Francois rabelais gargantua si pantagruel rezumat

Francois Rabelais

In anul 1530 pune capat calugariei si incepe studiul medicinei la Universitatea din Montpellier, pentru ca in anul 1532 sa fie numit medic in Lyon la Hotel Dieu. Cu ajutorul cunostintelor sale de greaca va traduce in franceza "Aforismele" lui Hipocrat. Sub pseudonimul Alcofrybas Nasier (anagrama lui Francois Rabelais) va scrie prima sa opera "Pantagruel" (1532) si un almanah amuzant "La Pantagrueline Prognostication".

"Pantagruel" era sortit sa fie urmarea romanului popular publicat putin inainte si intitulat "Les Grandes et inestimable Chroniques du grand et enorme geant Gargantua" ("Marile si nepretuitele cronici ale enormului urias Gargantua") care se bucurase de un succes extraordinar la balciul anual din Lyon. In anul 1533, "Pantagruel" va fi condamnat la Sorbona, citadela teologiei catolice din Paris.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 417kb
Downloads: 1161
Materia: Romana

Curentele literare ale secolului al XX-lea

Curentele literare ale secolului al XX-lea
ILUMINISMUL.Iluminismul european
Definitie.Context istoric
Ilummismul este u curent ideologic s i cultural,aparut un Franta in secolul al XVIII – lea(numit secolul luminilor) si care se extinde in intreaga Europa.Iluminismul se caracterizeaza prin cultul ratiunii si al stiintei.Ideea de baza a acestui curent este emanciparea(luminarea)popoarelor prin cultura .
Trasaturi.Are caracter antifeudal si antidespotic : Se cerea anularea privilegiilor feudale , drepturile sociale si politice egale pentru intregul popor , deoarece toti oamenii sunt egali in dreptruri prin nastere.

Are spirit rationalist si materialist : Ratiunea constituie pentru iluministi calitatea cu care natura l-a inzestrat pe om.
Propune accesul poporului l-a educatie si emanciparea lui prin cultura .
Iluminsmul este un curent ideologic si cultural, ...

Alte referate despre: curente literare in secolul al xix-lea, care sunt curentele literare din secolul al 18-lea, care sunt curentele literare ale secolului al xx-lea

Umanismul si renasterea

Contextul politic, economic şi social în care apare
Societatea din Epoca Medievală este dominată de către o economie naturală închisă, cu o circulaţie restrânsă a mărfurilor, şi care este puţin favorabilă progreselor. Organizarea socială este întemeiată pe dependenţa servilă sau pe cea vasalică, pe sistemul corporatist, în care omul era considerat precum un element al unei colectivităţi constituite (obşte, breaslă, stare socială etc.) nu reuşea să încurajeze o dezvoltare spectaculoasă a societăţii. Biserica controla gândirea şi viaţa culturală. Abaterile de orice fel de la modul de a gândi al Bisericii era considerată drept erezie şi era pedepsită într-un mod foarte aspru.
Toate acestea se află în concordanţă cu existenţa unei societăţi tipice tradiţionale, dar ele nu mai reuşeau să corespundă noilor realităţi economice care erau impuse de dezvoltarea oraşelor şi de apariţia unei noi pături sociale care va reuşi să ocupe un ...

Alte referate despre: umanismul si renasterea, umanism si renastere, umanismul si renasterea referat

Gargantua si Pantagruel

De la 27 la 33 de ani, devenit călugăr, îşi continuă studiul şi lecturile, în 1530 se înscrie la Universitatea Montpellier, unde va studia medicina. Publică la Lyon, în 1532, o traducere din Hipocrate. Ca medic îşi cîştigă o bună reputaţie, graţie căreia va fi protejat al cardinalului Jean de Bellay. Acesta îi va înlesni două călătorii la Roma, prilej pentru Rabelais de a-şi îmbogăţi cunoştinţele despre arta antică.

Alte referate despre: gargantua si pantagruel, gargantua si pantagruel rezumat, rezumat gargantua si pantagruel

Rabelais

In infaptuirea acestei opere sa dovedit un curaj si o perseverenta
uimitoare din partea unui persecutat, mereu lovit de cenzura Sorbonei,
a facut-o convins ca slujeste onenirea, luptand pentru regenerare in
numele unui ideal nou. Cel mai inalt titlu a lui Rabelais este,
asadar, cununa de umanist militant.

Alte referate despre: francois rabelais gargantua si pantagruel, rezumat gargantua si pantagruel de francois rabelais, francois rabelais-gargantua si pantagruel

Francois Ier

Son règne de trente-deux ans marqua profondément le XVIe siècle français, transformant à l'extérieur les guerres d'Italie en un affrontement avec les Habsbourg, donnant, à l'intérieur, une impulsion décisive à la pratique d'une «monarchie absolue».

Alte referate despre: francois ier, scene din viata de ieri si de azi, popoare de ieri si de azi

Oamenii bogati

Les gourmands peuvent le boire jeune, aprčs Pâques, mais les amateurs le consommeront vieilli en cave. Lŕ, il donnera tout son potentiel en s`épanouissant pleinement, parfoisdurant plus de dix ans. Sur une matelotte d`anguille, un civet de ličvre ou des ris de veau aux girolles, bourgueil et chinon accomplissent des merveilles. Le fait n`est pas commun: tous deux, maniés dans une sauce, ne perdront jamais leur couleur.

Alte referate despre: viata oamenilor bogati si saraci, viata oamenilor bogati si saraci in epoca istorica, oameni bogati din ziua de azi

Istoria artelor

In 1731 revine la Paris si se consacra din nou gravurii si desenului, doua pasiuni carora le va ramane fidel toata viata. In anul 1735, realizeaza desenele pentru treizeci si trei de gravuri menite sa ilustreze o noua editie a operelor lui Moliere. La varsta de treizeci de ani, cand cariera lui incepe sa ia avant, se casatoreste cu Marie- Jeanne Buseau , fiica unor burghezi instariti din Paris , cu care va avea trei copii: Jeanne-Elisabeth-Victorie (1735), Juste-Nathan(1736) si Marie-Emilie(1740). Urmatorii ani vor fi de glorie pentru artist. Astfel, in 1734, cand are primele succese cu adevarat importante, este primit la Academie ca pictor de scene istorice,considerate la vremea respectiva drept cel mai nobil gen al picturii. In anii care vor urma va urca treptat in ierarhia acestei institutii, devenind pe rand, profesor, loctiitorul rectorului si finalmente ...

Alte referate despre: istoria artei, istoria artei clasa xi, referat istoria artei

Istoriografia romantica europeana

S-a impus, mai cu seama, Jules Michelet prin generozitatea ideilor, prin capacitatea de a resuscita trecutul, de a da un relief aparte scenelor de masa si prin nobletea stilului sau. impreuna cu prietenul sau Edgar Quinet si poetul polonez Adam Mickiewicz ei au tout la College de France nu doar cursuri de istorie. Au creat o atmosfera intelectuala si au hranit un spirit cu urme adanci in constiinta audientilor, printre care s-au aflat si romani.

Alte referate despre: eminescu ultimul mare romantic european, mihai eminescu ultimul mare romantic european, eminescu ultimul romantic european

Andre Marie Ampere

A partir de 1796, Ampere donne a Lyon des cours prives de mathematiques, de chimie et de langues. En 1801, il devient professeur de physique-chimie a Bourg-en-Bresse, a l'ecole centrale du departement de l'Ain (actuel lycee Lalande), laissant a Lyon sa femme et son fils (nomme Jean-Jacques, en souvenir de son pere ). Sa femme meurt en 1803.

Alte referate despre: andre marie ampere, andre marie ampere referat, referat andre marie ampere

Amenajarea unei mansarde

Terenul destul de vast (1.000 mp) a permis încadrarea unei construcţii cu o desfarsurare volumetrica ampla, lăsând loc de dezvoltare pentru amenajări peisajere si pentru o zona de agrement compusa dintr-o piscina si un spaţiu gen barbecue, valorificate din plin in timpul sezonului cald. Cu o amprenta la sol de aproximativ 270 mp, structurarea vilei se desfasoara conform tiparului subsol, parter, etaj si mansarda. Tinanad cont de dimensiunile notabile ale casei, subsolul a fost conceput astfel încât aici sa existe atât zone de acces separat in locuinţa – prin cele trei garaje subterane -, cat si zonele de depozitare – crama, beci, si camera centralei termice.

Alte referate despre: amenajarea unei mansarde, notiuni teoretice privind amenajarea unei mansarde, amenajare camera mansarda

Voltaire

Ii lipsea insa modestia pe care unii aristocrati francezi o pretindeau celor de origine burgheza. In consecinta, s-a declansat o disputa publica intre Voltaire si unul dintre acesti aristocrati, cavalerul de Rohan, disputa din care Voltaire a iesit invingator. Dar la scurt timp dupa aceasta aristocratul a tocmit niste derbedei care sa-l bata pe Voltaire si apoi l-a intemnitat la Bastilia, de unde a fost eliberat destul de repede, cu conditia sa paraseasca Franta. Fortat de imprejurari, a plecat in Anglia, unde va ramane in jur de doi ani si jumatate.

Perioada petrecuta de Voltaire in Anglia va marca un moment de cotitura in viata sa. A invatat engleza si s-a familiarizat cu operele unor personalitati celebre, cum ar fi John Locke, Francis Bacon, Isaac Newton si William Shakespeare. De asemenea, a cunoscut personal multi ganditori englezi ai vremii. Voltaie ...

Alte referate despre: voltaire, voltaire referat, referat voltaire

Preliminarii la o intelegere a demnitatii jocului in lumea culturii

Tabloul lui Bruegel si cartea care il talmaceste nu fac decit sa ne confirme impresia ca, tocAZmai fiindca sintem intr-un spatiu familiar, stim, si ca, departe de a constitui o problema, jocul nu poate insemAZna mai mult decit prilejul unei recunoasteri sau regasiri. Treci pe suprafata pinzei cu gindul ca in reprezentarea eternului-ludic este consfintita nu doar o traire trecuta, ci si detinerea unei stiinte a lucrului.

Alte referate despre: jocul in lumea culturii referat, demnitatea jocului in cultura, ce inteleg eu prin joc

Antropologia postmoderna

Editat de catre James Clifford si George E. Marcus, volumul Writing Culture insumeaza studiile prezentate in cadrul unui advanced seminar desfasurat in 1984 la Santa Fe, New Mexico, seminar care urma sa dezbata un subiect mai degraba restrans si ingust specializat legat de conditiile producerii textului etnografic. Interogatiile acestui subiect au relevant insa raspunsuri care s-au dovedit fundamentale pentru intreg campul disciplinei.

Alte referate despre: antropologia postmoderna, antropologie, raportul dintre umanism si antropologie
Referate afisate : 14
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK