Fenomene atmosferice si hidrosferice de risc referat

Atmosfera

Mediul inconjurator consista din patru mari elemente: atmosfera gazoasa, hidrosfera lichida, litosfera solida si biosfera vie. Privit din spatiu atmosfera Pamantului arata ca un voal subtire albastru. Aceasta suprafata gazoasa, fragila aproape transparenta furnizeaza aerul pe care il respiram zi de zi. De asemenea ea regleaza temperatura si filtreaza radiatiile solare periculoase.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 15
Materia: Geografie

Atmosfera Terestra

Intre 100 si 750 km se extinde heterosfera, rarefiata, alcatuita din azot, oxigen si heliu, in stare atomica, ce tind sa se stratifice in ordinea greutatii, datorita lipsei turbulentelor.
La inaltimi mai mari de 750 km incepe exosfera, extrem de rarefiata; se face treptat trecerea spre vidul interplanetar, in care mai scapa atomi de heliu si hidrogen.

Alte referate despre: atmosfera terestra, rolul ozonului in atmosfera terestra, atmosfera terestra in pericol

Factorii geoecologici din atmosfera

Din punct de vedere utilitar, mai interesanta decat forma si dimensiunile atmosferei e temperatura.Dar descrierea acestui caracter a fost neasemanat mai greu de realizat decat determinarea formei, a dimensiunilor si a situatiei.Acestea sunt fapte ( un simplu amanunt, cum de exemplu stingerea meteoritilor la o anume inaltime, poate arata dintr-o data marginea superioara a etajului de azot al atmosferei si deci ceva precis cu privire la dimensiunile ei).
Evul Mediu nu ne-a putut procura o descriere mai exacta a temperaturii.Nici chiar arabii, cu toata intinderea exploatarii lor, n-au adus mai multe precizie. Ca si geografii antici, ei se serveau tot de plante pt a arata distribuirea temperaturii.

Alte referate despre: factorii geoecologici din atmosfera, factori geoecologici din atmosfera, referat factorii geoecologici din atmosfera

Atmosfera

Pământul la fel ca şi alte planete din sistemul solar este înconjurat de un strat subţire de gaze numit atmosferă. Atmosfera este legată de Pământ din cauza gravitaţiei. Dacă am compara Pământul cu o portocală, atmosfera poate fi considerată coaja acesteia. Aerul, care face parte din aceasta se mişcă liber şi uneori violent. Atmosfera Pământului este alcătuită din nitrogen, oxigen, argon, vapori de apă, dioxid de carbon, şi mici cantităţi de particule gazoase, lichide şi solide.

Alte referate despre: atmosfera, presiunea atmosferica, fenomene electrice in atmosfera

Atmosfera

Acesta este stratul cel mai cald, deoarece razele solare se reflecta
pe suprafata Pamantului si încalzesc aerul. Pe masura ce ne îndepartam
de pamant, temperatura aerului scade treptat, la limita troposferei
fiind de -55*C. Stratul urmator este troposfera; aceasta se întinde
pana la aproximativ 50km deasupra Pamantului. La limita superioara a
stratosferei se afla o concentrare maxima de ozon numita scut de ozon.
Aici temperatura este mai ridicata decât in troposfera, deoarece
ozonul absoarbe o mare cantitate de radiatii solare. Cercetatorii sunt
ingrijorati de poluarea continua a aerului care provoaca distrugerea
stratului de ozon. In lipsa acestui scut Pamantul va fi expus
radiatiilor nocive cu ultraviolete. Deasupra stratosferei la 50-70km
deasupra Pamantului se întinde mezosfera. Deasupra acesteia se întinde
mezopauza, stratul cel mai rece al atmosferii (-90*C). In acest strat
se formeaza norii de gheata, care sunt vizibili ...

Alte referate despre: poluarea atmosferica, atmosfera referat, referat atmosfera

Precipitatiile atmosferice

Ce este grindina ?
Uneori vara picaturile de ploaie trec in caderea lor prin straturi foarte reci de aer. Atunci ele se transforma in boabe de gheata numite grindina.

Alte referate despre: precipitatiile atmosferice, precipitatii atmosferice, precipitatiile atmosferice referat

Poluarea atmosferica

Gaura din stratul de ozon
Anual, intre septembrie si noiembrie, stratul de ozon din stratosfera, deasupra Antarticii se subtiaza dramatic. Agentii poluanti, in special chimicalele numite clorofluoro-carboni (CFC) distrug ozonul, la aparitia Soarelui in urma iernilor polare intunecate si lungi.

Alte referate despre: poluarea atmosferica referat, poluare atmosferica, referat poluarea atmosferica

Atmosfera

In realitate insa moleculele atomii si ionii gazelor din stratele periferice ale atmosferei se deplaseaza foarte rapid atigand viteza critica de 11,2 km/s viteza la care particulele scapa din campul de atractie al pamantului , parasesc atmosfera si patrund in spatial interplanetar , la o limita mult inferioara care este foarte celei teoretice .

Alte referate despre: presiunea atmosferica referat, poluarea aerului atmosferic in mun chisinau, referat presiunea atmosferica

Atmosfera

- este foarte mobila, foarte sensibila la cele mai mici modificari,
frecvente în regiunile temperate. Astfel, în ciuda observatiilor si
calculelor lor, meteorologilor le este foarte dificil sa prevada cu
certitucdine, cu mai mult de trei zile înainte, schimbarile de timp.

Alte referate despre: referat despre atmosfera, poluarea aerului atmosferic, apa in atmosfera

Atmosfera

Ce este atmosfera?
Atmosfera este formata dintr-un amestec de cca. 10 gaze diferite, in mare parte din azot (78%) si oxigen (21%). Acel 1% ramas este format din argon, dioxid de carbon, heliu si neon. Toate acestea sunt gaze neutre, adica nu intra in reactie cu alte substante. Mai exista urme de dioxid de sulf, amoniac, monoxid de carbon si ozon (O3), precum si vapori de apa. Contine si poluanti, cum ar fi unele gaze nocive, fum, sare, praf si cenusa vulcanica.

Alte referate despre: cele mai bune referate despre atmosfera, atmosfera pamantului, ce este atmosfera

Poluarea atmosferei

Poluarea atmosferei
Din punct de vedere al sănătăţii prezintă o deosebită importanţă oscilaţiile în concentraţie ale CO2 şi ale O2 din aer, aceste substanţe având un rol deosebit în metabolism, în principal în schimbul de gaze la nivelul plămânilor. Oxigenul poate influenţa sănătatea prin scăderea concentraţiei lui în aer şi prin scăderea presiunii atmosferice, efectul fiind determinat de scăderea presiunii parţiale la nivelul plămânilor, alterarea schimbului de gaze (O2 şiCO2) şi a procesului de oxigenare a sângelui. Fenomenele care apar sunt fenomene de hipoxie, sau anoxie, gravitatea lor fiind dependentă de gradul de scădere a presiunii parţiale.

Alte referate despre: poluarea atmosferei, poluarea atmosferei referat, referat poluarea atmosferei

Ozonul in atmosfera

Straturile atmosferice se caracterizeaza prin diferente in compozitia chimica care da nastere la variatii de temperatura. Aceste straturi sunt troposfera, stratosfera, mezosfera, termosfera si exosfera si, in continuare ma voi referi doar la stratosfera si la termosfera.

Alte referate despre: rolul ozonului in atmosfera, ozonul in atmosfera, ozonul in atmosfera referat chimie

Atmosfera Pamantului

Troposfera are o latime de aproximativ 16 km. Majoritatea curentilor
de aer, a vanturilor si a norilor se produc aici.

Alte referate despre: atmosfera pamantului referat, referat atmosfera pamantului, aerul din atmosfera pamantului

Miorita - un fenomen cultural

"Miorita - un fenomen cultural"
Arte muzicale. Tema muzicală a Mioriţei s-a aflat mereu în atenţia marilor com¬pozitori români. Din păcate prea puţine proiecte au fost materializate, însă creaţiile semnate de Paul Constantinescu, Emil Lerescu, Mircea Neagu, D.D. Stancu, Anatol Vieru, Sigismund Toduţă şi Gheorghe Dumitrescu rămân reprezentative.

Alte referate despre: fenomenul cultural contemporan, fenomene culturale contemporane, religia ca fenomen cultural

Fenomene electrostatice in natura

Fenomene electrostatice in natura
Producerea unui fulger este urmata, in scurt timp de aparitia tunetului, ce reprezinta sunetul produs la descarcare. In jurul tunetului numit,,canalul fulgerului’’ aerul inconjurator atinge temperaturi de 30.0000C care este de 5 ori mai mare ca temperatura de suprafata a soarelui. Aceasta supraincalzire brusca a aeruluiduce la o dilatare masiva asemenea unei exploziicu un zgomot puternic numit tunet.
Decalajul intre producerea fulgerului si receptia tunetului se datoreaza diferentei dintre vitezele de propagare a celor doua unde luminoasa si acustica .

Alte referate despre: fenomene electrostatice in natura, fenomene electrostatice din natura, fenomenele electrostatice din natura

Fenomene termice

2.2 Caldura.
Trecerea unui corp dintr-o stare de incalzire in alta stare de incalzire, in urma contactului termic cu un alt corp este caracterizata de marimea fizica numita caldura(Q).
Unitate de masura : joule(J)

Alte referate despre: fenomene termice, fenomene termice referat, referat fenomene termice

Fenomenele alotropice ale carbonului si diamantului

Aceste contraagumnte pun sub semnul întrebarii data de 800 î.e.n. Lenzen G. a întocmit o harta a rutei comerţului vechi, de-a lungul careia este foarte posibil ca diamantele cu vechime foarte mare sa fi calatorit din India catre restul lumii cunoscute.

Alte referate despre: forme alotropice ale carbonului si diamantului, diamantul si grafitul forme alotropice ale carbonului, forme alotropice ale carbonului - diamantul si grafitul

Presiunea atmosferica

Presiunea atmosferica - Cauza presiunii atmosferice este evidenta. Ca si apa, aerul are greutate si deci exercita o presiune egala cu greutatea coloanei de aer care se gaseste deasupra corpului. Cu cat vom urca mai sus pe un munte, cu atat vom avea mai putin aer deasupra noastra si deci cu atat presiunea atmosferica va deveni mai mica.

In scopuri stiintifice si practice, trebuie sa stim sa masuram presiunea. Pentru masurari exista aparate speciale numite barometre. Un barometru se confectioneaza relativ usor. Intr-un tub astupat la un capat se toarna mercur. Acoperind cu degetul capatul deschis al tubului, il rasturnam si-l cufundam cu acest capat intr-un mic vas cu mercur. Atunci mercurul din tub va cobora, dar nu se va scurge complet din tub. Spatiul din tub de deasupra mercurului este fara indoiala lipsit de aer. Mercurul ramas in tub este mentinut acolo de presiunea aerului exterior.

Oricare ...

Alte referate despre: presiune atmosferica, masurarea presiunii atmosferice, masurarea presiunii atmosferice cu tubul lui toricelli
Referate afisate : 18
Medie note: 8.22 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK