-tudor arghezi, cuvant tudor arghezi comentariu

Povestea unui cuvant

- Uite cum zboara timpul! Am si ajuns!
Dincolo de gardul inalt format din paranteze drepte, este o multime de literute galagioase si coplesite de maretia scolii ca si P.
Suna clopotelul. Repede, P se duce in clasa unde face cunostinta cu cativa colegi. Deodata, in sala intra o litera mare, inalta:
- Buna-ziua, elevi! Eu sunt invatatoarea voastra si ma numesc O.M. ...

Cand ajunge acasa, P este nerabdator sa povesteasca cele intamplate, dar adoarme repede, obosit dupa o zi plina de experiente noi.A doua zi, P invata un joc prin care se alcatuiesc cuvinte: cand invatatoarea spune un cuvant, literutele se iau de maini, alcatuind cuvantul respectiv. Azi, P a invatat un cuvant nou: SPIRIDUS, facandu-si astfel doi prieteni buni: R si D, care de asemenea vor sa lucreze intr-un dictionar.

Alte referate despre: din lumea celor care nu cuvanta rezumat, din lumea celor care nu cuvanta de emil garleanu, tudor arghezi cuvant

Vasile Alecsandri - proceduri sintactice

În poezia lui V.Alecsandri este întîlnita vorbire directa cu cele doua
forme ale ei - dialogul si monologul .Dupa cum se stie , vorbirea
directa , de obicei se întroduce într-o verb al zicerii . Astfel de
verb în poezia poetului poate fi situat în postpozitie , interpozitie
si prepozitia ei :

Alte referate despre: balada miorita de vasile alecsandri figurile sintactice, analiza sintactica a poeziilor lui vasile alecsandri, vasile alecsandri-balta alba-rezumat
Referate afisate : 15
Medie note: 8.55 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK