Fluviul amazon

Fluviile lumii

In timpul apelor mari, nivelurile fluviului si ale afluentilor cresc cu 15 - 20 m, rupand maluri, smulgand arborii si locuintele indienilor, purtandu-le incet spre ocean. Datorita pantei mici si a revarsarii laterale, deplasarea apelor se face extrem de incet, incat de la Tabatinga la Obidos cei 1 400 km sunt parcursi in doua luni, aceasta imensa masa de apa fiind, pe drept cuvant, numit o adevarata "mare in mers".

Nil
Nilul este cel mai mare fluviu din Africa ce izvoraste din muntii Rwandei si Burundi si se varsa in Marea Mediterana traversand statele africane: Sudan, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Etiopia si Egipt. Cu lungimea de 6.671 km, fluviul Nil este al doilea fluviu ca marime din lume, urmat de Amazon cu 6.440 km, unele masuratori ale Amazonului de la izvoare, ar fi stabilit o lungime a acestuia de 7.200 km.

Izvoarele Nilului este una dintre cele mai controversate teme, o parte din acestea se afla in statele: Burundi cu "Luvironza-Ruvuvu-Ruvusu-Akagera", Rwanda cu "Rukarara-Nybarongo", ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 1531kb
Downloads: 965
Materia: Geografie

Poluarea apelor cotinentale

Astfel, poloarea apei reprezinta alterarea calitatilor ei fizice, chimice si biologice si este produsa direct sau indirect in modul natural sau artificaial, devenind improprie utilizarii.

Alte referate despre: poluarea apelor cotinentale, poluarea apei, poluarea apei referat

Fluviul Gange

Regiunea de sud a deltei Gangelui este un tinut nedefinit. Prin vegetatia pe care o acopera, ea apartine continentului ; dar prin apele care o inunda in intregime in timpul furtunilor apartine marii sau oceanului. Acest complex de apa si uscat este cunoscut sub numele de Sanderban , ceea ce inseamna 'Padurea Rosie'.

Alte referate despre: fluviul gange, fluviul gange referat, referat fluviul gange

Fluviul Rin

Fluviul Rin
In urma studiului petrografic al straturilor de roci din valea fluviului s-a putut estima o vechime de 12 milioane de ani, ce ar insemna ca ar fi izvorat in perioada miocena. Se presupune ca Rinul ar fi izvorat initial din masivul muntos Kaiserstuhl din Germania. Acum cursul raului este compus din „Rinul anterior” cu punct de izvorare langa Oberalppass, Masivul Gotthard (Elvetia) si din „ Rinul posterior” cu punct de izvorare in Muntele Rheinwaldhorn, Elvetia si are ca punct de varsare Hoeck (Olanda). De-a lungul cursului raul este marcat kilometric. Acesta marcare a Fluvului Rin incepe in de la podul Konstanz.

Alte referate despre: fluviul rin, fluviul rin referat, flora si fauna fluviului rin

Fluviul Orinoco

Istorie
Când Columb, în cea de-a treia calatorie, a aruncat ancora în fata deltei fluviului Orinoco, a întâlnit o vegetatie si o clima atât de placuta încâat a denumit aceasta regiune: “Paradisul Pamântului”.

Alte referate despre: fluviul orinoco, delta fluviului orinoco, referat fluviul orinoco

Amazon

Un fenomen cu totul deosebit care se produce pe Amazon, numit de localnici pororoca este efectul fluxului marin care pătrunde în sus pe fluvii provocând valuri puternice ce ajung uneori până la Santarem, la 1 000 km în interior. În estuarul larg de peste 200 km şi lung de 350 km pororoca are efecte distrugătoare asupra ţărmului, îngreuiază navigaţia spre ocean şi chiar descărcarea apelor. Pororoca, alături de inundaţii, sunt două fenomene care schimbă continuu configuraţia malurilor şi a tuturor gurilor de vărsare ale afluenţilor până la Manaus.

Alte referate despre: campia amazonului, campia amazon, amazonul

Amazon

Cel mai mare fluviu al Braziliei curge prin inma celui mai vast areal forestier de pe glob, iar abzinul sau hidrografic acupa o sesime din suprafata continentului sud-american.

Alte referate despre: riul amazon, amazon, padurea amazon

Amazon

Amazon - Cel mai mare râu al Terrei prin cele trei coordonate de baza: lungime , suprafata bazinului si debit de apa scurs. Strabate de la vest la est aproape întregul continent sud-american, în porţiunea lui cea mai lata, aproxmativ de-a lungul paralelei de 4° lat. sudica. Amazon

Alte referate despre: fluviul amazon, delta amazonului, campia amazonului referat

Amazon

Gura larga a fluviului
La gura Amazonului se afla insula Marajo, cea mai mare insula riverana din lume. La gura fluviului, latimea Amazonului este mai mare decat distanta dintre Londra si Paris; chiar si in cel mai ingust loc, numit stramtoarea Obidos, cam la 1.000 km in interior, latimea fluviului este de peste doi kilometri.

Alte referate despre: rezumat jules verne 800 de leghe pe amazon, cimpia amazonului, padurea amazonului

Fluviul Orinoco

Tot aici poate fi întâlnit un arbore pe care bastinasii îl numesc “sorviera”, adica “biberonul”. Este suficient sa faci o taietura cu cutitul pe pom si din ea va tâsni un jet albicios si dens, care seamana la gust cu laptele de vaca. Botanistii au stabilit ca sucul seamana prin compozitia lui su laptele de vaca. Fiecare “pom-vaca” poate da la o “mulsoare“ câte 4 litri de lapte.

Alte referate despre: fluviul orinoco referat, referat despre fluviul orinoco, fluviul orinoco resurse naturale

Amazon (Amazonas)

Cel mai mare rau al Terrei prin cele trei coordinate de baza: lungime,suprafata bazinului si debit de apa scurs.Strabate de la vest la est aproape intregul continent sud-american,in portiunea lui cea mai lata,aproximativ de-a lungul paralelei de 4 grade lat.sudica.Izvoraste,prin afluentul sau Ucayali, si respectiv, Apurimac, din Anzii

Alte referate despre: fluviul amazon referat, raul amazon, bazinul amazonului

Padurea Amazonica

Rolul protector al padurii e foarte divers. Doua treimi din oxigenul planetei, consumat de industrie, autovehicule, animale si microorganisme este furnizat atmosferei de arbori si arbusti. De asemenea s-a calculat ca un arbore matur de fag produce 1,7 kg oxigen in fiecare ora si prelucreaza 2,35 kg bioxid de carbon emanat din tevile de esapament ale masinilor. Astfel se purifica 4800 metri cubi de aer pe ora, asigurandu-se nevoile zilnice de oxigen ale unui numar de 64 de oameni.

Alte referate despre: padurea amazonica, padurea amazonia, padurile amazonului

Mesopotamia - tara dintre fluvii

Cele mai ample informatii despre felul de organizare familiala, sociala, administrativa si politica a Mesopotamiei ni le furnizeaza Codul lui Hammurabi.Redactat in sec. Al XVIII-lea i.e.n., acesta este o codificare a mai multor legi stravechi sumeriene si akkadiene;ca atare reflecta si realtati din epoci mult mai vechi.

Codul lui Hammurabi are o execeptionala valoare documentara nu numai sub raportul juridic, al legislatiei, ci in primul rand ca document asupra vietii sociale sumero-babiloniene, in general.Vechimea, caracterul sau arhaic este atestat de pilda de formularea-cea mai veche pe care o cunoastem-a “legii talionului”(“daca cineva a scos ochiul unui om liber sa se scoata si al lui…Daca cineva a scos dintele unui om egal cu el sa I se scoata si dintele lui » C.H., 196, 200).Un articol dintr-un vechi cod sumerian permitea tatalui sa-si vanda copiii ca sclavi ;C.H. confirma ca barbatul isi putea vinde creditorului sau sotia, fiul ori fiica, dar ...

Alte referate despre: prin ce tari trece fluviul rin, tarile si fluvii care se varsa in marea neagra, prin ce tari trece fluviul nil

Descoperirea unor fluvii

Cand in 1540, pe raul Napo, Francisco Orellana s-a despartit pentru totdeauna –cu sau fara voie- de Gonzalo Pizzaro, pe brigantina sa se aflau cincizeci de soldati si doi preoti; unul din acestia- Gaspar Carvajal- a facut o descriere a acestei calatorii. Potrivit versiunii lui Orellana si Carvajal, apele repezi ale raului Napo au dus in cateva zile corabia pe o distanta de mai multe sute de kilometrii de locul despartirii si pe tot parcursul ei n-au zarit pe mal nici un sat.Asadar, nici nu putea fi vorba sa procure provizii pentru expeditia lui Pizarro.

Alte referate despre: primele 19 fluvii descoperite, fluviul mississippi a fost descoperit de, fluvii

Crocodilul de Nil

Crocodilul de Nil - Reprezentantul cel mai recunoscut al Ordinului CROCODILIA este Crocodilul de Nil, altadata numeros in fluviile, lacurile si mlastinile din Africa, la sud de Sahara, in Madagascar si Insulele Comore. In mod obisnuit, lungimea sa se situeaza intr 3,50m si 4,50 m dar unele exemplare pot sa depaseasca 6 m.

Spre deosebire de majoritatea reptilelor, inima crocodililor este alcatuita din 4 camarute, 2 auricule si 2 ventricule, caractere care-i aproprie de pasari si mamifere. Totousi sangele venos se amesteca cu cel oxigenat, arterial prin carja aortica stanga.

Alte referate despre: crocodilul de nil, referat crocodilul de nil, crocodilul de nil referat
Referate afisate : 15
Medie note: 8.08 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK