Faraonul keops

Marea piramida de la Giseh

Piramidele din Egipt au fost întodeauna, încă de la început, trecute printre Cele Şapte Minuni ale Lumii Antice, însă de fapt Marea Piramidă de la Giseh a fost în centrul atenţiei şi în fruntea listei. Este singura din Cele Şapte Minuni care mai există încă într-o formă aproape complectă şi uşor de recunoscut, ea fiind şi cea mai veche. Construită pentru faraonul Keops, din dinastia a-IV-a, în jurul anului 2560 î.e.n. piramida reprezintă cea mai înaltă realizare a constucţilor de piramide din Regatul Vechi al Egiptului.
În mod curios în ciuda dimensiunilor şi a importanţei Marii Piramide, a ajuns la noi o singură reprezentare completă a creatorului ei, Keops. Este vorba despre o minusculă statuietă din fildeş a faraonului, găsită în 1993, de către Petrie, în fundaţile templului închinat zeului Osiris de la Abydos. Faraonul este aşezat ţinând în mâna dreaptă un îmblăciu, şi purtând Coroana Roşie a Egiptului de Jos. În faţa tronului ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 16kb
Downloads: 17
Materia: Geografie

Marea Piramida de la Giseh

Putem judeca precizia cu care masurau vechii egipteni prin aceea ca eroarea de aliniere a celor patru laturi este doar de cateva fractiuni de grad. Diferenta de lungime dintre cea mai lunga si cea mai scurta dintre cele patru laturi este mai mica de 20 de cm. Acest din urma fapt este incredibil daca tinem seama de doua lucruri : toate masuratorile se efectuau de-a lungul laturilor si in al doilea rand masuratorile se efectuau cu ajutorul franghiilor sau sforilor.

In ciuda faptului ca putem studia piramida insasi, nu se stie exact cum a fost construita piramida. De aceea se iau in vedere mai multe teorii dintre care cea mai plauzibila ar fi : teoria rampelor externe. Jean – Philippe Lauer sugera existenta unei singure rampe ce se inalta odata cu ridicarea piramidei. Procedeul pare usor de aplicat pana la efectuarea catorva calcule matematice. Cea mai inclinata panta pe care ar fi posibila manevrarea unui bloc de cinci tone, cu ajutorul rolelor este de 1 ...

Alte referate despre: marea piramida de la giseh, cele trei mari piramide de la giseh, piramida de la giseh

Cele sapte minuni ale lumii antice

Scrierile contemporane ale celor care au vazut si admirat aceste minuni ne ajuta sa subliniem sentimentul de veneratie pe care acestea il provocau. Reprezentarile lor pe sculpturi si monezi le descriu asa cum erau in perioada de apogeu a gloriei lor, insa doar prin ochii arheologilor, care sapa la fata locului, acolo unde s-au inaltat odinioara monumentele si unde se mai afla acum doar urme fragmentare ale maretiei lor originale, mai pot prinde viata – Sic transit gloria mundi. De un singur lucru putem fi siguri : capodoperele de astazi vor fi maine relicvele fregmentare ale lumii pe care o cunoastem – lectia Celor Sapte Minuni constituie o lectie pentru toate epocile.

Marea Piramida de la Giseh
Este singura dintre Cele Sapte Minuni care mai exista inca intr-o stare completa si este usor de recunoscut ; de asemenea este si cea mai veche. Piramida lui Keops nu este un fenomen izolat, ci apogeul unui lung sir de evolutie a mormintelor, ce a culminat la Giseh. Atunci cand Keops a ...

Alte referate despre: cele sapte minuni ale lumii antice, cele sapte minuni ale lumii antice referat, cele sapte minuni ale lumi antice

Piramidele

Dupa studii sovietice relativ recent, pozitia reciproca dintre
piramide si monumentele principale din jurul lor ( Sfinxul si cele
patru temple legate de piramidele lui Kefren si Mikelinos ) a fost
stabilita printr-o distributie geometrica ordonata, la distante care
au drept unitate de masura laturile bazelorcelor trei piramide

Alte referate despre: piramida lui maslow, piramide, piramidele

Cele 7 minuni ale lumii

Are 36 de coloane in stilul ionic. Intre coloane se aflau statui reprezentand oameni si animale. Ca si placile care imbracau Piramida cea mare ca si blocurile de piatra ale vestitului Artemision din Efes, marmura alba a Mausoleului s-a risipit in alte ziduri ascunzand in adancul noilor fortificatii sau constructii povestea frunzelor sale; din edificiul care fusese una din minunile lumii n-au mai ramas decat fragmente prin muzee si cateva pietre de fundatie.

Alte referate despre: eu nu strivesc corola de minuni a lumii comentariu, eu nu strivesc corola de minuni a lumii, cele 7 minuni ale lumii

Epoca piramidelor

Primul rege al noului stat egiptean a fost legendarul Menes . Viata acestui prim conducator al Primei Dinastii , care a trait in jur de 3100 i.h. , este invaluita in mister si el este asemanat de unii istorici prin Na’rmer . Menes a fost conducator timp de multi ani pana la primii constructori ai marilor piramide din Dinastia a IV – a ( aprox . 2613-2494 i.h.), dar aceast perioada a marcat inceputul civilizatiei egiptene.

Alte referate despre: epoca piramidelor, coliziune in epoca piramidelor, filme artistice in epoca piramidelor

Ramses 2, Kheops si Micherinos

Khufu,sau in limba graca , Kheops, a fost un mare rege egiptean, a domnit intre 2551-2526 I.Hr. Khufu a fost cel de-al doilea rege al a 4-ei dinastii, cunoscuta si sub numele de dinastia Memphite. Lucurl cel mai imrotant pe care Khufu l-a facut in timpul domniei lui a fost construirea Marii Piramide, la Giza/Gizeh, langa Cairo. Acest monument colosal a devenit una dintre cele Sapte Minuni ale lumii ( fiind si singura care mai exista din cele 7) si ramane una din cele mai notabile strucutri din istoria arhitecturii. In 1954 barca funerala a lui Khufu (lunga de 38metri) a fost descoperita langa Marea Piramida.

Alte referate despre: piramida lui kheops, ramses, ramses al 2 lea

Egiptul in timpul faraonilor

Intemeietorul primei dinastii a fost Menes, iar regina ultimei dinastii Cleopatra, care s-a sinucis aproximativ in 30 i.e.n. lasandu-se muscata de un sarpe veninos, aspida.

Alte referate despre: egiptul in timpul faraonilor, egiptul in timpul faraonului, egiptul pe timpul faraonilor

Statuia faraonului Neferhotep I

"Statuia a fost gasita ingropata la o adancime de 1,6 metri, sub un portal din piatra care marca intrarea in templul faraonic al regelui Thoutmosis I, care a condus Egiptul in perioada 1530 - 1520 inaintea erei noastre, si in apropierea unui obelisc dedicat reginei Hatshepsut", singura femeie care a condus Egiptul in calitate de faraon in perioada 1504-1484 inaintea erei noastre, a declarat sursa citata.

Alte referate despre: statuia faraonului, statuia faraon, statuia faraonului din peatra

Amenofis, faraonul rebel

Daca Amenofis al IV-lea ar fi ocupat intr-adevar tronul faraonilor impreuna cu tatal sau, timp de opt ani, noua sau chiar doisprezece, ar fi fost cu siguranta capabil sa guverneze tara dupa atatia ani de ucenicie, cel putin dupa conceptiile epocii. Dar dupa cum a spus Sir Alan Henderson Gardiner, egiptologul britanic decedat in 1963: "La moartea tatalui sau, tineretea era singura calitate a lui Amenofis al IV-lea ". [1]

Alte referate despre: faraonul amenofis i, reforma religioasa a faraonului amenofis iv, faraoni egipteni

Cartile nemuriri Faraonii si viata de apoi

Timp de mai bine de 1000 de ani , de la primele formule magice din ,,Textele piramidelor" si pana la marile carti sacre din Imperiul Nou , vechii egipteni s-au straduit , aproape obsesiv , sa exorcizeze multimea de pericole care ii ameninta pe cei morti in lumea de apoi . Din aceasta preocupare a lor pentru nemurire sau nemoarte , ca si din credinta care o susutineau, s-a nascut un a dintre cele mai tulburatoare literaturi religioase si funerare din toate timpurile .

Alte referate despre: viata de apoi, cartea nuntii scene din viata de ieri si de azi, despre viata de apoi

Cartile nemuririi - faraonii si viata de apoi

Cei mai religiosi dintre oameni , cum ii considera Heordot pe egipteni , au despre moarte o conceptie foarte diferita de a noastra . Pentru ei exista doua tipuri de moarte : una biologica – de care nu scapa nimeni , chiar daca ea poate fi urmata de un ciclu nesfarsit de nasteri , morti, renasteri – si alta vesnica , aceasta din urma fiind cea mai de temut , caci ea inseamna nimicirea totala , reintoarcerea la nefiinta de dinaintea facerii lumii . De aceea ritualurile lor funerare , mumificarea , construirea unor morminte grandioase (Piramidele) , dar mai ales grija lor permanenta de a-l inzestra pe cel mort (in speta , faraonul) cu toate acele formule magice cu ajutorul carora sa poata strabate taramul mortilor , pentru a ajunge din nou la lumina , la viata (fie in imparatia zeilor celesti , fie in cea subpamanteana a lui Osiris , fie iar pe Pamant) , sunt tot atatea mijloace de de exorcizare a Mortii cu majuscula .

Textele piramidelor
Primele mari texte funerare apar gravate ...

Alte referate despre: cartea literara care schimba viata, viata de apoi referat, ce am fost in viata de apoi

Faraonii din Scotia

In timpul persecutiei evreilor, celtii au fost siliti sa paraseasca Egiptul. Ei s-au indreptat catre Palestina, Africa de Nord, iar apoi Spania si Irlanda. Dupa ce s-au stabilit in Insulele Britanice, si-au numit regatul Scotia, in onoarea Scotei, fiica faraonului. Era evident ca scotienii erau foarte mandri de mostenirea lor spirituala, care ii unea cu faraonii Egiptului.

Alte referate despre: faraonii egiptului, faraonii egiptului antic, mihai eminescu -avatarii faraonului tla rezumat

Crocodilul din sifonier - creatie proprie

Am ales pentru festival o rochie din tafta cu dantela. Pot sa va spun ca aratam superb. A venit si asteptatul eveniment. Ajuns la locul unde avea sa aiba loc asteptatul eveniment - Coloseumul. Cand ajung acolo, picioarele mi se inmuiasera. Pe pasajul ce da inspre scena dau nas in nas cu sosia mea ( de fapt eu era sosia ei). Cand m-a vazut m-a luat deoparte, si mi-a spus ca Paulo doar vrea sa isi bata joc de mine, pentru a o face pe ea de ras in fata intregului Coloseum. Nu imi venea sa cred – intresem intr-un joc murdar. Ce aveam sa fac? .

Alte referate despre: sunt crocodilul din sifonier creatie proprie, crocodilul din sifonier, basm creatie proprie

Mostenirea culturala a antichitatii - arhitectura egipteana

Piramidele in trepte sunt un tip mai evoluat de monument funerar, aparut in timpul dinastiei a III-a.Primul monument de acest fel a fost construit de vizirul si arhitectul Imhotep pentru regele Djeser.Zidurile construite erau putin inclinate. La inceput capela era inafara mastabei.Piramida de la Saqqara amiteste despre zigatul babilonian sau piramidele in trepte ale aytecilor si mayasilor, cu care inafara de forma nu are nimic altceva in comun.

Alte referate despre: mostenirea culturala a antichitatii in arhitectura orientala, arhitectura orientala-mostenirea culturala a antichitatii, mostenirea culturala a antichitatii

Arta scrisului la Egipteni

Vechii egipteni au avut intodeauna un simt aparte pt opere grandioase si eterne.
Faroanii care erau considerati personificari ale zeitatilor doreau sa ramana in eternitate si a fost dealungul a mii de ani o cursa pt cel mai maret edificiu, incepand de la mastabele din caramizi nearse,trecand spre piramidele din piatra in trepte si terminand cu monumen-
tala piramida a lui Kheops

Toate aceste marete edificii facute sa dureze milenii nu ar fi avut sens daca egiptenii nu ar fi detinut arta scrisului pt. a transmite posteritatii mesajele lor de dincolo de moarte.
Egiptenii sunt al doilea popor care dupa sumerieni au inventat scrisul.Acest lucru se intampla cu 5500 de ani in urma.
Greu de afirmat care a fost necesitatea primordiala care adus la aparitia scrisului.

Alte referate despre: arta scrisului la egipteni, arta scrisului, scrisul la egipteni

Tutankhamon

Dar exista oare cu adevarat o relatie de cauza si efect intre aceasta profanare si aceasta soarta? Pentru a ne putea face o parere ,cel mai bine ar fi sa ne reamintim istoria descoperirii acestui mormant. Egiptologii nu erau totusi primii care au patruns in hipogeele Egiptului faraonic.Grupuri de jefuitori i-au devastat.In 1900 un grup inarmat i-a lovit pe paznicii mormantului lui Amenofis II.

In 1903 ,un englez bogat ,lordul Carnavon,a venit la Cairo cu intentia de a face noi sapaturi.La inceput ,a fost primit cu scepticism,dar el a reusit sa-si atraga colaborarea unui tanar,dar remarcabil arheolog,Howard Carter . Si contrar tuturor astepatarilor ,echipa Carnavon-Carter a obtinut un sir de succese.

In 1906 ,un alt cercetator a descoperit o cupa mica din faianta albastra pe care era gravat un nume pana atunci necunoscut:Tutankhamon. Apoi ,au fost descoperite ulcioare de pamant marcate cu acelasi nume...
Se parea ca Tutankhamon era un faraon care traise in jurul anului 1350 ...

Alte referate despre: tutankhamon, referat tutankhamon, faraonul tutankhamon
Referate afisate : 17
Medie note: 8.79 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles