Expresii sau locutiuni cu cuvantul picior 4321

Calculul lingvistic

Situat la granita dintre imprumut si creatie interna, calcul lingvistic este un fenomen pe cat de complex pe atat de interesant, la care limba (prin vorbitorii sai) recurge nu de putine ori pentru a crea noi termeni sau pentru a imbogati semantic cuvintele deja existente. La baza oricarui tip de calc (termen care provine din sfera artelor plastice, unde denumeste operatia de copiere a unei schite sau desen cu ajutorul unei hartii speciale, numite de altfel si hartie de calc) se afla un model strain (cuvant, imbinare de cuvinte etc.), a carui structura (formala sau semantica), respectiv mod de organizare, este reprodusa cu ajutorul materialului lingvistic autohton.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 30kb
Downloads: 135
Materia: Psihologie

Clisee lingvistice

(c) "Eu sunt bine,sanatos,ceea ce iti doresc si tie.Doresc ca micile mele randuri sa te gaseasca sanatos (...) Si acum inchei mica mea scrisoare dorindu-ti sanatate..."

Alte referate despre: clisee lingvistice, clisee lingvistice exemple, clisee lingvistice in limbajul elevilor

Schimbarea valorii gramaticale

- substantive care denumesc :
-> anotimpurile : Toamna pleaca cococrii.
-> partile zilei : Dimineata plec la scoala.
-> zilele saptamanii : Luni incepe scoala.

Alte referate despre: schimbarea valorii gramaticale, schimbarea valorii gramaticale exemple, schimbarea valori gramaticale

Gramatica Limbii Romane

* Exprimat prin formele neaccentuate ale pron pers
* Determina un subs legandu-se prin cratima de acesta ( mana-ti alba
)

Alte referate despre: gramatica limbii romane, marci lexico-gramaticale, gramatica limbii franceze

Gramatica

Propozitile c`oordonatoare intr-o fraza pot fii :
Copulative : atunci cand actiunile exprimate de vb cu functie sintactica de predicat se asociaza .In aceasta situatie raportul de coorodonare copulativa se reazizeaza prin conjunctii (si , nici , iar ) si loc conjuntionale ( precum si , nu numai , dar si , atat..cat )
El citeste,/1 invata /2 (si ) scrie/3
(1cu 2 = juxt , 2cu 3 = conj )
Adversative , atunci cand continutul propozitilor se opune , fara insa sa se excluda.Coordonarea adversativa se va realiza prin conjunctile dar , insa , ci , iar , si ,si loc conj numai ca si prin juxtapunere ( alaturare )
Nu citeste,/1scrie/2 ( 1-2 juxt )
Am fost la el /1 (dar) nu l-am gasit/2

Alte referate despre: marci lexico-gramaticale ale eului liric, gramatica limba romana, gramatica franceza

Biomecanica lovirii mingii cu latul piciorului de pe loc

Lovitura incepe prin pendularea piciorului de lovire, iar glezna si articulatia genunchiului vor fi incordate numai in momentul lovirii pentru a asigura un lant usor de parghie mai puternic. Lovitura propriu-zisa este urmata de insotire , pendularea cpiciorului continuiandu-si miscarea, prergatind scopul tactic al procedeului- pasa prin "da si du-te.

Alte referate despre: biomecanica lovirea mingii cu piciorul, biomecanica lovirii mingii cu piciorul, lovirea mingii cu latul

Cuvant de Tudor Arghezi

In text mai apar si pronume de persoana a II-a "-ti", "dumitale" precum si substantivul in vocativ " cititorule" care explica prezenta monologului liric adresat. Astfel eul poetic intentioneaza sa-i ofere cititorului un dar, "o carte mica, o carticica", o carte a unui univers miniatural.

Alte referate despre: cuvant de tudor arghezi, poezia cuvant de tudor arghezi, cuvant de tudor arghezi comentariu

Cuvant de Tudor Arghezi

Cuvant de Tudor Arghezi
A fost publicata in volumul ,,Carticica de seara", in anul 1935 si este o arta poetica argheziana ce exprima conceptia poetica despre forta cuvantului.Prin puterea lui, cuvantului poate crea sau distruge.
Cuvant de Tudor Arghezi

Alte referate despre: tema poeziei cuvant de tudor arghezi, cuvant de tudor arghezi arta poetica, comentariu cuvant de tudor arghezi

Substantivul - locutiuni substantivale

COMPLEMENT CONDITIONAL (in ce caz?) Ex: In caz de ploaie imi iau umbrela.
COMPLEMENT CONCESIV ( in ciuda carui fapt?)Ex:Cu toata vointa nu a putut sari gardul.
COMPLEMENT CONSECUTIV ( care este urmare a faptului ca?) Ex: S-a ranit de moarte.

Alte referate despre: substantivul locutiuni substantivale, substantivul locutiunile substantivale, sunt substantivul locutiuni substantivale

Integrarea expresiilor irationale

Mai consideram a fi util a aminti ca retentia se poate exercita asupra
oricarui lucru mobil sau imobil,susceptibil de detentiune materiala
(chiar si asupra titlului constatator al dreptului de proprietate).

Alte referate despre: circuite integrate, expresii in engleza, integrare europeana

Cuvantul ca patima

Botezul crestin il vede ca inceput al damnatiunii sale. Isi striga lepadarea de Dumnezeu, dar se macina in dorurile transcendentei. Construieste o lume virtuala - cu potentialitati ale binelui in ea -, la care sa nu participe divinul. E naucit de coliziunea razboaielor interioare cu bataliile din afara. Mesianic, isi doreste sa indrepte lumea, profetind o alta, la care nu aspira si pentru care nu ofera solutii. Incorsetat conjunctural intr-un cotidian neperformant in radicalism, artistul parcurge un infern personal, nedantesc, fara demoni.

Alte referate despre: cuvantul, cum a aparut cuvantul, din lumea celor care nu cuvanta

Locutiuni, termeni si expresii

ocazionalism
doctrina teologica ce considera ca singura cauza reala a modificarilor corporale si sufletesti este vointa divinitatii

Alte referate despre: referate locutiuni termeni si expresii, locutiuni termeni si expresii la limba romana referat, exemple de locutiuni termeni si expresii

Cuvant - Tudor Arghezi

Însirate una lânga alta, ele pot creea valori artistice, opere de
pret, pentru mintea si inima cititorului. Cuvântul Arghezian, asezat
la începutul volumului ,,Carticica de seara", publicat în 1935, poate
fi considerat ca o prefata politica, ca o confesiune în legatura cu
intentiile poetului în volumul amintit. Doreste sa se deulantuie
oameniilor, sa le daruiasca: ,,o carte mica, o carticica", în care sa
încapa tot universul.

Alte referate despre: cuvant tudor arghezi, cuvant-tudor arghezi, cuvant tudor arghezi comentariu

Cuvantul celui viu

Ce este dar Cuvântul lui IEHOVA? Este „Biblia”, vei răspunde tu, în mod potrivit. Ce este Biblia? Este colecţia cărţilor care formează descoperirile inspirate şi scrise a lui Dumnezeu. Ea este un minunat material de argumentaţie pe terenul credinţei.

Alte referate despre: cum a aparut cuvantul compunere, emil garleanu din lumea celor care nu cuvanta, familia lexicala a cuvantului toamna

Mihai Eminescu - Poezia de inspiratie filozofica

Mihai Eminescu este poetul reprezentativ al literaturii române, "poetul nepereche" (Cãlinescu) creator al unei opere care strãbate timpul cu fortã nealteratã, trãind într-o perpetuã actualitate.
Prin tot ceea ce a creat, Eminescu a produs un efect de modelare profund şi de duratã, a fãcut ca "toatã poezia acestui secol sã evolueze sub auspiciile geniului sãu, iar forma infãptuitã de el limbii nationale sã devinã punct de plecare pentru întreaga dezvoltare ulterioarã a vestmântului şi cugetãrii româneşti".
Influenta copleşitoare a poetului avea sã vinã din înãltarea filozoficã şi din frumusetea expresivã a unei opere exemplare ce a jalonat, sintetizându-le, principalele elemente de recunoaştere a spiritualitãtii nationale, în afara cãreia nu existã creatie durabilã. El însuşi s-a proiectat cu vointã şi neclintire în sfera specificului românesc, spre care a adus întregul orizont de inteligentã şi sensibilitate europeanã.
Intre inzestrãrile ...

Alte referate despre: mihai eminescu poezia de inspiratie filozofica, mihai eminescu poezie de inspiratie filozofica, mihai eminescu poezia de inspiratie filozofica exemple
Referate afisate : 15
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK