Flori de mucigai

Flori de mucigai - comentariu

Modernismul include in sens larg toate miscarile artistice ce exprima o ruptura de traditie, negand epoca sau curentul care le-a precedat.
Modernismul este o tendinta inovatoare in interiorul careia s-au configurat mai multe curente artistice si literare precum:expresionismul, simbolismul, poezia pura , imagismul si avangardismul.Poezia "Flori de mucigai" prefateaza cel de-al doilea volum cu acelasi titlu al lui Arghezi si reia ipostaza anuntata inca sin primul volum: "Din bube, mucegaiuri si noroi/ Iscat-am frumuseti si preturi noi"("Testament").

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 4701
Materia: Romana

Flori de mucigai

Poezia “Flori de mucigai”, cu titlul identic cu al volumului, este poezia programatica, apare ca “arta poetica” argheziana. In aceasta poezie se releva actul creatiei, experienta sisifica nebanuita chiar prin oximoronul “flori de mucigai”, figura de stil ce consta in alaturarea a doi termeni care exprima sensuri contradictorii, incompatibile din punct de vedere logic, dar care aduc prin contrastul lor o imagine poetica deosebit de sugestiva.

Alte referate despre: flori de mucigai comentariu, flori de mucigai, comentariu flori de mucigai

Testament si Flori de mucigai - Tudor Arghezi Bacalaureat

Tudor Arghezi este poetul care menţine el mai bine balanţa dintre tradiţional şi modern, în sensul că:prin debutul târziu a reuşit să preia toate elementele importante din curentele anterioare - romantism şi simbolism - şi să-şi propună conştient un program de revoluţionare a artei poetice şi a limbajului („Vreau să învăţ a scrie pe dedesubt”).

Alte referate despre: testament si flori de mucigai - tudor arghezi bacalaurea, flori de mucigai tudor arghezi comentariu, flori de mucigai tudor arghezi

Flori de mucigai - comentariu

Desi evoca atmosfera detentiei,a revoltei si a suferintei umane datorate unei captivitati injuste,poemul arghezian se refera,in fapt la truda creatiei desfasurate chiar si in asemenea conditii vitrege.
.Poemul este alcatuit din doua strofe asimetrice,1.strofa polimorfa, 2.catren.

Strofa intai evoca o experienta limita,artistul fiind privat de libertate(in singuratate) si de conditiile minime necesare desfasurarii actului creatiei(in absenta hartiei si a tocului artistul scrie pe un „parete de firida goala”, pe „tencuiala”, folosind ca unelte de scris „unghia” si ulterior „unghia cereasca”.

Alte referate despre: flori de mucigai de tudor arghezi comentariu, comentariu flori de mucigai de tudor arghezi, tudor arghezi flori de mucigai comentariu

Flori de mucigai

Poezia “Flori de mucigai” apare in anul 1931 fiind inclusa in volumul cu acelasi titlu.Acest volum prezinta perioada de detentie a lui Arghezi.Aceasta ii vede pe delincventi si pe hoti plini de compasiune si de omenie.Titlurile acestui volum sunt sugestive: “Ion,Ion”, “Uciga-l toaca”, “Mortii”.

Alte referate despre: flori de mucigai comentariu pe strofe, flori de mucigai de tudor arghezi, referat flori de mucigai

Flori de mucigai

În acest context, granita dintre ,,frumos" si ,,urât" este aleatorie,
pentru ca oricâte canoane ale frumusetii s-ar contura, generarea
acelei senzatii de placere, specifice esteticii ,,frumosului" tine în
fond de masura în care individul este miscat sufleteste, de acel
,,nivel prag" al intensitatii informatiei necesare declansarii
senzatiei.

Alte referate despre: volumul flori de mucigai, flori de mucigai referat, flori de mucigai comentariu literar

Amurg violet, Flori de mucigai, Psalmi

Cuvantul sau este starnit chiar in Tacerea absoluta careia i se adreseaza si in care se aude pierind.Psalmul I. - "As putea vecia cu tovarasie" este revolta lui Arghezi impotriva Tatalui, al lui Dumnezeu cel vechi care s-a retras, s-a ascuns si parasit omul. Acesta e singur cu puterile sale. El este noul Prometeu; el creeaza lumea. Arta purcede din el si in aceasta ipostaza de creare a unei lumi noi, de depasire a conditiei creaturale, el sfideaza divinitatea, luand vecia drept complice.

Alte referate despre: modernismul poeziei argheziene- psalmul si flori de mucigai, paralelism flori de mucigai si psalm arghezi, flori de mucigai si psalmul 3

Flori de mucigai - Tudor Arghezi

În poemul care prefaţează ciclul, împrumutându-i titlul, Arghezi îşi previne cititorul că versurile sale nu sunt efectul unei revelaţii, că-n ele nu trebuie căutată “slova de foc”, metaforă care, în “Testament”, sugera implicarea graţiei divine în actul de creaţie. Absenţa revelaţiei este afirmată insistent, prin repetarea negaţiei într-o enumeraţie:

“Pe întuneric, în singurătate,
Cu puterile neajutate
Nici de taurul, nici de leul, nici de vulturul
Care au lucrat împrejurul
Lui Luca, lui Marcu şi lui Ioan”.
(“Flori de mucigai”)

Alte referate despre: comentariu flori de mucigai tudor arghezi, flori de mucigai-tudor arghezi, flori de mucigai tudor arghezi arta poetica

Toamna - proiect gradinita grupa mica

Joc de masa
- Domino cu fructe, legume, flori;
- Set - ``Aseaza-ma la casuta mea``;
- Set - ``Cand se intampla?``;
- Loto cu fructe, legume, flori, culori;
- Set - ``Din jumatati intreg``
- Puzzle

Alte referate despre: toamna - proiect gradinita grupa mica, toamna in gradina gradinita grupa mica, proiecte didactice gradinita grupa mica

Grupa a 8-a : Florul si Clorul

Grupa a 8-a : Florul si Clorul
Fluorul formeaza 0,08 % din masa scoartei terestre , principalii lui compusi fiind fluorina , amintita anterior , criolita , si apatita .
Clorul reprezinta 0,20 % din masa scoartei terestre , aflandu-se sub forma de acid clorhidric , si cloruri. Acidul clorhidric se afla in emanatiile vulcanice si in sucul gastric , iar clorurile in scoarta terestra : sarea gema , silvina , silvinita , carnalita , bromcarnalita sau kerargirita . Bromul alcatuieste 3 : 100000 % din masa scoartei , compusii lui principali fiind bromurile : de sodiu , de potasiu , de magneziu . Ca bromuri se mai afla , de asemenea , in proportie de 0,5 g / l in apele de sonda .

Alte referate despre: florul si clorul, poluanti cu flor si clor, referat electroliza metode de obtinere a nemetalelor clor flor iod

Flora si fauna din jurul Bucurestiului

Castanul
Castanul obişnuit cu frunze dinţate face fructe comestibile, castanele. Acestea sunt acoperite cu un înveliş dur, spinos, care se deschide la maturitate în patru părţi. Fructul numit castană, nu trebuie confundat cu castana de India, fruct al unui tip diferit de castan, necomestibil.

Alte referate despre: flora si fauna din jurul bucurestiului, flora si fauna in regiunea bucuresti, flora si fauna in jurul romaniei

Flora Deltei Dunarii

Sunt creste aluviale lungi de zeci de Km. ridicare deasupra nivelului mediu al apelor cu 1,5 ? 2m , foarte subtiri (rar peste 100m latime), cu tendinta de inaltare si extindere laterala. Prin dezvoltarea laterala grindurile juxtapun, devin mai inalte, pierzandu-si specificul geomorfologic si transformandu-se in campuri fluviale. Grindurile marine sunt creste nisipoase lungi (pana la 20 Km) formate prin acumularea nisipului pe linii de tarm active.

Alte referate despre: fauna si flora deltei dunarii, flora deltei dunarii, flora deltei dunarii referat

Florile-despre ingrijirea lor

Campanula isophylla sau clopotelul italian este una din cele mai populare plante de camera. Iti doresti si tu una, dar nu stii cum s-o ingrijesti? Adela Boieriu, biolog, specialist 121, te invata tot ce trebuie sa stii pentru a o putea cultiva in conditii optime.

Alte referate despre: flori de camera si ingrijirea lor, ingrijirea florilor, ingrijirea florilor de apartament

Flora si vegetatia unor masive muntoase din Romania

Acestea edifică pajişti compacte cu o mare extindere, care prin sustragerea de la păşunat pot evolua spre fitocenoze semiarbustive ale asociaţiei Vaccinio-Rhododendretum. Pe vârfurile expuse în permanenţă vânturilor se întâlnesc pajişti edificate de Juncus trifidus, în habitatele cu expoziţie nordice apare codominantă Oreochloa disticha. Dacă la altitudini mari aceste pajişti reprezintă pentru condiţiile pedoclimatice ale Munţilor Rodnei vegetaţia climax, extinderea lor subrecentă la altitudini mai mici se datorează în principal factorului antropic, prin defrişarea unor mari suprafeţe de jnepenişuri şi păşunarea intensivă a acestor terenuri.

Alte referate despre: flora si vegetatie in campina, flora si vegetatia in judetul sibiu, masive muntoase

Cresterea si cultivarea cactusilor

In astfel de cazuri este recomandat sa o tundeti si din vlastarii respectiv sa obtineti plante tinere. In general 2-3 vlastari sunt suficienti pentru un ghiveci de marime medie. E posibil ca in primul an dupa o astfel de transplantare, cactusul sa nu infloreasca. De asemenea, in perioada de inradacinare da impresia ca de fapt se vestejeste. Nu va lasati pacaliti si continuati sa-i ingrijiti la fel ca de obicei.

Alte referate despre: cultivarea cactusilor, cultivare cactusi, cum se cultiva cactusii

Codul bunelor maniere pentru copii

Un proverb indian spune ca "florii i se cere parfum, iar omului politete". Politetea a fost si este indispensabila fiecarui om, in orice societate. Din cele mai indepartate timpuri, omul a fost interesat sa aiba legi care sa interzica faptele rele si sa le pedepseasca, indemnand la fapte si comportari bune.

Alte referate despre: codul bunelor maniere ptr copii, codul bunelor maniere la copii, codul bunelor maniere pentru copii

Martisorul si trandafirul

În multe săpături arheologice din România s-au găsit mărţiăoare cu o vechime mai mare de 8 000 de ani. Sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi negru, ele erau înşirate pe aţă şi se purtau la gât. Culoarea roşie, dată de foc, sânge şi soare, era atribuită vieţii, deci femeii. În schimb culoarea albă, conferită de limpezimea apelor, de albul norilor, era specifică înţelepciunii bărbatului. De altfel, şnurul mărţişorului exprima împletirea inseparabilă a celor două principii ca o permanentă mişcare a materiei. El semnifică schimbul de forţe vitale care dau naştere viului, necurmatul ciclu al naturii.

Alte referate despre: legenda martisorului, domnul trandafir, domnul trandafir rezumat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.02 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles