Francois rabelais gargantua si pantagruel referat

Francois Rabelais

In anul 1530 pune capat calugariei si incepe studiul medicinei la Universitatea din Montpellier, pentru ca in anul 1532 sa fie numit medic in Lyon la Hotel Dieu. Cu ajutorul cunostintelor sale de greaca va traduce in franceza "Aforismele" lui Hipocrat. Sub pseudonimul Alcofrybas Nasier (anagrama lui Francois Rabelais) va scrie prima sa opera "Pantagruel" (1532) si un almanah amuzant "La Pantagrueline Prognostication".

"Pantagruel" era sortit sa fie urmarea romanului popular publicat putin inainte si intitulat "Les Grandes et inestimable Chroniques du grand et enorme geant Gargantua" ("Marile si nepretuitele cronici ale enormului urias Gargantua") care se bucurase de un succes extraordinar la balciul anual din Lyon. In anul 1533, "Pantagruel" va fi condamnat la Sorbona, citadela teologiei catolice din Paris.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 417kb
Downloads: 1160
Materia: Romana

Clasicismul francez

Astfel ,Parisul devine un loc de manifestare a arhitecturii rococo ,in cadrul resedintelor luxoase numite hotels. Este o arhitectura mai rafinata cu spatii mai intime,care lasa loc decoratiei –Salonul printesei de Soubise .Paris . Multe plafoane (ale resedintelor ,cat si ale bisericilor ) sunt decorate acum cu pituri in trompe l'oeil :personajele sunt colorate astfel incat sa simuleze realitatea ,ele plutind parca ,in atitudini pline de gratie si eleganta .

Alte referate despre: clasicismul francez, clasicismul francez in pictura, clasicism francez

Curentele literare ale secolului al XX-lea

Curentele literare ale secolului al XX-lea
UMANISMUL.Definitie.Context istoric
Umanismul reprezinta un curent cultural aparut in timpul Renasterii(secolele al XIV - al XVI-lea_ in Italia,extinzandu-se mai apoi la nivelul intregii Europe,care promova o cultura laica pentru dezvoltarea armoonioasa a personalitatii umane,bazandu-se pe redescoperirea valorilor Antichitatii greco-latine.Umanismul are in centrul preocuparilor sale omul si problematica sa,considerand ca fiinta umana esate perfectibila.Idealul uman al Renasterii este omul universal,armonios fizic si intelectual,pasionat de toate formele de cunoastere,individ cu o vasta cultura,stapan pe limbile clasice,cunoscaotr al muzicii,al filozofiei si al stiintelor.
Curentele literare ale secolului al XX-lea

Alte referate despre: curente literare in secolul al xix-lea, care sunt curentele literare din secolul al 18-lea, care sunt curentele literare ale secolului al xx-lea

Romanul post modern Orbitor de Mircea Cartarescu

Un alt termen conex este adjectivul postmodern (deseori folosit incorect sub forma "postmodernist"), utilizat pentru a descrie conditia sau raspunsul la postmodernitate. De exemplu, se poate face referinta la arhitectura postmoderna, literatura postmoderna, cultura postmoderna, filosofie postmoderna.

Alte referate despre: orbitor de mircea cartarescu, orbitor de mircea cartarescu rezumat, rezumat orbitor de mircea cartarescu

Voltaire (1694-1778)

Dar la scurt timp dupa aceasta aristocratul a tocmit niste derbedei care sa-l bata pe Voltaire si apoi l-a intemnitat la Bastilia, de unde a fost eliberat destul de repede, cu conditia sa paraseasca Franta. Fortat de imprejurari, a plecat in Anglia, unde va ramane in jur de doi ani si jumatate.

Democratia engleza si libertatile si libertatile individuale contrastau izbitor cu conditiile politica din Franta vremii sale. Nici un lord englez nu putea emite o "lettre de cachet" ca sa-l arunce pe Voltaire in inchisoare, iar in caz ca era intemnitat pe nedrept, se dadea imediat un "habeas corpus" pentru eliberarea sa.Cand s-a intors in Franta, Votaire a scris prima opera filozofica importanta, "Lettres philosophiques", cunoscuta sub numele de "Scrisori despre englezi". Aceea carte publicata in 1734 marcheaza cu adevarat inceputul Iluminismului francez.

Alte referate despre: voltaire, voltaire referat, referat voltaire

Umanismul si renasterea

Contextul politic, economic şi social în care apare
Societatea din Epoca Medievală este dominată de către o economie naturală închisă, cu o circulaţie restrânsă a mărfurilor, şi care este puţin favorabilă progreselor. Organizarea socială este întemeiată pe dependenţa servilă sau pe cea vasalică, pe sistemul corporatist, în care omul era considerat precum un element al unei colectivităţi constituite (obşte, breaslă, stare socială etc.) nu reuşea să încurajeze o dezvoltare spectaculoasă a societăţii. Biserica controla gândirea şi viaţa culturală. Abaterile de orice fel de la modul de a gândi al Bisericii era considerată drept erezie şi era pedepsită într-un mod foarte aspru.
Toate acestea se află în concordanţă cu existenţa unei societăţi tipice tradiţionale, dar ele nu mai reuşeau să corespundă noilor realităţi economice care erau impuse de dezvoltarea oraşelor şi de apariţia unei noi pături sociale care va reuşi să ocupe un ...

Alte referate despre: umanismul si renasterea, umanism si renastere, umanismul si renasterea referat

Gargantua si Pantagruel

Viaţa sa a fost una dintre cele mai zbuciumate: intră de foarte tînăr în ordinul franciscanilor şi apoi îl părăseşte pentru cel al benedictinilor. împreună cu prietenul său, Pierre Amy, cu care fugise de la mănăstire, are îndrăzneala să-i scrie lui Guillaume Bude, pentru a putea obţine de la acesta materialele necesare pentru învăţarea limbii greceşti, în 1532, avînd deja o formaţie completă de umanist, începe să tipărească broşuri şi traduceri însoţite de glose.

Alte referate despre: gargantua si pantagruel, gargantua si pantagruel rezumat, rezumat gargantua si pantagruel

Rabelais

Vazand succesul acestei carti, Rabelais s-a gandit sa o exploateze,
dandu-i o continuare. In povestea populara Gargantua era fiul unui alt
urias, Grandgousier (Gatlej-mare); Rabelais s-a gandit sa istoriseasca
aventurile unui fiu al lui Gargantua, Pantagruel, asa cum se cuvenea:
nasterea minunata a eroului, copilaria, invatatura (cu uimitoare
dovezi de precocitate) si, in sfarsit, sirul de aventuri ale
tineretii, fapte extraordinare. Aceasta intentie s-a materializat si
lucrarea a aparut semnata cu numele Alcofribos Naiser, anagrama lui
Francois Rabelais. Pantagruel esteprezentat ca o continuare a lui
Gargantua din Marile Cronici populare. Cititorul regaseste aici
aceeasi atmosfera de parodie a romanelor cavaleresti, în aceeasi limba
populara, cu aceeleasi efecte comice (obtinute adesea prin descrierea
taliei si a capacitatii de ingurgitare a eroului, glumete precizii
cifrice ca dovezi ale celor relatate). Pantagruel depaseste însa cu
mult intentiile ...

Alte referate despre: francois rabelais gargantua si pantagruel, rezumat gargantua si pantagruel de francois rabelais, francois rabelais-gargantua si pantagruel

Democratie in America - Alexis de Tocqueville

Ceea ce mi-a plăcut la această carte a fost atitudinea pe care Tocqueville o adoptă faţă de America, adică faptul că el nu vede în America un model, nu ne oferă această ţară ca exemplu spunând “aşa trebuie să faceţi”. El rămâne imparţial deşi compară ţările europene cu Statele Unite.
Cu toate acestea pot spune că această carte nu a fost nicidecum scrisă spre a fi citită, şi cu atât mai puţin înţeleasă, de un elev de 16 ani, fapt care reiese din limbajul pe care îl foloseşte autorul. Tocqueville nu s-a adresat nicidecum unor adolescenţi, ci unor oameni politici, dovadă termenii folosiţi de scriitor.
Powered by http://www.referat.ro/

Alte referate despre: despre democratie in america alexis de tocqueville, democratia in america alexis de tocqueville rezumat, democracy in america alexis de tocqueville rezumat

Istoria artelor

Francois Boucher s-a nascut la Paris, la 29 septembrie 1703.Primele lectii de desen le-a primit de la tatal sau,Nicolas Boucher,pictor aproape necunoscut si proiectant de modele broderii. 1720 este data probabila a intrarii lui Francois Boucher in atelierul lui Francois Lemoine, care era o adevarata mandrie pentru scoala franceza de la inceputul secolului al XVIII-lea,membru al academiei, deci o persoana potrivita pentru a indruma un pictor aflat la inceput de drum.

Alte referate despre: istoria artei, istoria artei clasa xi, referat istoria artei

Istoriografia romantica europeana

Nu problematizeaza si nu construieste textul in maniera explicatiei impersonale El introduce explicatia in tesatura naratiunii care prezinta deopotriva calitatea sintezei si darul de a prezenta expresiv desfasurarea vietii trecute.Uneori Michelet surprinde sensurile unor fenorrene in cateva linii revelatoare. In capitolul despre Rena f ere, Jules Michelet sene: "Placutul cuvant Renastere nu le evoca prietenilor frumosului decat inscaunarea unei arte noi si nestavilitul avant al fanteziei.

Alte referate despre: eminescu ultimul mare romantic european, mihai eminescu ultimul mare romantic european, eminescu ultimul romantic european

Integrarea nevazatorilor in scoli

Ce cred nevazatorii ? Si nevazatorii, la randul lor, au anumite idei despre situatia lor si despre oamenii normali. Aceasta este o problema destul de complexa si studiile nu au reusit inca atingerea tuturor punctelor de vedere.

Alte referate despre: integrarea nevazatorilor in scoli, abordarea integrata a disciplinelor scolare- transdisciplinaritatea, integrarea romilor in scoli

Voltaire

Ii lipsea insa modestia pe care unii aristocrati francezi o pretindeau celor de origine burgheza. In consecinta, s-a declansat o disputa publica intre Voltaire si unul dintre acesti aristocrati, cavalerul de Rohan, disputa din care Voltaire a iesit invingator. Dar la scurt timp dupa aceasta aristocratul a tocmit niste derbedei care sa-l bata pe Voltaire si apoi l-a intemnitat la Bastilia, de unde a fost eliberat destul de repede, cu conditia sa paraseasca Franta. Fortat de imprejurari, a plecat in Anglia, unde va ramane in jur de doi ani si jumatate.

Perioada petrecuta de Voltaire in Anglia va marca un moment de cotitura in viata sa. A invatat engleza si s-a familiarizat cu operele unor personalitati celebre, cum ar fi John Locke, Francis Bacon, Isaac Newton si William Shakespeare. De asemenea, a cunoscut personal multi ganditori englezi ai vremii. Voltaie ...

Alte referate despre: voltaire opere, voltaire iluminism, lectura inaripeaza sufletul -voltaire

Preliminarii la o intelegere a demnitatii jocului in lumea culturii

Daca jocul este o experienta simulata a nedeterminarii, s-a spus, atunci inseamna ca el este unica modalitate a distantarii fata de tot ceea ce in viata curenta inseamna loc fix, dependenta, reglare. Caci, chiar reglementat, jocul termina prin a ne da constiinta gratuitatii ascunse in orice angajare si, in masura in care scoate la lumina procentul de arbitrar ce rezida in orice intreprindere umana.

Alte referate despre: jocul in lumea culturii referat, demnitatea jocului in cultura, ce inteleg eu prin joc
Referate afisate : 14
Medie note: 8.12 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK