Friedrich nietzsche dincolo de bine si de rau comentariu

Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche
El sfârşeşte prin a se prăbuşi la Torino în 1889, victimă a unei crize de nebunie. Luat sub îngrijiri de către mama sa, el se va izola în unsprezece ani de mutism si inconştienţă, până la moartea sa survenită în 1900.Multă vreme, Nietzsche i-a incitat mai degrabă pe scriitori decât pe filosofi. O întrebare a planat asupra lui un timp îndelungat: a fost el cu adevărat filosof ? „Mă întreb daca sunt filosof. Are asta vreo importanţă ?”. Chestiunea îl îndurera şi deseori o lua în derâdere. Fusese odinioară profesor universitar de filosofie, ţinând prelegeri despre Platon, Aristotel, precum şi despre filosofii presocratici. Faima sa de ateu militant a exclus orice şansă de a mai obţine un post similar în anii ulteriori. Cărţile sale erau mult prea originale şi mult prea şocante pentru instituţiile clasice ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 3089
Materia: Filosofie

Platon - viata si ideile filosofice

Convingerea l-a însotit toata viata, a fost aceea ca actiunea politica, respectiv deciziile politice drepte, pot fi bazate numai pe o cunoastere profunda, adica pe filosofia autentica. Din aceasta perspectiva trebuie interpretata maxima sa politica: ori filosofii ar trebui sa fie regi, ori regii sa devina filosofi.

Alte referate despre: viata si ideile filosofice ale lui gorgias, idei filosofice despre viata, ideile filosofice ale lui platon

Incursiune in logica lui Aristotel

Incursiune in logica lui Aristotel - Fixarea termenului de logică s-a datorat şi precizării conţinutului acestei discipline.Găsim termenul de logică şi în Comentariile lui Alexandru din Aphrodisias-sec.al II-lea e.n.

Incursiune in logica lui Aristotel - Termenul de logică se va folosi abia în secolul al XIII-lea în tratatul lui Petrus Hispanus ,,Summulae Logicales”, pentru grupul de capitole, astfel această denumire se încetăţăneşte definitiv,dar se va mai folosi, din ce în ce mai rar, şi termenul de dialectică sau canonică sensul fiind identic cu acela de logică.

Logica studiază ideile noastre( noţiunile, judecăţile,raţionamentele) numai sub aspectulstructurii lor, al formei lor logice.Ea descoperă legile şi regulile a căror respectare este o condiţie necesară pentru atingerea adevărului în procesul obţineriicunoştinţelor deduse.

Logica a apărut şi s-a dezvoltat în sânul filozofiei, fiind considerată ...

Alte referate despre: incursiuni in logica lui aristotel, incursiune in logica lui aristotel, refereat incursiuni in logica lui aristotel

Aristotel

Dar libertatea este sever restrânsă în Statul lui Aristotel. Ea este un prerogativ al cetăţenilor, însă o mare parte a populaţiei nu avea cetăţenie. Femeile nu erau libere, existau sclavii. Potrivit lui Aristotel, unii oameni sunt sclavi de la natură, şi deci este permis de fapt să fie subjugaţi. Cetăţenii puteau deţine sclavi, aşa cum puteau poseda şi alte forme de proprietate.

Alte referate despre: aristotel, despre aristotel, aristotel omul fiinta sociala

Dreptate si merit Aristotel

Dreptate si merit Aristotel
Oamenii de nasc diferiţi, ei diferă fie prin caracteristicile fizice, fie datorită celor intelectuale, acestea dâdu-le individualitate, astefel nu toţi sunt la fel de predispuşi unei acţiuni (ex: nu toţi pot picat la fel de bine ca Picasso, de fapt nu sunt mulţi cei care au talent la pictură, la fel de bine cum nu toţi au caracteristicile necesare pentru a fi numiţi în funcţii de conducere ). Ceea ce vrea Aristotel să arate în acest fragment este faptul că la investirea unei persoane într-o funcţie (oricare ar fi aceasta) ar trebui să se ţină cont de calităţile necesare pentru funcţia respectivă şi nu de modul în care acesta se prezintă, arată, etc.

Alte referate despre: dreptate si merit aristotel, referate dreptate si merit aristotel, dreptatea ca merit aristotel politica flaut

Lumea ca vointa si reprezentare

Revenind la ermitul insingurat de buna voie intre muntii reci, maiestuosi, in fosnetul impersonal al padurilor vesnic verzi, fara relatii, fara interese comune, fara determinari externe - alcatuim, astfel, un portret perfect al Nordicului. El este puternic prin sine, inflexibil, nobil si "primejdios". Nordicul capteaza si conserva forta, energie, memorie in stransa si secreta determinare cu neamul lui germanic ("greoi"), cu succesiunea integral benefica a stramosilor lui: "De un sir neintrerupt de inaintasi buni pana la tata poti fi pe buna dreptate mandru - nu insa de sirul pur si simplu; caci asa ceva are oricine. Originea unor buni inaintasi decide adevarata noblete ereditara; o singura intrerupere in lantul acela, deci, un strabun rau, anuleaza nobletea ereditara".

Alte referate despre: lumea ca vointa si reprezentare, lumea ca vointa si reprezentare rezumat, arthur scopenhauer lumea cu vointa si reprezentare

Friedrich Nietzsche

Dupa asertiunea sa , drama muzicala wagneriana intruchipeaza aceste doua insusiri.atingand astfel desavarsirea.Este un punct de vedere pe care il va retracta dupa aparitia lui Parsifal ,reprosandu-i lui Wagner spiritul prea crestinesc al acestei opere. Intrand intr-o noua faza a gandirii sale filozofice, Nietzsche dezvolta teorii deosebit de periculoase, conform carora salvarea din decadenta si degradare a valorilor ar urma s-o aduca ,,Supraomul’’ (Asa grait-a Zarathustra), omul-stapan , situat dincolo de compatimire in spirit crestin,dincolo de bine si de rau (Dincolo de bine si de rau) pentru care nu exista o morala a celui slab si nici dreptul de stapanire a celor multi. Situandu-se pe aceste pozitii,Nietzsche afirma necesitatea crearii unei religii noi, intemeiate pe alte mituri, pornind de la o etica ce avea sa gaseasca larga audienta in fascism (,, bunatatea este egala cu forta’’).

Dintre operele sale filosofice mentionez Vointa spre putere , ...

Alte referate despre: friedrich nietzsche dincolo de bine si de rau, friedrich nietzsche referat, friedrich nietzsche dincolo de bine si de rau comentariu

Dincolo de nisipuri - comentariu literar

INTRIGA ACŢIUNII ÎN NUVELĂ
Deodată, departe, pe vârful unei movile îşi face apariţia un călăreţ, care se apropie în goana mare de sat şi anunţă că a plouat la munte şi că Buzăul vine învolburat.

Alte referate despre: dincolo de nisipuri comentariu literar, dincolo de nisipuri-comentariu literar, dincolo de nisipuri povestire literara

Putem trai mai bine-eseu

• In Germania, la un salar orar mediu de 10 Euro pâinea costă 1 Euro, deci muncitorul poate cumpăra 10 pâini.
• În România, la un salar orar mediu de 10000 Lei, pâinea costă 15000. Deci muncitorul nu poate cumpăra din salariul orar nici măcar o pâine!
Cine trăieşte mai bine?

Alte referate despre: calatorim inteligent traim mai bine eseu, eseu calatorim inteligent traim mai bine, eseu despre calatorim inteligent traim mai bine

Friedrich August von Hayek

La sfârşitul războiului s-a întors la Viena şi şi-a luat doctoratele în drept (1921) si in stiinte politice(1923).Interesul sau intelectual principal in aceasta perioada pare sa fi fost psihologia dar gandindu-se la o viitoare cariera s-a inscris pentru un titlu juridic,lucru care ii oferea de asemenea cunostiinte de baza in domeniul economic.

Alte referate despre: friedrich august von hayek, friedrich august von hayek suprematia dreptului, friedrich august von hayek libertatea

Dincolo de nisipuri

Chiar înfăţişarea personajelor accentuează ideea de degradare: Şuşteru avea ochii cârpiţi de somn, era mic şi slab cu cămaşa atârnându-i peste pantaloni.

Alte referate despre: dincolo de nisipuri rezumat, dincolo de nisipuri, dincolo de nisipuri rezumat pe baza momentelor subiectului

Friedrich Wohler ( mari chimisti )

Friedrich Wohler ( mari chimisti )
Pînă în 1828 se credea că substanţele chimice se pot forma doar sub influenţa "forţei vitale" în corpul animalelor şi plantelor. Wöhler a demonstrat că această teorie este falsă prin prepararea artificială a ureei folosind numai materiale inorganice. Sinteza ureei a fost esentială pentru biochimie deoarece ea a dovedit că un compus cunoscut ca fiind produs numai de organisme biologice poate fi produs în laborator, în anumite condiţii, din materiale fără viaţă.

Alte referate despre: friedrich wohler, referat friedrich wohler, friedrich wohler 1800-1882

Stiinta lucrului bine facut

Pericolul este că această chestiune poate fi personalizată. Conflictul real dintre roluri poate fi astfel exacerbat prin conflicte de personalitate.

Alte referate despre: lucrul bine facut, tratat despre lucrul bine facut, lucrul bine facut este pe jumatate facut

Bine sau rau?

Eutanasia provine din limba greaca, de la cuvantul ,,euthanasia'' (,,eu''- bine, ,,thetanos''- moarte) care inseamna ,,moarte frumoasa, usoara''. Eutanasia este o actiune prin care se suprima viata unei persoane a carei suferinta este grea, prelungita, greu de suportat si iremediabila. Decizia pentru a se recurge la aceasta metoda o ia bolnavul, rudele bolnavului sau medicul si are la baza compasiunea sau mila fata de persoana suferinda.

Alte referate despre: bine si rau, despre bine si rau, filozofia despre bine si rau

Georg Friedrich Handel ppt

Opera lui Georg Friedric Haendel reprezinta, impreuna cu creatiile lui Johann Sebastian Bach, punctele culminante ale muzicii baroce. Stilul operistic al lui Haendel s-a dezvoltat de la folosirea modelelor conventionale la tratarea dramatica a recitativelor, ariilor si partilor corale. Marile sale opere se caracterizeaza printr-o magistrala imbinare a patosului, scenelor dramatice si interludiilor orchestrale, prin folosirea modulatiilor armonice, instrumentalizarii colorate, ritmului pregnant si interventiei solistilor instrumentali sau vocali. El a influentat generatiile urmatoare de compozitori, ca Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven sau Felix Mendelsohn Bartoldy.

Alte referate despre: georg friedrich handel referat, georg friedrich handel, referat georg friedrich handel

Cum sa citim mai bine si mai rapid

B. Detaliile importante
Acestea pot fi dovezi, exemple sau argumente in favoarea ideii principale. Observarea detaliilor poate fi usurata de urmarirea catorva tipuri de indicii:
1.Indicii de structura a textului:
a.diferite tipuri de caractere tipografice (subliniate, cursive, aldine);
b.numerotari;
c.aranjarea textului in pagina.

Alte referate despre: credeti ca viata in viitor va fi mai bine sau mai rau, decat rege fara dorinta de a citi mai bine sarac intr-un raft de carti, mai bine o zi leu de cit o veata oaie

Dincolo de portile lui Hercule de W.H. Church

Atlantida a explodat intr-o eruptie teribila si s-a scufundat in valuri, creind un virtej care trebuia sa fi tras in adincuri toate navele de pe o raza de mai multe mile, ingropindu-le intr-un mormint comun. Atit de puternic a fost cutremurul incit a zguduit intregul bazin al Mediteranei, multi dintre bravii soldati ai lui Hellas, in taberele lor de pe promontoriile ce vegheaza strimtoarea Gibraltar, pierzindu-si viata.rn

Alte referate despre: portul hercule, tara de dincolo de negura, tara de dincolo de negura rezumat
Referate afisate : 18
Medie note: 8.31 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK