Fenomene meteorologice

Meteorologia si alpinismul

Gradul de incalzire a aerului depinde de caracterul omogenitatii supr 828q169i afetei terestre si de natura terenului. Factorii principali care influenteaza temperatura aerului la suprafata pamintului sunt neomogenitatea suprafetei terestre si amestecul orizontal si vertical al aerului. Dintre variatele particularitati ale suprafetei pamintului cea mai importanta este impartirea ei in uscat si oceane. Suprafetele continentelor, la rindul lor, sunt foarte neomogene (paduri, stepe, deserturi, mlastini, cimpuri lucrate, diferite tipuri de sol etc.); de asemenea, neregularitatile suprafetei terestre constituie un factor de incalzire neuniforma direct de la soare.

Toate acestea exercita o influenta termica variata asupra aerului din imediata apropiere si determina particularitatile ilocale in repartitia temperaturii, precum si a "altor elemente meteorologice. Factorul urmator -- schimbul orizontal si vertical -- influenteaza asupra temperaturii aerului in toate conditiile fizico-geografice ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 21kb
Downloads: 189
Materia: Geografie

Scurt istoric al alpinismului

Istoria alpinismului se confunda cu istoria descoperirii si cuceririi muntilor inalti; ea constituie o faza a cunoasterii planetei noastre.
Faptul ca in antichitate si in evul mediu oamenii aveau teama de muntii inalti, putin primitori din cauza climatului lor aspru si a violentelor fenomene meteorologice, a facut ca aceasta parte a pamintului sa nu fie cercetata. Mai mult chiar, ea a fost socotita locuinta fiintelor supranaturale (zei si demoni), care guvernau, dupa conceptia celor vechi, fenomenele naturale, la a caror explicatie stiintifica nu se ajunsese.

Alte referate despre: scurt istoric al clasificarii naturale a lumii vii, scurt istoric al contabilitatii, scurt istoric al constitutionalismului in romania

Necesitatea insusirii alpinismului

Necesitatea insusirii tehnicii alpinismului de vara si de iarna de catre militari este usor de demonstrat. In primul rind, in muntii nostri, care ating 2 000-2 500 m, nu numai ca se gasesc numeroase pante acoperite cu iarba si grohotis (abordabile doar printr-o tehnica alpina temeinica) si nenumarate pante presarate cu stinci, dar sint unele virfuri, creste si versanti de vai care nu se pot escalada decit prin alpinism si chiar prin alpinism sportiv. De exemplu: valea Ariesului Mare de la Albac la Lapus, vaile superioare ale Tiselor si Visaului, cea a Bistritei Aurii, valea piriului Iada din masivul Bihor, creasta muntilor Rodnei (cu virfurile respective), masivul Trascaului, muntii Hategului etc., fara sa mai vorbim de masivii muntosi din inima tarii -- Fagaras, Bucegi etc.

Alte referate despre: resursele necesare derularii unei afaceri financiare, resursele necesare derularii unei afaceri, analiza resurselor necesare activitatii

Piatra Craiului - alpinism

Alte zone de alpinism se afla in: Prapastiile Zarnestilor, Curmatura, Piatra Craiului Mica, Turnul Pietrei Craiului, Valea Crapaturii, Cheile Dimbovicioarei si Cheile Brusturetului.Accesul in Piatra Craiului se face in general prin Zarnesti, bazele de atacare a traseelor fiind cabanele si refugiile Plaiului Foii, Curmatura, Diana si Cabana Ascunsa. Pentru Marele Grohotis se poarte folosi si cabana de Vinatoare Piatra Craiului. Accesul in Cheile Dimbovicioarei si Cheile Brusturetului se face dinspre sud: Rucar, Podul Dimbovitei, Dimbovicioara si Cabana Brusturet.

Alte referate despre: piatra craiului, parcul national piatra craiului referat, rezervatia naturala piatra craiului

Fenomenul Tunguska

La impactul ciudatului obiect cosmic cu pamântul , tâsneste o uriasa jerba de foc apoi o unda de soc se propaga în aerul înconjurator, pâna la distante de 700-800 km. În acelasi timp , un suvoi fierbinte matura dealurile împadurite ale taigalei , arzând vârfurile înalte ale coniferelor si producând incendii care au durat zilz în sir . Mii de copaci sunt doborâti , colibe ale nomazilor sunt maturate pur si simplu de pe suprafata pamântului , se înregistreaza victime în rândul oamenilor si animalelor din împrejurimi .

Alte referate despre: fenomenul tunguska, fenomenul tunguska referat, fenomenul tungusk

Dimensiunile fenomenului turistic

A doua directie - cresterea gradului de dotare cu automobile.
e)Procesul de urbanizare influenteaza direct evolutia turismului. Concentrarea urbana are pe langa numeroasele avantaje asupra dezvoltarii economice si ridicarii calitatii vietii si efecte negative care vizeaza deteriorarea calitatii mediului si cresterea solicitarii nervoase a oamenilor.

Alte referate despre: dimensiunile fenomenului turistic, dimensiunile fenomenului turistic in romania, dimensiunile fenomenului turistic atestat

Agrometeorologie - caracterizarea climatica

O anomalie climatica corespunde aparitiei de abateri fata de medie ale
valorilor temperaturii aerului, abateri ce persista cel putin 3
saptamani.

Alte referate despre: climatul tropical, climatul, hazarde climatice

Agrometeorologie - statia si platforma meteorologica

Densitatea retelei de statii este mai mare in regiunile unde variabilitatea elementelor meteorologice este mai pronuntata si mai ales in vecinatatea zonelor care constituie limite climatice. Pentru terenurile putin accidentate se considera insa suficienta amplasarea unui post pluviometric la 100 kmp., unui post termohigrometric la 500 kmp. Iar a unuia barometric, amemometric si heliografic la 5000 kmp.

Pentru realizarea unor studii regionale se impune ca perioada de observatii la astfel de statii sa fie de minimum 30 ani. Aceasta perioada trebuie sa fie mai mare pentru regiunile muntoase, acolo unde variabilitatea elementelor climatice, si in special precipitatiile atmosferice, este mai accentuata.

Organizatia Meteorologica Mondiala a luat masura standardizarii instrumentelor si metodelor de observatii utilizate de statiile meteorologice pentru ca rezultatele observatiilor sa poata fi comparate intre ele. Pentru o statie trebuie cunoscuta cu precizie localizarea sa, data prin: ...

Alte referate despre: statia si platforma meteorologica, statia meteorologica si platforma meteorologica, platforma meteorologica

Agrometeorologie - statii meteorologice automate

Statii meteorologice automate CIMEL
Statiile automate CIMEL sunt echipate cu seturi de senzori corespunzatoare domeniului caruia I se adreseaza. De exemplu, statia agrometeorologica ENERCO 404 LPX are instalati 4 senzori – pluviometru cu basculare, sonda pentru temperatura aerului, sonda pentru umezeala atmosferica relativa si senzor pentru durata de umectare.

Alte referate despre: statii meteorologice automate, statia meteorologica, statie meteorologica

Alpinismul de iarna

Zapada crustata rezulta din inghetarea unei zapezi inmuiate de soare sau de moina-. Suprafata ei este marmorata, cu o pojghita subtire. Ea nu poate fi topita de vint, ci numai de soare si moina, cand se transforma intr-o zapada uda, grea, care - geruita - nu permite mersul decit pe coltari si cu pioletul.

Alte referate despre: compunere despre iarna, iarna, compuneri despre iarna

Fenomene electrostatice in natura

Fenomene electrostatice in natura
Producerea unui fulger este urmata, in scurt timp de aparitia tunetului, ce reprezinta sunetul produs la descarcare. In jurul tunetului numit,,canalul fulgerului’’ aerul inconjurator atinge temperaturi de 30.0000C care este de 5 ori mai mare ca temperatura de suprafata a soarelui. Aceasta supraincalzire brusca a aeruluiduce la o dilatare masiva asemenea unei exploziicu un zgomot puternic numit tunet.
Decalajul intre producerea fulgerului si receptia tunetului se datoreaza diferentei dintre vitezele de propagare a celor doua unde luminoasa si acustica .

Alte referate despre: fenomene electrostatice in natura, fenomene electrostatice din natura, pascu elena otilia fenomene electrostatice in natura

Fenomene termice

2.2 Caldura.
Trecerea unui corp dintr-o stare de incalzire in alta stare de incalzire, in urma contactului termic cu un alt corp este caracterizata de marimea fizica numita caldura(Q).
Unitate de masura : joule(J)

Alte referate despre: fenomene termice, fenomene termice referat, referat fenomene termice

Impactul politicilor monetare asupra fenomenului globalizarii

Impactul politicilor monetare asupra fenomenului globalizarii
Concepţia despre „problemele globale” se reclamă de la interesul pe care îl prezintă azi laolaltă şi simultan în conştiinţa contemporanilor noştri tot ce influenţează direct viaţa social-economică şi politică a naţiunilor, prosperitatea materială şi progresul spiritual al tuturor membrilor societăţii, independent de sursa factorilor acelor acţiuni sau procese înruritoare, raportul dintre cauză şi efect căpătând un sens de probleme, ale civilizaţiei umane ce reclamă o abordare exclusiv pluri şi interdisciplinară.

Alte referate despre: impactul politicilor monetare asupra fenomenului globalizarii, impactul politicii monetare asupra cererii si ofertei, impactul politicii monetare asupra economiei

Fenomene optice si electrice in natura

Acum a aparut descarcarea principala a trasnetului, care se deplaseaza de la pamant spre nor.Deci au dreptate atat cei care sustin ca trasnetul il loveste pe om de sus, cat si cei care afirma ca il loveste de jos, din pamant.In canalul trasnetului aerul este complet ionizat, substanta fiind aici sub forma de plasma.Datorita degajarii unei mari cantitati de energie intr-un interval de timp foarte scurt, in canalul subtire de plasma are loc un salt brusc al presiunii care produce unde de soc acustice (tunetul).Fenomenul lumimos care insoteste descarcarea se numeste fulger.

Alte referate despre: fenomene optice si electrice in natura, www e-referate ro fenomene optice si electrice in natura, caracteristicile fenomenelor optice si electrice in natura

Fenomene mecanice

2.DISTANŢA PARCURSĂ.DURATA MISCĂRII VITEZA MEDIE
Reţine!
Viteza medie(vm)este mărimea fizică numeric egală cu raportul dintre distanţa parcursă de un mobil(d)şi durata parcurgerii acestei distanţe( t)de către mobil. Expresia matematică a vitezei medii:vm=Unitatea de măsură a vitezei medii în SI:[vm]si=[d]si ;[vm]si=m. Un metru pe secundă este viteza unui mobil care parcurge distanţa de un metru în timp de o secundă.

3.MIŞCARE RECTILINIE UNIFORMĂ
MIŞCARE RECTILINIE VARIATĂ
Reţine!
Mişcarea rectilinie este mişcarea în care traiectoria este o linie dreaptă. Mişcarea rectilinie uniformă este mişcarea rectilinie în care viteza mobilului nu se modifică,v=constant(este mişcarea rectilinie în care viteza mobilului parcurge distanţe egale în intervale de timp egale).

Legea mişcării rectilinii şi uniforme:”În mişcarea rectilinie uniformă distanţa parcursă( d)de un mobil este direct proporţională cu durata mişcării(t).” ...

Alte referate despre: fenomene mecanice, exemple de fenomene mecanice, fenomene mecanice exemple

Fenomene mecanice - miscare repaus

-Substanta sau materia este tot ceea ce ne inconjoara ca o realitate obiectiva, independenta de constiinta noastra dar reflectata de aceasta.

Alte referate despre: fenomene mecanice miscare si repaus, fenomene mecanice-miscarea si repausul, fenomene mecanice-miscare si repaus

Statistica - instrument de cunoastere a fenomenelor si proceselor

~Statistica de ramură (industrială,agricolă,financiar-banmcară etc),care studiază conţinutul particular al fiecarei ramuri
De reţinut faptul că metodele statisticii sunt folosite de multe alte disci-pline,în special de cele ce caracterizează aspecte ale economiilor de ramură.

Alte referate despre: statistica instrument de cunoastere a fenomenelor si proceselor, fenomene si procese meteorologice, fenomenele si procesele meteorologice

Fenomene optice - Reflexie-refractie-lentile

Repere cronologice:
-Luneta - a fost inventata la inceputul secolului saptesprezece de olandezi
-Microscopul - Prima aparitie o are in anul 1615
-Inregistrarea sunetului - Prima inregistrare a sunetului se face in anul 1877

Lentilele sunt portiuni dintr-un mediu transparent delimitate de exterior prin doua suprafete sferice sau prin una sferica si una plana folosite.Ele se bazeaza pe fenomnul de refractie a luminii..Lentilele sunt de mai multe feluri:Convergente: transforma un fascicul paralel intr-unul convergent.Divergent: transforma un fascicul paralel intr-unul divergent.

Alte referate despre: fenomene optice-reflexia refractia difractia refectia totala, referat fenomene optice reflexie refractie dispersie, fenomene optice reflexia si refract
Referate afisate : 18
Medie note: 8.06 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK