Femeia inger sau demon

Femeia, inger sau demon?

Femeia? Foarte simplu, spun amatorii de formule simple: un uter, un ovar; o femela: cuvantul acesta e de-ajuns pentru a o defini. In gura unui barbat, epitetul "femela" rasuna ca o insulta; cu toate acestea barbatul nu se rusineaza de propria lui animalitate ci, dimpotriva, e chiar mandru atunci cand despre el se zice "e un mascul!". Termenul "femela" este un peiorativ nu pentru ca desemneaza "inradacinarea" in natura a femeii, ci pentru ca o incarcereaza in sex; si daca barbatului acest sex i se pare demn de dispretuit si de dusmanit, chiar atunci cand e vorba de animalele inocente e pentru ca, evident, femeia suscita in el o ostilitate incarcata de neliniste, va tine insa sa gaseasca in biologie o justificare a acestui semntiment.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 21kb
Downloads: 11
Materia: Romana

Femeia in literatura

Intre 1140 si 1200 se face cunoscuta prima mare poeta a evului mediu , MARIE DE FRANCE . Alienar de Aquitania si fiica ei Marie de Compagne ,fac din castelul lor de la PAOITIERS un adevarat cenaclu unde se recita poeme de dragoste si se cultiva virtutea si sensibilitatea .

Alte referate despre: femeia in literatura romana, femeia in literatura, conditia femeii in literatura

Luceafarul de Mihai Eminescu

Ca poet, M.E. s-a remarcat prin: exceptionala putere de sinteza a izvoarelor autohtone (folclorul, mitologia, natura, istoria), si universale (poezia si filosofia europeana si orientala), imaginatie bogata si fantezie creatoare, inaltare filozofica, lume cosmica si mitologica, farmecul limbajului.Poetul debuteaza publicistic la varsta de 16 ani in revista "Familia" din Pesta(Oradea) a lui Iosif Vulcan cu poezia de inspiratie folclorica "De-as avea". Debutul editorial va avea loc in 1883 (anul de gratie al istoriei culturii romane), cu volumul "Poesii", selectate si publicate prin grija mentorului Titu Maiorescu.

Alte referate despre: luceafarul de mihai eminescu comentariu, luceafarul de mihai eminescu, comentariu luceafarul de mihai eminescu

Mama, femeia cea mai draga - eseu

Ceea ce adoră la copii ei este faptul că toti suntem cuminţi, silitori şi o ajutăm când are nevoie de sprijinul nostru şi mai ales că o iubim din toată inima.
Este o persoană sensibilă, drăgastoasa care spune direct când i se pare ceva ne la locul lui aceasta amintindu-mi de o intâmplare ce a avut loc acolo unde lucrează iscându-se un conflict intre ea şi o colegă de servici spunându-i cu adevărat ce simte, asta dând dovadă de o fire puternică.

Alte referate despre: sunt mama femeia cea mai draga eseu, mama femeia cea mai draga, mama-femeia cea mai draga

Imaginea femeii in perioada interbelica

Romanul „Ultima noapte...” este povestea unei iubiri neîmplinite, măcinate de gelozie şi care se consumă pe fondul dramatic al Primului Război Mondial. Ştefan Gheorghidiu se căsătoreşte din dragoste cu Ela, colegă de facultate, pe care o vede ca pe o fiinţă perfectă şi cu care trăieşte la început o viaţă liniştită şi modestă, până când o moştenire neaşteptată venită din partea unui unchi bogat modifică felul de viaţă al celor doi. Contactul cu lumea opulentă, mondenă, a burgheziei, trezeşte în Ela înclinaţii frivole, aşezând între roi un proces de înstrăinare ireversibil. Avem de-a face cu o confruntare între două sensibilităţi: a bărbatului-gravă, problematică, disperată şi a femeii-ascunsă, superficială, uşuratică.

Alte referate despre: imaginea femeii in perioada interbelica, imaginea femeii in perioada interbelica-enigma otiliei, imaginea femeii din perioada interbelica

Femeia in antichitate

Multe obiceiuri de nunta ale romanilor s-au pastrat pana in zilele noastre: inelul pus pe al treilea deget al mainii stangi pentru a simboliza logodna, mireasa imbracata in alb cu un voal asezat pe cap si prezenta cavalerului de onoare. O fata romana era considerata apta de insuratoare la 14 ani.

Alte referate despre: femeia in antichitate, femeia in antichitate referat, statutul femeii in antichitate

Morala Religioasa si Femeia

Morala Religioasa si Femeia - Scriptura este mai mult decât clară: Moartea este plata păcatului. Păcatul este călcarea legii. Legea este o transcriere a caracterului lui Dumnezeu.Iar Dumnezeu este acela care a facut barbatul si Femeia,care mai tirziu a raspindit pacatul.

Alte referate despre: morala religioasa si femeia, constiinta morala religie, norme morale religioase juridice diferente

Dan Brown - Ingeri si demoni

În chinurile agoniei, fizicianul urlă:
— Nu există parolă!
Apoi, încet, simţi cum alunecă spre nefiinţă.
Chipul de deasupra îl ţintui cu privirea:
— Ne avevo paura. Mi era teamă de asta.

Alte referate despre: dan brown ingeri si demoni, dan brown inger si demon, dan brown ingeri si demoni rezumat

Femeia in Islam

Din toate timpurile,inca de la aparitia religiei islamice,femeia in islam a fost un subiect foarte dezbatut de mass-media si de toate poparele sau religii.Desi in societatea moderna in care traim astazi ,femeia musulmana este vazuta doar ca un instrument ,care trebuie sa isi duca la implinire menirea,sa fie mama ,sotie si sa accepte destinul fara de a avea dreptul la propria opinie,femeia in islam in adevarata sa valoarea reprezinta mult mai mult decat oamenii si-ar putea inchipui.

Alte referate despre: femeia in islam, denumiri pentru femeie in islam, lucrare de disertatie drepturile femeii in islam

Statutul juridic al femeii in dreptul modern

Statutul juridic al femeii in dreptul modern
Referitor la statutul juridic al femeii şi la drepturile pe care aceasta le putea avea în plan social Codul Caragea edicta în Partea iniţială „Despre obraze ”: „1. Numai bărbaţii se fac boieri şi judecători şi ocârmuitori obşteşti. 2. Numai bărbaţii se fac arhierei, preoţi şi diaconi. 3. Femeile sunt depărtate de toate cinurile politiceşti, stăpâniri şi slujbe publice”.

Alte referate despre: statutul juridic al femeii in dreptul musulman, statutul juridic al femeii, schimbarea statutului juridic al femeii

Emanciparea femeii

Timp de secole,femeiile au trait intr-o lume a barbatilor,neavand nici un drept,ci doar datoria de a fi o sotii si mame bune.Fiind reprezentantii sexului tare,barbatii au reusit sa profite timp de secole de slabiciunea femeii,de inferioritatea sa din punct de vedere fizic si de finetea si sensibilitaea acesteia. Din cele mai vechi timpuri chiar pana in present,masculinul si experientele sale erau considerate norma pentru comportamentul si realizarile umane. Experientele femeilor si tot ce tine de femeiesc erau considerate deviatii sau exceptii de la norma universal masculina.

Alte referate despre: emanciparea femeii, emanciparea femeii in perioada interbelica, emanciparea femeii in secolul 20

Istoria femeii in America

Istoria femeii in America
Pe parcursul ultimelor decenii domeniul istoriei femeii a inceput sa transforme felul in care este privita istoria Statelor Unite. Miscarea de eliberare a femeilor din 1960-1970 a scos in evidenta neglijarea experientei femeilor in scrierea istoriei si a stimulat sute de femei cu studii superioare sa se preocupe dse domeniul istoriei femeii.

Alte referate despre: istoria femeii in america, istoria femeii, referat istorie - razboiul din america latina

Femeia moderna si criza de timp

Femeia moderna duce mare, mare lipsa de timp chiar daca este inconjurata de masini sofisticate menite a-i usura viata. Timpul castigat e doar aparent, e numai o iluzie, caci, cu cat castigi mai mult timp, gratie cuceririlor tehnicii, cu atat se "inghesuie" tot mai multe treburi in doar cele 24 de ore. Cu cat ai un ritm mai alert de viata, cu atat creste ingrijorarea ca ti-au scapat lucruri importante. Pentru a te putea bucura de timp si de a-l folosi cu placere ai la indemana o solutie extrem de simpla: sa te opresti! Sentimentele precum dragostea, bucuria, prietenia sunt acele ancore care te ajuta sa faci un popas in oceanul timpului.

Alte referate despre: femeia moderna referat, femeia moderna, statutul femeii moderne

Rolul femeii in societate - concepte principale

Intrebarile de baza in domeniul culegerilor de sunt urmatoarele:
1.Care sunt determinantii valorici , culturali si sociali ce definesc rolul femeii in societate si care este gradul importantei televiziunii in prezentare si etichetarea acestora?
2. Care este ordinea importantei publice in rolurile femeii si la ce anume se raporteaza structura diverselor ierarhii de roluri ale femeii?

Alte referate despre: rolul femeii in societate, rolul femeii in societatea moderna, rolul femeii in societate referat

Rolul femeii in armata

In ultimele decenii femeia a evoluat atat pe plan social cat si pe plan militar. Aceasta a inceput sa ocupe, pe plan social, diferite functii de conducere si a demonstrat ca este capabila in aceeasi masura ca si barbatul, ba chiar nu de putine ori a demonstrat ca poate excela in anumite domenii, mult mai bine decat barbatii. Datorita demonstratiei ca femeiile pot fi la fel de bine pregatite in cele mai multe domenii, ca si barbatii, acestea si-au castigat dreptul de afi puse pe acelasi picior de egalitate cu „adversarul” lor, barbatii. Nu de mult femeile erau privite ca cele care trebuiau sa aiba grijă de case, de copii si de barbatul acestora care venea acasa de la serviciu sau din armata. Acum lucrurile s-au schimbat sau chiar rolurile sau inversat in unele familii. Femeiile de asemenea se duc la servici, ocupa pozitii importante in domeniile care lucreaza sau fac chiar parte din armata. In ultimele patru decenii statutul, situatia si numarul femeilor care fac armata si care isi ...

Alte referate despre: rolul femeii in armata, femeia in armata, rolul femeii in armata romana

Imaginarul despre femeie in vechiul regat intre pozitv si negativ

Ultima parte urmareste pe de o parte principalele ipostaze negative ale imaginii femeii, anume: femeia usurateca, iubitoare de cochetarie, lux si barfa, femeia adultera, femeia fatala si modelul negativ de sotie, urmarind in acelasi timp ceea ce societatea vremii considera a fi defectele femeii.

A. "N atura" femeii
Fiind o perioada de mari prefaceri pe toate planurile: economico-social, spiritual si intelectual, a doua jumatate a secolului XIX este una a dezbaterilor aprinse privind marile probleme ale societatii. Si poate cea mai acuta chestiune este insasi redefinirea omului in functie de noua situatie. In acest context de o importanta esentiala este problema locului si rolului pe care progresul si evolutia il rezerva femeii in civilizatia moderna.

Alte referate despre: femeia in vechiul testament, legislatia cu caracter protectionist din vechiul regat, starea sociala a femeii in vechiul testament
Referate afisate : 16
Medie note: 8.27 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles