Fisiunea nucleara reactorul nuclear

Fuziune nucleara- reactorul nuclear

In al doilea rand, pentru a realiza reactia de fuziune, cele doua nuclee de deuteriu trebuie sa se apropie la distante foarte mici - de ordinul de marime a dimensiunilor lor. Dar aceste nuclee sunt incarcate cu sarcina electrica pozitiva, deci se resping cu atat mai mult cu cat distanta dintre ele este mai mica.

Calculele au aratat ca ca pentru a invinge aceste forte si pentru a contopi intr-o noua partiula, nucleele de deuteriu trebuie sa aiba energii de ordinul a 0.1 MeV. Pentru a avea asemenea energii, temperatura gazului constituit din nucleele grele trebuie sa fie mai mare de 100 milioane grade, temperaturi la care materia nu poate exista decat in stare de plasma.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 573kb
Downloads: 21
Materia: Fizica

Reactii nucleare si reactorul nuclear

În decembrie 1942 fizicianul italian Enrico Fermi a reuşit să producă prima reacţie nucleară în lanţ la Universitatea din Chicago. Acest lucru a fost reuşit printr-o combinaţie de uraniu natural şi grafit natural, acesta având rolul de a încetini neutronii.

Alte referate despre: reactii nucleare in reactorul nuclear, reactii nucleare cu reactor nuclear, reactii nucleare si reactorul nuclear

Centrala nucleara de la Cernavoda

Zona activă conţine combustibilul nuclear alcătuit din izotopi fisionabili (U235, Pu239) şi materiale fertile (U238, U232); moderatorul (apa grea), care are rolul de a încetini viteza neutronilor rapizi, astfel ca reacţia să fie controlabilă; barele de control captează neutronii rezultaţi din reacţia de fisiune; agentul de răcire, care preia căldura dezvoltată în zona activă şi o cedează apei în schimbătorul de căldură.

În schimbătorul de căldură, apa de vaporizează şi devine agentul producător de lucru mecanic în turbină. Lucrul mecanic este transformat de generator în energie electrică.
Combustibilul, moderatorul şi agentul de răcire formează aşa numita filieră a reactorului termic care determină caracteristicile specifice centralelor nucleare.Combustibilul introdus în reactor are forma unor pilule compactate sub formă de bare.

Între barele ...

Alte referate despre: centrala nucleara de la cernavoda, referat centrala nucleara de la cernavoda, centrala nucleara de la cernavoda referat

Energia nucleara

O dezbatere de rasunet in acest sens a avut loc, cu ani in urma, intre savantul Edward Teller, considerat drept ,,parintele bombei americane cu hidrogen”, si laureatul suedez al Premiului Nobel, Hannes Alfven. Savantul american, care dezvolta argumente in favoarea intensificarii ,,foamei de energie” a omenirii, fizicianul suedez ii contrapune ideea ca nu trebuie absolutizate posibilitatile energiei nucleare in raport cu alte surse energetice.

Alte referate despre: energia nucleara, energia nucleara referat, utilizarea energiei nucleare

Fisiunea nucleara

dacă amplitudinea acestor oscilaţii este suficient de mare, revenirea la forma sferică nu mai este posibilă. Se produce o "gâtuire' care este accentuată şi de repulsia coulombiană a protonilor din nucleu şi în final se produce fisiunea nucleului. Date fiind considerentele de mai sus, fisiunea este rezultatul competiţiei dintre forţele coulombiene repulsive şi cele nucleare atractive, incluse în tensiunea superficială a picăturii nucleare.

Alte referate despre: fisiunea nucleara, fisiunea nucleara referat, fisiunea nucleara reactorul nuclear

Centrala Nucleara

Calandria este sustinuta de protectii de capat intre zona activa a reactorului si zona de functionare a masinii de incarcat combustibil. Reactorul este incarcat cu uraniu natural sub forma de pastile de bioxid de uraniu. Treizeci de pastile puse cap la cap sint continute intr-o teaca din aliaj de zirconiu (Zircaloy) formind un element combustibil. Treizeci si sapte de asemenea elemente sint asamblate intr-un fascicul de combustibil care cintareste 23,7 kg. Fiecare canal de combustibil contine doisprezece fascicule de combustibil.

Alte referate despre: centrale nucleare, centrale nucleare referat, referat centrale nucleare

Energia nucleara

In cazul unei bombei atomice ,reactiei inlant I se permite sa contoinue necontrolataa.Acesta este motivul pentru care energia eliberata in timpul procedului de fisiune se acumuleaza pentru a provoca o explozie violenta.La un reactornuclear,
barele de reglare metalice absorb op arte din neutroni ,incetinind reactia si rata la care se elibereaza energie.

Materiale fisionabile
Numai cateva elemente pot fi utilizate drept combustibli nucleari deoarece ,pentru a intra intr-o reactie de fisiune in lant ,atomiitrbuie sa aiba nuclee relativ mari si instabile .Asemenea elemente sunt cunoscute sub numele de materiale fisionabile.Unul dintre dintre cele mai larg folosite la centralele nucleare este uraniul-235,care are 92 de protoni si 143 de neutroni in nucleul sau.Fisiune nucleara a unei mase de uraniu produce o energie de 2 milioane de ori mai mare decat cea obtinuta prin arderea unei mase de carbune de aceeasi greutate.

Chiar si n aczul unui material fisionabil adecvat ,o ...

Alte referate despre: referat energia nucleara, energia nucleara referat chimie, energie nucleara

Energia nucleara si efectele sale

În 1956 existau în evidenta spitalelor 6000 de bolnavi la Hiroshima si
3000 de bolnavi la Nagasaki cu sechele dupa iradiere, care necesitau
diferite tratamente, la momentul actual în lume existând aproximativ
300000 de persoane ca victime ale exploziilor nucleare.

Alte referate despre: energia nucleara si efectele sale asupra omului si mediului, energia nucleara si efectele sale asupra omului si a mediului, energia nucleara si efectele sale

Centrale nucleare

Centrala nuclearoelectrică este un ansamblu de instalaţii şi construcţii reunite în scopul producerii energiei electrice pe baza folosirii energiei nucleare. Obţinerea energiei nucleare se bazează pe reacţia de fisiune (descompunere) nucleară în lanţ. Instalaţia care asigură condiţiile de obţinere şi menţinere a reacţiei în lanţ este reactorul nuclear. În principiu, reactorul se compune dintr-o parte centrală numită zonă activă, în care are loc reacţia de fisiune şi se dezvoltă căldura de reacţie.

Alte referate despre: centrala nucleara, centrala nucleara referat, centrala nucleara cernavoda

Poluarea

a)Utilizarea practică în industrie, medicină, cercetare a diferitelor surse de radiaţii nucleare, care, ca materiale radioactive, se pot răspândi necontrolate în mediu
b)Exploatări miniere radioactive, la extragere, prelucrare primară, transport şi depozitare, pot contamina aerul, prin gaze şi aerosoli, precum şi apa prin procesul de spălare
c)Metalurgia uraniului sau a altor metale radioactive şi fabricarea combustibilului nuclear, care prin prelucrări mecanice, fizice, chimice, poate cuprinde în cadrul procesului tehnologic şi produşi reziduali gazoşi, lichizi sau soliziŞ stocarea, transportul eventual evacuarea lor pot determina contaminarea mediului

Alte referate despre: poluarea aerului, poluarea solului, poluarea

Accidente nucleare

Fuziunea nucleară este reacţia nucleară de sinteză a unui nucleu greu, mai stabil, din nuclee mai uşoare.
Dacă energia de legătură a unui nucleon a nucleelor iniţiale este mai mică decât a nucleului final, diferenţa va fi eliberată în cadrul reacţiei; acest lucru este valabil pentru nucleele uşoare: 11H, 21D, 31T, 32He, 73Li, deoarece din variaţia energiei de legătură pe nucleon, în funcţie de numărul de masă A, se constată a fi, ca până la aproximativ A = 6;
- crescător continuu şi care variază mult mai rapid în zona elementelor uşoare, decât
în zona elementelor grele şi deci energia degajată în procesul de fisiune va fi mult mai mare decât la reacţiile de fisiune (ex: 0,85 MeV/nucleon la fisiune şi 4,95 MeV/nucleon la fuziune)
Pentru a avea loc reacţia de fisiune, nucleele uşoare trebuie să se apropie la o distanţă mai mică de 10-15m, distanţă la care apar puternic forţele de respingere coulombiană, deci nucleele care se unesc trebuie ...

Alte referate despre: accidente nucleare, accidente nucleare referat, referat accidente nucleare

Dezastrul de la Cernobal

Cernobâl este o localitate nelocuita din Ucraina situat în nordul tarii, în apropiere de granita cu Belarus.(regiunea Kiev, raionul Ivankiv). Orasul e situat lînga lacul de acumulare Kiev, la confluenta râurilor Pripiat si Nipru.Prima atestare documentara 1193. Deasemenea, la aprox. 10 km de oras se afla Centrala Atomoelectrica Cernobâl-Lenin, cu patru reactoare energetice nucleare de timp RBMK-1000, la unul dintre care, în noaptea din 26-27 aprilie 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria energeticii atomice, cu urmari catastrofale atât pentru mediu, cât si pentru societate.

Alte referate despre: dezastrul de la cernobal, dezastrul de la cernobal referat, referat dezastrul de la cernobal

Dezastrul de la Cernobal

ESECUL TESTULUI
Controlorii reactorului au estimat ca in timp ce reactorul functiona cu propia putere, apa de racire va fi pompata prin miez cu o viteza suficienta pentru ca reactorul sa functioneze in siguranta. Nu se stie exact ce sa intamplat cu Unitatea 4 in secundele dupa inceperea testului .Exploziile si incendiu au distrus o mare parte din dovezi. Nu au supravietuit martori, dar majoritatea au trait mai multe saptamani inainte de a muri si au putut ajuta investigatorii in reconstituirea evenimentelor.Toti ceilalti reactori de aceeasi constructie au fost modificati pentru a impiedica un accident similar.

Alte referate despre: efectele dezastrului de la cernobal, urmarile dezastrului de la cernobal, dezastrele de la cernobal

Energia nucleara

Energia nucleară poate fi obţinută în 2 moduri diferite: prin fisiunea unui nucleu greu sau prin fuziunea a 2 nuclei uşori.Reacţiile de fusiune sunt dificil de menţinut pentru că cei 2 nuclei se resping,dar spre deosebire de reacţiile de fisiune,fuziunea nu creeaza produşi radioactivi.

Alte referate despre: energie nucleara referat, referat despre energia nucleara, referat chimie energia nucleara

Energia Nucleara

"Energia Nucleara"
Carbunele: Carbunele asigura aproximativ 35% din necesarul mondial de energie. Este primul combustibil fosil utilizat pe scara larga. Cea mai mare parte s-a format in perioada carbonifera in urma cu 286-360 de mil. de ani. Padurile tropicale, ferigile uriase si alte plante au putrezit si au fost acoperite de pamant. In timp ce plantele putrezeau, substantele organice se transformau in turba- se mai formeaza si acum in anumite zone- si apoi, treptat, se intarea, devenind lignit (carbune maro) pentru ca in final sa devina huila.

Alte referate despre: energia nucleara referat fizica, referat energie nucleara, referat energia nucleara chimie

Energia nucleara

Energia nucleara
Dar, pentru a fi mai precişi, ei au găsit o cale de a scinda nucleul – masa de protoni şi neutroni din centrul unui atom. În acest proces se distrugea o cantitate mică de materie. Dar, aşa cum prezisese fizicianul Albert Einstein, în locul ei era eliberata o cantitate mare de energie – sub formă de căldură. În cazul bombei atomice, procesul avea loc foarte rapid, având ca rezultat o explozie bruscă şi devastatoare de energie. În centralele nucleare are loc acelaşi tip de reacţie, dar la o rată mai lentă şi controlată cu grijă.

Alte referate despre: folosirea energiei nucleare in scopuri pasnice, energia nucleara centrale nucleare, ce este energia nucleara

Reactoare ideale - reactor cu flux

Cresterea necontenita a numarului de reactori nucleari si a puterii acestora necesita aplicarea unor masuri de securitate pentru a evita eventualele accidente si consecintele lor ca de exemplu cel de la Windscale, Anglia, in octombrie 1957 cand au fost eliminate in mod accidental in atmosfera importante substante radioactive care au produs contaminarea solului, a productiei agricole si a apei potabile din intreaga regiune.

Alte referate despre: reactoare ideale, reactoare ideale referat, reactoare ideale referat gratis
Referate afisate : 17
Medie note: 8.48 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK